Keresés

Részletes keresés

vajkrém puli Creative Commons License 2012.07.20 0 0 34

azért majd érdekelne, mire jutottál....

emp Creative Commons License 2012.06.25 0 0 33

az előbb írtam, hogy az utolsó félmondatodban van az igazság, de visszadobta valami hibával.

talán most elmegy

Előzmény: .ZsL. (32)
.ZsL. Creative Commons License 2012.06.24 0 0 32

Nem vagyok hívő, ismerőseim inkább ateistának tartanak, de tévednek ők is, mert dőreség lenne tagadnom olyasmi létét, aminek (mármint egy "Teremtőnek") a nemlétezése nem bizonyított. Tárgyilagos véleménymentességben maradok inkább hitbéli kérdésekben és nem foglalkozom olyasmivel, amihez nem értek. Egyébként az Univerzumnak a Semmiből spontán keletkezését tartom nagyon valószínűnek, külső beavatkozás nélkül, mert logikailag levezethető és a természet megfigyelhető jelenségei is erre utalnak.

 

Sohasem sajnáltam másoktól az ötleteimet, főleg azokat, amelyeket úgysem értem volna rá, vagy valamely okból nem lettem volna képes magam megvalósítani, és örültem, ha másnak sikerült. A lényeg a megvalósulás. Ha nem a hozzátartozóim számára van bevételem egy ötletemből, az nem akkora baj, mintha a túl sok pénzhez szoktatott gyerekek nem tanulják meg a saját erejükből boldogulást. És nem sodródom az árral, mindig is a szükséges mértékben eltökélt voltam a terveim megvalósításakor. Sőt időnként én tereltem az ár irányításával másokat a szerintem (mint később kiderült a mások szerint is) jó irányba. Például legutóbb egy egész falu közvéleményét, mert miközben 68 eFt-nyi öregségi nyugdíjamból 30 eFt gyerektartást kell fizetnem 3 kiskorú után, társadalmi munkában látok el olyan, magam választotta feladatot, amit senki sem végezne el helyettem ebben az országban, de ez már nem ennek a topiknak a témája.

Előzmény: vajkrém puli (30)
emp Creative Commons License 2012.06.24 0 0 31

már megint nem sikerült jó példát találnom :)

itt egy új: tegyük fel, idáig csak előfizetéses rendszer volt, én meg kitalálom a feltöltőkártyát.

ez talán már példának jó, de a valóságban nem ilyen horderejű dologról van szó, csak remélem, hogy elég nagy lenne az érdeklődés.

 

az azt követő hsz-re pedig csak annyit: hírnévre kicsit sem vágyom, de az is ökör, aki tálcán kínálja fel a multiknak egy ötlet hasznosítását, amikor esetleg a saját családját segíthetné belőle valamennyire. nem rákgyógyszerről van szó, bár nincs kétségem, abból is sokan meggazdagodnának jótékonykodás helyett.

 

a koldusoknak rendszeresen adok, sőt a csövesek kutyájának is szoktam venni kutyakaját :)

Előzmény: Doky586 (28)
vajkrém puli Creative Commons License 2012.06.24 0 0 30

Hát ez mekkora ökörség:)

 

wei wu wei?

Szeretsz sodródni az árral?

Biztos hívő keresztény lehetsz...

Előzmény: .ZsL. (29)
.ZsL. Creative Commons License 2012.06.24 0 0 29

Én alapvetően másképp állnék a dologhoz, mint az eddigi tanácsadók.

 

Először el kellene döntened, hogy mit is akarsz. Nem csak a találmányoddal (ötleteddel, elképzeléseddel, újításoddal), hanem az egész életeddel. Jobbá tenni a világot, vagyis hasznosítani egy elképzelést a többi ember számára, vagy országos, netán világhirnevet szerezni, vagy csak meggazdagodni. Ha a közhaszon bővítése a célod, akkor tedd közkinccsé részletesen az ötletedet minél több fórumon, aztán ha tényleg jó és még felhasználatlan ötlet, akkor úgyis megvalósítja valaki. Esetleg egyszerre többen, illetve több cég is, az ő plusz ötleteikkel továbbfejlesztett különféle változatait.

