Keresés

Részletes keresés

Didergő Király Creative Commons License 2026.04.07 0 0 7121

nálatok milyen szilvafajták moníliaérzékenyek? én addig, amíg nem lett top taste-em, nem is tudtam, hogy a szilva fogékony lehet a moníliára. se a stanley, se a besztercei soha nem volt moníliás. aztán a top taste az első virágzásakor a legérzékenyebb meggyfát megszégyenítő módon lehervadt. az összes ágat le kellett vágnom a fáról. azóta idén hagytam rajta virágot először. kíváncsi vagyok a fejleményekre. az a vicc, hogy a gemini szerint a top taste monília rezisztens, a stanley pedig fogékony rá. hát nem tudom, soha nem permeteztem monília ellen a stanleyt, és 20 év alatt egyszer sem lett moníliás. 

Kenny___ Creative Commons License 2026.04.02 0 1 7120

Nem tudom honnan van a szoveg, magadtol, chatgpt-tol, valahonnan masoltad, de hogy milyen butasagok keringenek veg nelkul:

.

"sharka vírusnak ellenálló, a szilva himlőre toleráns elvileg"

.

A sharka es a szilvahimlo egy es ugyanaz a dolog.

Előzmény: blackbat (7115)
sandorkattila Creative Commons License 2026.04.02 0 0 7119

érdemes oltani, ha van megbízható fa, amely már bizonyított.

legolcsóbb módszer, ha gondozod hamar felzárkózik. 

Nem tartom érdemesnek várakozni, harmadik- negyedik év után semmiképpen

Előzmény: james69 (7099)
sandorkattila Creative Commons License 2026.04.02 0 0 7118

a joganta és társai ültetés után a második évben rendszerintmár  adnak pár szem kóstolót, harmadik évben 

már lehet hagyni rajta pár termést, de érdemes leritkítani, hogy nőhessen a fa.

Ha gondoztad, öntözted bár a a kritikus szárazságok idején és  a hqrmadik évben 

nem terem, az nem Joganta, hanem átvertek az eladásnál, vághatod is ki. 

Ezek a fajták nagyon korán termőre fordulnak s inkább az a baj velük, hogy 

minden évben túlkötnek s ritkítás nélkül nem adnak megfelrlő ízt. 

A nagyüzemben tolják beléjük a szereket, tápokat, őrületes mennyiséget teremnek.

Ha mínőséget szeretnél, otthon, akkor mindig le kell csökkenteni, s azzal munka van

Ezek nem szabályozzák magukat!!!!!

Érdemes megbízható helyről vásárolni, rengeteg gazember van akik

mindnt felcímkéznek össze vissza, aztán 2- 3  év után jön rá a vevő, hogy 

átverték. 

Előzmény: firpoliono2 (7098)
sandorkattila Creative Commons License 2026.04.02 0 0 7117

Sziasztok

Az Elena fajtával az a tapasztalatom, hogy az íze jóval átlag alatti, 

emiatt meg is szabadultam tőle. Termett jól, csak az ízét nem sikerült 

semmilyen módon javítanom, pedig mindent megkapott. 

. Vannak sokkal jobb ízű fajták.

Előzmény: hegyalja12 (7111)
hegyalja12 Creative Commons License 2026.03.05 0 0 7116

Sajnálnám  is  nagyon  ha  ki kellene őket cserélni !  Egy  ismerősöm  ajánlotta  ezt a fajtát, rendszeres  bőtermő, édes fajta,  öntermőnek  írja  fajtaleírás.  Az  eltelt  idő  is  veszendőbe  menne  ,  egyébként meg tetszetős  a  fa ,  próbáltam  szépen  kialakítani a  vázkarokat.  Levél  tetüvel  nem  igazán volt  gondom de  a  szárazság  mint  probléma  simán  szóba  jöhet !  Minden  képen jobban  oda  figyelek  az  idén !!

