Keresés

Részletes keresés

james69 Creative Commons License 2025.07.29 0 1 7099

2021 telepítés  11 fajta sajnos vad kár miatt vissza lett csonkolva  ezért van hátrányban 140db fám  ,a jofela ,joganta ,empress, top hit ,topend plus is tesztelés miatt más védettebb helyre lettek ültetve ezért ezek a fajták termés mennyiség szempontjából mást mutatnak  van egy joganta fám ami egy komolyabb csapadék mennyiség hatására megdőlt oldalra  ,mert lehúzta a rajta lévő termés ezért ki kellett pányváznom hogy visszaálljon a lentebb feltett képeknél több van rajta sokkal több sokat le is dobáltam mert tényleg túlzás ami rajta volt amúgy a topend plus fajtámmal úgy vagyok mint te nem hiszem ,hogy az sajnos nem biztos forrásból vettem rosszabbul terem mint a többi top fajta ,de a fa az hatalmas a törzs átmérő duplája hanem a triplája mint a többi fajtának a fa méretéhez képest elenyésző a termés mennyisége.

Előzmény: firpoliono2 (7098)
firpoliono2 Creative Commons License 2025.07.28 0 0 7098

Tophit a fagyokra érzékenyebb, mint a Joganta? Vagy moníliára?

Hány évesek a fáid?

Néha már azt gondolom, nem is Joganta a szilva, amit 6 éve ültettem, mert annyira hihetetlen, hogy nálam alig terem. A cseresznyék, őszibarackok is sokkal bővebben adnak termést, mint a Joganta.

Be kéne vizsgáltatnom a szilvafát, hogy tényleg Joganta-e. Csak azt nem tudom, hol végeznek ilyen vizsgálatot.

Előzmény: james69 (7097)
james69 Creative Commons License 2025.07.28 0 1 7097

Nekem a szilva fajtáim közül ami korban egy idősek az empress veri termés mennyiségben top hit topend plus fajtát most is szakadásig van rajta na meg a joganta  is közel azonos  termés mennyiség szerint mint a az empress a jofela még nem igazán terem írták is sokan sokkal később fordul termőre a top sorozatból már megmutatta magát a first és a five mind a kettő kifogástalan a top hit érzékenyebb mint a joganta virágkötödés szempontjából és finomabb is szerintem .

Előzmény: firpoliono2 (7096)
firpoliono2 Creative Commons License 2025.07.27 0 1 7096

Gratulálok, nagyon szépen be van rakódva terméssel a fa.

Nekem is van Joganta, bőségesem szokott virágozni, de 6 év alatt csak egyszer volt rajta egy gyenge-közepes mennyiségű termés. Hiába permetezem monília, molyok és szilvadarázs ellen, tápozom, de mégsem akar rendesen teremni. Olyan, mintha valami gond lenne a kötődés során, mert a nagyon apró termések tömegesen hullanak le. Idén van rajta 3 szem szilva, holott a fa méretes, szerintem 10-15 kg-t is elbírna.

Már nálam is színesedik a három szem gyümölcsből az egyik termés, és a leírásokkal ellentétben jóval korábban érik, mint szeptember közepe.

Az íze nagyon finom, viszont ennek ellenére a fajta számomra csalódás azért, mert nem akar rendesen teremni. Egyre inkább arra gyanakszom, hogy annyira fagyérzékeny, mint egy átlag kajszi. Nálam rendszeresen gondot okoznak a tavaszi fagyok, ezért elfogadható kajszitermés utoljára 2018-ban volt. A szilva biztonsági gyümölcs az én szememben, amelynek akkor is teremni kéne, ha a kajszi, vagy őszibarack elfagy. 

Idén ültettem egy másik szilvát. A Jofela tetszett a leírások alapján, de már annyira tartok ezektől az újabb fajtáktól, hogy nem mertem Jofelát telepíteni, mert attól félek, az se teremne rendesen. Helyette inkább egy tájfajtát választottam. Hátha az jobban bírja a hideg tavaszt.

Korábban volt Besztercei, azzal sose volt gond a termés mennyiségét illetően, viszont a vírus teljesen tönkretette a gyümölcseit.

Előzmény: cslm (7090)
zsorsz Creative Commons License 2025.07.26 0 0 7095

A dípeltől nem lilul és potyog idő előtt.

Előzmény: zsorsz (7094)
zsorsz Creative Commons License 2025.07.26 0 0 7094

Ugyan így permetezek, szmolyra dipel df, kétszer.

