Varjak, seregélyek, szalakóták, csirögék s egyébb lágyevő egzóták tartása, tenyésztése.
Általában minden EU-s országban és más kontinenseken az a legtermészetesebb, hogy azokat a madárfajokat tartják vagy tenyésztik amik ott épp honosak. Nálunk -Európa közepén- ez pont fordítva van, ha a kódexnyi engedélyek dacára egyáltalán
sikerrel járunk! ;-)
"Viszont seregélyeket nem láttam még a környékünkön pedig régi szőlő termelő vidéken lakom."
Seregélyék (is) "tradicionálisan" kötődnek a régről bevált ill. megszokott költőterületekhez. Eddig azért nem nagyon láthattál, mert a környéken valószínűleg nem találtak alkalmas odúlehetőséget. Ez nagyon könnyen előfordul, mert a műveléses helyeken a telkes gazdák az öreg, korhadt fákat, melyekben a harkályok számukra is alkalmas üregeket vághatnának, hamar kivágják! E problémát mesterséges odúk kihelyezésével nagyon hatékonyan lehet orvosolni! :) Ha egy olyan helyet tavasszal felfedeznek ahol pl. több alkalmas odú kínálkozik számukra, azonnal odaszoknak!:) Annó nálunk is így történ Fejér megyei tanyánk esetében, bár ott a környéken máshol azért rendszeresen láttam korábban is Őket. Pesti rezidenciánknál jövőre akarok egy ilyet kipróbálni, hátha? Ritkán, de itt is látni Őket....
Igen olvastam. így mi is nekifogtunk a madár oduk gyártásának hátha jövőre belakják.
Szerencsére kertes lakásban lakunk és elég változatos a kert élővilága jelenleg is.
A tuja bokron egy gerlepár költött az idén két kis gerlét sikeresen felnevelve. 2 Rozsdafarkú család a kert végében. a Kamrában egy fecske pár költött idén. Vagy 8 veréb család végig az eresz mentén körbe a házon és a szomszéd házán is. Egy cinke pár (szerintem) a postaládát szemelte ki magának ( ezért fel is kellett szerelni egy újat).
Van egy Fakopáncs párunk is akik már hosszú évek óta a kert végében lévő nagy fában költenek. És Szarkák verekszenek a kutyánk reggelijén minden hajnalban, na az ő fészkük nem tudom hol lehet.
Viszont seregélyeket nem láttam még a környékünkön pedig régi szőlő termelő vidéken lakom. Nem is értem eddig oduk felszerelése miért nem jutott eszembe :S
Azért még reménykedem hátha tud valaki segíteni és nem kell majd egy évet várnom. :)
Szia! Tudod jó páran (itt is) régről a madarak költését megsegítendő odúkat rakunk ki, többek közt seregélyodúkat! Az évek során a két költés időszakból szinte mindig volt mentésre szorult fióka. Vagy a sok eső,... ragadozók, miatt idejekorán kiugrált, vagy a fejlődésükben nagyon visszamaradt fiókák kerültek olykor gondozó kezekhez. Az a helyzet, hogy az első költés fiókái már messze járnak, a másod költéssel (aminek most kéne zajlani) valami nem stimmel! Nagyon sok helyről azt hallom és többek közt nálunk is az a helyzet, hogy egyszerűen nem jöttek vissza, vagy csak szórványosan...(?) Ot 1019 is, akivel gyakran konzultálok (talán már Te is felvetted vele a kapcsolatot) erre panaszkodik! :(
Nálunk sajna már az első költésnél is 4 -ből az egyik odú körül egy ragadozódúlás történt (ami ellen azóta persze tettem.;-] ), s azt feltételeztem, hogy a második költés kimaradása a zaklatás rossz emlékei miatt marad el, de a többi háromban sincs mozgás és más vidékeken is hasonlókra panaszkodnak...Tehát részemről annyival tudlak csak most biztatni, hogy talán jövő tavasszal.. ;)
Szép estét mindenkinek!Magára hagyott, fészekből kiesett, sérűlt, varjú fiókát fogadnék be, hely, szeretet, szakirodalmi tudás, és némi tapsztalat is van, max 2-3db fiókát tudnék befogadni. Előre is köszönöm.e-mail címem: maciek@citromail.huKellemes estét!