Előzmény: blackbat (7115)
blackbat Creative Commons License 2026.03.04 0 0 7115

szívesen amúgy az  Elena szilva  sharka vírusnak ellenálló, a szilva himlőre toleráns elvileg,száraz termőhelyet nem szereti.  nekem is van semmi gondom nincs vele ha rendesen védekezek gomba és szívó szúró rovarok ellen mert kései szilva így muszáj  és rendesen ellátom tápanyaggal  egyébként nálam nagyon édes elég jó a gyümölcs cukor tartalma lé szegény  nagyon finom érésbe és csak akkor potyog ha már túl érett én még azért próbálkoznék vele vétek lenne rögtön kidobni mert elég jó fajta  

Előzmény: hegyalja12 (7113)
lukacs89 Creative Commons License 2026.03.04 0 0 7114

A sharka vírusnak nagyon tipikus tünetei vannak, keress rá guglin. Az elena elvileg ellenálló a vírusra. Ami nem azt jelenti, hogy nem jelenhetnek meg a tünetek, de tolerálja. A lehullott gyümölcsökön mit láttál? Lehetett moly kártétel, és gyümölcs monília is, de akár a vírus is. 

Itt egy jó összefoglaló: https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/a_szilva_karositoi?srsltid=AfmBOooXQKQYi_sz0fYQkeAOp2PcgBdz_Yavr7GDJX03c11ciTpxxUqd

hegyalja12 Creative Commons License 2026.03.04 0 0 7113

Köszönöm  szépen  a  segítséget,  az  éven  próbálok  jobban  odafigyelni ,  és  bízok  benne  hogy  nem  kell őket  kiásni.

Előzmény: blackbat (7112)
blackbat Creative Commons License 2026.03.03 0 0 7112

nem biztos hogy vírusos más oka is lehet sárgás zöld levélnek és a hulló termésnek de ha  az is lenne  levéltetűk és az atkák ellen nagyon kell védekezni 

A zöldes-sárgás, foltos vagy sárguló növényi levelek (klorózis) leggyakrabban tápanyaghiányra (nitrogén, vas, magnézium), a túlöntözésrevízhiányra, vagy gombás/kártevő fertőzésre utalnak. Ha az erek zöldek maradnak, az vashiányt jelezhet, míg az általános sárgulás gyakran nitrogénhiányos állapotot mutat

hegyalja12 Creative Commons License 2026.03.03 0 0 7111

Üdv  mindenkinek !  Néhány  éve  ismerősöm  tanácsára  vettem  néhány  Elena  szilvát .  Nem volt  olcsó, de  nem  az lenne  a  legnagyobb  baj.  Minden  elena levele  zöldes  sárgás  mint  amelyik virusos !  Az  elmul  évben  már  volt  rajta  egy kis  termés  mutatóba,  de  mire  beérett  volna  le  is  pergett szinte  mind.  Kérdésem  az  lenne,  hogy  ez a  fajta tud  e  élni  teremni rendesen  később  vagy  jobban  járok  a  kiásom  őket? Szemre  egyébkény gyönyörűek a  fák  szép  növekedés szép vesszőkkel.

firpoliono2 Creative Commons License 2026.02.23 0 0 7110

Nincs porzó a Joganta mellett.

Tavaly ültettem egy tájfajtát jóval messzebb a Jogantától, de az még nem virágzott nálam.

Előzmény: lukacs89 (7100)
lukacs89 Creative Commons License 2026.02.01 0 0 7109

Nem beszélsz rá butaságra, biztos vagyok benne. Azóta több helyen utánaolvastam és másik fórumon is írta valaki az esetleges bórhiányt. Esélyes, hogy ez a gond. Figyelek az adagolásra, köszi! 

Nem sajnálom a gyümölcsfáimra a pénzt, most is szórtam alájuk kálium-szulfátot (más ezt említette, hogy akár ez is lehet gond), illetve marhajó pellettált trágyát veszek majd jövő héten. De mindent úgy, hogy ne túlzásba esve. Aztán majd február végétől-március elejétől jönnek a permetezések, lombtrágyák. Persze ésszel, agyon permetezni sem szeretem a fákat. Nekem ez hobbi, hogy a családom jókat tudjon enni a fákról. Ne a boltban kelljen megvenni, és a gyerekeknek is nagy élmény, hogy a fáról szedjük le, és sokkal szívesebben is eszik meg a kertben lévő gyümölcsöket, mint amit boltban veszünk. 

