Keresés

Részletes keresés

TINTUS Creative Commons License 2021.06.02 0 0 5532

Régebben ha sok kígyóubi volt egyszerre akkor meghámoztam, leszeltem és dunsztos üvegbe elraktam persze csináltam hozzá levet és azt felforraltam előtte. Hát nem izlett :(((

Most van befőző automatám ( tavaly zöldbabot, csemegeubit, céklát, meggyet csináltam és mind jó lett ) és idén a szeleteltet azzal gondoltam készíteni..... Valaki már csinált ilyent ? kimondottan automatával? Hány percig milyen hőfokon? Köszönöm.

smorgasbord Creative Commons License 2021.05.29 0 0 5531

Nem lenne egyszerűbb az, hogy a spárgát tiszítás, pucolás után feldarabolom 3-5 centis darabokra, forrás után 5 percig főzöm sós, citromsavas vízben, majd mennek a befőttes üvegekbe. Fejre fordítom őket 5 percre, mint a lekvárt szoktam, aztán mennek a dunsztba 1 napra. Szerintem az így befőzött spárga is elállna legalább 2-3 évig, minden tartósítószer nélkül.

És sokkal gyorsabb, mint 2 órán át alacsony fokon főzni és közben rettegni, nem durrannak-e szét az üvegek.

 

 

smorgasbord Creative Commons License 2021.05.29 0 0 5530

Sziasztok!

 

Ha lábosban melegvízben dunsztolva teszem el a spárgát, akkor is kell celofán az üvegtetők alá?

A legtöbb tetőm már régi, kisebb hibák, rozsdafoltok akadnak rajtuk...

 

A nő, akitől vettem, azt mondta fagyasztani is lehet!

homerx Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5529

sot, tavaly tettem el rokagombat savanyunak, aminek az eredeti receptje hidegvizrol es nyers eltevesrol szolt. en, biztos ami biztos, azert forraltam 2-3 percig, es semmi baja. ezert nem ertem a 120 percet.

 

Előzmény: homerx (5524)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5528

Főtt (sült) vagy nyers céklából 45 perc?

Előzmény: kentaur01 (5525)
kentaur01 Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5527

nem jó a billentyűzet,45 perc

Előzmény: kentaur01 (5526)
kentaur01 Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5526

mármint cékla 5 perc, az ubi meg....nem is tudom

buborékokat nézzük

Előzmény: kentaur01 (5525)
kentaur01 Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5525

persze, jó a fazék is, nem gondolnám hogy 120 percig kellene a tűzőn tartani,egy maszlag lenne, az igaz hogy a spárgával annyi kapcsolatom van hogy azzal kőtőzőm ki a nővényeket, de pl a céklát 5 percig , az ubit addig se tartjuk a tűzőn

még soga sem romlott meg semmi

 

Előzmény: homerx (5524)
homerx Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5524

nem a befozokeszulek erdekel, hanem az elv. ha felteszek egy labasba vizet, es abban 120 percig forralom a spargat, akkor abbol szar lesz. hogyan tudja ezt maskepp a befozokeszulek? ha otthon spargat keszitek, azt max 3-5 percig szoktam forralni.

Előzmény: k.ipse (5522)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5523

Ilyesmit használok:
https://www.4home.hu/toro-rozsdamentes-acel-sonka-keszito/

Egyszerre hármat szoktam készíteni, a szeletelt, vákuumozott sonka jól fagyasztható. A befőzőautomata pontosan tartja a hőfokot. Ha túl magasra megy a hőmérséklet, akkor sok lé kiválik a húsból, az eredmény meg szárazabb lesz.

Előzmény: k.ipse (5522)
k.ipse Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5522

Ez jó ötlet.

Ilyet még nem csináltam.

Házi gépsonka készítésen már gondolkodtam, vettem is egy sonkaprést, de ott megrekedt a dolog.

Nagyot vettem, nem gondoltam át teljesen. 

Az eszembe sem jutott, hogy a befőző automatát ilyenre is lehet használni.

A hőkezelés előírásait hol találhatom meg?

2 óra/75 fok. Ezt nem kell főzni?

Mekkora darab? Mennyire befolyásolja az időt a sonkaméret?

Megköszönném a segítséged.

 

Gyakorlatilag van otthon egy szuvid (sous vide??) gépem. Csak egy kicsit nagy ehhez.

Habár ez már nem kertből a konyhába, hanem a disznóólból a konyhába!

Hacsak nem keverek a sonkahús közé egy kis zöldséget.... 

:-)

Előzmény: öreg_néne_b (5520)
CBNora Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5521

Nyáron nagy előny, hogy ki tudod rakni. 30 fok melegben két órán át dunsztolni valamit a lakásban a tűzhelyen... Olyat egyszerűen nem csinálok.

Előzmény: k.ipse (5519)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5520

Én főleg húsokhoz használom. Pl. a gépsonkát két órán át, 75 fokon hőkezelem. Ezt nem lehet a tűzhelyen csinálni.

Előzmény: k.ipse (5519)
k.ipse Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5519

Ezzel nehéz vitatkozni. És gépigény sincs.

:-)

Legfeljebb annyi kényelem, hogy nem kell őrizgetni.

Kirakom a teraszra és ott hagyom.

De én soha sem próbáltam a tűzhelyes megoldást. Így kritizálni is hülyeség lenne részemről. A másik topikban írtam is, hogy van aki megoldja automata nélkül. De én rutintalan vagyok hozzá.

