Keresés

Részletes keresés

k.ipse Creative Commons License 27 órája 0 0 5584

Aszalást alkalmaz(ol)? 

(Nem tudom, hogy illik-e tegeződnöm.)

A paradicsom aszalást és elrakást is próbálgattam, olasz oldalak google fordításával.

Találtam számomra érdekes technikákat. (aszalás majd ecetes felfőzés, és olivában elrakás).

Nem valami szapora, de finom lett.

Gyorsan lehet csinálni télen aszalt paradicsomos ragus tésztát vacsira.

Előzmény: krnemarika (5583)
krnemarika Creative Commons License 28 órája 0 0 5583

Ezzel én is így vagyok. Ami megterem, igyekszem későbbre is eltenni valamilyen formában.

Előzmény: k.ipse (5579)
k.ipse Creative Commons License 28 órája 0 0 5582

üdv.

Én kb. 5-10 liter közötti mennyiséget csináltam gázon. A paradicsom levének elfőzésétől függően.

Ennyi még kivitelezhető.

0,2-0,3-0,5 literes üvegekben elrakva nekünk elég egy télre. Melegszendvicset csinálunk belőle.

Amellett, hogy szeretjük a húskészítményeket, nekem probléma, hogy a mindennapi húsfogyasztást valahogyan csökkentsük, pláne télen.

 

 

 

Előzmény: Verakavics (5581)
Verakavics Creative Commons License 29 órája 0 0 5581

Távolról ismerem, de saját magam nem csináltam. Úgy tudom, hogy az összetevőket külön-külön főzik meg, majd összeállítják, összefőzik. Erdélyben közkedvelt, kalákás befőzési szertartás, összejövetel. Nagy mennyiségben érdemes dolgozni vele. 

Előzmény: k.ipse (5575)
Verakavics Creative Commons License 29 órája 0 0 5580

Az illető ragaszkodott az aprószemű,zsenge, igazi újkrumplihoz. Saját termését menekítette és volt bőven helye. /Apró újkrumplit nem lehet télire betárolni. Még ha összefonnyadva megmarad, akkor is elveszíti zsenge varázsát./. Én szeretném kipróbálni, akik csinálják, dicsérik.

Előzmény: CBNora (5574)
k.ipse Creative Commons License 29 órája 0 0 5579

Szívesen.

Én a kerti termést próbálom minnél több formában felhasználni. Célom, hogy finomat, egészséget és ha lehet olcsót előállítani. 

Amatőrként a neten keresgetem a felhasználható ötletekeket. Ha van jó ötlet, azt szívesen meghallgatom.

Előzmény: krnemarika (5578)
krnemarika Creative Commons License 29 órája 0 0 5578

Köszönöm.

Előzmény: k.ipse (5577)
k.ipse Creative Commons License 29 órája 0 0 5577

Babos zakuszka:

5.30-tól főzik, előtte a történet.

 

https://www.youtube.com/watch?v=E0gUuhx5I5I&t=1s

 

 

 

Ez meg a padlizsános verzió.

https://www.youtube.com/watch?v=WwlpKvMNAhY&t=2s

 

Nekünk a babos ízlett jobban. Talán egyszerűbb is. De ez csak saját élmény.

Előzmény: krnemarika (5576)
krnemarika Creative Commons License 30 órája 0 0 5576

Várom(juk) a videót.

Előzmény: k.ipse (5575)
k.ipse Creative Commons License 1 napja 0 0 5575

üdv.

Ha lehet ötletelni, akkor én is írnék egyet. 

A you-tube-n két éve találtam egy videót, ahol erdélyi zakuszkafőző verseny győztes háziasszonya mutatja be, hogy hogyan készít babos zakuszkát.

Én azt megcsináltam, gáztűzhelyen, nem bográcsban, ahogy az eredeti recept. Aztán az befőző automatában tartósíttottam. Úgy szoktam ajánlani a lányaimnak, hogy vegán kaja. 

Egyébként nekem nagyon ízlik.

Ha érdekel valakit, akkor előkeresem a videót.

Előzmény: Verakavics (5573)
CBNora Creative Commons License 1 napja 0 0 5574

Érdekes.