Köszönöm a kedvességed, neked is jó termést kívánok idénre! 

Előzmény: blackbat (7108)
blackbat Creative Commons License 2026.01.30 0 0 7108

én nem akarlak semmire sem rábeszélni én csak megemlítettem nálam anno ez volt a gond az hogy nálad mi lehet a gond nem tudni de én a leírásodból erre jutottam és azért említettem meg neked egy próbát megérné hátha mint írtam veszteni valód nem lenne  rajtad múlik de ha véletlen ez lenne a gond akkor csak jót teszel csak nehogy túl adagold mert az sem tesz jót a fának és át lehet esni a másik végletbe vigyáz vele  csak jöjjön be neked és legyen sok termésed 

Igen, a bór tápot nagyon könnyű túladagolni, mivel a növények számára szükséges (mikroelem) és a toxikus szint közötti tartomány rendkívül keskeny. A túladagolás mérgezést okozhat, ami komoly károkat idéz elő a növényállományban. A bór túladagolás (mérgezés) jelei a növényeken:

Levéltünetek: Az idősebb levelek csúcsán és szélén sárgulás (klorózis) kezdődik, majd megbarnulnak, elhalnak (nekrózis). A levelek lefelé kunkorodhatnak, és idő előtt lehullhatnak. Fejlődési rendellenességek: A növekedés lelassul, a növény törpévé válhat. Terméskárok: A termés apró, deformált, "kúpos" vagy "parás" felületű lehet. Gyökérzet: Súlyos esetben a gyökérzet fejlődése is gátolt. 

Miért veszélyes a bór túladagolása?

Oxidatív stressz: A felesleges bór sejtmembrán-károsodást okoz. Ionantagonizmus: Gátolja más tápanyagok felvételét. Érzékeny kultúrák: Különösen érzékeny a bórra az eper, őszibarack, szőlő, bab, borsó és uborka. 

Védekezés és megelőzés:

Soha ne adagolja túl a bórtartalmú műtrágyát, mindig tartsa be az előírt mennyiséget. Kerülje a bór kijuttatását homokos talajokon, ahol könnyen kimosódhat, de lokálisan mérgező koncentrációt is elérhet. 

Ha a túladagolás jeleit észleli, a növények kezelése nagyon nehéz, ezért a pontos adagolás kulcsfontosságú

Előzmény: lukacs89 (7107)
lukacs89 Creative Commons License 2026.01.30 0 0 7107

Veszek inkább külön bórt is. Ezen ne múljon. Fújok egyet virágzás előtt/virágzás elején, meg virágzás végén/virágzás után. Közben meg ha esetleg fagy van, amúgy is fújok egy Frigomax+Megafol kombót. Frigomaxban is van nem kevés bór. Ha tényleg a bórhiány miatt van ekkora mértékű gond a terméskötődéssel, akkor ennyi elég kell, hogy legyen a javuláshoz szerintem. 

Én is úgy gondolom, hogy 1-2 évig el kell, hogy álljanak ezek a szerek még megbontás után is, ha megfelelően vannak tárolva, csak ezt nyilván nem írják le sehol. 