Bocs, de én is teljes mértékben Vlad-dal értek itt egyet, ui. nagyon könnyen lehet, hogy pár órát élt csak szerencsétlen az elröptetést követően...Az ilyen könnyen megfoghatásoknak komoly (súllyos) fizikai és persze pszihés oka van! A legvalószínűbb okok között a belső (tehát kívűlről nem látható!) zúzódások, törések, bevérzések vannak.:( Jóegynéhány részükkel legjobb indulattal sem tudunk mit kezdeni, viszont számtalan esetben csak vészes legyengülés, kihülés, ütődéses agyrázkódás....amikből esetleg felépülhetnek.. Itt is, de más fórumok is tele vannak az ilyen és hasonló megmentett madarak beszámolóival. Nyilván nincs mindenkinek ellátásra-ápolásra lehetősége, ill. nem feltétlen ért hozzá, de ami a legszomorúbb, hogy ahogy Te is feltételezted a befogadó intézmények "helyzete" és hozzáállása legtöbb esetben reménytelen...
Olvastam én is belinkelt írásod, nagyon szép, szemléletes és láttató a stíulsa!(legalább is számomra) :) Úgy tűnik, hogy "elövetőjének" nagy gyakorlata van az ilyen típusú irásokhoz! :))
Az arborétumba volt és vasárnap, nem volt senki a bejárati épületbe. Nem varjak voltak, hiszen azok feketék. Azon a részen sok madárcseresznye van. A környékbe van állatorvosi ügyelet, de sétálni nem pénzzel megy az ember. Ingyen meg nem szoktak..
Ja a könnyű megfogás? Nem volt könnyű, hiszen úgy fújt és harapott hogy csuda.
Engem az zavart, hogy aki a kertbe szokott járni piros színt is visel.
Most utánanéztem, még csak a városba sincs ilyen intézmény, ami befogadná a beteg madarakat. Van állatkorház, a város másik felén, de aligha fogadták volna be. Itt ahol maradt, minden esélye megvan a túlélésre.
elolvastam a linkelt írásodat is > ha 20m után ismét a földre, azaz az varra szállt le, s előtte is ilyen könnyedén meg tudta d fogni, akkor azt gondolom, jobb lett volna elhozni, orvoshoz (mentőhelyre) vinni, vagy hasonló..., mert a meggyvágó nem aza földön mászkálós jószág, ráadásul igen gyanakvó, távolságtartó (földre csak akkor jön le, ha közel s távol 101%ra nincs ellenség.
Valami baja lehetett, valószínűleg a szajkók is ezt észlelték, és ezért támadtáhatták (bár ez is érdekes, felnőtt madarat, főleg meggyvágót nem láttam még, hogy szajkó megtámadott volna, cspatosan meg főleg nem. Nem varjak voltak azok?) (egészséges meggyvágó elől a harcias feketerigó hím iskitér, márpedig az elől pedig a szajkó is jobbára kitér)
Nagy volt mostanásg a hó, a hideg, a akja ínség. Sok madár legyengült. Meggyvágó ráadásul soakt evő, nagy kajaigényű madár. De érhetet trauma is (ablaknak repülés,stb)
Mindegy..:-) Bízzunk benne, hogy magához tért, jól van. :-)
Elrepült a végén, de nem hoztuk el, hiszen az arborétumban találtuk. Elvittük az irodához, de nem volt ott senki, és letettem a tujákhoz. Elrepült és az a rész szajkómentes. Etetők meg vannak, bőven. Idehaza cicák vannak és a kert sem biztonságos. Nem fog ott éhen halni. Ezek szerint a farktollai nem hiányoznak, csak én képzeltem hogy hosszabb.
Beazonosítanátok nekem ezt a kis szépséget? Őszapó a tipp, de a farka hiányzik, igaz vagy 5 szajkó kopogtatta a búbját, mire arra sétáltam és kimentettem.
tényleg kár az egészért. A "hazai madarak tartása" topikot kivettem a kedvencekből, elérte a tűrőképességem határát, ami ott ment. Nem tudok mit kezdeni azzal, ha valaki észérvekre vagdalkozásra, köpködéssel, rágalmakkal reagál, aki hallomásból szerzett, ki tud tudja milyen szándékkal tejesztett hírekből ítél. Tényleg van 1000 és 1 fontosabb, hasznosabb dolgom.
