Tanácstalan vagyok. Erősen nyomul a titán bevonat. Szerintem a kerámia talán kellemesebb, jobb... a zománc sem lebecsülendő... a fehér, sima bélésű edények verhetetlenek számomra... a teflon már felejtős(kuka).
Kinek mi a véleménye? - természetesen tapasztalat alapján.
Valami hasonlo osszeallitassal kezdtem 20(?) years ago es azota is orommel hasznalom oket.
Aztan amire szuksegem volt, megvettem... ma mar nincs teflon bevonatu edenyem.
Az ontottvas hasznalatat megtanultam, es orommel hasznalom oket - van zomancos es nem zomancos. A zomancos jo a savasabb etelek fozesehez, a nem zomancost meg suteshez hasznalom legtobbszor. Kenyeret, pitet, de meg palacsintat is szoktam sutni benne - igaz, nem dobalom a levegobe, ahhoz nehez :)).
Ez egy szenacel serpenyo - palacsinta suto:
Ez meg tojasnak... igen, bevonat nelkuli, es csodalatosan lehet benne tojast sutni - omlett sutesre keszitettek.
Egy masik szenacel - szinten sutesre, csodalatosan pirul benne a hus, szalonna, es tojas is.
Úristen, ez gyönyörű!!! Megvetted már? Ha igen, mik a tapasztalataid?
Én ma ebbe futottam bele: COPPERLINE SZÖGLETES SERPENYŐ - a gruppin akciós épp, 6.500, és nagyon gondolkodom rajta.... nem tudom, mennyire hamisítvány, és hogy milyen a minősége az "eredetihez" képest, ami 20.000 Ft...
Van esetleg valakinek tapasztalata a réz-kerámia ötvözettel? Nem tapad, és nem is karcolódik elvileg, ezért tetszett meg. A színe gyalázatos, de ez legyen a legnagyobb bajunk :)))))
Bemásolom a leírást, mert ha linket teszek be, ott már csak a vásárláshoz szükséges paraméterek látszanak... http://gruppi.hu
Hagyd a kerámiát, semennyire nem tartós. Persze csak a tapadásmentesség vész el, az edény ottmarad a nyakadon, hogy bosszantson.
Én az öntöttvasra is megpróbáltam átállni, de valszeg béna voltam a beavatásához és kezeléséhez, mert csak tapadt és tapadt.
Most újra ott tartok, hogy csak teflonost veszek. (És persze jénait, azok mindig velem voltak és az egyetlen, amiből biztosra veszem, h. nem oldódhat ki semmi káros anyag.)
Pláne hogy rájöttem, a hazai bonyhádi (persze DuPont az is) teflonedény teljesen jó minőség, simán összemérhető a WMF-fel és Tefallal, amiket régebben preferáltam.
En ezert nem veszek dragat... ha serul, ha lepattan a zomanc, mert fog serulni, fog lepattanni - akkor meg a kukaba. Fele arert lehet jot venni - es ha serul, nem sajnalom annyira.
Mar evek ota hasznalom oket, nem erzem a minosegi kulombseget.
nem ismerem a márkát, de ahogy a google image searchon elnézem, a gyári marketing fotókon sem tökéletes a perem. van esély hogy beleesel a nemritka hibába, hogy a drága kézműves termékben a robotok által gyártott tömegcucc hibátlanságát keresed. és nem fogod megtalálni.
Szeretnék venni külföldön, ahol mostanság tartózkodom egy Staub serpenyőt, egy 26 cm átmérőjű, meggypiros öntöttvas tálalóserpenyőt, a gyári száma: 40511-727-0. Nos eddig néhányat küldtek már nekem, de mindet visszaküldtem (most tartok az ötödiknél), mert a peremen a képen látható sérülésnek látszó elváltozások voltak. Elsőre a külföldi forgalmazó is hibának látta, de a következő visszaküldésnél egy rátermettek ügyintéző leírta, hogy ez dehogyis gyári hiba, és hogy a Staub mennyire kézi gyártású, és ezek csak a gyártási technológia során keletkezett jelenségek, mert ott nem éri a festék. Nekem ez picit gyanús.
Én úgy láttam, hogy ott mintha a zománc hiányozna, márpedig akkor az egész akkor nem ér sokat. Arra gondolnék, hogy egy ilyen edényen nem kellenének ilyen furcsa elváltozásoknak lennie. Ott kezd el rozsdásodni, és ha már ennyi pénzt kiad az ember, akkor nem szívesen vesz át ilyen edényt.
Hozzáértésetekben bízva írtam ezt a levelet. Ismertek netán szakembert, aki ezt csípőből tudja cáfolni? Ha van valakinek Staub fazeka, azon is van ilyesmi?
No igen. Én is óvom az edényeimet amennyire csak lehet. Semmi gond. Mindent a megfelelő edényben. Az a kenyér ráadásul a zománc nélkülidben, épp, hogy meg nem szólal ;-)
Pedig a fickó is abban sütötte, meg a csajszi, bár Ő kibélelte. Nekem még nincs túl sok öntöttvas edényem. Ezeken kívűl egy Wok-om van és egy kerti grillem vaslappal de lehet alkalomadtán egy mélyebb sima öntöttvasat beszerzek még. A serpenyőst azért kipróbálom, és beszámolok.
Hat... en mar tonkretettem egy zomancosat ezzel a kenyerrel. Elo kell melegiteni - es a zomancos azt nem szereti. Elszinezodott... es kezdett pattogni.
Van nem zomancos ontottvas labosom is, abban jobb sutni, nem teszi tonkre a labost.
Most fogok nekiallni a serpenyosnek - ezt meg nem csinaltam! :)) Eppen jokor talaltam meg a receptet, ha neked is van serpenyod! Majd meseld, hogy sikerult...
Köszönöm szépen :-)! Nekem is van hasonló zománcozottam csak nem ilyen mély, majd alaposan szemügyre veszem tudom e használni erre vagy beszerzek egy másikat is.
Annak a csodaszép kenyérnek- amiről látni a fotót is- megadnád a receptjét? Tudom, hogy nem ebbe a topicba való kenyér receptet kérni, de annyira kívánatos az a kenyér, hogy kell az a recept mindenképp :-) Témához hűen azért ideírom, hogy most szereztem be egy Lodge öntöttvas serpenyőt és már most imádom :-)
a szénacél egy anyag. a lemez az ebből készül hengereléssel. csal azért írtam hogy lemez, mert kb 1mm vastag, nem a szokásos acél serpenyő, ebben nem lehet rántottát sütni.
Nem tudom mi az acellemez es a szenacel kozotti kulombseg - azt tudom, hogy ez is hasonloan mukodik.
Hasznalat utan forro/meleg vizzel leoblitem, amikor meg forro a serpenyo is, az levisz mindent. Vissza a gazra, megszaritom - es vekony olaj reteg jon ra.
Hasznalat elott csak attorlom papirtorolkozovel - meg nem ereztem avast rajta.
Nagyon szeretem ezeket hasznalni... nem is tudom, hany eve nem volt teflon bevonatu a hazban - akkor is csak a tojas miatt. Aztan jottek az ontott vasak - amiben tudok palacsintat is sutni, igaz, nem tudom egy kezzel forditani :)) mert nehez.
nekem a palacsintasütőim natúr acéllemez serpenyők. sosincs elmosva és kész. ha véletlen valaki elmosta, utánna lett pár rontott palacsinta mire újra működni kezdett. nem koszos az, csak olajos kicsit. az megavasodik, letörlöm használat előtt, meg az elsőt nem adom vendégnek :-)