Előzmény: blackbat (7106)
blackbat Creative Commons License 2026.01.29 0 0 7106

Damisol Frigomaxban nem tudom menyi a bór nem használtam én mást használok csak mutatóba  írtam én konkrétan bór tápoldatra gondoltam én se nagyon drágát veszek de a mai világba mi olcsó és én se egy évre veszem és nem is sokat inkább veszek többször   de ha marad én felhasználom a következő évben ha nem nagy területed van szerintem 1 literrel el vagy igaz lehet neked sok de sajnos kisebb kiszerelés nem nagyon van inkább nagyobb  én most eszt használtam mert ez volt az ismerősömnél elérhető reális áron de azt mondta ez is nagyon jó  FitoHorm 10 B bóroldat 1 liter de szerintem a lényeg virágzásba kapjon megfelelő bórt de ki melyikre esküszik ebbe nem szolok bele csak hason remélhetőleg megoldódik a gondod majd így én is sokat tanulok még de saját tapasztalókat szívesen megosztom ezzel segítve másoknak is  

A FitoHorm 10 B bórtartalmú műtrágya oldat, kelátképzővel, mely levéltrágyaként és tápoldatként minden növényi kultúrában tápanyag utánpótlására vagy hiánybetegségek megelőzésére, gyógyítására használható.

A bór stimulálja a generatív folyamatokat, a pollentömlő hajtását és fejlődését, fokozza a sejtfal stabilitását, s ez által elengedhetetlenül szükséges a növények életében. Hiányában csökken a megtermékenyülés, akadályozott a kötődés. Esszenciális mikroelem lévén jelenléte valamennyi kultúra számára létfontosságú, különös tekintettel a szőlő- és gyümölcskultúrákra, az olajos növényekre és egyes zöldségfélékre.

A Fitohorm 10 B bóroldat eredeti, zárt csomagolásban, száraz, hűvös és fagymentes helyen tárolva korlátlan ideig eltartható. Fontos, hogy a tárolás során a szert élelmiszerektől, takarmányoktól elkülönítve, napfénytől védett helyen tartsák

Mivel a Fitohorm 10 B bóroldat egy stabil folyékony műtrágya, a megfelelő körülmények biztosításával hosszú távon megőrzi minőségét.

A Fitohorm 10B bóroldat eredeti, zárt csomagolásban korlátlan ideig eltartható, hűvös, fagymentes helyen. Bontott állapotban a lejárati idő nem határozott, de a termék minőségének megőrzése érdekében javasolt a flakon gondos visszazárása, fénytől védett, hűvös helyen tárolása, és a felbontástól számított 1-2 éven belüli felhasználása

Előzmény: lukacs89 (7105)
lukacs89 Creative Commons License 2026.01.29 0 0 7105

Konkrétan milyen bórt ajánlasz? Van otthon Damisol Frigomaxom, pont amit írtál te is, ebben azért elég nagy mértékben van bór. Én ezt eddig csak akkor fújtam, ha virágzásban jött a fagy. Szerinted ez elég lehet bór pótlásnak, ha fújok 2-3x (virágzás előtt-közben és végén), vagy vegyek külön pl. Boroplust? Damisol Bórban én úgy nézem, hogy még kevesebb a bór, mint a Frigomaxban, szóval azt feleslegesnek érezném. De Boroplust lehet veszek akkor. Nekem az a gondom kicsit ezekkel a lombtrágyákkal, hogy nagy mennyiségek. 20-40-60 ml kell 10 literhez, még ha rakok egy évben 3-4 permetbe, akkor is max 1,5-2 dl fogy el egy év alatt. Vajon meddig állnak el ezek? Szoktam őket használni 2-3 évig, mert nincs szívem kidobni, meg hát drágák is. De ki tudja hatásosak-e még pl 3 év után. Nyilván jól és egyből vissza van zárva és sötét, viszonylag hűvős helyen van egész évben. 

Előzmény: blackbat (7104)
blackbat Creative Commons License 2026.01.28 0 0 7104

szívesen remélem megoldódik a problémád mint írtam is nálam is anno fent állt ez a probléma pedig én is műtrágyáztam és levéltápot is kaptak még is gond volt a kötödéssel  azért is kérdeztem meg az ismerősömet mert tudtam ő nem mond hülyeséget akkor ajánlotta a konkrét bór levél tápot  azóta minden gyümölcsfáknál használom virágzásba is és ősszel is levél hullás előtt  és amit nem írtam egy kicsit tavasszal a virág hideg tűrését is  kitolja a nagy fagy ellen ez sem véd ha jól megnézed ezt a fagyvédelmi folyadékot mi van benne Fagy elleni lombtrágyák Damisol Gold Frigomax: Bór- és borostyánkősav tartalmú, kifejezetten virágzáskori fagyok ellen.

