Keresés

Részletes keresés

TINTUS Creative Commons License 3 napja 0 0 5609

Bár előbb megvettem volna sokkal egyszerűbb lett volna a befőzés.

Előzmény: TINTUS (5608)
TINTUS Creative Commons License 3 napja 0 0 5608

igen ropogós marad.

Előzmény: 55judit (5607)
55judit Creative Commons License 3 napja 0 0 5607

Nagyon szuper, de nekem nincs automatám. Viszont olyan alacsony a hőmérséklet és annyira rövid ideig melegszik a cucc, hogy szerintem tűzhelyen dunsztolva is elkészízthetem így.

nyers és ropogós marad?

 

Ma fügebefőttet készítettem, csupán dunsztolással. Első próbálkozás volt, de ha ceresznye-meggy eltevős időszakomban bevált, jó lehet a füge is. :)

Előzmény: TINTUS (5605)
TINTUS Creative Commons License 3 napja 0 0 5606

tartósítószer mentes.

Előzmény: TINTUS (5605)
TINTUS Creative Commons License 3 napja 0 0 5605

Meghámozom, felszeletelem, üvegekbe tömöm, ráöntöm a felöntő levet és ... 85 fok/35 perc  az automatába.

Előzmény: 55judit (5600)
55judit Creative Commons License 6 napja 0 0 5604

Köszönöm, ki fogom próbálni.  Ann ak örülök hogy nem kell bele tartósító.

Előzmény: Verakavics (5603)
Verakavics Creative Commons License 6 napja 0 0 5603

A tepsiben fűszerekkel sül-fő, levet enged, keveredik a rálocsolt kevés olajjal/ ezt is meg lehet picit sózni, cukrozni, az íze zamatosabb lesz./ Az ecetes, cukros, vizes felöntőléhez én hozzáöntöm a tepsiből a leszűrt levet, ezt alakítom együtt  a család szájízére. Ki hogy szereti, ecet nélkül fel lehet forralni, ezután az ecettel ráönteni. / Ha együtt forralod, az ecet elpárolog./ A 35-45- majd egyórás sütés 180 fokon már megteszi a magáét. Mehet a polcra. A sütési idő függ a cékla minőségétől, illetve ki milyen fokon szereti- kemény- rest- puhább. Villával beleszúrva lehet érezni.

Előzmény: 55judit (5602)
55judit Creative Commons License 6 napja 0 0 5602

Köszönöm. Gondolom, a lét forrón kell ráönteni. A lébe beleforralod a fűszereket?

Előzmény: Verakavics (5601)
Verakavics Creative Commons License 2021.09.13 0 0 5601

Én tepsiben betéve, /lemosva, de a héja marad/ tetszés szerint fűszerezve/kakukkfű, bors, köménymag stb/ olajjal meglocsolva 170-180-on sütöm./Alufóliával letakarom, csak a végén nyitom, rápirítok, édesebb lesz./ Kivéve a héja könnyen lejön, ízes,zamatos lesz. Szeletelve, vagy felezve mehet az üvegbe, rá felöntőlé. Tetszés szerint só, cukor, ecet keveréke. Én nem szoktam dunsztolni, mert, jóval magasabb hőfokon készül. Nekünk sütve zamatosabb a cékla, mint sima főzéssel. Ezt a "nagycsalád szereti, az üvegeket lehet különböző ízekkel készíteni, ki hogyan szereti. Én pontos adagot soha nem tudok mondani, szájízre megy, ami függ az alapanyag ízétől is.  

Előzmény: 55judit (5600)
55judit Creative Commons License 2021.09.12 0 0 5600

Egy nagyon egyszerűen kivitelezhető cékla eltevést kérek.

Verakavics Creative Commons License 2021.09.10 0 0 5599

Nincs szőlő a kertben, de jó áron vettem fehér szőlőt. S most is néhány üveggel a polcra került. Simán

leszemezve /ollóval lecsipkedve a kemény, egészséges szemeket/ - üvegbe téve, rá a cukor- ki milyen édesen szereti 1-2-3  kanállal, citromsav- fehéren maradjon- esetleg pici borkősav-/ ízjavító, aromaerősító/  hideg csapvíz ráengedve, tetővel lezárva. Dunsztolás: 85-9o/ 3o perc. Összesen már 15 üveg sorakozik a polcon. Lényeges, hogy kemény, jóízű , egészséges szemek legyenek, az ízvilágán nem sokat lehet javítani.

Verakavics Creative Commons License 2021.09.03 0 0 5598

Azt hiszem, leszedtem az utolsó befőző paradicsom adagot. Közelít a 11 kg felé. Ami a bokrokon maradt, az már 1-2 szem, imitt-amott. Reggelihez jó lesz. Több fajta, s most is megfogadom, hogy nem fogok vetni-ültetni ráncos fazonú fajtákat.Mind megrepedt zölden, ömlött rájuk az özönvíz vagy 3-4-szer. Csakis sima, kerek mosolygós fajták jöhetnek szóba. Nem fognak csábítani a barázdás testek. /Volt a Provenzano, Perra d Abruzzo, Liguria, Franchi repear, Costuloto florentino, Siberian panther/ - mint befőző alapanyag. Most csak lé fog készülni, mert a kamrát is rendbe kell tenni.