A családban is csak a szaliciles-nátrium benzoátos, száraz dunsztos megoldást csinálták, így nem volt honnan tanulni. Ráadásul régen nem is érdekelt.

Előzmény: öreg_néne_b (5518)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5518

A kochen fokozatot simán tudod egy lábasban is. :)
Az alacsonyabb hőmérséklethez kell a termosztát.

Előzmény: k.ipse (5517)
k.ipse Creative Commons License 2021.05.26 0 0 5517

HomerX hozzászólásához (házi veteményes):

 

Két beállító gomb van: az idő és a hőfok.

 A befőzéshez van egy egyszerű táblázat, ami megadja, hogy mit kell beállítani a befőző automatán.

pl. őszibaracknál: 30 perc, 85 fok

zöldbab, cékla: kochen fokozat, 120 perc.

Ezeket kell beállítani az automatán, oda csavarni a beállító gombokat. 

A gép csak ennyit tud, felmelegíti az előírt hőfokra, ha elérte, akkor bekapcsol az idő, hőn tartja, és ha lejár az idő, akkor kikapcsol.

Marhalábszárat még nem főztem benne, de pl. a cékla és a zöldbab finom, nem esik szét tapasztalatom szerint.

 Semmi extra, csak kényelmes és viszonylag pontos hővezetés. Én a gáztűzhelyen nem tudnám megcsinálni, de nekem nincs sok éves rutinom.

A neten sok cikk és videó van a használatáról, ha valakit érdekel. 

 

kentaur01 Creative Commons License 2021.05.09 0 0 5516

Mármint bányásztuk

Előzmény: kentaur01 (5515)
kentaur01 Creative Commons License 2021.05.09 0 1 5515

Szedres joghurtot csináltunk. Természetesen a fagyóból hány ásztuk ki a szedret.

krnemarika Creative Commons License 2021.05.01 0 0 5514

Szia!

Spenótot nem, de sóskát igen. Mindkettő leveles, szerintem azt is lehet úgy, mint a sóskát. 

A megtisztított leveleket zsíron megdinsztelem, s azon forrón kisebb üvegekbe töltöm, mint a lekvárt. Száraz dunsztban hagyom másnapig.

 

 

Előzmény: k.ipse (5509)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.04.30 0 0 5513

Mindenhol IS.

Előzmény: TINTUS (5512)
TINTUS Creative Commons License 2021.04.30 0 0 5512

Ja látom érdeklődtél már ott.

Előzmény: TINTUS (5511)
TINTUS Creative Commons License 2021.04.30 0 0 5511

Van cseresznyés fórum szerintem ott kérdezz rá.

Előzmény: smorgasbord (5510)
smorgasbord Creative Commons License 2021.04.29 0 0 5510

Sziasztok!

 

A lányom itthon lesz Írországból 1 hónapig, május 16-tól kb. június 15/20-ig. Szeretném, ha életében először megkóstolhatná a Szomolyai cseresznyét, amit én magam is csak egyszer ettem életemben.

Olyan személyt keresek, akinek van legalább egy szomolyai fája és május végén, június elején tudna eladni nekem 5-10-15 kilót ebből a cseriből.

Természetesen előreutalással kifizetem a cseri árát + a postaköltséget. Helyileg szegedi vagyok, ha esetleg a közelben lakik valaki, akkor természetesen személyes átvétel is megoldható.

E-mail címem publikus, ha valaki tud segíteni, írjon legyenszíves! Köszönöm szépen előre is.

Más fajták köszönöm, nem érdekelnek, esetleg a Kavics fajta, amit szívesen megkóstolnék még.

k.ipse Creative Commons License 2021.04.27 0 0 5509

üdv.

Van valakinek tapasztalata spenót tartósítással kapcsolatban?

Jelenleg fagyasztom, de láttam a neten befőzéses tartósítást is.

 

Válaszokat előre is köszönöm.

k.ipse Creative Commons License 2021.04.23 0 0 5508

:-)

Előzmény: kentaur01 (5507)
kentaur01 Creative Commons License 2021.04.23 0 0 5507

Hát ha én végigmegyek kertből a konyháig akkor az 30 méter😀

Előzmény: k.ipse (5506)
k.ipse Creative Commons License 2021.04.23 0 0 5506

Ha valakinek van sok éves rutinja, az megoldja sütőben, meg lábosban melegítve.

Én 2017-ben tartósítottam életemben először. 

Nekem nagy könnyebbség az automata. 

De ez is csak egy tartósitási eljárás a sok közül.

Meg még egy berendezés megvásárlása a sok többi mellé.

Ha végigmegyek a kertől a konyháig, akkor sok ketyerét lehet venni.

 

 

Előzmény: kentaur01 (5502)
55judit Creative Commons License 2021.04.23 0 0 5505

Elszúrtam, bocsánat, nem ide akartam írni.

55judit Creative Commons License 2021.04.23 0 0 5504

jav: Jövőre korán...

Előzmény: 55judit (5503)
55judit Creative Commons License 2021.04.23 0 0 5503

Kedvet kaptam az Az Ancho Poblano Chilihez. Ismeri valaki?

Most éppen nem látom a magját sehol.

 

Vásároltatok-e már a chilimania.hu vagy  a m-garden.eu vagy a neveldfel.hu oldalon, és megbízhatóak-e? Jövőre krán vennék ilyen magot.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!