Előzmény: cslm (7093)
cslm Creative Commons License 2025.07.26 0 0 7093

Monilia ellen, majd virágzás után közvetlenül szilvadarázs ellen felszívódó rovarölő ( Mospilan), utána még 2x legalább molyok ellen kontakt szerrel. 

Korábban színesedik minden idén, Toptaste aug közepe lenne de már kékül, Topend plus meg szept vége- okt eleje. Joganta még kőkemény, remélem a viharok nem verik le.

Előzmény: zsorsz (7092)
zsorsz Creative Commons License 2025.07.26 0 0 7092

Ácsi bácsi! A Jogantának az érés nem túl korai? A leírás szerint szept. eleje, közepe.

zsorsz Creative Commons License 2025.07.26 0 0 7091

Szépek. Permetezed őket, ha igen, mivel?

cslm Creative Commons License 2025.07.26 0 0 7090

Ez pedig Joganta, a csodafa

Előzmény: cslm (7089)
cslm Creative Commons License 2025.07.26 0 0 7089

Topend plus- ba szemzett Toptaste már színesedik

Kenny___ Creative Commons License 2025.07.20 0 0 7088

Vagy barmi mas, amitol hirtelen meglodult a gyumolcsok novekedese, pl (tulzott) ritkitas vagy egy kosza fagy, ami leviszi a termes felet. A lenyeg a hirtelen novekedesen van.

Előzmény: poza (7087)
poza Creative Commons License 2025.07.20 0 0 7087

Szerintem egyenetlen vízellátás. Hirtelen nőtt a gyümölcs. Nálam kajsziban is volt ilyen.

Előzmény: AmazingGecko (7086)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.07.13 0 0 7086

Van egy szilvafám, azt hiszem Cacanska rana. Most érik. A gyümölcsök szépek, egészségesek, de a gyümölcsök kb. harmadában törött  a mag. Érdekes módon mindegyiknél ugyanott van a törés, a csúcsánál. Mitől van ez?  Nem érte fizikai behatás, a fáról szedtem le őket.

zsorsz Creative Commons License 2025.07.12 0 0 7085

Dipel Df, szilvamoly ellen.

Előzmény: abnm (7083)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.07.12 0 0 7084

Sziasztok!

Most érik az egyik szilvafám, ajándékba kaptam a csemetét valamilyen rendezvényen. Csak arra emlékszem, hogy valamilyen Lepotika. Halvány a színe, sötétrózsaszínes. Közepes méretű. Íze nem nagy szám. Édes, de az aromája elég enyhe. De azért nem rossz, frissen meg lehet enni és nagyon korai. Talán a legkorábbi fajta az összes közül.  Gondolom a Rana fajta lehet?

abnm Creative Commons License 2025.07.11 0 0 7083

Kell/kellett volna a szilvafát ilyenkor permetezni? Sok szilva lehullott, kékes színnel a tetején.

james69 Creative Commons License 2025.07.06 0 0 7082

A haroma még nem termőkorú egy két szem van rajta nem tapasztalok ráncosodást az íze milyen a haromának meg a top taste  -nek még nem tudtam kóstolni egyiket sem .

Előzmény: Yaris15 (7081)
Yaris15 Creative Commons License 2025.07.06 0 0 7081

Nekem a Top Taste és a Joganta termése a legfinomabb.

A haroma termésénél nem tapasztalsz ráncosodást? Olvastam a Net-en, hogy a ráncosodást tafrina okozhatja. A tafrina okozta táskásodás egyéb jellemzői, a ráncosodáson kívül, nem tapasztalhatóak. A fa termésének csak kis része ráncosodik.

Előzmény: james69 (7080)
james69 Creative Commons License 2025.07.06 0 0 7080

Nekem a top sorozat megvan kivéve a gigant  +meg van még ma haroma ,juna,joganta,jofela,empress,naljbolja .A fajták közül a topend plus már ha az,a többi 100% hogy az mert biztos forrásból sikerült beszereznem .Értékelni a topend plus,hit ,first,five,joganta,jofela empress fajtát tudom mert a többi még nem termő korú .A topend plus a (fa növekedési erélye )méretében veri a többit ,de amit írnak nem jól köt az íze se valami kiemelkedő feltéve ha tényleg topend plus az empress na az brutálisan köt minden évben természetes v tisztító hullás után is annyi van ralta lehetetlen leválogatni és lehet emiatt is veszít az íz kialakulásában is a joganta is jól köt vele egykorú jofelával ellentétben a tophit is jól köt ,de ízben a joganta veri ezeket a fajtákat.A first ill five fajták ezek fiatalabbak ,de már volt rajtuk termés mutatóban na ezeket mind én ettem meg tavaly szuper volt az ízük csalódás mentes sajnos nem volt szerencsém a jofelát megkóstolni mert sokan mondják hogy még ilyen finom szilvát még nem ettek.

