Én letöltött filmeket írtam DVD-re, meg HDD-s DVD recorderrel felvett filmeket írtam rá DVD-re, és már mindkét esetben volt duplázásom, sőt mintha triplázásom is lett volna.
Amúgy meg igazad van, van egy kötegnyi mp3-mam, és már azt sem tudom mim van. Sőt egyszer annyit kaptam, hogy DVD-re írtam ki, amit meg a CD-játszóm nem játszik, a számítógépbe meg lusta vagyok betenni, mert a gép nem túl ergonomikus helyen van, vagy valami miatt nem indítom el a lejátszást...
Én sem dohányzom, mégsincs pénzem. Csak azért írtam, hogy jelezzem azt, hogy azért ha akarja az ember, akkor lehet pénze. Persze a cigin kívül az autó, a lakáshitel vagy 2-3 gyerek is le tudja szívni a családi kasszát, így érthető, ha valakinek nincs pénze.
Én sohasem dohányoztam mégsincs pénzem egy (viszonylag) jó minőségű hi-fi berendezésre. Mert ha lenne akkor valszeg nem mp3-nék hanem begyűjteném a jobb lemezeket.Valaki irta itt nem olyan rég,hogy az a baj aletöltésekkel,hogy az ember elfelejti, nem hallgatja meg, letörli a gépről.Valóban én is sokszor beleesem ebbe a csapdába, elfelejtem,hogy megvan és újra leszedem a netről.Aztán csodálkozok,hogy jéé már 2 éve kiirtam egy lemezre...Szóval a lemezbeszerzés mellett szól pl. az is,hogy kontroll alat tartja az embert.Átgondolja,hogy mit hallgat meg és rászánja az időt.Megadja a tiszteletet a lemeznek ebből a szempontból is nem csak a megvásárlással.Akkor odafigyel arra,hogy mit hallgat nemcsak a háttérben szól mint valami rádió és holnapra el is valaki fizet egy lemezért akármennyit az tényleg fontos neki és magáénak érzi.Én is cxsinálok olyat 1-1 cd esetén,hogy megvárom míg leakciozzák ha nagyon drága és úgy veszem meg addig marad a dgitális változat.
A dohányzásra szánt összegnek minél nagyobb hányadát tesszük félre a temetésünkre, annál hamarabb utolérjük az egyre növekvő temetkezési költségeket, és talán marad pénzünk egy jobbféle hifire is.
Ha nagyon belehúzok, akkor akár fél millát is rászánnék.A hangszóróktól a rádióerősítőn át az SACD-ig. De végül is ez nem is olyan sok. Egy évig nem tartok autót, havi 20, az évi 240, egy évig nem cigizek, az újabb havi 20, egy évre 240, az 480, ami meg ca. 500. Már meg is van. :)
Én 100 körülit láttam. Na de mi kerül rajta ennyibe??? Mert 100-150 ropit még megértek, na de ennyit???
Azért érthetetlen, mert ha ennyire drága, akkor ott van Kína, aki tizedannyiért megcsinálja, ötödennyiért meg jól megcsinálja, legfeljebb nem SONY van ráírva, hanem valami kínai név.
...de azt is el tudom képzelni, hogy a mostanában sokat emlegetett "felhőszolgáltatásoké" lesz a jövő, pontosabban az lesz a jövő generáció számára megszokott szolgáltatás, mert állandóan a fejükön lesz a "füles", meg a "kiterjesztett valóság" szemüvege (vagy jókora kontaktlencséje, ami majd ufonauta-külsőt kölcsönöz mindenkinek), és az otthon leülős zenehallgatás fizikai hordozókról pedig csak a magunkfajta régimódi észjárású vénségek hóbortja marad.
Az persze kérdés, hogy meddig érdemes elmenni a minőségben, mert az emberi fülnek is vannak frekvencia-átviteli és dinamika-tűrési korlátai. Az igazán vájtfülűek a lakosság kevés százalékát adják.
Egyébként én is az LP-t támogatom mindaddig, amíg nem lesz a CD-nél valósághűbb hangvisszaadást lehetővé tevő digitális rögzítési módszer, méghozzá olyan, amelyik a mostani félmegoldást jelentő mp3-hoz hasonlóan népszerűvé válhat.
Mennyi egy lejátszüó? A 8000 forintos lemezjátszó sem arravaló, hogy élvezzem a jó muzsikát, csak arra, hogy átjátsszam számítógépre. Amúgy nem biztos, hogy annyira drága, ha azt vesszük, hogy 15 éve mennyit kóstált egy asztali CD-játszó, vagy annó egy lemezjátszó vagy egy tévé.