CBNora Creative Commons License 2021.09.01 0 0 5597

Az orosz kolléganőm mesélte, hogy náluk lekvárral ízesítik a teát. Az is hasonló lehet, csak pluszban benne van a fekete tea íze is. Én nem próbáltam, mert üresen szeretem a teát, de nem lehet rossz.

Almahéjból is lehet teát főzni. Kipróbáltam, egész jó, csak nem nagyon szeretem a savas italokat (a gyümölcsteát sem), így nem szoktam rá, pedig alapanyag lenne bőven.

Előzmény: Verakavics (5596)
Verakavics Creative Commons License 2021.09.01 0 0 5596

Télire "filteres gyümölcstea" helyett "sültea" gyümölcsökből. Receptjét tavaly találtam, kipróbáltam, maradt. Ennek háttere: a vásárolt filteres teák általában nem jöttek be. Felbontottam a kis zacskókat, mindben csipkebogyó magvak voltak + gondolom aromával ízesítve, ami semmit sem ér. Ezért kipróbáltam a mindenféle gyümölcsből összeállított keveréket, tetszés szerint fűszereztem, /ki mit szeret/ sütőbe tettem. Összesütöttem kb 170-180 f-on.Ezzel az eljárással akár vegyes gyümölcslekvárnak is lehet nevezni. Kisebb üvegekbe töltöm, s mehet a polcra. Teakészítés: a kívánt adagot forró vízzel felönteni, összekeverni, /leülepszik/  s finom zamatos ital lesz.Sokféle ízben készíthető, régebbi "öreg" lekvárok is felhasználhatók, összekeverve változatos lehet. Lehet, hogy először idegenkedtek tőle, de érdemes kipróbálni, sokan használják. 

CBNora Creative Commons License 2021.08.23 0 0 5595

Kísérleti dzsem készül.

Idén rengeteg arónia termett:

 

A mélyhűtőbe csak cipőkanállal fért be ideiglenesen, muszáj volt befőzni. A dzsem 2 közepes cukkiniből (az egyik Black Beauty gyanús, hogy nem cukkini, hanem főzőtök, telt alakú és fehér), a képen látható termésből és málnából készül. Volt a mélyhűtőben tavalyról elég savanyú, szezonvégi málna, abból elhasználtam 4 jégrémes doboznyit és eltettem 3 idei szedést, ez szűk 3 doboz volt.

Az olvasott receptet némileg egyszerűsítettem, a cukkinit nem reszeltem, csak összevágtam - úgyis szétfő, mire kellően elfogy a leve, ezt először magában puhára pároltam, össze is esett. Utána adtam hozzá a gyümölcsöket. Forrástól egy órát főztem. 2,5 óráig kellett volna kisebb mennyiséget, de eddig tartott a türelmem. Holnap még főzöm egy kicsit, aztán belerakom a cukrot, valószínűleg 3 kilót, de kóstolni fogom. Felforralom, betöltöm, automatában kidunsztolom, ez a terv.

Ez két recept kombinációja, egy arónia-cukkini és egy málna-arónia a két eredeti. A receptek szerint rögtön cukorral kellene főzni, de szerintem úgy jobban pöfög és könnyebben odaég. Így is munkáskesztyűben főztem.

Verakavics Creative Commons License 2021.08.14 0 0 5594

Ki kellene próbálni, egyszerűnek tűnik: Aszpikos-zselatinos paradicsomlével leönteni  a rétegesen lerakott párolt zöldségeket.Pl: parilé + párolt cukkiniszeletek + lé + párolt zöldbabréteg + lé + párolt édeskömény + lé ...szb. A formát néhány órára hűtőbe tenni, formából kiborítva lehet szeletelni.

Verakavics Creative Commons License 2021.08.11 0 0 5593

Használják sokan azt a megoldást, hogy üvegbe teszik a gyümölcsöt, víz nélkül,- ki, mit tesz hozzá- fűszer-édesítők -  s ezt teszik be és dunsztolják. Valójában ez nem a keverem-kavarom féle módja a lekvárkészítésnek.

Előzmény: mapalka (5592)
mapalka Creative Commons License 2021.08.10 0 0 5592

Sziasztok,

Befözö automatákat nézegetem, kérdésem, hogy lekvárfőzésre is alkalmasak, SENCOR 2100 típusút választanám, leírásában szerepel a lekvárfőzés is, mely a szükséges lekvárföző betét nélkül hogyan lehetséges. Várom tapasztalaitokat, melyeket előre is köszönüm.

