A zászlók alapján nem valószínű, hogy az 1961-es úttörőtalálkozó alkalmából készült, mert a jobb oldalon a lengyel zászlótól balra a cselák zászlónak kellene lennie, de én ott nem látom a filmben, csak a Ruszkitúnióét.
Mivel én csak az 1961-es úttörőtalálkozót kerestem, ez a keresés semmilyen bizonyítékkal nem szolgál arra vonatkozóan, hogy 1961 vagy 1965, pláne úgy nem, hogy kizárólag katalógusadatokt találtam, magukat a fájlokat nem.
Sokkal logikusabb, hogy 1965-ben járunk, mintsem hogy 1961-ben.
Megnézve a wikiCommons Erfurttal foglalkozó oldalát, az 1961-es év látszik meggyőzőbbnek. vP kolléga talán ki tudja silabizálni az ott látható Bundesarchiv linkekből a további archívumban őrzött képek URLjait.
Köszi! A lényeg a lényeg hogy Fábián Józsefnek van 5 erfurti képe, ebből per pill 2 1961, 3 1965 és ez alapján nyilván az utóbbi a valószínűbb, mert hogy mi olyat tudnánk mondani 41-ből, amit az ehemalige NDK-ban akkortájt ünnepeltek volna. Persze a 49-69 logikusabb lenne, de akkor talán az egész város jobban fel lenne lobogózva, nem csak a pályaudvar, meg a 69-hez képest még az NDK is motorizáltabb lett, meg öltözködés még ott is alakult. Még szóba jöhetett volna 67, lévén a 67-ben a fotós valószínű járt Lipcsében, de 47-re nem tudtunk kiötleni semmi érdemit, a sozialistische Freistaat-okkal pont nem nagyon történt sok 47-ben...
".. ... für Frieden? für Polens Werktätigen(?) ... sozialistischen Friedenstaat-
zum 20. Jahrestag ... entgegen!"
ugyan azt jól ismertem fel, hogy a bal szélen a lenygyel zászló lankad, de a mellette lévö árbocon nem a lengyel, hanem a cselák lóg, így a feliratnak sokkal általánosabbnak kell lennie mintsem a lengyel dolgozókra hivatkozni.
Volt ott békemenet is az úttörötalákozó mellett. Léteznek dokumentumok abból az idöböl, meg filmek is, de gyak. csak katalógusokat találok, sehol egy megnézhetö fájl, kanadai topictársunk videója emiatt is különösen érdekes.
Próbáltam értelmes fórumot találni, ahol esetleg megkérdezhetném a dolgot, de csak olyat találtam, amihez egy-két éve szóltak hozzá legutóbb, annak semmi értelmét nem látom, oda írni.
Amúgy a "zum 20. jahrestag des Friedens entgegen!" majdnem ki is férne, de egy picit hosszú, úgyhogy más lesz a megfejtés
Nem valami ezzel kapcsolatos? 1:31 - 2:26 között... mondjuk a szöveg (most már, vagy még?) nem a kapu fölött van, de a zászlók a helyükön. ...és volt, ugye, a nemzetközi kertészeti kiállítás is abban az évben.
11. Újpest, Árpád út 12-13. A viszonylatok (50, 51) alapján a Nagyvárad téri hurok lehetne, de nem ismerős a környék :-( 14. Újpest, (Szent) István tér, a piac mellett 15. Nagyvárad tér 16. Újpest, talán a Baross utca? 17. A Kádár utcai villamosvégállomás a Nyugati közelében
Egyébként a delcampe.net-en árulnak épp szintén egy tucatnyi villamosos képeket, látszólag egy forrásból. Be lehet lőni a képek készítésének idejét? Ha jól tudom, a fénycső lámpatesteket 1959-1960-ban kezdték el felszerelni.
Az Üllői út felől az Ecseri útra nézve fotózták. Az alábbi oldalakon van egy kép a megállóról másik szögből, ill. a fortepanos kép bal szélén is látszik az épület.
A wiki leírása szerint 1965-67 és 68 nyarán üzemelt az 51B:
"1965. december 27-én jelent meg az 51B betétjárat a Használtcikk piac – Nagyvárad tér útvonalon. 1967. május 31-én erre az útvonalra került az 51A, az 51B pedig megszűnt. 1968. május 15-én az 51B újraindult a Használtcikk piac és Pestimre, Vörös fény (ma Nemes) utca között, majd augusztus 2-án megszüntették."
Majd egy hozzáértőbb olvtárs pontosan meghatározza a felvétel színhelyét...
ezek szerintem Hannover környékén, valamelyik, a városhoz tartozó faluban készültek, de kb tüt a szénakazalban a megtalálási valószínüségük, pláne az elsöé, mert mintha az udvar (ha annak lehet nevezni a sártengert) felöl készült volna kép.
a sorozat képei eléggé összetartóak, az ezelöttiek mind hannoveriek, az utánuk jövö pedig göttingai.
1., Senki nem fog kétszázezer képet egyenként végigkattintgatni.
2., Már pár éve van egy link, ami azokat a képeket listázza ki, amiknem nincs megfejtése: https://fortepan.hu/hu/photos/?nodesc (Jó, ez most éppen nem működik, kapok egy csomó megfejtett képet is. Valamit rosszul csinálok?)
3., A megfejtetlen képek túlnyomó többségét az életben soha nem fogja senki megfejteni. Fehér fal előtt ül két teljesen átlagos közember 1934-ben. Hacsak nem ismered fel a dédapádat, semmi esélyed.
4., Nagyon sok olyan kép van, amit már rég, akár több, mint egy éve, megfejtett valaki, de nem került fel a Fortepanra a megfejtés, mert a szerkesztőknek nincs erre ideje/kapacitása. Ha ezt valaki szóvá teszi, mindig megbántódnak, pedig csak tényközlésül jegyzem meg: attól, hogy a Fortepanon nincs megfejtés, még egyáltalán nem biztos, hogy igazából sincs.