Hamis miniszteri aláírásokat talált hivatalos dokumentumokon a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium belső ellenőrzése. Az m1 Híradó értesülései szerint az iratok az ipari üzemek szén-dioxid kvótáit elosztó klímapolitikai főosztályon készültek. A Híradó úgy tudja, Fellegi Tamás, aki 2010. május és 2011. december között irányította a fejlesztési tárcát megerősítette, hogy az aláírások nem tőle származnak. Az ügyben a minisztérium feljelentést tett, a Nemzeti Nyomozó Iroda közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozást indított.
gondolom kétszer kaptak papírt a minisztériumtól, egyszer amikor elutasították a széndioxidkvóta igényüket, másodszor meg akkor, amikor a bírósági itélet alapján megkapták a kvótát. Vajjon melyik papírpn lehet a hamisított miniszteri aláírás, és van-e egyáltalán jelentősége azon kívül, hogy rögtön kirúgják az aláírót, akinek nem volt türelme kivárni a minisztert.
Egy bélyegzőket készítő cég a honlapján magyarázza, hogy mire jó az aláírásbélyegző. Olyan iratokat lehet vele aláírni, amelyet az aláíró nem akar semmiképpen sem letagadni. Azaz nem jár kötelezettségvállalással. Ilyenek pl. az üdvözlőlapok, belső levelezés, kötelezettséggel nem járó üzleti levelek, kötöttséget nem eredményező árajánlatok stb.
Szerintük a vállalkozásokat sem kötelezi semmi bélyegző használatára. Az csak azért célszerű, mert nálunk ez a hivatalosság látszatát kelti, valamint vannak az üzleti életben kötelezően megadandó adatok. Ezeket célszerű rátenni egy bályegzőre.
Ezek nem voltak ennyire profik. A hirado.hu-n bemutatott aláíráson a vak is látja hogy hamis. (Az is lehet persze, hogy a hirado.hu hamisította; wir kennen unsere Pappenheimer.)
A PTK szerint ez nem így működik. A bélyegzős aláírás eleve nem hiteles. Nem is véletlenül volt kiakadva a vézérdirink, hogy egy 500 oldalas tenderajánlat doksi 500 aláírásába került. Amikor megnyertük, akkor a szerződésre újabb 300. Ez az aláírás pedig közjegyzőnél van hitelesítve. A csatolt aláírási címpéldány kivételével, minden lapot alá kellett írnia, mert ez a szabály.
Az meg hogy ki milyen doksikat bélyegezhet, milyen célból az egy más kérdés. Pl. egy reklámszóróanyagot lehet azzal is. Hivatalos szerződéses doksit meg nem. Érted?
monnyuk mázlim is volt, mert megtaláltam a neten azt az aláírást és pecsétet bescannelve, amiből a hős hamisító összerakta a "hiteles" dokumentumát... :o) és egy csomó azonosság volt, ami egyértelműsítette a fotóboltot.
Bármelyik bélyegzős megcsinálja fillérekért az aláírásbélyegzőt, és az alá olyan színű festékpárnát tesznek, amilyenre szükség van. Szighez hupilila, Fellegihez kék. Az aláírásminta pedig ott van a közlönyben pdf-ben, már szkennelni sem kell. A bélyeglemez elfér egy borítékban, neten rendelhető.
Igen. Ez már lehet fénymásolat is. Minnél többször fénymásolsz a másolatokról, annál inkább pecsétnek tűnik. Az eredeti példány is megvan valahol gondolom, de ez biztosan nem az.
a mostani szines másolók idején már csak hagyomány.
speciel nekem pont a múlt héten kellett újra aláírnom papírokat, mert véletlenül feketével írtam, és úgy visszadobták, mint a huzat. én is hülyeségnek tartottam, pont a színes fénymásolók miatt.... de a szabály az szabály... :o)
Személyes aláíráspecsét jogilag nincs. Szervezeti pecsét van, ami aláírással érvényes, legyen az akárkié is.
Pl. a körzeti orvosé, pl. a céges pecsétek és így tovább. Az aláhamisított aláírásnak is hitelesnek kell látszania.
Szerintem ez az ügy úgy derült ki, hogy volt egy minisztercsere és az átvétel során átnézték az előzményeket. Ha Fellegi marad az NFM miniszter, akkor meg sosem.
Az egy régi szokás, hogy szines tollal írtak alá, még a régi fekete-fehér másológépek idejéből az aláírásmásolás megnehezítésére, a mostani szines másolók idején már csak hagyomány.
Nem ismered a bürokráciát. Valaki megírta a papírt. Valaki küldte, vitte ide-oda. Ezek az infók rendelkezésre állnak. Az érintett személyek mind potenciális tanúk és gyanúsítottak.
"de azt már nehezen, hogy Tóth János csövesé"
Ezért is értelmezhetetlen ez. De ha nincs bevallás, akkor max. az összes érintettet együtt kibasszák. Kivéve? Ha valaki mentendő az állását köpni, vallani kezd. Valakire.
Ha minden papírt a miniszternek kellene személyesen aláírnia, amit az apparátusa gyárt, akkor az lenne a munkaköri leírásában, hogy aláíró gép. Eközben egyre jobban elcsúfúlna és egyszerűsödne a monogrammja. Vannak azonban olyan belső szabályzatok, amelyek meghatározzák azt, amit neki kell személyesen aláírnia. És itt ilyen papírokról van szó.
Miniszter nem voltam, de azért előfordul a gyakorlatban, bár kb. ezt írtam alább én is amit te. Ha elismeered sajátodnak, onnan senki nem vizsgálja, hogy az vagy sem.