Most màr ujabban az ékologia hivoi nem akarjàk az ujrahasznositàst sem, mivel ugy gondoljàk akkor tovàbbra is készitenek az uzemek muanyag tàrgyakat....A legjobb szerintem elégetni megfelelo légszurés kiséretében a hulladékot mint azelott, és màgneses vagy diamàgneses eljàràsokkal kivenni a hamubol a fémeket. Az uvegekre meg betétdijat tenni ne keruljon a hulladékgyujtobe.
Nem értem ezt az egész túlbonyolított rendszert. Prágában időtlen idők óta vannak szelektív gyűjtők az utcasarkokon, üvegnek, pet-palacknak, még hullámpapírnak is. Vissza nem térítenek semmit, de a környezettudatos cseheknek ez nem is kell, elég ha tudják, hogy nem a szeméttelepre megy a cucc. Itt meg még ez a sz*r 50 ft is számít? Én rutinszerűen a "Jótékony cél" gombot nyomom, azt jónapot.
Mondjuk eddig egy szem teszkós pet-et tudtam így leadni...:-(
Kicsit elkanyarodtunk a témától. Az üveg könnyen kiválogatható, könnyen újtahasznosítható, és nem is túl értékes, de nem is ártalmas. A szemétbánya meddője.
A guberálók frankón kiválogatják a fémeket, és a kaját, és amig ezt valaki meg nem szervezi, addig jól is működik. Marad a sokféle műanyag, amit szét kéne válogatni, és a sok ritka elem, amit ki kellene oldani, aztán szétválogatni.
Láttam 1 amerikai gyárat, ami használt autógumikból állított elő betonvasat és cinket. 1 csomó meleg még maradt is. Ha csak nulszaldó közelébe is sikerül hozni, már megéri. Persze az igazi az lenne, ha autógumit állítanának elő belőle, de előbb lessz a halászléből újra akvárium.
Hungarocelt kurvára nem érdemes Kínába szállítani. 1 vagonba befér 100 kiló?
Itt jön a következő fixa ideám: a heterogén csomagolás tiltása. Valami vagy legyen papírból, vagy polietilénből, vagy polisztirolból. Tele van a tököm avval, hogy a papírdobozokból próbálom kitépkedni az atombiztosan beleragasztott habszivacsot.
A hungarocelnek vaami köze csak van a trotilhoz, mert mind2t a fűzfői Nitrokémia gyártotta.
Baszok én az üvegre. Ha el kell tüntetni, talán olcsóbb homokká törni. A lényeg a ritka, és elfogyó anyagok kigyűjtése lenne. A másik fontos ügy a szeméthegyek eltüntetése lenne.
A rengeteg kodobott kajának a disznókkal való feletetése. Összevetették az USÁban eladott kaja összmennyiségét a nép dagadásával, és kiderült, a kaja 56%a így, vagy úgy a kukába kerül. A KÖJÁL meg ne avval foglalkozzon, hogy betilltsa, hanem avval, hogy hogyan működjön a dolog mégis.
Üveget üvegből előállítani kb. tíz százalékkal kevesebb energia, mint homokból és szódából. Ez a tíz százalék simán elmegy a begyűjtésre. Csak azért éri meg, hogy annyival kisebb legyen a szeméthegy.
Nem, a polisztirolnak semmi köze a trotilgyártáshoz. Szerencsére, mert trotilt alig gyártanak, polisztirolt viszont rengeteget. A polisztirol halogénmentes.
Pragmatikus országokban szintén eltüzelik a műanyaghulladékot (persze a polisztiroloknak nem sok köze van a robbanóanyagokhoz). Európa inkább eladja a kínaiaknak, aztán ők tüzelik el. Mert azt a laikusokon túl szerintem kevesen hiszik el, hogy tényleg szétválogatják a pet palackot (papírcímke, kemény műanyag kupak, a palack anyaga stb.) és tisztítás után műszálat gyártanak belőle a kíni pólókhoz, mikor a kőolajból egyszerűbben előállítható.
Hasonló „okosság” az üvegek újrahasznosítása is. Az alapanyag (homok) megspórolása nem igazán éri meg, különösen mert szennyezett és elszínezi a végterméket, a mosás a sok detergenskibocsátás miatt meg károsabb a környezetre, mint az újraolvasztásához szükséges hőmennyiség előállítása.
Hát itt kezdődik a téma veleje, mert van akinek a hulladék értékes és van akinek nagyon nem. A műanyagok között van amit fel tudsz dolgozni, van amit nem. Az okosak a sörösdobozokat szedik össze és váltatják vissza a hipereknél, a még okosabbak meg eladják olyannak, aki abből sörkollektort csinál. :D
Én eltüzelem. Mondjuk a hungarocelnél jobban örülnék a préselt faforgácsnak. Azt hiszem, a világon azért van annyi hungarocel, mert az valahogy a trotilgyártás mellékterméke. Persze lehet, tévedek. Legalább a halogénmentességre ügyelni kellene.
Ezeket tudom én is. Logikus lépések során jutottunk ebbe a hosszú távon nem működő rendszerbe.
A szemétválogatás egyébként tipikus cigány meló. Rengeteg egyébre nem használható embernek tudnék így elfogadható munkát adni. (Mondjuk az exkavátorokat is kitiltanám az országból, de ez 1 másik topik témája lenne.) Gondold el: a rákospalotai szemétégetőben legalább 200 ember állna a szalagok mellett, akiknek a bérét a járulékokkal 1ütt beszedném a szemétdijjban, és minthogy ez szükséges, és igazságos is, senki se szólhatna 1 szót sem. Ráadásul ezt a melót nehéz is lenne kiszervezni Afrikába. Meg törvénytelen is. Nagyon helyesen.
Mit csináljak mondjuk a vaj vagy a hús csomagolásával?
Én egyébként a háztartási gépek csomagolására gondoltam, hiába tudom, hogy a habfólia, a haborított polisztirol és a papírdoboz 1625 forint volt, akkor sem tudom hol tárolni és nem is tudok vele mit kezdeni. Gyerek sincs, a papírguriga is legfeljebb fűtésre lenne jó, ha nem a távhő fűtene nálunk.