Keresés

Részletes keresés

poza Creative Commons License 2025.05.19 0 0 7078

Jól néz ki! Nekem is van egy. Azon is van, de még kisebb fa. Brutálisan édes jószág. 

Előzmény: Ali-bá (7077)
Ali-bá Creative Commons License 2025.05.18 0 1 7077

Kedvenc Toptaste szilvám szépen teljesít.

cslm Creative Commons License 2025.05.16 0 0 7076

Igen, több tényezője lehet szerintem is: metszési stressz, túltápozás, virágok fagyása, vagy megfázása

Előzmény: poza (7075)
poza Creative Commons License 2025.05.16 0 0 7075

Tavasszal csak a legszükségesebb ágakat vágtam ki. Nem bántottam őket, főként a fagy miatt. Próbáltam vázakoronát alakítani, de ez a fajta nagyon szomjazza a központi tengelyt. Hagyni is fogom. Nekem még mindig sanszosnak tűnik a fagyhatás is, mert zömmel a koronák belsejében maradt gyümölcs, az ágvégeken kevésbé. Több tényező hatása  lehet az eldobás.

Előzmény: cslm (7073)
cslm Creative Commons License 2025.05.15 0 0 7074

Tavaly sem volt fagy, amikor topend elrúgta a kis gyümölcsök 90%- át, de akkor még tavasszal metszettem, trágyáztam.

5 éves Jogantánál is átálltam őszi metszésre, tápanyag utánpótlásra, bár az tavaly is csak kb 30%- ot szelektált. Metszés után kell legalább 2 hét jó idő, hogy a sebek beszáradjanak.Jelenleg tele van szilvával, így néz ki:

Előzmény: lukacs89 (7072)
cslm Creative Commons License 2025.05.15 0 0 7073

Ősszel elvégzem a fa komplett metszését, ugyanazokat az ágakat vágom le, amiket következő tavasszal levágnék. Befelé növő ágak, keresztező ágak, y elágazások, vázágak külső rügyre metszése, mert Topend hajlamos az égbe nyúlni. Így tavasszal nem éri metszési stressz a fát. Túltápozást is igyekszem elkerülni tavasszal (főleg műtrágyával), ezzel is csökkenteni próbálom a gyümölcsök elrugását.

Előzmény: poza (7071)
lukacs89 Creative Commons License 2025.05.15 0 0 7072

Akkor legalább van remény, ugyanez a 90% sárgulás-lehullás van nálam Jogantánál. Tavaly sem volt fagy virágzás közben, amikor te is így jártál? Valahogy fura nekem, hogy pusztán tápanyag hiány miatt lenne ez a jelenség, eddig sem szenvedett nálam hiányt, de idén még jobban ráfordulok. Metszés gondolom erőteljesebb? Lehet nagyon a gyökérre gyúr még a fa 5 évesen? Én hagytam kicsit az égbe nyúlni a vázágakat, amúgy is terveztem, hogy lejjebb hozom. Én azért még mindig inkább valahogy a faggyal tudom összekötni. 

Előzmény: cslm (7070)
poza Creative Commons License 2025.05.15 0 0 7071

Köszönöm!A szerves nálam nem jöhet szóba, de az őszi tápanyag(kálium) igen. A metszés változtatása mit jelent? Jobban vagy kevésbé nyúltál bele?

Előzmény: cslm (7070)
cslm Creative Commons License 2025.05.14 0 0 7070

Topend plus- nál több helyen is hallottam a rossz kötődésről, sokan szidják a fajtát emiatt.

Nálam 5 éves a fa, tavaly 90% kis szilva besárgult és lehullott.

Amin változtattam: metszés és fő tápanyagpótlás (szerves trágya) csak ősszel.

Ma készült képen is látszanak kis elsárgult szilvák, ez kb 20-30% a teljes fát nézve.

Porzó hiány nálam nem lehet, mellette Jofela, Joganta, fagyás sem volt virágzásban.

Előzmény: poza (7069)
poza Creative Commons License 2025.05.12 0 0 7069

A topendre írnak porzókat. Bár öntermékenynek írják.Porzói: Elena, Jofela, Toptaste (Kulinaria), Čačaki szilva fajták. Nálam Hanita van mellette és juna. Jövőre teszek közéjük pár toptaste-t.