 

Ha csak a hírnév fontos a számodra, akkor gondold át alaposan, hogy jó lesz-e az neked hosszabb távon is, mert az egyáltalán nem biztos. Szerintem jobb, ha az ember inkább az ismeretlenség homályában, a háttérben marad, különben egy perc nyugta és szabad ideje sem lesz a sok segítséget kérő (vagy ami még rosszabb: jó tanácsokat adó) ismerőse, kollégája, rokona, barátnője és egyebek miatt. Pl. százával jelölnek ismerősnek a Facebookon a világ minden tájáról, még izraeliek és arabok is, és elvárják, hogy naphosszat csak az ő üzeneteiket olvasgasd...

 

Ha azonban csak meggazdagodni szeretnél, akkor ne ötletelj, hanem keress jobban fizető állást, vagy nagyobb bevételt hozó elfoglaltságot, bármi is az (a meggazdagodni vágyóknak ne legyen lelkiismerete...), vagy lottózz és reménykedj, vagy vedd feleségül a környék leggazdagabb emberének a lányát. De ebben az esetben is előbb döntsd el, hogy mit is akarsz az életben. Mert a gazdagság önmagában nem ér semmit, ha az ember nem fordíthatja a pénzét valamilyen értelmes, érdekes, vagy mások számára is hasznosítható célra.

 

Ha jó döntést hozol, rengeteg fölösleges gyötrődést előzhetsz meg.

Előzmény: emp (-)
Doky586 Creative Commons License 2012.06.23 0 0 28

"létezik olyan szoftver, ami számítógépes térképen megmutatja, hogy egy adott mobil éppen hol tartózkodik"

"(...) ugye ez nem lenne megvalósítható a szolgáltató együttműködése nélkül"

 

dehogynem..

 

Ahoz hogy egy mobiltelefon megtudja önmagáról hogy hol van nem kell szolgáltatói segítség a cellainformációkhoz.

A telefonra telepített google maps vagy nokia maps is elég jó pontossággal beméri, és ehez nem kellett e cégeknek semmilyen adatbázist vásárolniuk a szolgáltatóktól. A felhasználók önként és dalolva szolgáltatják az adatokat amiből már meghatározható a helyzet.

Csak megfelelő adatgyűjtő szoftver kell (ez a térképalkalmazás), és sok használó.

 

Ja és ez nemcsak mobil hanem ADSL esetén is működik, igaz ezt nem használják ki valamiért. Egyszer egy ilyen vezetékes-ip meghatározónál kipróbáltam működik-e. működött. 10m pontosan megmondta hol vagyok, pedig a telefonszolgáltatóm se tudhatta ennyire pontosan.

 

Más ember mobiljának helyzetét valóban csak a szolgáltató tudja, de ez személyes adat, így sok törvény vonatkozik rá..

Statisztikai okokból nem személyes adatokkal biztos felhasználható mint pl a mindentudás egyetemében látható volt, de az nem személyreszabott.

 

Előzmény: emp (27)
emp Creative Commons License 2012.06.23 0 0 27

köszi szépen a linket, tanulmányozgatom :)

de még az előző hsz-edhez: ismétlem, nem kell gyártani semmit, egy új szolgáltatásról van szó, aminek csak akkor van értelme, ha bárki előfzethet rá, akár itt Mo-on is. Ha megcsinálja az egyik, tutira követni fogja a másik két nagy is.

most eszembe jutott megint egy példa: létezik olyan szoftver, ami számítógépes térképen megmutatja, hogy egy adott mobil éppen hol tartózkodik.(én soha nem használtam, csak hallottam róla)

ugye ez nem lenne megvalósítható a szolgáltató együttműködése nélkül - a cella adatokhoz valahogy hozzá kell férni - és az ötleten kívül más beruházást nem nagyon igényel. ilyen szempontból hasonló ahhoz, amit kitaláltam.

 

amúgy franc a mobilokba, tegnap megfújták a lányom blackberry-jét, amit nemrég kapott születésnapjára, és még jó darabig fizethetem a részleteket utána :(

valszeg nem is teszek feljelentést.

