Keresés

Részletes keresés

Verakavics Creative Commons License 2022.07.19 0 0 5672

Mi nem szeretjük a krumlisat. ---- A kenyérszeleteket pedig enyhén megpirítom. Karakteresebb picit az íze. - 

Előzmény: 55judit (5671)
55judit Creative Commons License 2022.07.19 -1 0 5671

Tudom Vera. Csak rajta maradt az elnevezés, errefelé így hívják. Már a krumplis se olyan mint a kovászos. A krumpli nem gyorsítja, hanem lassítja a folyamatot.

Előzmény: Verakavics (5670)
Verakavics Creative Commons License 2022.07.19 0 1 5670

Judit, ez nem kovászos, mert hiányzik a "kovász" - a kenyér, vagy a kruumpli./ sváb megoldás/ A sós vizzel készülő a saját bakt.-tól erjed,  fermentálódik. - Erre mondták régen, hogy sósvizes ubi. Midkettő fínom. Ezzel a módszerrel én mindenféle zöldséget készítek, mind eláll. Le kell zárni, s nem szabad megnyitni, sziszegtetni, mert képez egy védőgázt az erjedéssel, ez ne illanjon el. 

 

Előzmény: 55judit (5669)
55judit Creative Commons License 2022.07.19 -1 0 5669

Újabb információhoz jutottam kovászos ubi ügyben. Annyi, hogy egy másik falubelim is hidegen, tartósító nélkül teszi el a kovászos ubit, és ma mondta, hogy akármeddig eláll. Még tavalyiból is van neki polcon.

Nekem 6 üveg van, 3 teljesen letisztult, 3 pedig majdnem, mert később raktam.

 

A legegyszerűbben:

Üveg aljára sok kapor, bele az uborka, sós víz, rá kistányér, kitenni melegre, de ne legyen forró mert akkor megpuhul az ubi. Az enyém sose! Ha kész, átrakjuk kisebb üvegekbe, rászűrjül a lét, csavarós tető rá, mehet a polcra.

Előzmény: 55judit (5665)
Verakavics Creative Commons License 2022.07.17 0 0 5668

             Ennek gondolatával kínlódok ...mert egyre drágább a konzervet megvenni. Ugyanakkor azt mondják-írják, hogy a szárazbab eláll, "csak be kell áztatni." de a zsengéből??? ....de a konzerv azonnal kéznél van, bármire. Receptet konkrétan egyet találok,  egyszerű: a fejtett babot sósvízben puhára főzni, a babot üvegbe tenni, kevés ecet a sósvízbe, ráönteni, lezárni. /savasítani kell/ Az automata 90-100/120 percet ír dunsztolásnak. Inkább a fagyasztóba teszik, úgy tényleg biztosan eláll a zsenge bab.  Csak rengeteg hely kell.....

Előzmény: krnemarika (5667)
krnemarika Creative Commons License 2022.07.09 0 0 5667

Szemesbabot (tarkát, vöröset) tett-e már el valaki üvegbe? Érdekelne egy jól bevált recept.

Verakavics Creative Commons License 2022.07.02 0 0 5666

        Judit, most érkeztünk meg, unokáztunk.  Vittem 4 féle ubit. Kovászos fokhagymás, , kapros- kovászos fokhagyma nélkül, fermentált, és a hajnalban szedett friss zöldet. A másik Nagyi, Etus a kovászosat télire hasonlóan teszi el. Mikor kész, leszűri és a levet visszaönti, az igaz, hogy tesz bele parányi tartósítót. Lezárja és télire elteszi. Nem romlik- de ennek feltétele természetesen az egészséges ubi. 

Előzmény: 55judit (5665)
55judit Creative Commons License 2022.07.02 0 0 5665

Eddig csak olyan kovászos uborka télire eltevésről olvastam, amiben fel kell a lét forralni, majd visszaönteni az uborkára. Van aki tartósítót is rak bele.

 

De most! Falubelitől hallottam, ő úgy rakja el télire a kovi ubit, hogy mikor elkészült, kisebb üvegekbe rakja, rászűri a levet azon hidegen, rá a csavaros tetőt, megy a polcra. Amikor letisztul, kész. Nem tudja meddig állna el, mert a télen mindig elfogy. Na de ez is több hónap!

 

Én most ott tartok, hogy 1 hete van a polcon 3 üveggel, le van tisztulva, és naponta nézem mikor buggyan meg mert nem hiszem el hogy ez működik. De próba-szerencse.😀

Szokott így elrakni valaki?

Verakavics Creative Commons License 2022.06.23 0 0 5664

         Megkezdődött az uborka csalamádénak, /gyalulva, reszelve, spirálozva, zöldséghámozóval vékony lapok, spagetti,  stb/ ez reggelihez, ebédhez,   de üvegbe is fermentált, kovászos változatban is. Már nagyon vártam....