Előzmény: lukacs89 (7067)
zoli1437 Creative Commons License 2025.05.12 0 0 7068

Közben eszembe jutott még két dolog.

Nálam a Besztercei a vírus miatt dobta le a termést. Nála ez a vírus tünete.

A Csacsanska najbolja meg moníliára volt nagyon érzékeny. Gyakorlatilag nem beérett, hanem lerohadt.(Külön szép, hogy moníliarezisztensnek írják.)

Előzmény: lukacs89 (7067)
lukacs89 Creative Commons License 2025.05.12 0 0 7067

Amit a kolléga linkelt, onnan kimásolok egy részt (köszi a linket). Gagyi gépi fordítás, de talán ki tudjuk bogozni:

"Miért esik le a petefészek a szilva. A petefészek a most megjelent gyümölcsök neve, amelyek mérete még nem haladja meg a borsó méretét. Normális esetben a petefészkének a virágzás után azonnal meg kell jelennie, hogy később akadálytalanul fejlődhessen nagy, édes, érett bogyókká. Ha a szilva ledobja a petefészket, és az valószínűleg összeomlik, az oka a rossz minőségű beporzásban rejlik. A legtöbb szilva öntermékeny és a hasonló fajták közelségét igényli - e nélkül a gyümölcsök nem tudnak normálisan kialakulni. Ha kevés beporzó van, vagy túl távol helyezkednek el, a petefészek rossz minőségűnek bizonyul - és ennek megfelelően még a korai szakaszban is összeomlik."

Ezek szerint nem jó a beporzás, és annak ellenére, hogy öntermékeny, jó lenne más fák közelsége (bár ez utóbbit írtátok, hogy van mellette más szilva fátok is - nekem ez az egy). Nálam esős, szeles idő volt szilva virágzás környékén, bár nem végig. Meg ugye fagyott is többször. Ezt a tápanyag hiányt ezek után, amit írtatok, én is kétlem. Ti is odafigyeltek rá, én is, amennyire tudok. Nem hiszem, hogy emiatt dobná le a gyümölcsök 90%-át, mert tápanyaghiányos. 

Előzmény: zoli1437 (7059)
Paloc32 Creative Commons License 2025.05.10 0 0 7066

Köszönöm válaszod. Én már a túl sok tápanyagra gyanakszom, kaptak rendesen a tavasszal a faim. 

Előzmény: lukacs89 (7058)
poza Creative Commons License 2025.05.10 0 0 7065

Néztem a feromoncsapdát, lement az első rajzás nálam a molynál. (Kecskemét)Nagyon erős volt,pedig nem volt fertőzés tavaly sem.Most kell a mospilan.

poza Creative Commons License 2025.05.09 0 0 7064

Káliumban nem szenvednek hiányt. De ha hiány lenne, nem csak ez a fajta mutatná a kevesebb gyümölcsöt.

Előzmény: lukacs89 (7063)
lukacs89 Creative Commons License 2025.05.09 0 0 7063

Igen, egyébként nagyon szép nagy szemű és finom szilva. Remélem én is, hogy évről évre több marad, hátha ahogy nő, erősödik a fa, mindig több marad meg. 

Írtam megyerisz... kertészet chat-re, leírtam a dolgot, van-e ötletük. Ezt a választ kaptam:

"Javasolt a kálium és a foszfor utánpótlása. Akár a Volldünger alkalmazásával."

Előzmény: poza (7062)
poza Creative Commons License 2025.05.09 0 0 7062

Ma néztem az én fáimat is, és nálam is ez a helyzet. A fák belsejében jobban megmarad, mint az ágvégeken, a kitettebb helyeken. A fagyra tudok gondolni én is. Viszont ilyen terheléssel tavaly is nagyon finom volt, és hatalmasak voltak. Idén talán több maradt. Remélem az évek előrehaladtával mindig picit jobb lesz. Egyébként nálam is öt évesek. Mellettük van Hanita, az viszont köt rendesen. 

