Én már egy ideje agyalok hogy monitort vegyek e vagy tv-t,ha tv t vennék akkor egy 82cm es lcd re gondoltam,de többen mondják hogy ezt nem érdemes monitornak hassználni,ha meg monitort vennék a 23"-24" akat nézegettem,az ágyam vagyis ha a fejemtől mérem az asztaltól legalább 3 métere van na most nem tudom ha filmet néznék pl egy 24" os monitoron a távolság miatt mennyit romlana a kép,vagy a monitor alkalmas e általában távolról nézésre,no meg azt sem tudom a 82cm es lcd tv t hány méterről alkalmas nézni,monitor teszteket meg folyton olvasgatok,olvasam a TN panelsekről,meg az IPS ekről a TN panelosok elnye a válaszidő,de a színhűség meg a betekintési szögek nem olyan jók,viszont az IPS, vagyis az olcsó monitorokban ugyebár e-IPS jobb színhűséggel rendelkezik és betekintési szöggel de különféle betekintési szögnél lehet elszineződés és állítólag lassú a válaszidejük és ez játékoknál gond,na most én a gépet mindenre használom filmet nézek,játszok,internetezek,meg néha szerkesztgetek képet is.
Jaj, ne viccelj már, mióta okoz szellemi terhelést az olvasás?!
(Vagy lehet, hogy csak túl limonádé dolgokat olvasok? Pl. itt a fekhelyem melletti padkán épp a "Gombászok kézikönyve", a "Csillagászati évkönyv", a "Meteorológiai lexikon" van, és szeretném újra elolvasni Timothy Ferristől "A vörös határ"-t (A világegyetem szélének kutatása), és Sklovszkíj tulajdonképpen már elavult, de a korabeli szemléletmódot érzékeltető tanulmánykötetét, a "Világegyetem, élet, értelem" címűt. Aztán még egyszer átrágom magam valamelyik este Makai Mihály "Megáll az ész?"-én, meg a szállásadómék öreg és vallásos Julis Nénije adott feladatként egy részt a Bibliából (a probléma az, hogy ki fog kérdezni), nemrég pedig kaptam ajándékba egy evolúcióelméleti tanulmánykötetet, az már nem biztos, hogy a héten sorra kerül. Nem fogható rám, hogy túlzásba viszem az olvasást.)
Csakhogy az a gyanúm, a sajátságos szempontjaid alapján csak Te tudod eldönteni, hogy mi a jó, és csak Te tudod kiválasztani a számodra megfelelő típust.
Én a 40 centis képátlójúakat 2-3 ezerért vettem (plusz kb. ezer Ft postaköltség), vagy kaptam ajándékba. A hagyományos vákuumcsöves képernyőjűeket ugyanis sokan eladják, (ezért nem lehet azokat drágán eladni), mert inkább a nagy lapos modernebbeket veszik, nyilván kisebb a fogyasztásuk, talán a képminőségük is jobb. Láttam néhányat, nem estem hanyatt tőlük. Persze igényesség kérdése is, mert a nálam problémamentesen szolgáló LG Flatron T710B-ket sokan lecikizik különféle okokból. Nyílván kifogták az egyedi kishibás darabokat, nekem meg mázlim volt eddig. Ami az áramfogyasztásukat illeti, azért nem zavar, mert nem reggeltől-estig van bekapcsolva mind a három, sőt egyszerre csak egyiket használom, ritkán a szakmait és a Net-eset együtt, de csak napi 1-2 órát, ritkán többet, legtöbbször annyit se. A villanyszámlám havi 4000- körüli, aminek javát a régi, ammóniás hűtőszekrény okozza, de az legalább csendes...