TINTUS Creative Commons License 2022.05.31 0 0 5663

Kapor:  összekötöm csomókba, veszem a síma friss fóliát és abba tekerem bele egy csomó-egy hajtás. Így amikor kitekerem mindig csak annyit szedek ki a sorból amennyire szükségem lesz. Általában 4-5  csokor kerül egy fólia részbe persze szárával váltakozva  (alul-felül )  . A befóliázott csomagot nylon zacskóba kerülnek  bele egy kapor felirattal és mehet a fagyasztóba.

 

Előzmény: CBNora (5658)
krnemarika Creative Commons License 2022.05.29 0 0 5662

Aprítva teszem a kaprot és a petrezselyemzöldet is a fagyóba. Mindig annyit veszek ki belőle, amennyi éppen szükséges.

Előzmény: CBNora (5660)
55judit Creative Commons License 2022.05.29 0 0 5661

Nem veheti át semmi a kapor szagát, hisz mindent csomagolva teszünk a fagyóba.  A szagnak minimum 2 csomagoló rétegen kéne átjutni.

Nálam még nem tetvesedik a kapor, de szokott.

 

Kaptam egy kevés narancsolajat, ami bio tetűirtó. Vagy rovarölő pontosan nem tudom. Még nem próbáltam ki, de ha beválik akkor se veszek, mert csak literest lehet kapni, a legolcsóbb  helyen 8.600 ft-ért láttam. Nálam évek alatt se fogyna el. Jó lenne összeállva valakivel megvenni ha beválik, de itt  erre semmi esély.

Előzmény: CBNora (5660)
CBNora Creative Commons License 2022.05.29 0 0 5660

Nekem nincs türelmem csokronként csomagolni, nehéz is eldönteni, mennyi is egy adag. Gondoltam, betömöm egy üvegbe, a csavaros tetővel lezárom, aztán majd szedek belőle szükség szerint. Csak nehogy a málna is kaporszagú legyen. Egy kolléganőm szerint minden átveszi.

A tavalyi petrezselymet is ki kellene szedni, útban van. Azon is vannak még használható levelek, gondoltam, azt is lefagyasztom.

Majd kipróbálom, van-e íze. Mást nem tudok vele csinálni, megjelentek a tetvek, ha nem szedem le, kárba vész. A semminél talán jobb, nyáron kint is mindig tetves, ha van egyáltalán.

Vetettem új kaprot kintre, hátha... De nem szokott összejönni.

Előzmény: 55judit (5659)
55judit Creative Commons License 2022.05.29 0 0 5659

Én csokronként folpackba  csavarva, majd fedeles műanyag dobozba rakva szoktam fagyasztani a kaprot. Semmi nem veszi át a szagát. Viszont akár fagyasztom, akár szárítom, minden aromája elvész. A legjobb megoldás ha már a szinte kész ételbe teszem bele a fagyasztottat, de úgy se tetszik. 

Üzletben fagyasztva szárítottat árulnak, az van a fagyasztott gyalult tökkel csomagolva  is, ezért annak a kapornak teljesen megmarad az aromája és finom. csak ez itthon  nem kivitelezhető.

Előzmény: CBNora (5658)
CBNora Creative Commons License 2022.05.29 0 0 5658

Rengeteg kaprom lett a fóliában, és még csak most kezd itt-ott megtetvesedni. Szeretném lefagyasztani.

Hogy csomagoljam, hogy ne vegye át a szagát a többi étel a hűtőben? Csavaros üvegben jó lesz?

A másik kérdés, hogy ha nyersen használom salátába, nem romlik-e meg nagyon gyorsan, el lehet-e pár napra tenni a kapros-majonézes salátát?

CBNora Creative Commons License 2022.04.20 0 0 5657

Kösz!

Előzmény: öreg_néne_b (5656)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.04.20 0 0 5656

A rókagomba és a rizike kivételével fagyaszthatóak nyersen a gombák. Fagyottan kell az ételbe tenni, tehát most aprítsd fel, ha szükséges!

Előzmény: CBNora (5655)
CBNora Creative Commons License 2022.04.20 0 0 5655

Ha nyersen fagyasztom le a gombát, később ugyanolyan jóízűre el lehet készíteni, mintha dinsztelve tenném el?

Kinőtt egy csiperke a fóliánkban, egy szemet nem érdemes felhasználni, és ma úgysem ennénk meg. Viszont mér nem fog tovább nőni, csak vénülni. Finom, aromás gomba, kár lenne érte.