Előzmény: Paloc32 (7057)
lukacs89 Creative Commons License 2025.05.09 0 0 7061

Hát szomorú vagyok, mert nagy reményeim voltak ebben a fában. Örültem, hogy sikerült lecserélni a vírusos Beszterceit... aztán sokkal előrébb egyelőre nem vagyok. Rengeteg virág volt rajta idén is, pici gyümölcskezdemény is, és igen nálam is inkább olyan 80-90% az elhullás sajnos, nem csak 50-60%. 

Én is a fagyérzékenységre gondolok. Teljes virágzásban jött a -3 és egy -1 fok. Lehet ennél a fánál így jön ki, ha virágzás közben fagy van, hogy látszólag bírja. A fagy ellenére el kezdi kinevelni a gyümölcsöket, aztán pár hét múlva lehullik. Fene tudja. Nem kártevő miatt szerintem, az biztos. 

Trágyázom ősszel és tavasszal is, lombtrágyát is kap 2-3-at. Tápanyag hiányra sem tudok gondolni. 

Tavaly július végén termett, de az egy különleges év volt, előrébb volt minden 2-3 héttel a minden idők legmelegebb februárja miatt. Alapesetben inkább aug. közepén érik. 

Előzmény: firpoliono2 (7060)
firpoliono2 Creative Commons License 2025.05.08 0 0 7060

A Jogantával én is küzdök, mert alig akar teremni, pedig a fa már nagy és mindig tele van virággal. Arra tippelek, hogy a Jojo leszármazottjaként örökölhette a fagyra való érzékenységet.

Azon is gondolkodom, hogy nem is Joganta, mert a leírásokkal ellentétben már július végén elkezdi az érést annak ellenére, hogy nálam minden később érik.

Nálad mikor kezd érni?

zoli1437 Creative Commons License 2025.05.05 0 0 7059
lukacs89 Creative Commons License 2025.05.05 0 0 7058

Szia! 

Ugyanez van nálam is Joganta fajtánál, ugyanígy 5 év körül van a fa. Ha nem is a 90%-a, de egy 50% le szokott hullani az elmúlt években. Most is már láttam rajta sárguló szilvákat. Kérdeztem itt korábban, de nem kaptam rá választ. Esetleg a fagy hatása? Nagyjából minden évben van egy kis fagy nálam szilva virágzás közben. Jól szokta bírni, de lehet mégis ez megfázás lehet? Vagy esetleg fiatal még a fa, és így ritkítja magát, hogy elbírja a gyümölcsöket?

Permetezés, védekezés nálam így folyik:

- Tavasz elején lemosó

- Virágzás közben 2 Chorus

- Virágzás végén Mospilan+Topas

Ezután én már nem fújok, max tetvek ellen egy Teppeki. Virágzás után szoktam kirakni a molycsapdát. Sokat fogott már idén is. 

Szóval várom én is a választ, hátha valaki megfejti mi lehet a gond.

Köszönöm

Előzmény: Paloc32 (7057)
Paloc32 Creative Commons License 2025.05.04 0 0 7057

Üdv. Az 5 éves topend plusz faim szépen kötődnek, de mikor elerik a borsó méretet a szilva akkor 90 %kuka lehull. Van mellettük topfirst toptaste és topfive fajta is. 2 x permeteztem szilva darázs ellen, nemlatni rajtuk szurasokat és mégis elsargul és lehull.

Míg lehet a gond? 

Katka02 Creative Commons License 2025.03.25 0 0 7056

Az új fajta nevét van, ahol 2 e-vel írják, az én csemetéimre is így van írva: Teemano.

Az alábbi linken magyar fajtaként említik, ami biztosan nem igaz, mint a 35-40 grammos gyümölcsméret sem.

https://www.sadowniczy.pl/product-pol-177286-Sliwa-Teemano-Plant-Pack.html

A Teemano szilva egyedülálló szilvafajta, amely egyre népszerűbb a gyümölcstermesztők és kertészek körében. Számos előnyének köszönhetően, mint például a Sharkával szembeni ellenállás, ez a szilva kiváló választás tapasztalt és kezdő kertészek számára egyaránt. A Teemano egy augusztus második felében érő magyar fajta, amely bőséges, jó minőségű gyümölcsöt hoz. Ezek a gyümölcsök valamivel nagyobbak, mint a hagyományos magyarok, ami még vonzóbbá teszi őket. A Teemano szilva nem csak egy gyönyörű fa, amely díszíti a kertjét. Praktikus megoldás azok számára is, akik értékelik az ízletes és könnyen termeszthető gyümölcsöket. Ha új fajtával szeretné bővíteni gyümölcsösét, a Teemano szilva tökéletes választás lesz.

