A második világháború alatt az Egyesült Államokban lelt menedékre. Közeli barátságot ápolt Karl Jaspers-szel, valamint megismerkedésükkor kezdődő és élete végéig tartó szerelem kötötte össze Heideggerrel. A totalitárius rendszerek kutatója. A leghíresebb, A totalitarizmus gyökerei cimű művében (Elemente und Ursprünge der totalen Herrschaft / The Origins of Totalitarianism) a totalitárius diktatúrák jellemzőit és eredetét elemzi. Így a náci Németország és a kommunista Szovjetunió közé gyakorlatilag egyenlőségjelet tesz.
Nevetséges (vagy szimplán sunyi komcsi dolog) azt sugallni, hogyha valaki ezzel egyetért, az csak a nácizmust akarja mentegetni, vagy relativizálni. Ettől persze lehet vitatni ezt a tézist, akár történelmi-társadalmi értelemben, akár morális alapon, vagy bárhogy. Sőt, azt is lehet mondani, hogy XY az egyenlősítéssel relatvizálni akar, de azt konkrétan rá kell mutatni, mert általánosságban ez nem igaz.
Engem a legkevésbé érdekelnek az szt tisztek - neki ez hivatásuk volt. Az iskolában vagy a munkahelyemen kik voltak a besúgók - az érdekelne. A 70-es és 80-as években. És persze napjainkban ... mert a történelem nem áll meg, a népet pedig nem lehet leváltani :-))
Szívesen olvastam volna a komcsi bűnök kiszolgálóiról az ügynöklistákban. Név szerint. Sajnos a Fidesz leszavazta az erre irányuló javaslatot, amiből csak arra tudok következtetni, hogy ma is a témában családilag érintett emberek ülnek a parlamentben, akik inkább a hallgatást támogatják. Nem baj ez, tudomásul vettem., nem is várok mást. Része ez a nagy magyar következménynélküliségnek, ami folytatódik változatlanul.