Pontosan ilyen kell vagy kompatibilis? És mekkora mennyiség? Szerintem a legegyszerűbb ha itt a fórumon találsz eladót, hacsak nem ugyis rendelsz egy olyan EU-s boltból ahol ilyen is kapható.
Kihasználatlanság miatt megválnék egy teljesen új Walthers GP9-től. A dekóder felprogramozását követően futott egy pár alkalommal. Ára dekóderrel együtt 60.000- HUF
K-Line Alco S-2 switcher és boxcar. Ez a switcher design még a Marx-tól származik. Az eredeti szerszámokat a K-Line újította fel és adta ki a gépet újra sokféle festésben.
Inkább ne off-oljuk ezzel a topikot, sajnálom a megjegyzésem, mert ezzel nem lesz megváltva a világ, de szvsz egy diverzifikált gazdasági, termelési berendezkedés jobbat tenne a világnak, mint a koncentrált, konténeres, occó munkaeröt kihasználó, máshol pedig válságokat, munkanélkülieket generáló berendezkedés.
Persze, ez Trump utopisztikus alma. Vajon fog Trump 40 millio dollart ajandekozni/kolocsonozni minden modellgyarto cegnek hogy koltoztesse haza a gyartasat Kinabol es inditsa be a sajat gyarat, mikozben ezek a gyarak eppen nem termelnek mert nem eri meg?
Es fognak sorba allni az amerikai ugyeskezu kislanyok munkaert hogy a gyartosorokon apro kis csipesszel illesztgessek orakon at a filigran kapaszkodokat a mozdonyokra ugy hogy kozben nem nezegetik az okostelefonjaikat? Van megfelelo szamu szabad munkaero egyaltalan az USA-ban?
Es ez csak modellek. Mindenki aki Kinaban gyartat cuccot meg van love.
Amerikai modellgyartok konyorgese egy YouTube videon. Az importalas a kinai gyarakbol teljesen megalt. Az egesz modell ipar a tonk szelen a 145%-os Trump vam miatt:
Olvasom forumokon hogy kezdenek az Amcsi modellezok panikolni a kinai arukkal szembeni 145%-os Trump vam miatt.
Most szerintem erdemes vasarolni, mert kesobb az arak felmehetnek vagy nem is lesz aru. Tobb amerikai modellgyarto kinai uzemukbol leallt a kontenerek kuldesevel.
Még két klasszikus streamliner, hogy mind a négy jellegzetes kiadás, korszak együtt legyen.
A Santa Fe kocsi a legelsö alu streamliner kiadásból származik. Egy kis cég, az American Model Toys (AMT) fejlesztette ki és dobta piacra a 40-es évek végén, megelözve a Lionelt.
Ezt követte 1954-töl a Lionel klassszikus alu streamliner kiadása, amelyböl a poggyászkkocsi (baggage) szerepel a képen. Ezeket 1960-ig gyártották.
Mind az AMT, mind a Lionel szerelvényeket többféle feliratozással, festéssel is lehetett kapni. Ezeket a kocsikat követték az elözö bejegyzésben szereplö 70-es évekbeli, ill. jelenlegi kiadások.
kétféle kivitel "ugyanarra" a streamliner kocsira. Mindkettö a Powhatan Arrow étkezökocsija, de a baloldali "smooth side, smooth roof", a jobboldali pedig "ribbed side, ribbed roof" kivitelben készült. Mindkétféle kivitel létezett a valóságban is, nem csak a Lionel világában. Abban nem vagyok biztos, hogy a N&W vasútnak tényleg voltak-e ilyen kocsijai mindkét kivitelben, ez lehet csak a Lionel marketing fogása, de pl. a D&H vasútnak valóban voltak streamliner kocsijai mindkét kivitelben.
Köszönöm a hsz-t, már azt hittem teljesen ki van halva ez a fórum.
A hétvégén volt időm rá, ahogyan írtad a CV3 értékét megemeltem - nagyon alacsony 5-ös értékre volt állítva. A lassulás is, azt kis mértékben módosítottam, ott azért szeretem ha a mozdonyaimnak nincs túl hosszú fékútja.
A Tsunami honlapján átnéztem a beállítási opciókat, CV25-el be lehet állítani különböző sebességgörbéket 1-16 értékek között.
15-ös értéket állítottam be, ezzel alacsony sebességtartományban a gép lassan veszi fel a sebességet.
Nem tudom, hogy dekóder tekintetében pontosan ez melyik generáció. A modellt eredetileg 2015-ben adták ki, gyárilag hangdekóderes. A funkciók, európai modellező szemmel még 10 éves összehasonlításban is puritánnak mondhatóak szerintem - világítás, kürt, szét- összekapcsolás. Mondjuk nem várom el, hogy "énekeljen", de a motor indítás/leállítás funkciót nagyon hiányolom.
Ettől függetlenül örülök, hogy magaménak tudhatom és ez a lényeg :)
CV3 értékét emeld meg és lassabb ütemben gyorsul a mozdony, a hangnak jobban lesz ideje szinkronban maradni a mozdonnyal, CV4 ugyanígy csak lassulással. Ha magasabb feszültséggel indul a motor akkor szerintem pont jobban meglendül az elején, én inkább csökkenteném ezt az értéket.