Termőidő: A Teemano szilva augusztus második felében kezd érni. Tökéletes idő a betakarításra, amikor a többi nyári gyümölcs már a végéhez közeledik.

Elhelyezkedés: A Teemano szilva a napos helyet kedveli.

Ellenállás: A fát nagyon jó fagyállóság jellemzi (-30°C-ig) és Sharkával szemben.

Metszés: A rendszeres metszés segít megőrizni a fa egészségét és gyümölcsét. Ha ősszel ültetjük, érdemes megvárni a tavaszt a metszéssel, hogy a növény jobban meg tudjon gyökerezni.

Származás: A Teemano szilva valamivel nagyobb termésű szilvafajta, amely szakfaiskolák válogatásából származik.

Gyümölcs: A Teemano szilvát kiváló íze jellemzi, amelyet a desszertek és a befőttek kedvelői egyaránt értékelnek. Gyümölcsei közepes méretűek (35-40 g), sötétkék héjúak, zöldessárga húsúak, amelyek könnyen elválnak a magtól. Ennek köszönhetően a Teemano szilva kiválóan alkalmas közvetlen fogyasztásra, valamint sütésre, cukorkázásra, sőt szilvapálinka készítésére is. A Teemano olyan fajta, amelynek gyümölcse augusztus második felében érik. Desszertszerű ízük miatt különféle alkalmakra tökéletesek – a mindennapi harapnivalóktól a kitűnő ételekig. Sőt, ennek a fajtának egy fontos előnye, hogy gyümölcseit többféleképpen feldolgozzák, ami nagyon sokoldalúvá teszi.

Beporzás: Ahhoz, hogy a Teemano szilvafa bőségesen és rendszeresen teremjen, érdemes gondoskodni a megfelelő beporzókról. Bár önbeporzó fajta, más szilvafák jelenléte a közelben növelheti a hozamot. Az ajánlott beporzók más szilvafajták, amelyek ugyanabban az időszakban virágoznak. Ha megfelelő beporzót keres, tekintse meg gyümölcsfa és szilvafa kategóriáinkat. A Teemano szilva előnyei és felhasználási területei a kertben A Teemano szilva egy gyümölcsfa, amely különféle éghajlati viszonyok között jól teljesít, így ideális választás Lengyelországban történő termesztéshez. Gyümölcsei nemcsak ízletesek, de sokoldalúan felhasználhatók is. Nyers fogyasztásra, befőttre, sőt hagyományos szilvapálinka készítésére is alkalmasak. A Sharkával szembeni ellenálló képességének köszönhetően a Teemano egy olyan szilvafajta, amely jó éjszakai alvást biztosít, anélkül, hogy aggódnia kellene gyümölcsöse egészségéért. Ezenkívül ennek a fajtának a gyümölcsei augusztus második felében érnek, ami lehetővé teszi, hogy élvezze őket, amikor más gyümölcsök már leteremnek.

Katka02 Creative Commons License 2025.03.25 0 0 7055

Nem tudom mit jelent a "nagyon ellenálló". Toleráns vagy rezisztens? Nem mindegy...

https://www.zzoja.cz/katalog/slivone-svestkomerunky-renklody-mirabelky/svestky/produkt/slivon-temano-r

SZILVA 'TEMANO®' - (engedélyezett önbeporzó fajta in vitro). A fák közepesen gyorsan nőnek. A bőr sötétkék színű, gyönyörű szürkéskék bevonattal. A zöldessárga hús könnyen elválasztható a magtól. A gyümölcs átlagos tömege körülbelül 25 g. Augusztus közepén érnek. A gyümölcs nagyon jó ízű, sütésre, tartósításra, kandírozásra, szilvapálinka készítésére is alkalmas. A fák bőségesen és évente hoznak gyümölcsöt. A teljes termőidő alatt a hozam meghaladhatja a 30 kg-ot fánként. Nagyon ellenálló a himlővel szemben. AZ IGAZI SZILVA TÍPUSA. Jó beporzó. Nagyon gyorsan nő. A palántát P9-es konténerben szállítjuk.

