Beágyazott rendszerekben (elsősorban routerekben) használatos Linux topik. Egyre több router firmware-ét cserélik erre. A topikban szeretnék az OpenWrt és a Linux programozására fókuszálni, de természetesen jöhet minden más is.
Ez a firmware lett feltéve openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin, de a beállításnál staticust adtam meg nem dinamikus, mert upc netem van. innentől kezdve be sem tudok lépni telneten, se ssh, mert kidob egyből ( bezárul az ablak), ha azt írom be, amit leírtatok javításra, akkor beenged telneten, de egy idő után bezárul az ablak. Semmit nem tudok csinálni, csak kb kivágom a 3.-ról. Segítségeteket várom. Előre is köszönöm.
martsd bele sziloplasztba! van semleges szilo, amiben nem keletkezik ecet a koteskor. a szilot nitrohigitoval lehet higitani! legjobb, ha utanna megkotes elott nyomsz ra zsugorcsovet.
vagylehet kapni gyantas zsugorcsovet. ebben belul van egy gyanta, ami megolvad a melegben, es teljesen vizzaro burkolatot ad.
vagy belemarthatodbamilyen epoxyba, uverapid, epokitt, hasonlok.
írsz egy szkriptet, ami figyeli, hogy "a" eszköz elérhető-e és ezt lekezeled. pl. ping, vagy netcat-tel nyitott portot nézel: ha jön vissza válasz, akkor küldöd a wol-t a nasnak, ha nem, akkor nem. ezt a szkriptet meghívod a cronnal belátásod szerinti gyakorisággal.
Ezt gondolom a tp-link gyári fw-ben nem lehet megtenni, csak az OpenWrt vagy a dd-wrt -ben. Melyik lenne a jobb ilyen célra? És melyik a stabilabb? Hogyan álljak neki a scriptnek? Van valami leírás hozzá? Mi az a cron? Köszönöm!
erjedő sörlé hőmérsékletét próbáltam monitorozni. zsugorcsővel lezártam, de nem teljesen jó, úgy tűnik. az egyik lábát tőből leharapta szegénynek a savas kémhatás. :)
Szerintetek azt meg lehet oldani, hogy a ruter figyeljen bizonyos eszközöket, mint a médialejátszó, számítógép és ha ezek közül valamelyiket aktívnak érzékeli a router, kiadjon egy bekapcsoló WOL utasítást a NAS felé, ha pedig mind a két eszköz ki van kapcsolva, akkor egy kikapcsoló utasítást!? Úgy gondoltam, ez nem lehet egyedi igény, de nem találtam rá megoldást. Pedig szerintem nem lenne rossz dolog a gyári firmwareben sem.
Ugye az also retegnek semmi mas dolga nem lenne, mint hogy mondjuk percenkent lekerdezze a szenzorokat, es egy textfileba beleirja az eredmenyt. Viszont ez a textfile nem kellene forgo vinyon legyen, mert az sokat fogyaszt. A pendrive viszont nem mukszik nekem egy hetnel tovabb folyamatosan. Megoldas lehetne meg, hogy halozaton kuldje el valahova, de igy a nagy megbizhatosagu korbe bekerulne a halozat, meg az adott tavoli szerver is.
igen. csak meg nem erzem magam erettnek ahhoz, hogy kozzetegyem az url-t :-)
dyndns mukszik rendesen.
valami franko tobbretegu architektura kellene, amiben az alacsony szintu retegek baromi megbizhatoak, hibaturoek, biztositjak a nyers adatok logolasat, a magasabb szintu retegek meg csinaljak a latvanyelemeket.
a lenyeg, hogy az owfs meg az owhttpd elindithato ugy, hogy direktbe hasznalja a buszt. ekkor vagy az egyik, vagy a masik mukszik.
a masik felallas, hogy owserver latja direktbe a buszt, es a tobbiekbol akarhany futhat egyszerre, mindenki az owservertol kerdez. az owserver meg pl cacheol, alapbol 12 masodpercet. tehat ha ugyanazt az erteket kerdezi az owhttpd meg az owfs is, akkor a busz csak egyszer lesz lekerdezve.
a power ground valahol ossze van belul kotve a data return-el, valszeg mukodne ugy is, de alapvetoen nem erre valo.
