Megpróbálkozom a mángoldlevelek fermentálásával. 2 %-os sóoldatban teszem, figyelem, majd és az egyiket sziszegtettem a másikat teljesen zárva tartom. Még nem csináltam ilyet, ízét sem ismerem, de gyönyörűek a mángoldlevelek.
A kenőkéket lehet szószosítani: lágyabb, krémesebb lesz ha a paradicsom van túlsúlyban. A p-t tepsibe teszem, fűszrezem, olajjal kicsit meglocsolom. Lesütöm- /kb. 180 f-on./ Botmixerezés után átlehet passzírozni, de nem szükséges. Egy nagyon finom, selymes massza lesz, ennek teljesen más az íze, mint a p.lének. Aromája, zamata van a fűszerektől. Hozzáadva a többi anyaghoz, tényleg nagyon jó a tésztákhoz. Ezt is lehet a végtelenségig variálni. ----Most a mángoldból lesz egy tésztára való összetétel. Várom, hogy a szedés után erősödjenek a levelek.
Kipróbáltam, érdemes "kenőkéket" készíteni. Mindenféle zöldséges alapanyagot ledinszteltem, vöröshagyma ágyon. Jól átsütöttem, leturmixoltom, mindenféle fűszerrel lehet ízesíteni, külön- külön is. Újra átforraltam, forrón üvegekbe töltve szárazdunsztba kerültek. Felcímkézve mentek a polcra. A pirítóstól kezdve mindenhez jó.Az apróbb zöldségeket remekül lehet hasznosítani.
Nagyon szuper, de nekem nincs automatám. Viszont olyan alacsony a hőmérséklet és annyira rövid ideig melegszik a cucc, hogy szerintem tűzhelyen dunsztolva is elkészízthetem így.
nyers és ropogós marad?
Ma fügebefőttet készítettem, csupán dunsztolással. Első próbálkozás volt, de ha ceresznye-meggy eltevős időszakomban bevált, jó lehet a füge is. :)
A tepsiben fűszerekkel sül-fő, levet enged, keveredik a rálocsolt kevés olajjal/ ezt is meg lehet picit sózni, cukrozni, az íze zamatosabb lesz./ Az ecetes, cukros, vizes felöntőléhez én hozzáöntöm a tepsiből a leszűrt levet, ezt alakítom együtt a család szájízére. Ki hogy szereti, ecet nélkül fel lehet forralni, ezután az ecettel ráönteni. / Ha együtt forralod, az ecet elpárolog./ A 35-45- majd egyórás sütés 180 fokon már megteszi a magáét. Mehet a polcra. A sütési idő függ a cékla minőségétől, illetve ki milyen fokon szereti- kemény- rest- puhább. Villával beleszúrva lehet érezni.
Én tepsiben betéve, /lemosva, de a héja marad/ tetszés szerint fűszerezve/kakukkfű, bors, köménymag stb/ olajjal meglocsolva 170-180-on sütöm./Alufóliával letakarom, csak a végén nyitom, rápirítok, édesebb lesz./ Kivéve a héja könnyen lejön, ízes,zamatos lesz. Szeletelve, vagy felezve mehet az üvegbe, rá felöntőlé. Tetszés szerint só, cukor, ecet keveréke. Én nem szoktam dunsztolni, mert, jóval magasabb hőfokon készül. Nekünk sütve zamatosabb a cékla, mint sima főzéssel. Ezt a "nagycsalád szereti, az üvegeket lehet különböző ízekkel készíteni, ki hogyan szereti. Én pontos adagot soha nem tudok mondani, szájízre megy, ami függ az alapanyag ízétől is.
Nincs szőlő a kertben, de jó áron vettem fehér szőlőt. S most is néhány üveggel a polcra került. Simán
leszemezve /ollóval lecsipkedve a kemény, egészséges szemeket/ - üvegbe téve, rá a cukor- ki milyen édesen szereti 1-2-3 kanállal, citromsav- fehéren maradjon- esetleg pici borkősav-/ ízjavító, aromaerősító/ hideg csapvíz ráengedve, tetővel lezárva. Dunsztolás: 85-9o/ 3o perc. Összesen már 15 üveg sorakozik a polcon. Lényeges, hogy kemény, jóízű , egészséges szemek legyenek, az ízvilágán nem sokat lehet javítani.
Azt hiszem, leszedtem az utolsó befőző paradicsom adagot. Közelít a 11 kg felé. Ami a bokrokon maradt, az már 1-2 szem, imitt-amott. Reggelihez jó lesz. Több fajta, s most is megfogadom, hogy nem fogok vetni-ültetni ráncos fazonú fajtákat.Mind megrepedt zölden, ömlött rájuk az özönvíz vagy 3-4-szer. Csakis sima, kerek mosolygós fajták jöhetnek szóba. Nem fognak csábítani a barázdás testek. /Volt a Provenzano, Perra d Abruzzo, Liguria, Franchi repear, Costuloto florentino, Siberian panther/ - mint befőző alapanyag. Most csak lé fog készülni, mert a kamrát is rendbe kell tenni.
Az orosz kolléganőm mesélte, hogy náluk lekvárral ízesítik a teát. Az is hasonló lehet, csak pluszban benne van a fekete tea íze is. Én nem próbáltam, mert üresen szeretem a teát, de nem lehet rossz.