Előzmény: lukacs89 (7103)
lukacs89 Creative Commons License 2026.01.28 0 0 7103

Egy másik fórumon is erre a bórhiányra lyukadtunk ki, úgyhogy erre ráállok. Remélem ez megoldja valamelyest a gondot. Köszi még egyszer!

Előzmény: blackbat (7101)
lukacs89 Creative Commons License 2026.01.28 0 0 7102

Köszi. Egyszerűen nem marad más, mint a hideg/fagy/rossz beporzás. Lombtrágyázni is szoktam, de idén még jobban ráállok, valamint kálium-szulfátot is beszereztem. 

Előzmény: blackbat (7101)
blackbat Creative Commons License 2026.01.27 0 0 7101

ha bors méretnél sárgul és potyog a rossz kötödés eredménye vagy hideg volt a virágzásba és megfáztak a virágok vagy  a méhek nem dolgoztak rendesen vagy  dolgoztak mégse lesz jó a kötödés nekem is volt anno itt a gazda boltba megkérdeztem az ismerőst aki egyben kertészmérnök is ő ajánlotta régebben a Bór lombtrágya használatát azóta kevesebb a szilvánál a borsó nagyságú potyogás és elég jó a kötödés és nem csak a szilvánál a meggynél is érdemes ősszel és tavasszal is adni a fáknak igaz nekem ezek a szilva fajtáim nincsenek nem tudom menyire segítené a te szilváidat de egy próbát megérné 

Bór lombtrágya segíti a szénhidrátszállítást, a virágképződést és megtermékenyülést, a stresszhelyzetek átvészelését, növeli az olajos növények olajtartalmát, javítja a növények vízmérlegét.

Előzmény: lukacs89 (7100)
lukacs89 Creative Commons License 2026.01.27 0 0 7100

Más szilvafa is van nálad? Az jól terem? Mert akkor a porzás problémát kizárhatnánk.

Ugye nálam is ez a gond, rengeteg virág, el kezd fejlődni a gyümölcs és borsó méretnél megsárgul, lepotyog a termés 90%-a. Nem tudok mihez viszonyítani a kertben, egy vírusos beszterceit váltott a joganta. Nálam nincs másik szilvafa. Én továbbra sem tudok másra gondolni, mint a virágzáskori fagy/hideg/hűvös idő, és ezáltal a gyenge beporzás. 
Egy esélyt adok a kálisónak/kálium-szulfátnak, visszaolvastam, 2 évvel ezelőtt Mozo kolléga ajánlotta, illetve gondolkodom, hogy oltsak a fába másik szilvát is.

james69 Creative Commons License 2025.07.29 0 1 7099

2021 telepítés  11 fajta sajnos vad kár miatt vissza lett csonkolva  ezért van hátrányban 140db fám  ,a jofela ,joganta ,empress, top hit ,topend plus is tesztelés miatt más védettebb helyre lettek ültetve ezért ezek a fajták termés mennyiség szempontjából mást mutatnak  van egy joganta fám ami egy komolyabb csapadék mennyiség hatására megdőlt oldalra  ,mert lehúzta a rajta lévő termés ezért ki kellett pányváznom hogy visszaálljon a lentebb feltett képeknél több van rajta sokkal több sokat le is dobáltam mert tényleg túlzás ami rajta volt amúgy a topend plus fajtámmal úgy vagyok mint te nem hiszem ,hogy az sajnos nem biztos forrásból vettem rosszabbul terem mint a többi top fajta ,de a fa az hatalmas a törzs átmérő duplája hanem a triplája mint a többi fajtának a fa méretéhez képest elenyésző a termés mennyisége.

firpoliono2 Creative Commons License 2025.07.28 0 0 7098

Tophit a fagyokra érzékenyebb, mint a Joganta? Vagy moníliára?