 

Előzmény: Vajk (26)
Vajk Creative Commons License 2012.06.22 0 0 26

"eddig hiába keresgéltem a neten, nem találtam hasonlót."

 

Itt nézted már?

Ingyenes és viszonlyag jól működik.

Előzmény: emp (15)
Vajk Creative Commons License 2012.06.22 0 0 25

Lehet így is, de ha valóban pénz van a dologban kb 1 másodperc alatt alakít a veled szerződött cég egy külföldi leányvállallatot és majd ott gyártják. Ezzel ugyanis ők betartották a szerződéseteket..... 

 

Én pl hazardíroztam, sok szakmai céggel tárgyaltam és én választottam ki, melyikkel akarom megcsinálni a találmányomat. Szerencsére tudtam egy teljesen más alapokon nyugvó, de a cégeket igencsak érdeklő "rendszert" kitalálni, ezzel teszteltem az érdeklődést. Volt egy nagy multi pénzintézet, aki le is akarta nyúlni (pontosabban az egyik helyettes vezető a sajátjaként menedzselte bankon belül, de nem volt meg minden infója és szerencsémre volt annyira ostoba, hogy bizonyos pontokon nem tudott magától túl lépni, ezért az ügy elhalt. Ezzel persze az én esélyeim is, hogy velük csináljam meg, de volt még fóka a piacon:) 

Nagyon sok múlik a tárgyalási technikádon is, mondhatni egyenlő arányban fontos a találmányoddal.

 

Sajnos zsigerből azt mondanám, hogy ne bízz senkiben, de ha nincs pénzed levédetni, vagy egyedül prototípust csinálni, akkor valakivel kénytelen leszel megosztani a kincsedet.

 

Előzmény: emp (16)
Vajk Creative Commons License 2012.06.22 0 0 24

Pl kap 300 ezer Ft bónuszt félévkor, míg a többiek csak 250-et kaptak.

 

Előzmény: Törölt nick (23)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.22 0 0 23

"Ha T cégnél dolgozol, legyél rendkívül óvatos: könnyen rámondhatja később a cég -- amikor már befutottál--, hogy az alkalmazottjaként találtad ki, ezért őt illeti a találmányod."

 

De ha "beadja", s jó termék lesz belőle, jobb esélyei lehetnek a cégen belül.

Előzmény: Vajk (21)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.22 0 0 22

ötletláda ?

Előzmény: emp (15)
Vajk Creative Commons License 2012.06.22 0 0 21

Írták már: ötletet nem lehet levédetni !

Szabadalmi védettsége olyan technikai találmánynak lehet, ami újdonságot hordoz magában. Tehát az, hogy a kereket ráteszed a botra, még  nem védetheted le tengelyként, mert semmi újítás nem volt benne.

A magyar szabadalmi eljrás azonban szigorú, van olcsóbb és könnyebben járható szabadalmaztatási eljárás is a világban, ami ráadásul a beadástól számítva egyből világoltalmat ad, míg a magyarnál ez nem magától értetődő.

 

Ha T cégnél dolgozol, legyél rendkívül óvatos: könnyen rámondhatja később a cég -- amikor már befutottál--, hogy az alkalmazottjaként találtad ki, ezért őt illeti a találmányod. Persze ez is munkaszerződés függő.

És persze itt is vannak "kiskapuk", de ezeket előre kell kigondolni, beépíteni a keretek közé. (pl nem saját neveden adod be, de ezzel is óvatosnak kell lenni)

 

sajnos boka Creative Commons License 2012.06.22 0 0 20

Tudod mondani, hogy tőled vették át (lopták) az ötletet, csak neked nem volt pénzed megvalósítani.

Mint említettem, ez nem szabadalom vagy védjegyoltalom, hanem csupán elsőbbség bejegyzés. Ezért kerül kb 5 ezerbe és nem milliókba. (Ez is erős túlzás ám, a valós költsége (átlagos feltélekkel) a védjegyoltalomnak 75 ezer ft, a szabadalomnak is lehet 100 ezer környékén, de ez mehet milliókig is.