Almahéjból is lehet teát főzni. Kipróbáltam, egész jó, csak nem nagyon szeretem a savas italokat (a gyümölcsteát sem), így nem szoktam rá, pedig alapanyag lenne bőven.
Télire "filteres gyümölcstea" helyett "sültea" gyümölcsökből. Receptjét tavaly találtam, kipróbáltam, maradt. Ennek háttere: a vásárolt filteres teák általában nem jöttek be. Felbontottam a kis zacskókat, mindben csipkebogyó magvak voltak + gondolom aromával ízesítve, ami semmit sem ér. Ezért kipróbáltam a mindenféle gyümölcsből összeállított keveréket, tetszés szerint fűszereztem, /ki mit szeret/ sütőbe tettem. Összesütöttem kb 170-180 f-on.Ezzel az eljárással akár vegyes gyümölcslekvárnak is lehet nevezni. Kisebb üvegekbe töltöm, s mehet a polcra. Teakészítés: a kívánt adagot forró vízzel felönteni, összekeverni, /leülepszik/ s finom zamatos ital lesz.Sokféle ízben készíthető, régebbi "öreg" lekvárok is felhasználhatók, összekeverve változatos lehet. Lehet, hogy először idegenkedtek tőle, de érdemes kipróbálni, sokan használják.
A mélyhűtőbe csak cipőkanállal fért be ideiglenesen, muszáj volt befőzni. A dzsem 2 közepes cukkiniből (az egyik Black Beauty gyanús, hogy nem cukkini, hanem főzőtök, telt alakú és fehér), a képen látható termésből és málnából készül. Volt a mélyhűtőben tavalyról elég savanyú, szezonvégi málna, abból elhasználtam 4 jégrémes doboznyit és eltettem 3 idei szedést, ez szűk 3 doboz volt.
Az olvasott receptet némileg egyszerűsítettem, a cukkinit nem reszeltem, csak összevágtam - úgyis szétfő, mire kellően elfogy a leve, ezt először magában puhára pároltam, össze is esett. Utána adtam hozzá a gyümölcsöket. Forrástól egy órát főztem. 2,5 óráig kellett volna kisebb mennyiséget, de eddig tartott a türelmem. Holnap még főzöm egy kicsit, aztán belerakom a cukrot, valószínűleg 3 kilót, de kóstolni fogom. Felforralom, betöltöm, automatában kidunsztolom, ez a terv.
Ez két recept kombinációja, egy arónia-cukkini és egy málna-arónia a két eredeti. A receptek szerint rögtön cukorral kellene főzni, de szerintem úgy jobban pöfög és könnyebben odaég. Így is munkáskesztyűben főztem.
Ki kellene próbálni, egyszerűnek tűnik: Aszpikos-zselatinos paradicsomlével leönteni a rétegesen lerakott párolt zöldségeket.Pl: parilé + párolt cukkiniszeletek + lé + párolt zöldbabréteg + lé + párolt édeskömény + lé ...szb. A formát néhány órára hűtőbe tenni, formából kiborítva lehet szeletelni.
Használják sokan azt a megoldást, hogy üvegbe teszik a gyümölcsöt, víz nélkül,- ki, mit tesz hozzá- fűszer-édesítők - s ezt teszik be és dunsztolják. Valójában ez nem a keverem-kavarom féle módja a lekvárkészítésnek.
Befözö automatákat nézegetem, kérdésem, hogy lekvárfőzésre is alkalmasak, SENCOR 2100 típusút választanám, leírásában szerepel a lekvárfőzés is, mely a szükséges lekvárföző betét nélkül hogyan lehetséges. Várom tapasztalaitokat, melyeket előre is köszönüm.
Elhatároztam, nálam jövőre kolbászból lesz a kerítés, mindenhol....Van vagy 6-6 bokor tök, cukkini/ különböző fajták, eddig levettem 2 Alba tököt, 1 kerek cukkinit. 2-3 kicsibe megaszalódott. Rengeteg fiú virág, lányok sehol. Vetettem 6 különböző helyere kolbásztököt, szépen kikeltek, futnak mandulafára, kerítésre, oszlopra, szilvafára. S veszettül nőnek a hajtások is, és a termések is. 2-t már levettem, s van 5 db 1 1/2 - 2 m-es hosszú termés, s több kicsi. Nem termeltem, nem készítettem belőle eddig semmit sem. Most ismerkedtünk vele, kolbásszal, sajttal nagyon fínom volt. Lesz kovászolva, megy savanyúságba, s lesz a fagyasztóba is. Nekem jobban ízlett mint a tökféle. Azt hiszem, jövőre nem kínlódok a bokros megoldásokkal, rengeteg helyett elfoglalnak.
A gyorsan elkészíthető ételek kategória. Pl. makaróni, rá egy üveg sült paradicsom + sajt, de simán pirítósra is finom - minél többféle paradicsom van benne, annál bombasztikusabb az íze.
Az eddigi állapot szerint lesz paradicsom tartósításra. Van a kertben kecskeeméti jubileum, san marzano és ökörszív baradicsom kb. 30 tő. Mellette még 30 tő koktél (zucherinó és lucciola).
Tavaly paradicsomlé, lecsó, paradicsomszósz és aszalt paradocsom készült.
Azóta még annyit módosítottam, hogy a paradicsomokat lehámozás után pár órára szitára teszem, hogy a lédúsabbak leve kicsit kicsöpögjön - mert minél több féléből van, annál finomabb.