Hány évesek a fáid?

Néha már azt gondolom, nem is Joganta a szilva, amit 6 éve ültettem, mert annyira hihetetlen, hogy nálam alig terem. A cseresznyék, őszibarackok is sokkal bővebben adnak termést, mint a Joganta.

Be kéne vizsgáltatnom a szilvafát, hogy tényleg Joganta-e. Csak azt nem tudom, hol végeznek ilyen vizsgálatot.

Előzmény: james69 (7097)
james69 Creative Commons License 2025.07.28 0 1 7097

Nekem a szilva fajtáim közül ami korban egy idősek az empress veri termés mennyiségben top hit topend plus fajtát most is szakadásig van rajta na meg a joganta  is közel azonos  termés mennyiség szerint mint a az empress a jofela még nem igazán terem írták is sokan sokkal később fordul termőre a top sorozatból már megmutatta magát a first és a five mind a kettő kifogástalan a top hit érzékenyebb mint a joganta virágkötödés szempontjából és finomabb is szerintem .

Előzmény: firpoliono2 (7096)
firpoliono2 Creative Commons License 2025.07.27 0 1 7096

Gratulálok, nagyon szépen be van rakódva terméssel a fa.

Nekem is van Joganta, bőségesem szokott virágozni, de 6 év alatt csak egyszer volt rajta egy gyenge-közepes mennyiségű termés. Hiába permetezem monília, molyok és szilvadarázs ellen, tápozom, de mégsem akar rendesen teremni. Olyan, mintha valami gond lenne a kötődés során, mert a nagyon apró termések tömegesen hullanak le. Idén van rajta 3 szem szilva, holott a fa méretes, szerintem 10-15 kg-t is elbírna.

Már nálam is színesedik a három szem gyümölcsből az egyik termés, és a leírásokkal ellentétben jóval korábban érik, mint szeptember közepe.

Az íze nagyon finom, viszont ennek ellenére a fajta számomra csalódás azért, mert nem akar rendesen teremni. Egyre inkább arra gyanakszom, hogy annyira fagyérzékeny, mint egy átlag kajszi. Nálam rendszeresen gondot okoznak a tavaszi fagyok, ezért elfogadható kajszitermés utoljára 2018-ban volt. A szilva biztonsági gyümölcs az én szememben, amelynek akkor is teremni kéne, ha a kajszi, vagy őszibarack elfagy. 

Idén ültettem egy másik szilvát. A Jofela tetszett a leírások alapján, de már annyira tartok ezektől az újabb fajtáktól, hogy nem mertem Jofelát telepíteni, mert attól félek, az se teremne rendesen. Helyette inkább egy tájfajtát választottam. Hátha az jobban bírja a hideg tavaszt.

Korábban volt Besztercei, azzal sose volt gond a termés mennyiségét illetően, viszont a vírus teljesen tönkretette a gyümölcseit.

Előzmény: cslm (7090)
zsorsz Creative Commons License 2025.07.26 0 0 7095

A dípeltől nem lilul és potyog idő előtt.

Előzmény: zsorsz (7094)
zsorsz Creative Commons License 2025.07.26 0 0 7094

Ugyan így permetezek, szmolyra dipel df, kétszer.

Előzmény: cslm (7093)
cslm Creative Commons License 2025.07.26 0 0 7093

Monilia ellen, majd virágzás után közvetlenül szilvadarázs ellen felszívódó rovarölő ( Mospilan), utána még 2x legalább molyok ellen kontakt szerrel. 

Korábban színesedik minden idén, Toptaste aug közepe lenne de már kékül, Topend plus meg szept vége- okt eleje. Joganta még kőkemény, remélem a viharok nem verik le.

Előzmény: zsorsz (7092)
zsorsz Creative Commons License 2025.07.26 0 0 7092

Ácsi bácsi! A Jogantának az érés nem túl korai? A leírás szerint szept. eleje, közepe.

Előzmény: cslm (7090)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!