Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2024.06.29 0 0 81

Most màr ujabban az ékologia hivoi nem akarjàk az ujrahasznositàst sem, mivel ugy gondoljàk akkor tovàbbra is készitenek az uzemek muanyag tàrgyakat....A legjobb szerintem elégetni megfelelo légszurés kiséretében a hulladékot mint azelott, és màgneses vagy diamàgneses eljàràsokkal kivenni a hamubol a fémeket. Az uvegekre meg betétdijat tenni ne keruljon a hulladékgyujtobe.

kispangit Creative Commons License 2024.06.28 0 0 80

MOHU

Nem értem ezt az egész túlbonyolított rendszert. Prágában időtlen idők óta vannak szelektív gyűjtők az utcasarkokon, üvegnek, pet-palacknak, még hullámpapírnak is. Vissza nem térítenek semmit, de a környezettudatos cseheknek ez nem is kell, elég ha tudják, hogy nem a szeméttelepre megy a cucc. Itt meg még ez a sz*r 50 ft is számít? Én rutinszerűen a "Jótékony cél" gombot nyomom, azt jónapot.

Mondjuk eddig egy szem teszkós pet-et tudtam így leadni...:-(

gacsat Creative Commons License 2012.02.23 0 0 79
magyar bucó Creative Commons License 2012.02.23 0 0 78

Nitroglicerint nem gyártottak, csak trotilt és zselatinált nitrocellulózt. (Dolgoztam ott.)

Gyártottak még "proliésztert" (üvegszálas poliészter hullámlemez), prepreget (üvegszálas, sztirol alalpú présgyanta), növényvédőszereket, plexit és vegyipari intermediereket.

Előzmény: Törölt nick (77)
Murder Incorporated Creative Commons License 2012.02.22 0 0 73

admini off

théta, tényleg nem érted? Egyetlen egy módja van, hogy megmaradj, már megmondtam.

gacsat Creative Commons License 2012.02.22 0 0 71

Szö la zsízny... ahogy a művelt finn mondaná.

Előzmény: Törölt nick (70)
gacsat Creative Commons License 2012.02.22 0 0 69

Volt ez a taxiderma, vagy milyen srác. Úgy látszott, ért hozzá. Legalábbis az üveg részéhez.

magyar bucó Creative Commons License 2012.02.22 0 0 61

Az ötvenes években másképp álltak a hulladékhasznosításhoz. Azóta sokat változott a technológia és a szemlélet is.

Előzmény: Törölt nick (55)
gacsat Creative Commons License 2012.02.21 0 0 50

Kicsit elkanyarodtunk a témától. Az üveg könnyen kiválogatható, könnyen újtahasznosítható, és nem is túl értékes, de nem is ártalmas. A szemétbánya meddője.

A guberálók frankón kiválogatják a fémeket, és a kaját, és amig ezt valaki meg nem szervezi, addig jól is működik. Marad a sokféle műanyag, amit szét kéne válogatni, és a sok ritka elem, amit ki kellene oldani, aztán szétválogatni.

gacsat Creative Commons License 2012.02.20 0 0 42

Láttam 1 amerikai gyárat, ami használt autógumikból állított elő betonvasat és cinket. 1 csomó meleg még maradt is. Ha csak nulszaldó közelébe is sikerül hozni, már megéri. Persze az igazi az lenne, ha autógumit állítanának elő belőle, de előbb lessz a halászléből újra akvárium.

Előzmény: gacsat (40)
gacsat Creative Commons License 2012.02.20 0 0 41

Hungarocelt kurvára nem érdemes Kínába szállítani. 1 vagonba befér 100 kiló?

Itt jön a következő fixa ideám: a heterogén csomagolás tiltása. Valami vagy legyen papírból, vagy polietilénből, vagy polisztirolból. Tele van a tököm avval, hogy a papírdobozokból próbálom kitépkedni az atombiztosan beleragasztott habszivacsot.