Verakavics Creative Commons License 2022.04.06 0 0 5654

            Lassan elfogy a olajba tett medvehagymám, s kíváncsian kipróbáltam néhány bok choy levéllel. Ennek is van egy kesernyés, csípős,  aromás íze, zamata. Nekünk jó utánpótlás lesz.  Az előtérben nevelt bokrok  igaz tavaszias, zsenge levelekkel pompáznak, de már a kintiek is túlélték a fagyokat, ebből szeretnék "szabadföldi" fejeket nevelni. Ezek biztosan karakteresebb ízvilággal fognak rendelkezni, + kapnak majd egy-két gerezd fokhagymát is az üvegekbe. 

TINTUS Creative Commons License 2022.04.04 0 0 5653
bbfeco Creative Commons License 2022.04.03 0 0 5652

A nejemnek mutattam, tetszett neki csak hiányolta a receptet.  Ha közretennéd, megköszönöm. Az én süti tudásom  pogácsáig tart.

Előzmény: TINTUS (5647)
55judit Creative Commons License 2022.04.02 0 0 5651

Olyan finom volt a  zöldséges táska, hogy most fiam kérésére sonkás-sajtos töltelékkel is elkészítem. Nem igazi sonka lesz benne, hanem főtt, jó húsos kolozsvári szalonna. Tudom ez téged nem hoz lázba, 😉 de a húst fogyasztóknak minden bizonnyal ízlik.

Mivel kettőnktől nem fogy el egy tepsinyi sonkás táska egyhamar, fagyasztok le belőle. Mikrózva olyan mint a frissen sült.

Előzmény: CBNora (5640)
TINTUS Creative Commons License 2022.02.03 0 0 5650

https://www.youtube.com/c/M%C3%A9szif%C5%91z/featured

 

Mészit én nagyon szeretem. Nem pofázik mellé, minden szó lényeges és nagyon gyorsan főz. 

CBNora Creative Commons License 2022.01.30 0 0 5649

Nagyon étvágygerjesztőek!

Előzmény: TINTUS (5647)
55judit Creative Commons License 2022.01.30 0 0 5648

Csillagos 5-ös!

Előzmény: TINTUS (5647)
TINTUS Creative Commons License 2022.01.30 0 0 5647

A búzát nem én arattam de  nagyon finom lett a foszlós kalács 52-53 deka lisztből.  Nagyon jó a recept vaj vagy zsír nincs viszont van 30 % tejszín !  lett két hatalmas. Kakaóval isteni volt. Este csináltam, reggelre konyharuha alatt szikkadt annyit, hogy szépen lehetett szelni.

Verakavics Creative Commons License 2022.01.26 0 0 5646

Igen, az őszi vetés helyett jobb az őszi termesztés- erre gondoltam akkor. ...Még mindig keresgélek, igaz sok fajtaleírást olvashattam így. Alig ismertek nálunk, magját meg még úgysem lehet megtalálni. Valószínű kapcsolok majd hozzá broccoliból a több oladalhajtásos  fajtát.... Portugáliában találtam egy hírdetőt: Sementes Vivat- "Demeter" tanúsítvánnyal termelik a magokat,  szállítás is van. / a nagy hírdetőktől tartok .../ Anglia kiesik a vám miatt. Olaszol-ban is találtam egy weboldalt.

Előzmény: CBNora (5645)
CBNora Creative Commons License 2022.01.25 0 0 5645

Arra szerintem ez a fajta nem való. Idő kell, míg megnő magasra, télen nem nő, tavasszal meg felmagzik. Én valamikor késő tavasszal vetettem, az áttelelő leveles kelt is így szoktam. Akkor télre már van rajta rendes lombtömeg. Gondolom, később is vethető, de valamikor nyáron mindenképpen érdemes, ne palántaként kerüljön ki ősszel.

Az áttelelésre szánt karórépát július elején vetem, szerintem akkor már ezeket is jó lenne.

Előzmény: Verakavics (5644)
Verakavics Creative Commons License 2022.01.25 0 0 5644

Nóra köszönöm a lehetőséget. Először szeretném beszerezni rendelésben, ha nem sikerül, majd jelezném. Ezt őszi vetésre - téli tartásra gondoltam, így lenne időm kutakodni, ismerve magamat. elképzelhető, hogy valami még csapódik hozzá. Nem gondolok sok palántanevelésre egy-egy növény esetében, inkább változatos legyen.

Előzmény: CBNora (5643)
CBNora Creative Commons License 2022.01.24 0 0 5643

Az enyémből még maradt egy kevés mag, ha az megfelel.

Pár tövet valószínűleg idén is ültetek, de mindet nem vetem el. Hátha Nálad jobban áttelel, és tudsz magot is fogni.

Előzmény: Verakavics (5642)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!