Azért 50 kg krumpli eltevéséhez sok befőttes üveg és hely kell. Azt megértem, hogy a karácsonyi menühöz tartalékolsz, de 50 kg.... krumpliból, ami amúgy szépen eláll a pincében...

Mondjuk ha nincs pince, és hatalmas a kamra, akkor hasznos.

Előzmény: Verakavics (5573)
Verakavics Creative Commons License 1 napja 0 0 5573

Szerintem érdemes megpróbálni: Fb-on találtam, / "Violettaságok" /                                                  Újkrumpli eltevése télire, üvegbe......Nagyon egyszerű a recept: megtisztított újkrumpli rendezve- minél több férjen az üvegbe, sima vízzel feltölteni, üvegenként 1 tk. tengeri, tiszta só. /Jódozott nem jó/. Tetejét rácsavarni, dunsztolni. Automatadunszt 100/ 120 perc, van aki 100 / 90 perccel csinálja. Azonnal ki kell szedni, s mehet a kamrába. Télen, karácsonykor ünnepi, petrezselymes krumpliként mehet az asztalra. / Sokan csinálják, volt, aki 50 kg-t tett el télire.                                                     Tegnap hajnalban ültettem tarlókrumplinak, 38 csirázott szemem volt. Remélem, sikerül.

TINTUS Creative Commons License 2 napja 0 0 5572

Na biztos finom volt :))

 

Előzmény: CBNora (5571)
CBNora Creative Commons License 4 napja 0 2 5571

Túrótorta fekete ribizlivel.

 

Idén sikerült időben leszednem a fekete ribizlit. Egy bokorkomplexumról (egy bokor + egy csomó lehajlott és legyökeresedett ág) sikerült leszednem 1,5 kilót, ebben ez a torta meg amit korábban megeszegettem, az nincs benne. Lett belőle 7 kis üveg dzsem. Passzírozni nem volt türelmem, úgyhogy maggal együtt. Ehhez hasonló tortákhoz jó lesz, ez is magos, és finom volt.

k.ipse Creative Commons License 2021.07.17 0 0 5570

Nem hagyott nyugodni a téma.

Az utóérésű sárgabarackból ( kb. 1kg.) főztem sárgabarack szörpöt.

Vízzel higítva olyan mint a rostos lé, vagy egy nagyon híg lekvár. Nincs nagy frissítő élmény. 

Mentalevéllel, jégkockával viszont finom, sokat javít rajta. 

 

Előzmény: k.ipse (5569)
k.ipse Creative Commons License 2021.07.13 0 0 5569

Én is fenntartással voltam, azért is érdeklődtem a tapasztalatok iránt.

Csinálni akartam háziszörpöt télire.

Sajnos az idén a bodzaszörpöt tönkre tettem. Leraktam a pincébe érni és elfeljettem két napig megkeverni.

Megpenészedett a teteje, így már nem akartam elrakni.

A meggy lett volna a következő, de minimum 30%-a kukacos lett, így kevés lett a mennyiség. Ami megmaradt, abból bontott meggy lett, meg leves.

Gyümölcs most már csak barack lesz a kertben nagyobb mennyiségben. 

 

 

 

Előzmény: CBNora (5568)
CBNora Creative Commons License 2021.07.13 0 0 5568

Az a lehető legjobb.

Előzmény: k.ipse (5567)
k.ipse Creative Commons License 2021.07.13 0 0 5567

Köszönöm a válaszokat.

Nem kísérleteztem. Vasárnap lekvár lett a sárgabarackból.

 

 

 

 

Előzmény: kentaur01 (5566)
kentaur01 Creative Commons License 2021.07.10 0 1 5566

igen, így van, ivólé az igazi

Előzmény: beetee (5565)
beetee Creative Commons License 2021.07.07 0 1 5565

Hát a szörppel fenntartásaim vannak. Viszont rostos ivólevet sokat szoktam belőle készíteni.

Előzmény: k.ipse (5564)
k.ipse Creative Commons License 2021.07.07 0 0 5564

Üdv. fórumozók!

 

Lassan beérik az őszibarack és a sárgabarack a kerben.

Szörpöt is szeretnék csinálni belőle.

Receptet találtam a neten.