Előzmény: PETYUS (13)
halaloszto Creative Commons License 2012.06.22 0 0 19

munkaszerzodest gyorsan elolvasni, forumozast abbahagyni!

 

vajk

Előzmény: emp (15)
emp Creative Commons License 2012.06.22 0 0 18

nem "olyan" a munkaköröm, csak egy nudli vagyok egy irodában.

de az sem tenne jót, ha más mobilos cégek körül próbálkoznék.

persze a milliárdjaim birtokában ... :))

(ez nagyon nem volt komoly, de örülnék, ha csurranna valami, amennyiben használható a dolog)

Előzmény: Doky586 (17)
Doky586 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 17

hát az pech. tudtommal ha olyat találsz ki amivel a munkáltatód foglalkozik, akkor az ötleted a munkáltató tulajdonát képezik. Megnyerheted valamelyik nagyfőnököt hogy ez márpedig jó, és ekkor talán prémiumot kapsz... ennyi

(de nézz utána konkrétabban)

Előzmény: emp (15)
emp Creative Commons License 2012.06.22 0 0 16

tegyük fel, kitalálom a háromszög alakú kerekű autót. jujj, tehát a kereke háromszög alakú.

én tudom, hogy baromi jó lesz, senkinek nem jutott eddig az eszébe.

van egy csomó autógyártó. hogyan biztosítsam be, hogy ne semmizzenek ki? elmegyek egy gyártóhoz és közlöm, van egy nagy ötletem.

megkapják a leírását, ha előre írásba adják, hogy a befolyó haszon x %-a az enyém, ha kiderül, hogy tényleg nagyon hasznos az általam kitalált kerék.

ez járható út?

nem hiszem.

de akkor mi a járható?

 

 

ez legalább jó példa, mert benne van, hogy én egyedül nem tudom még csak kipróbálni sem a saját ötletemet, ahhoz autógyár kell.

Előzmény: PETYUS (13)
emp Creative Commons License 2012.06.22 0 0 15

"egy kicsit másik kategória lenne az olyan amit kizárólag a mobiltelefon szolgáltatók tudnának megvalósítani"

 

pedig erről van szó. szinte hihetelen, hogy nekem jutott az eszembe :)

eddig hiába keresgéltem a neten, nem találtam hasonlót. lehet mondani, hogy azért, mert hülyeség, és nem vagyok annyira elszállva magamtól, hogy ezt kizárjam.

az a vicc, hogy egy T-s cégnél dolgozom, de ez persze nem segít rajtam semmit :(

sőt!

a példám: egyszerűen nem is tudok kitalálni jobb példát, de igazad van, szar. ha értenék a mobil iparhoz, biztosan találnék ideillőbbet.

mondjatok bármit, ami csak szolgáltatónkeresztül megy, és nem igényel új HW-t.

hátha bemondja valaki az ötletemet :)

 

szerintetek a riasztós ötletben volt pénz? azt le lehetett védeni? le kellett egyáltalán védeni? nem túl bonyolult és lassan már a frigók is mobilon kommunikálnak a tulajokkal.

Előzmény: Doky586 (14)
Doky586 Creative Commons License 2012.06.22 0 0 14

ez a riasztós példa nem egy szolgáltató-specifikus dolog. rengetegen használják a liftfelügyelettől kezdve a flottakövetésig (a mobil adatátvitelt). Dunát lehet rekeszteni a felhasználási módozatokra, ezen nincs mit 'feltalálni', vagy vállalkozást indítasz és megvalósítod az ötleted ami vagy sok pénzt hoz vagy sok adósságot (érdeklődéshiány esetén); vagy nem valósítod meg és bosszankodsz ha valaki más sikeresen megcsinálja.

 

egy kicsit másik kategória lenne az olyan amit kizárólag a mobiltelefon szolgáltatók tudnának megvalósítani. Ehhez publikálni kellene szakmai folyóiratokban, nemzetközi mobilipari konferenciákon, és házalni vele ezen cégeknél, vagy a beszállítóiknál.