Katka02 Creative Commons License 2025.03.25 0 0 7054

Szia!

Köszönöm szépen, de csak a Temano fajtáról érdekelne vélemény, meg még a Jolináról esetleg.

Az 5 Sharka-rezisztensnek mondott szilvából már 4 fajtám van, egyedül a Jolinát nem sikerült még beszereznem. Viszont a 4 fajtából egyik se terem még és nem is fognak két-három éven belül, ugyanis csak nemrég ültettem őket.

Ezekről a fajtákról elég jó leírások vannak a neten, a TEMANO-ról viszont alig van még, ezért erre lennék kíváncsi főleg.

Előzmény: lukacs89 (7053)
lukacs89 Creative Commons License 2025.03.25 0 0 7053

Szia!

Joganta fajtám van. Beszélgetünk róla. Olvass vissza kicsit, nem kell sokat. :) 

Pl a 6999. számú hozzászólásomban részleteztem a véleményemet. 

Előzmény: Katka02 (7052)
Katka02 Creative Commons License 2025.03.25 0 0 7052

Sziasztok!

Eddig a következő Sharka-rezisztens szilvákról hallottam:  Jojo, Joganta, Jofela, Jolina.

Nemrég megjelent egy új fajta, amit szintén Sharka-rezisztensnek mondanak, de mivel új fajta, ezért nem lehet biztosat tudni. Rendeltem 2 tövet, ma jött meg. Nincs valakinek tapasztalata vele esetleg?

Engem kizárólag a Sharka-rezisztencia érdekel + hogy jó íze legyen. Az, hogy aprószemű és más betegségekre mennyire fogékony, nem zavar.

TEMANO szilva.  Teljesen Sharka-rezisztensnek mondott szilva! Nem nemesített, hanem egy véletlen magonc, amit egy Dél-Lengyelországi kertben találtak és teljes Sharka-rezisztenciát mutatott. Hátránya, hogy nagyon aprószemű (22-25 gramm). Augusztusban érik.

https://eufrin.eu/fileadmin/EUFRIN_2019/EUFRIN_2019/WG_Plum.pdf

In South Poland, an accidentally found seedling, which, growing up in a virus-infected garden, shows absolute resistance to Shark.It's called Temano, fruits-blue, very tasty, free-stone, but small (22-25 g), ripening -early, a month before 'Jojo. The trees are very healthy and productive. There are very high expectations for commercial healing of this variety, particularly in the biological system.

https://www.kiskert.com/gyumolcsfak-szabadgyokerrel/szilva/besztercei-nm-150-853-info

https://www.zahradnictvi-spomysl.cz/svestka-temano/#cookiesSetting

"Szilva "Temano" - a Sharkának ellenálló fajta. A hosszúkás gyümölcsök sötétkék színűek, szürke-kék, viaszos bevonattal. Húsa zöldessárga színű, jól elkülönül a magtól. A gyümölcs átlagos súlya körülbelül 25 g. Az íze kiváló, édes, és a magas cukortartalomnak köszönhetően a gyümölcsök szilva pálinka előállítására is alkalmasak. A betakarítás augusztus második felétől történik. A Šharkával szembeni rezisztenciának nagyon magasnak kell lennie - a tesztek kimutatták a fajta ellenállását még akkor is, ha fertőzött fák mellett ültetik."

megfullad Creative Commons License 2025.03.03 0 0 7051

Nem küld senkinek, nagyon irigy.

Előzmény: Hugool (7050)
Hugool Creative Commons License 2025.03.02 0 0 7050

Helló.  Érdeklődnék, hogy sikerültek az oltások ? Milyen arányban eredtek és továbbra is bírta e a fagyokat ?

Előzmény: Paloc32 (6933)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.16 0 0 7049

Sziasztok!

A Muskotályos lapos szilváról hallott már valaki? Vagy ismeretlen fajta és csak a Tündérkertek oldal nevezte el így hasraütésre?

https://tunderkertek.com/webaruhaz/gyumolcsfa-csemetek/szilva/muskotalyos-lapos-szilva-2950

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!