A hungarocelnek vaami köze csak van a trotilhoz, mert mind2t a fűzfői Nitrokémia gyártotta.

Előzmény: Munkas11 (33)
gacsat Creative Commons License 2012.02.20 0 0 40

Baszok én az üvegre. Ha el kell tüntetni, talán olcsóbb homokká törni. A lényeg a ritka, és elfogyó anyagok kigyűjtése lenne. A másik fontos ügy a szeméthegyek eltüntetése lenne.

A rengeteg kodobott kajának a disznókkal való feletetése. Összevetették az USÁban eladott kaja összmennyiségét a nép dagadásával, és kiderült, a kaja 56%a így, vagy úgy a kukába kerül. A KÖJÁL meg ne avval foglalkozzon, hogy betilltsa, hanem avval, hogy hogyan működjön a dolog mégis.

Előzmény: magyar bucó (38)
magyar bucó Creative Commons License 2012.02.20 0 0 39

Poén és hagyomány. Meg ingyen van.

Előzmény: gacsat (37)
magyar bucó Creative Commons License 2012.02.20 0 0 38

Üveget üvegből előállítani kb. tíz százalékkal kevesebb energia, mint homokból és szódából. Ez a tíz százalék simán elmegy a begyűjtésre. Csak azért éri meg, hogy annyival kisebb legyen a szeméthegy.

Előzmény: Munkas11 (33)
gacsat Creative Commons License 2012.02.20 0 0 37

Miért jó ez a sörösdoboz? Bármilyen cső jobb erre a célra.

Előzmény: magyar bucó (36)
magyar bucó Creative Commons License 2012.02.20 0 0 36

Az okosak a sörösdobozokat szedik össze

Én láttam olyanokat, akik sörösdobozokat szedtek össze, de a legkevésbé sem tűntek okosnak. :)

A sörkollektorhoz szükséges üres dobozokat a gyártás során ürítem ki. :)

Előzmény: Pekkarin (32)
magyar bucó Creative Commons License 2012.02.20 0 0 35

Nem, a polisztirolnak semmi köze a trotilgyártáshoz. Szerencsére, mert trotilt alig gyártanak, polisztirolt viszont rengeteget. A polisztirol halogénmentes.

Előzmény: gacsat (31)
magyar bucó Creative Commons License 2012.02.20 0 0 34

Gyere vissza, ha megtanultad a kémia alapjait. Addig nincs miről beszélni.

Előzmény: gacsat (29)
Munkas11 Creative Commons License 2012.02.20 0 0 33

Pragmatikus országokban szintén eltüzelik a műanyaghulladékot (persze a polisztiroloknak nem sok köze van a robbanóanyagokhoz). Európa inkább eladja a kínaiaknak, aztán ők tüzelik el. Mert azt a laikusokon túl szerintem kevesen hiszik el, hogy tényleg szétválogatják a pet palackot (papírcímke, kemény műanyag kupak, a palack anyaga stb.) és tisztítás után műszálat gyártanak belőle a kíni pólókhoz, mikor a kőolajból egyszerűbben előállítható.

Hasonló „okosság” az üvegek újrahasznosítása is. Az alapanyag (homok) megspórolása nem igazán éri meg, különösen mert szennyezett és elszínezi a végterméket, a mosás a sok detergenskibocsátás miatt meg károsabb a környezetre, mint az újraolvasztásához szükséges hőmennyiség előállítása.

Előzmény: gacsat (31)
Pekkarin Creative Commons License 2012.02.20 0 0 32

Hát itt kezdődik a téma veleje, mert van akinek a hulladék értékes és van akinek nagyon nem. A műanyagok között van amit fel tudsz dolgozni, van amit nem. Az okosak a sörösdobozokat szedik össze és váltatják vissza a hipereknél, a még okosabbak meg eladják olyannak, aki abből sörkollektort csinál. :D

Előzmény: Törölt nick (10)
gacsat Creative Commons License 2012.02.20 0 0 31

Én eltüzelem. Mondjuk a hungarocelnél jobban örülnék a préselt faforgácsnak. Azt hiszem, a világon azért van annyi hungarocel, mert az valahogy a trotilgyártás mellékterméke. Persze lehet, tévedek. Legalább a halogénmentességre ügyelni kellene.

