Orbán Viktor is erről beszélt a tusnádi beszédében vasárnap. Európa a nemzetek Európája. Nemzeti reneszánsz van Európában, ami inkább gyümölcskosárhoz akar hasonlítani, nem pedig gyümölcsturmixhoz.
Európa még a vallási egységet se tudta fönntartani (pedig ugye a keresztény parancs szerint "nincs zsidó, nincs görög, nincs pogány..."), hanem mindig beleszőtte a nemzeti érdekeket a hitbe is (protestantizmus, anglikán egyház, nemzetegyházak...vagy a legújabb: ősmagyar szinkretizmus)
Hogyan építene hát föl olyan kulturális egységet, ahol a polgár előbb tartja magát európainak, mint angolnak, magyarnak, orosznak...?
A gazdasági integráció persze tovább fejlődhet, talán a centralizáltabb gazdaságpolitika is, de Európa átformálása az Egyesült Államokra, azaz közös főváros, közös nyelv, közös pénz , közös gazdaságpolitika, közös külpolitika...stb. a jövőben nem fog megvalósulni, maximum földrajzilag igen korlátozott módon.
Ja, és a demokrácia népképviseletet jelent, ami ma Magyarországon maximálisan megvalósul kétharmaddal választott törvényhozói által." Mondanám, hogy viccos gyerek vagy, de ezt a viccet az elvtársaid az utóbbi két évben már sok ezerszer elsütötték.
A legtöbb liberális töröltetni, szankcionálni akarja a liberális felfogáson kívül eső véleményeket, míg az én topicjaimban bárki nyugodtan leírhatja a dolgait, akár szélsőliberális, akár szélsőbalos v. jobbos nézeteket vall.
Az már más kérdés, hogy az elborult véleményeket miként minősítem, de a megszólalás joga adott, míg a liberálisok kirekesztenék például a rasszistákat.
"Pedig előtte volt már buzizós szakasza is a topiknak, ki tudja, hova terelődik még."
Megy amerre mennie kell! :)
Én bármely nemzethez kapcsolódó altémára nyitott vagyok. Ami a véleménnyilvánítás szabadságát illeti, ezerszer demokratább vagyok bármely liberálisnál. Nálam az egyetlen tabu a személyeskedő provokáció.
Nevetséges ezzel vagdalkozni. Legfeljebb az a kérdés merülhet fel, hogy a diktatúra-demokrácia vonalán éppen hol helyzekedünk el.
Mivel tudjuk, hogy objektív mérce nincs, így lehetséges, hogy egy terrorista nagyhatalom - ahol a kedvesvezető joga bárkit kiírtatni - a demokrácia etalonja (egyesek számára).....