 

Verakavics Creative Commons License 2021.08.05 0 0 5591

Elhatároztam, nálam jövőre kolbászból lesz a kerítés, mindenhol....Van vagy 6-6 bokor tök, cukkini/ különböző fajták, eddig levettem 2 Alba tököt, 1 kerek cukkinit. 2-3 kicsibe megaszalódott. Rengeteg fiú virág, lányok sehol.                                                                                                                       Vetettem  6 különböző helyere kolbásztököt, szépen kikeltek, futnak mandulafára, kerítésre, oszlopra, szilvafára. S veszettül nőnek a hajtások is, és a termések is. 2-t már levettem, s van 5  db 1 1/2 - 2 m-es hosszú termés, s több kicsi.                                                                                                       Nem termeltem, nem készítettem belőle eddig semmit sem. Most ismerkedtünk vele, kolbásszal, sajttal nagyon fínom volt. Lesz kovászolva, megy savanyúságba, s lesz a fagyasztóba is. Nekem jobban ízlett mint a tökféle. Azt hiszem, jövőre nem kínlódok a bokros megoldásokkal, rengeteg helyett elfoglalnak.

Mariska néni Creative Commons License 2021.08.01 -1 0 5590

A gyorsan elkészíthető ételek kategória. Pl. makaróni, rá egy üveg sült paradicsom + sajt, de simán pirítósra is finom - minél többféle paradicsom van benne, annál bombasztikusabb az íze.

Előzmény: k.ipse (5589)
k.ipse Creative Commons License 2021.08.01 0 0 5589

Köszönöm.

Az eddigi állapot szerint lesz paradicsom tartósításra. Van a kertben kecskeeméti jubileum, san marzano és ökörszív baradicsom kb. 30 tő. Mellette még 30 tő koktél (zucherinó és lucciola).

Tavaly paradicsomlé, lecsó, paradicsomszósz és aszalt paradocsom készült.

Sült paradicsomot még nem próbáltam.

Előzmény: Mariska néni (5588)
Mariska néni Creative Commons License 2021.08.01 0 0 5588

Azóta még annyit módosítottam, hogy a paradicsomokat lehámozás után pár órára szitára teszem, hogy a lédúsabbak leve kicsit kicsöpögjön - mert minél több féléből van, annál finomabb.

Előzmény: Mariska néni (5587)
Mariska néni Creative Commons License 2021.08.01 0 0 5587

Én ilyesformán (is) szoktam. https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=144849856&t=9213025 De érdemes még visszaolvasgatnod, van itt sok minden:)

Előzmény: k.ipse (5586)
k.ipse Creative Commons License 2021.08.01 0 0 5586

Milyen tésztához való szószokat készítesz?

Mi sokat főzünk itthon (3 gyerek).

Munka mellett a gyorsan elkészíthető ételek érdekelnek. 

Errre nagyon alkalmas a tészta szószokkal.

köszi

 

Előzmény: krnemarika (5585)
krnemarika Creative Commons License 2021.07.31 0 0 5585

Azt hiszem, itt mindenki tegeződik, egyszerűbb a "beszélgetés".

Igen, szoktam paradicsomot is aszalni, de csak én szeretem. Aszalás után csak simán befőttes üvegben tárolom. Tésztához való szószt üvegbe teszek el.

Előzmény: k.ipse (5584)
k.ipse Creative Commons License 2021.07.28 0 0 5584

Aszalást alkalmaz(ol)? 

(Nem tudom, hogy illik-e tegeződnöm.)

A paradicsom aszalást és elrakást is próbálgattam, olasz oldalak google fordításával.

Találtam számomra érdekes technikákat. (aszalás majd ecetes felfőzés, és olivában elrakás).

Nem valami szapora, de finom lett.

Gyorsan lehet csinálni télen aszalt paradicsomos ragus tésztát vacsira.

Előzmény: krnemarika (5583)
krnemarika Creative Commons License 2021.07.28 0 0 5583

Ezzel én is így vagyok. Ami megterem, igyekszem későbbre is eltenni valamilyen formában.

Előzmény: k.ipse (5579)
k.ipse Creative Commons License 2021.07.28 0 0 5582

üdv.

Én kb. 5-10 liter közötti mennyiséget csináltam gázon. A paradicsom levének elfőzésétől függően.

Ennyi még kivitelezhető.

0,2-0,3-0,5 literes üvegekben elrakva nekünk elég egy télre. Melegszendvicset csinálunk belőle.

Amellett, hogy szeretjük a húskészítményeket, nekem probléma, hogy a mindennapi húsfogyasztást valahogyan csökkentsük, pláne télen.

 

 

 

Előzmény: Verakavics (5581)
Verakavics Creative Commons License 2021.07.28 0 0 5581

Távolról ismerem, de saját magam nem csináltam. Úgy tudom, hogy az összetevőket külön-külön főzik meg, majd összeállítják, összefőzik. Erdélyben közkedvelt, kalákás befőzési szertartás, összejövetel. Nagy mennyiségben érdemes dolgozni vele. 

Előzmény: k.ipse (5575)
Verakavics Creative Commons License 2021.07.28 0 0 5580

Az illető ragaszkodott az aprószemű,zsenge, igazi újkrumplihoz. Saját termését menekítette és volt bőven helye. /Apró újkrumplit nem lehet télire betárolni. Még ha összefonnyadva megmarad, akkor is elveszíti zsenge varázsát./. Én szeretném kipróbálni, akik csinálják, dicsérik.

Előzmény: CBNora (5574)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!