Érdekes, de a Tsunami dekóderben nem volt motor indítás/leállítás, a 2. kiadásban már van egyszerű manuális RPM léptetés, azzal lehet indítani és leállítani is a motort.
Az beállítás kérdése, hogy a megfelelő feszültségre induljon-e a motor automatikusan. 44.old. Át kell olvasni a kezelési leírást részletesen, a Tsunami-nak kb. 60 oldalas, a Tsunami2-nek pedig 80 oldalas, nagyon sok beállításuk van.
Első gyárilag hangdekóderes amerikai mozdonyom. Walthers Proto, H0 építési nagyság.
Sokáig kerestem, konkrétan ezt, már-már a vesztesek nyugalmával böngészve a netet. Ha van is valahol, akkor az eladó nem postáz külföldre csak az Államokon belül. Konkrétan Nevadában találtam egyet korábban, ott is ez volt a szitu.
Erre az eBayen, Montreálban találtam rá, pénteken érkezett meg.
Gyárilag hangdekóderes mozdony, Tsunami Sound. Van pár kozmetikai kopás rajta, de végül is a ritkasága ellenére analóg árban jutottam hozzá. Így nem igazán érdekel a külcsin, már csak azért sem, mert átfestésre kell... bár megjegyzem nagyon szép, szinte már sajnálom átpingálni. Gyanítom polc/padláslelet lehet, vagy valami hasonló, mert a több éves rárakódott port úgy kellett levakarni róla. Életet is alig bírtam lehelni bele, de végül csak bebikáztam.
Lenne itt egy pár észrevételem, illetve kérdésem a nálam amerikai modellek terén tapasztaltabbakhoz. Számomra, az európai hangos modellek után nagyon furcsa, hogy nincsen motor beindítás és leállítás funkció - csak F8 némítás. A hang elindul, tökéletes motorindításként amint a vágányszakasz áramot kap, és ketyeg amíg le nem veszem a sínről vagy le nem kapcsolom az áramot. Megnéztem a Tsunami weboldalát, valóban motor ki/bekapcsolásra nincs külön funkció. Ami még általánosságban fura, hogy gyakori az amerikai modellekben az integrált hangdekóder. Hangosításkor arányaiban elég sok modellnél panelt kell cserélni - milyen egyszerű dolgunk van Európában, vakdugó ki dekóder be. Max hangszórót forrasztunk...
Pár gyakorlati kérdésem:
1: Az amerikai digitális gépek/dekóderek teljesen kompatibilisek az európai vezérlőkkel? ...vagy nehezen, de megbírkóznak egymással? Ezt azért kérdezem, mert Roco z21-et használok és csak a 4-5. próbálkozásra sikerült a mozdonycímet kiolvasni a dekóderből - első pár nekifutáskor CV Error üzenet jelent meg a képernyőn. A programozóvágány és a kerekek természetesen tiszták. Viszont miután sikerült, a funkciókat is gond nélkül tudtam beállítani.
2: A hang nincsen szinkronban a sebességgel. Már kis sebességparancsnál szinte repül a mozdony... gép már mozgásban van, mire a motor felpörög, illetve már megállt mire leesik a fordulatszám. Ennek fordítva kéne lennie. Ez megint a vezérlő kompatibilitása vagy CV beállítás? Gyanítom inkább az utóbbi. Ha viszont CV, akkor valakinek ötlete?
Ez alapján CV3 a gyorsulás, CV4 a fékezés mértéke. Ezek módosítása gondolom megoldja, hogy ne úgy induljon a mozdony mint valami rakéta. A CV2 a motorindítás feszültsége. Ha ezt átállítom, az szinkronba hozhatja a hangot? Ha magasabb feszültségen indul a motor, akkor a hang akár felpöröghet mielőtt elindul a mozdony... vagy rosszul gondolom? Javítsatok ki ha igen!
Jövő hétvégén fogok tudni vele foglalkozni megint, gondoltam addig rákérdezek.
Az American Flyer-rel kapcsolatban fontos tudni. hogy két korszaka létezett:
- a klasszikus, 0-ás "Chicago Flyer korszak" 1907-1938, az eredeti cégalapító vezetésével és
- az utána következö "Gilbert korszak", amelyre a II.V.H. után az S nyomtáv/méret lett a jellemzö.
Gilbert volt aki felvásárolta a céget, a keleti partra költöztette és a játékvasútgyártást átállította az S nyomtávra/méretre. Sokmindennel lehet egy ilyen váltást magyarázni, de a legalapvetöbb oka nyilván a domináns 0-ás Lionel világtól való elszakadás, különválas volt. A klasszikus postwar korszakban megvoltak a Gilbert Flyer szép és sikeres évei, de végül is a Lionel ma is él, folyamatosan élt, a Gilbert Flyer pedig csak azért éledt újra, mert a Lionel valamikor felvásárolta és újra kiad S vasutakat is.