Az a kérdésem, hogy van-e valakinek tapasztalata velük. Én még nem ittam barackszörpöt. Finom?

Érdemes csinálni? 

Vagy inkább a lekvár/befőtt megoldásnál maradjak?

köszönöm.

 

kentaur01 Creative Commons License 2021.07.07 0 0 5563

amúgy se fogtam még Skóciában egeret

Előzmény: öreg_néne_b (5561)
kentaur01 Creative Commons License 2021.07.02 0 0 5562

ezt értem én

de ki kell próbálni

Előzmény: öreg_néne_b (5561)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.07.02 0 0 5561

Nekem erről a skót egérfogó jutott az eszembe:

- Hogyan lehet egyszerűen egeret fogni?
Az egérlyuk bal oldalára teszel egy sajtot, a jobb oldalára egy mogyorót, az egérlyuk elé pedig egy borotvapengét. Kijön az egér és elkezd balra jobbra nézve tanakodni:
- Mit egyek? Sajtot vagy mogyorót?

- Ugyanez skót módra?
Az egérlyuk két oldalára semmit sem teszel, az egérlyuk elé csak egy borotvapengét.
Kijön az egér a lyukból, és balra jobbra néz:
- Se sajt, se mogyoró?

Előzmény: kentaur01 (5560)
kentaur01 Creative Commons License 2021.07.02 0 0 5560

igen, kovi ubit lehet úgy hogy nem is raksz bele semmit, lehet kenyérrrel, pirított kenyérrel, krumplival és rizzzsel is, 

Előzmény: vinik táltos (5553)
vinik táltos Creative Commons License 2021.07.02 0 0 5559

Elvileg nem kell, de a tésztája válogatja. A nagyanyám például a szüreti bálra készülve hatkilós kenyereket sütött a kemencében, akkor a nagy nyárfateknőben a tésztához még tett futtatott élesztőt.

Én kenyeret ritkán sütök (szülinapom, birkapörkölt, házi kenyér, kapros túrós lepény), ahhoz elég a kovászcipó.

Előzmény: Mariska néni (5558)
Mariska néni Creative Commons License 2021.07.02 0 0 5558

Köszönöm, igen, ez érdekelt. És akkor az új kelt tésztánál már nem kell külön élesztőt futtatni?

Előzmény: vinik táltos (5556)
vinik táltos Creative Commons License 2021.07.02 0 0 5557

Tudom, hogy egy utcával odébb laktatok, de a szokások kialakulása sok-sok dologtól függ. Az őseimet a Beniczky grófék telepítették le a Szaharához hasonló homokra, szőlő és gyümölcsfák ültetésével. Dédapámék Kengyel környékéről kerültek ide.

A mi utcánkban több rokon is lakott, ugyanonnan jöttek mint a dédszüleim. Ezt a szokást is hozták valahonnan, így még most is tartom.

Mivel a fóliában az uborkám (több, mint 200 picike szárad le napról napra,) nem terem, idén nem fogok annyit elrakni.

Amit most porcióztam, még 500 Ft-ért vettem kilóját. 

Legközelebb két ötliterest rakok el, az egyiket úgy ahogy írtad. Kíváncsi leszek.

Előzmény: 55judit (5555)
vinik táltos Creative Commons License 2021.07.02 0 0 5556

Ezek a kis zsemlék olyan kemények, hogy ki lehetne lőni ágyúból.  Bármikor kelt tészta készül, kis cukros tejben beáztatva felpuhul, öszzegyúrható a tésztával. Úgyanúgy langyos helyen kell keleszteni kb fél órát.

 

Az uborkához csak rá kell tenni, nincs benne cukor sem tej. A neten minden fenn van róla.

Előzmény: Mariska néni (5554)
55judit Creative Commons License 2021.07.01 0 0 5555

Annak ellenére hogy ugyanott nőttünk fel, sosem hallottam arról hogy kovászt raknak az uborkára. Mi kenyeret raktunk. Aztán kiderült hogy tök felesleges, anélkül is  ugyanolyan finom lesz. Tiszta marad a lé, nem kell a kenyérdarabkáktól megszűrni. Van  aki meg krumplit tesz au uborka tetejére. Az is felesleges.

Előzmény: vinik táltos (5553)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!