Előzmény: magyar bucó (20)
gacsat Creative Commons License 2012.02.20 0 0 30

Tudom. A KÖJÁLt a szüleim jelentették. Fejesek voltak ott a tárgyalt időben.

Előzmény: magyar bucó (18)
gacsat Creative Commons License 2012.02.20 0 0 29

Na, ez tuti nem így van. Energiabefektetéssel tudsz az entrópia ellen dolgozni. A hulladékhővel meg fűteni lehet.

Előzmény: magyar bucó (17)
gacsat Creative Commons License 2012.02.20 0 0 28

Ezeket tudom én is. Logikus lépések során jutottunk ebbe a hosszú távon nem működő rendszerbe.

A szemétválogatás egyébként tipikus cigány meló. Rengeteg egyébre nem használható embernek tudnék így elfogadható munkát adni. (Mondjuk az exkavátorokat is kitiltanám az országból, de ez 1 másik topik témája lenne.) Gondold el: a rákospalotai szemétégetőben legalább 200 ember állna a szalagok mellett, akiknek a bérét a járulékokkal 1ütt beszedném a szemétdijjban, és minthogy ez szükséges, és igazságos is, senki se szólhatna 1 szót sem. Ráadásul ezt a melót nehéz is lenne kiszervezni Afrikába. Meg törvénytelen is. Nagyon helyesen.

Előzmény: Törölt nick (13)
villogo Creative Commons License 2012.02.20 0 0 27

A csomagolás általában sérül a kicsomagolás során."

Rá kellene nyomtatni, "itt tessék óvatosan felnyitni"

Bármit, ahogy szeretnéd.

(hülyeség)

Előzmény: magyar bucó (26)
magyar bucó Creative Commons License 2012.02.20 0 0 26

Attól, hogy valamiért fizettem, még nem lesz értékes.

A csomagolás általában sérül a kicsomagolás során.

A csomagolóanyag visszaszállítása a gyárba még többe kerülne, mint a csomagolás újkorában.

Előzmény: centirozó (25)
centirozó Creative Commons License 2012.02.20 0 0 25

Értékes hulladék? Fizetel érte?

Ha igen, akkor meg vásárolják vissza.

(Ne minősítsék le, hogy az márpediglen szemét)

Rengeteg embernak adna kenyeret, és nem szennyezné annyira a környezetet.

(Persze, egyszerübb leértékelni,  elszállítani a másét)

Előzmény: magyar bucó (7)
centirozó Creative Commons License 2012.02.20 0 0 24

Nem is kell a nagyobb. Minek és kinek, vidékre?

Helyben, mindenhól működjön egy kicsi piac.

Cserebere, adok-veszek, a városi meg sétáljon le érte, ha minőséget szeretne.

Micsoda hülyeség, pestről hordják le, Rakamazra a kaját.

Persze, jól megsétáltaják elötte, nehogy már olcsó és friss legyen.

Előzmény: gacsat (12)
magyar bucó Creative Commons License 2012.02.19 0 0 23

Ez meg hogy' jött ide? :o

Előzmény: Törölt nick (21)
magyar bucó Creative Commons License 2012.02.19 0 0 20

Mit csináljak mondjuk a vaj vagy a hús csomagolásával?

Én egyébként a háztartási gépek csomagolására gondoltam, hiába tudom, hogy a habfólia, a haborított polisztirol és a papírdoboz 1625 forint volt, akkor sem tudom hol tárolni és nem is tudok vele mit kezdeni. Gyerek sincs, a papírguriga is legfeljebb fűtésre lenne jó, ha nem a távhő fűtene nálunk.

Előzmény: Törölt nick (10)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!