Yaris15 Creative Commons License 2025.07.02 0 0 7079

Sziasztok!

Haroma szilvámon sok ráncos kis termés van. Tápanyagot, vízet kapott. Mi lehet az oka? El fogja rúgni, vagy célszerű ritkítani? Mi a véleményetek?

Előzmény: poza (7075)
poza Creative Commons License 2025.05.19 0 0 7078

Jól néz ki! Nekem is van egy. Azon is van, de még kisebb fa. Brutálisan édes jószág. 

Előzmény: Ali-bá (7077)
Ali-bá Creative Commons License 2025.05.18 0 1 7077

Kedvenc Toptaste szilvám szépen teljesít.

cslm Creative Commons License 2025.05.16 0 0 7076

Igen, több tényezője lehet szerintem is: metszési stressz, túltápozás, virágok fagyása, vagy megfázása

Előzmény: poza (7075)
poza Creative Commons License 2025.05.16 0 0 7075

Tavasszal csak a legszükségesebb ágakat vágtam ki. Nem bántottam őket, főként a fagy miatt. Próbáltam vázakoronát alakítani, de ez a fajta nagyon szomjazza a központi tengelyt. Hagyni is fogom. Nekem még mindig sanszosnak tűnik a fagyhatás is, mert zömmel a koronák belsejében maradt gyümölcs, az ágvégeken kevésbé. Több tényező hatása  lehet az eldobás.

Előzmény: cslm (7073)
cslm Creative Commons License 2025.05.15 0 0 7074

Tavaly sem volt fagy, amikor topend elrúgta a kis gyümölcsök 90%- át, de akkor még tavasszal metszettem, trágyáztam.

5 éves Jogantánál is átálltam őszi metszésre, tápanyag utánpótlásra, bár az tavaly is csak kb 30%- ot szelektált. Metszés után kell legalább 2 hét jó idő, hogy a sebek beszáradjanak.Jelenleg tele van szilvával, így néz ki:

Előzmény: lukacs89 (7072)
cslm Creative Commons License 2025.05.15 0 0 7073

Ősszel elvégzem a fa komplett metszését, ugyanazokat az ágakat vágom le, amiket következő tavasszal levágnék. Befelé növő ágak, keresztező ágak, y elágazások, vázágak külső rügyre metszése, mert Topend hajlamos az égbe nyúlni. Így tavasszal nem éri metszési stressz a fát. Túltápozást is igyekszem elkerülni tavasszal (főleg műtrágyával), ezzel is csökkenteni próbálom a gyümölcsök elrugását.

Előzmény: poza (7071)
lukacs89 Creative Commons License 2025.05.15 0 0 7072

Akkor legalább van remény, ugyanez a 90% sárgulás-lehullás van nálam Jogantánál. Tavaly sem volt fagy virágzás közben, amikor te is így jártál? Valahogy fura nekem, hogy pusztán tápanyag hiány miatt lenne ez a jelenség, eddig sem szenvedett nálam hiányt, de idén még jobban ráfordulok. Metszés gondolom erőteljesebb? Lehet nagyon a gyökérre gyúr még a fa 5 évesen? Én hagytam kicsit az égbe nyúlni a vázágakat, amúgy is terveztem, hogy lejjebb hozom. Én azért még mindig inkább valahogy a faggyal tudom összekötni. 

Előzmény: cslm (7070)
poza Creative Commons License 2025.05.15 0 0 7071

Köszönöm!A szerves nálam nem jöhet szóba, de az őszi tápanyag(kálium) igen. A metszés változtatása mit jelent? Jobban vagy kevésbé nyúltál bele?

Előzmény: cslm (7070)
cslm Creative Commons License 2025.05.14 0 0 7070

Topend plus- nál több helyen is hallottam a rossz kötődésről, sokan szidják a fajtát emiatt.

Nálam 5 éves a fa, tavaly 90% kis szilva besárgult és lehullott.

Amin változtattam: metszés és fő tápanyagpótlás (szerves trágya) csak ősszel.

Ma készült képen is látszanak kis elsárgult szilvák, ez kb 20-30% a teljes fát nézve.

Porzó hiány nálam nem lehet, mellette Jofela, Joganta, fagyás sem volt virágzásban.

Előzmény: poza (7069)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!