Erre egyéni ötlettel kicsi az esély, itt egyetemek, szakmai csoportosulások, laboratóriumok, cégek csoportos eredményeit szokták közzétenni.

 

Előzmény: emp (12)
PETYUS Creative Commons License 2012.06.22 0 0 13

Milyen jogi következménye van annak, ha bizonyítom hogy egy ötlet már nekem is eszembe jutott régebben?

Én úgy gondolom, hogy semmi. Attól még másvalaki csinálhat pénzt ugyanabból az ötletből, és semmi juss nem illet meg engem.

Előzmény: sajnos boka (10)
emp Creative Commons License 2012.06.22 0 0 12

köszi, valami hasonló kokrétumot vártam.

de ha ezt nagyon részletesen leírom, és beadom az Artisjushoz, akkor mehetek házalni a mobilszolgáltatókhoz?

előadhatom, hogy mit találtam ki?

 

ha védelmet nem ad, végül is mire jó?

 

csak mert úgy látom, nekd már vannak tapasztalataid, ellentétben velem, aki soha nem volt még ilyen helyzetben.

Előzmény: sajnos boka (10)
emp Creative Commons License 2012.06.22 0 0 11

uraim!

 

írtam, hogy a riasztós dolgot csak példaként említettem, eszem ágában sincs újra kitalálni.

 

azért írtam, mert az én ötletemhez is kell mobil szolgáltató, meg persze mobil készülék.

 

az ötletem lényege, amit itt nem írtam le, az egy tök új szolgáltatás.

 

most akkor figyelmesen elolvasom, amit eddig írtatok.

sajnos boka Creative Commons License 2012.06.22 0 0 10

A te esetedben azt tudnám javasolni, hogy készíts egy alapos és minél részletesebb (ez esetenként hátrány is lehet!) leírást és add be kb 5 ezer Ft díj ellenében az Artisjushoz. Ott beérkeztetik, de ez nem védelem, csak egy elsőbbséget igazolhatsz vele a későbbiekben, hogy ez neked 2012. 06.22-én már eszedbe jutott. Ha valaki 2012. decemberében beadja az összes lehetséges helyre a tőled ellopott ötletet, akkor te az Artisjusos papírral hivatalosan és megkérdőjelezhetetlenül tudod igazolni, hogy neked előbb jutott eszedbe.

Ez már alapos oka lehet egy pernek.

Előzmény: emp (6)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.22 0 0 9

1. Már létező termék. 2. Gyárts magad ilyet, annyi piaci előnyöd lehet, hogy első vagy.

Az naív elképzelés, hogy látatlanban egy risztó-gyártó majd fizet.

Előzmény: emp (4)
sajnos boka Creative Commons License 2012.06.22 0 0 8

1. Van ilyen, Matávőr lassan 15 éve szolgáltatja.

2. Ötletet nem lehet levédetni szabadalomként, csak találmányt. Ötlethez csak elsőbbséget vagy védjegyoltalmat lehet beszerezni, ez nem egyszerű, jelenleg is küszködök a szabadalmi hivatallal ilyesmi témában..

3. Nyilvános keresőkben lehet a patentek , szabadalmak, védjegyek és egyéb oltalmak után kutatni. Persze ezt meg is csinálják neked jó pénzért:), de önállóan sem ördöngös dolog egy ilyen kutatás, csak időigényes.

Előzmény: emp (4)
emp Creative Commons License 2012.06.22 0 0 7

a második sor végére határozottan pontot akartam tenni, a kérdőjel csak véletlen.

Előzmény: emp (6)
emp Creative Commons License 2012.06.22 0 0 6

jól látod a lényeget :)

de teljesen tök vagyok hozzá?

 

létezik esetleg olyan szervezet, ahol segítenek az olyanoknak mint én?

ez utóbbi kérdés persze nem csak neked szólt, bárkinek aki tudja a választ(most neki is állok google-ni)

Előzmény: halaloszto (3)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.22 0 0 5

Elméletben persze, a gyakorlatban a szabadalmaztatás költségét és idejét tedd hozzá, és azt, hogy már létező vagy eladhatatlan ötletről lesz szó.

Előzmény: halaloszto (3)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!