Mi a helyzet az SACD-vel vagy a DVD-audióval? Azok tudnának a bakelit minőségét produkálni, de valahogy nem terjednek... Persze tömegcucc nem lenne belőlük, de pl. egy José Carrerast inkább ott hallgatna meg az ember, mint mp3-on.
Akkor úgy látszik, én is a "kis részbe" tartozok. Nekem pont hogy fontos, hogy lemez is legyen... hisz egyfelől ami nem kézzelfogható dolog, azt az ember soha nem tudja igazán sajátjának érezni, könnyebben eldobja, letörli... illetve pont emiatt kicsi a fizetési hajlandóság is érte. (Lehet persze, hogy ez abból is jön, hogy sokan ott neteznek, ahol eleve ingyen van - iskola, munkahely, szülők fizetik.)
Meg persze a hozzáadott érték a borítóban (oké, hogy a dalszövegek fennvannak a neten, de azt nézegetni képernyőn, meg kinyomtatni, az nagyon nem ugyanaz), ami főleg a dedikálások kapcsán nyilvánul meg. Lehet persze, hogy ez csak valami hóbortos rituálé sokaknak, de nekem fontos.
Persze azért én is szoktam letölteni, főleg olyasmit, ami nemigen kapható még a kinti (főleg német, holland és cseh) boltokban sem, de csak nagyon korlátozott mértékben... és ami nagyon tetszik, azt később megveszem CD-n (főleg, ha akciós).
Ajánlanátok esetleg valami magyarnyelvű programot amivel audió cd-t tudok veszteségmentesen átalakítani valamilyen formátumba?Pl ebbe az említett flac-ba.
Én is kb. 1991-ben leálltam a vinyl vásárlással. Bánom is, hogy akkoriban néhány lemezt szüklátókörűen nem vettem meg akkor (pl. egy MMC kiadású Achtung Baby manapság arany árban van, gyakorlatilag beszerezhetetlen) csak CD-n. Sőt voltak lemezeim, amiket eladtam (verem miatta a fejemet a falba), vagy egyszerűen csak kölcsönadtam.
1,5-2 éve kattantam be, azóta mint egy eszelős vásárolom a jobbára használt lemezeket. Úgy nagyjából 60-70 db-ot sikerült azóta összevadásznom.
Vettem egy húszegynéhány éves audiofil lemezjátszót jó tűvel, hogy ezt a sok kincset méltó lejátszón pörgethessem. Hát elmondhatatlan mekkora élmény egy-egy kedvenc lemezemet így hallgatni!
Hát én lemezt (vinyl) nem vettem vagy 20 éven keresztül, de ebben az évben már 10 darabot is vettem. Tudom drágák, de mindennél többet ér, ha a kezemben tarthatom. Talán nosztalgia, de nekem kell ez az érzés. Sok cédét letöltöttem a netről, lossless formátumban, fel is írom cédére, én nem szeretem csak a külön számocskákat, talán a rockzenéhez, progresszív rockzenéhez, jazzhez nem is illik különálló számokat hallgatni. Mp3-at csak kimondottan mp3lejátszóval vagy mobilban hallgatok, de csak ha nem vagyok otthon. Újabban cédéket is vásárlok, mert mostanában jó áron kaphatók, most vettem meg például a Kansas első 10 albumát boxban mini LP formátumú borításban, megfelelő áron. Szintén az összes genesist megvettem (új remasterek), Pink Floydok megvannak eredeti cédéken és lemezeken is, stb. Szóval van sok lemezem, nagyon sok eredeti cédém, de sok lossless formátumból netről (lopott) letöltött cédém is.
A vinyl - minden hangzásbeli előnye ellenére - halott dolog! Új lemezt nem - vagy csak horribilis összegért - kapsz, a lemezjátszóhoz is egyre ritkább az alkatrész, egy rendes rendszer több százezer forint, a lemez baromi sérülékeny, első lejátszása során hangja többet romlik, mint utána több tucat lejátszással (új barázdát szánt a tű, lásd boldogult HiFi Magazin írásait).
Úgy érzem, én már bőven leróttam a jogvédeőknek a sarcot (több mint 1000 LP + kb. ugyanennyi CD megvételével), ezér én manapság már csak merevlemezen, flac vagy ape formátumban tárolom a letöltött anyagokat (amelyek jelentős része megvan még "legális" hanghordozón), és digitális lejátszóval játszom le. Csak komolyzenét hallgatok, ennek ellenére nem érzem rosszabbnak a letöltött (és rendesen rippelt!) fájlok minőségét a CD-énél.
"Persze a flac-ot is szívesen letöltöm, de csak módjával, mert sok helyet foglal".Helyet foglal+lehet,hogy hamis flac.Vagyis mp3-ból konvertálták vissza.Értelme semmi,de van aki ezzel szórakozik.