Érdekes probléma, nekem eszembe se jutna, hogy egyetlen képernyőt használjak mindenre, pláne olyan fölösleges dologgal nem foglalkozok, mint ágyból nézés, meg játék. A képernyős játék nem egészséges, mert a szellemi leterheléssel nem jár együtt a fizikai, vagyis az aktív mozgás. (Ha "játszani" akarok, kimegyek ide: www.paramania.hu ) Jó, tudom, hogy nem mindenki ennyire szerencsés, hogy a hobbija azonos legyen a munkájával még nyugdíjas korában is, ezért a többség a négy fal között éli le életét, akár az otthonáról, akár a munkahelyéről legyen szó, és nem mindenki tud az életmódján változtatni, még ha lenne is rá lehetősége...
Na szóval, én 3 képernyőt használok, mellesleg csak 40 cm-es képátlójúakat. Egyik az Internetes számítógéphez való, egy másik a szakmai anyagokat tároló, és a Net-től független írásra-olvasásra való gépemhez csatlakozik, egy harmadik pedig ahhoz a két géphez, átkapcsolhatóan, amiket a filmek és a zenék tárolására rendeztem be, és szintén Net-függetlenek. Már csak azért is, mert régi gépek, amiket a Net-re csatlakoztatás nagyon lelassít. Az ilyen méretű képernyők elé nyugodtan oda lehet ülni, nem látja az ember az egyes pixeleket, vagy ha mégis látná, nem azt kell nézni, hanem "mögöttük" a képet.
Egy évtizede, hogy nincs tévém, és egész jól megvoltam nélküle, mert a fontosabb hírek (és sok kevésbé fontos is) megtudható a rádióból és a Net-ről. Nemrég azonban megfenyegetett az egyik régi ismerősöm azzal, hogy ajándékoz egy tévét, erre mondtam neki, hogy ne legyen 40 centisnél nagyobb képátlójú, ez a méret az, amit a mostanában divatos anglománia miatt 17 collosnak hívnak. Na, ha meglesz, az lesz a 4. képernyőm. A Net-en nézni tévét azért nem jó, mert a kép időbeli felbontása rosszabb, vagyis szaggatottabb, és a leghalkabb számítógépnek is nagyobb zaja van, mint egy tévének.
A hangot egy külső sztereo-erősítővel tettem hallhatóvá, aminek 5 bemenete van, így át lehet kapcsolni a számítógépek és a rádió/tévé között. A házimozi-rendszerek 5+1 és hasonló hangszóró-elrendezése hamis térélményt ad, ami főleg a koncert-közvetítéseken, illetve zenekari felvételeken zavaró. A kvadrofónia, vagy a 8 hangszórós (a szoba mind a 8 sarkában egyforma hangszóró) lenne az igazi élethű térhatás, de sajnos, nem az terjedt el. Persze mindez, vagyis, hogy kinek mi a leginkább megfelelő, az ízlés és felfogás kérdése, meg valamelyest a divaté is, ami alól keveseknek sikerül szabadulniuk. Nézzétek el, ha szerintetek túlzásba viszem a racionalitást.
Én már egy ideje agyalok hogy monitort vegyek e vagy tv-t,ha tv t vennék akkor egy 82cm es lcd re gondoltam,de többen mondják hogy ezt nem érdemes monitornak hassználni,ha meg monitort vennék a 23"-24" akat nézegettem,az ágyam vagyis ha a fejemtől mérem az asztaltól legalább 3 métere van na most nem tudom ha filmet néznék pl egy 24" os monitoron a távolság miatt mennyit romlana a kép,vagy a monitor alkalmas e általában távolról nézésre,no meg azt sem tudom a 82cm es lcd tv t hány méterről alkalmas nézni,monitor teszteket meg folyton olvasgatok,olvasam a TN panelsekről,meg az IPS ekről a TN panelosok elnye a válaszidő,de a színhűség meg a betekintési szögek nem olyan jók,viszont az IPS, vagyis az olcsó monitorokban ugyebár e-IPS jobb színhűséggel rendelkezik és betekintési szöggel de különféle betekintési szögnél lehet elszineződés és állítólag lassú a válaszidejük és ez játékoknál gond,na most én a gépet mindenre használom filmet nézek,játszok,internetezek,meg néha szerkesztgetek képet is.