"Így pl. a feszült viszonyban élő - de még egymáshoz ragaszkodó - házastársak egyike "bevallja" hűtlenségét: "hát tudd meg, hogy én ekkor meg akkor " Békülés helyett ilyenkor fokozódik a sérülés."
Keversz pár dolgot. Az, hogy mindig mindent elmondunk, mint igazat, kéretlenül, szükségtelenül is, az valóban beteges, de az viszont, hogy nem mondunk el mindig mindent - elhallgatunk dolgokat - az még nem hazugság.
Viszont saját tapasztalataim alapján állíthatom, hogy az igazmondás az adott pillanatban lehet nagyon kellemetlen, de a hazudozás pedig hosszú távon üt vissza, és jóval nagyobbat.
A kérdésed ugye nem a bizonyított igazságmondás példájának szolgáltatására vonatkozott? :)
Ilyen bizonyításról nem tudok. Természetesen ahogy valótlan a "mindig igazat mondok", úgy valótlan az is ha valaki folyamatosan reggel délben este hazudik állítás is.
Kis hatásvadász költői túlzás mindkettő. ;) Szimpatikusabbnak és igazabbnak pártállástól függetlenül mégis az utóbbit tartom.
"A "bizonyítottan hazug" legalább egyszer bizonyítottan igazat mondott. Míg ez arról aki állítása szerint sosem hazudott, bizonyítottan nem mondható..."
Tehát bizonyítottan nem mondható, hogy a másik egyszer bizonyítottan igazat mondott?
Bár nem a bizonyítottságra utaltam hanem annak hiányára, ám legyen.
Kezdhetjük mindjárt a "sosem hazudtam" állítás igazságtartalmával. Mely állítás önmaga cáfolata. Feltéve hogy egészséges emberi pszichéről beszélünk. Ugyanis minden egészséges pszichével bíró ember olykor-olykor a körülmények függvényében hazudni kényszerül. Ellenkező esetben a hazugságnál sokkal komolyabb problémával szembesülünk.
A kíméletlen, mindenkori, minden helyzetben való őszinteség súlyos pszichés defektus jele. A valóság közlése olykor traumatikus lehet, s az agresszió szolgálatában állhat. Így pl. a feszült viszonyban élő - de még egymáshoz ragaszkodó - házastársak egyike "bevallja" hűtlenségét: "hát tudd meg, hogy én ekkor meg akkor " Békülés helyett ilyenkor fokozódik a sérülés. A tapintat szab határt az őszinteségnek. Előfordulhat az
ún. "pia fraus", "kegyes csalás" a másik ember érdekében, a személy kímélésében. Ez azonban inkább kivétel. Ilyen probléma merül fel a súlyos betegeknél, főként rákosoknál: "Mennyire mondható meg az igazság?" (l. még Hárdi, 1987). Pszichológusok, pszichiáterek - de legfőképpen pszichoanalitikusok gyakorlatában nagy kérdés, hogy valami mennyire közölhető, "mennyire tudatképes", s mennyire képes az illető elviselni a közlést.
... Ő lesz az itt, ki Pannonföldről Istenhez kiált, és Isten meghallgatja imádságait. Ő lészen az, kinek uralkodása folytán Pannónia ismét erős lesz és gazdag, nagyobb lesz, mint akármely szultán, az ő szavára minden országban adnak, s önként kezére bíznak minden hatalmat.
Ha az MSZP tényleg kormányt alakíthatna, mint ahogy nem fog, akkor sem Mesterházy lenne a parlament által megválaszttott kormányfője. Még Bajnainak is 10x több esélye lenne erre.