a 6p4c bele kell menjen, ha a tied nem teszi, akkor az nem rj11. mezei telefonon ami van, az jo. ilyen kabelt barhol szerezhetsz. (mas kerdes hogy alig van benne rez, baromi szar vele barmit csinalni.)
a parazita tap modhoz szukseges felhuzas meg minden benne van a ds9490-ben, nem kell vele foglalkozz. ha megis messzire akarsz kabelezni, akkor inkabb egy kulso 5V tapot hasznalj, ne terheld a router usb portjat. nekem egy sonyericcson tolto van beteve. - megy a nullara (a data return-re), es a + lesz a szenzorok tapja. (a ds9490-bol jovo +5V-al termeszetesen nem kotjuk ossze)
torekszem a viszonylag kompakt megoldasra, nem szeretnem hogy mondjuk egy tavoli szervertol fuggjon a mukodes.
megtaláltam én is az adatlapokat, és azokat nézegetve jöttem rá, hogy nekem 6p6c csatlakozóra lesz szükságem (itthon 6p4c van, de valamiért bele sem megy, nem marad benne az aljzatban).
a gnd-t én simán a 2. tűre kötöttem volna, nem a 4.-re...
olvatam felhúzó ellenállásról is. ez a parazita módhoz (amikor összekötöd a vdd-t és gnd-t) kell csak?
szerintem valamilyen távoli helyre próbálom meg majd logolni az adatokat. ez neked nem opció?
az abra szerint ha az aljzatba nezunk, es felul a pocs, akkor jobbrol kezdve a szamozast. (tehat a kabelen ha a dugoval szembe nezunk es felul a pocs, akkor balrol kezdodik a szamozas)
1. 5V tap
3. adat (data)
4. fold (jelfold) (gnd)
namost ilyen rj 12 6-6c dugot nem trivialis talalni. ha szetvagsz egy telefonkabelt, annak a dugoja ugyanilyen szeles, csak a ket szelen nincs benne erintkezo (6p4c azaz 6 pozicio, 4 vezetek) igy az 5volthoz nem fersz egy ilyennel hozza. ez elsore nem gond, a mezei ds1820 homero elmegy tap nelkul siman.
ha nem szopattad halalra magad, es a to92 tokos van, akkor a kep szerint, ha lapos pofaval feled van (es labai lefele neznek), akkor balrol van a fold, aztan a data, aztan a tap. ha nem adsz tapot neki (lasd fent), akkor a fold es a tap osszekotendo. tehat a ket szelso osszekotve megy a ds9490R 3-as labara, a kozepso meg a 4-esre. tehat a ket kozepsore mennek. ha nem mukszik, akkor csere :-)
tobb szenzort egyszeruen parhuzamosan kell kotni es kesz. hosszu kabelek eseten esszel kell csinalni a vezetekelest, utanna kell olvasni, ha kell megkeresem a doksit rola.
mezei pendriverol van szo, amit azert tettem egy hubbal az usb-ra, hogy legyen hova irni az eredmenyeket. a router belso memoriajat hamar kicsinalod, ha percenkent irogatsz ra. viszont egy het utan egyszer csak eltunik, nem lehet felmountolni. kihuz, bedug, es megy tovabb.
nekem is pont ez lenne a célom, de én elakadtam a ds9490r soros porttá alakításában. lsusb és a dmesg kimeneteken is látszik, hogy észleli az eszközt, de nem alakítja át ttyUSBx eszközzé.
ftdi kernelmodult is feltettem, de nem oldotta meg a dolgokat.
nem vallalnam most hogy nekiallok roviden osszefoglalni.
kulcsszavak, amikre google-zni lehet:
1-wire busz, ds18B20
a lenyeg hogy olcson vannak egyszeru szenzorok, foleg homersekletre, de masra is, amik egy 2 vagy haromeres drotra parhuzamosan kothetoek. cimezhetoek, egyenkent lekerdezhetoek. a busz szamitogephez illesztesere van sorosportos meg usb-s eszkoz is. sorosportra van hazilagos filleres, meg bolti 5-8000 forintos is. az egyszerubbre csak rovidebb buszt tehetsz kevesebb eszkozzel.