Az adott konkrét esetben otyopunyó kérésére igyekeztem segíteni, és valóban elolvastam, hogy a másik topikon mik születteka témában - jó volt, mert azon somolyogtam egy jót, hogy mindazt leírtátok neki, amit én is abban 2 emailben, amit a lentebbi hsz után privában váltotta Patríciával. Nem véletlenül ugynazokra lehetséges okokra, és lehetséges megoldásokra jutottunk - ti is, meg én a leveleimben.
Ami az időt illeti. Szánalmas dolog ezzel érvelni, főleg, mert tényleg nem mércéje a tudásnak. Egyébként ez volt az a pont ahol azt mondam, erre már méltóságomon aluli leírni azt, hogy: van aki csak a saját kárán tanul (ezt egy jelzővel illeti a népi nyelv :-D) és van aki más kárán is képes..... .....az utóbbi jóval hatékonyabb, így gyorsabb :-)
A dogmatikus (ősbuta) hozzáállást nem viselhetem sajnos, mert ellentétes a legfőbb hobbimmal, a tanulással. Így inkább balra el....
(döntésem a topikot iletően végleges - és a mosatni vitán felül több más is belejátszott, így pl az, hogy a topik teljes nyitottsága okán igen limitált a témák lehetősége, ami igazán érdekelne, arról nem lehet itt beszélni.. akkor meg vitázni maradjak itt? fölösleges.... )
Legvégére: igaz, tény - mint cselekvő, aktív embernek, lett pár jóakarom az idők folyamán. Ez van :-D, megszoktam :-D
Őszinte köszönet, hogy itt(is )próbáltál segiteni; gáz, hogy én is csak most tévedtem ide. :(
Ha nem is aktívan, de gondolom azért passzív olvasója maradtál "egy-két"madaras topiknak, s így láthattad, hogy már többek is sokféle javaslatot bedobtak..Hogy mi vált be, meg hogy mitől javult mégis a madár az egy kérdés...
Megj.:
Magam részéről sajnálom, hogy több helyről kivontad magad amiatt a szánalmas vita miatt...Végül is kevesebbek lettek -ebben biztos vagyok! Az igazság (ha van egyáltalán) mindig csak viszonylagos, ezt még tetézi, ha érzelmi vetületü, de méginkább tetézi, ha fanatikusság sugalta a megközelítése...Abban a vitában minden volt. A madarasok legtöbbje viszont fanatikus és nem enged a 21-ből! Azt még elmondanám, hogy nem biztos, hogy mindannyiunknak kell az a "nagyon hosszú "idő, hogy valamilyen szintre eljusson a madártartásban..Vannak nagyon lelkes ambíciózus, tehetséges emberek, lehetőségekkel megtűzdelve akik esetleg ugyan arra a szintre hamarabb jutnak el! Miért is ne? :) Részemről soha nem szerettem csupán a telő hosszú időt bevonni a madártartási eredményességbe, jobb szerettem a konkrét tények ill. eseti tapasztalatok vonalán maradni. Itt csak az lehet egy motiváló ill. akadályozó dolog, hogy a túl rövid idő
esetenkén kizárhatja megfelő tapasztalás lehetőségét, ami a tartott madarak eseti életkorával is összefügghet...(erről már valahol írtam) Mindazonáltal, én úgy látom, hogy Mo.-n, ha valaki vmi komolyat akar kezdeményezni, szinte lehetetlen csupán tiszta eszközökkel lebonyolítani, s e közben szert tehet akár jó akarókra(na jó cinkosokra..) de kitapétázhatja környezetét ellenségekkel is, ui.
sokan a mai napig nem ébredtek még föl csipkerózsika álmukból! ;)
Nagyon köszönöm a hozzászólást, már igyekszem is a reformok bevezetésére. Az állatorvos tipp biztos jó,de én szolnoki vagyok...
Virsliből törekedtem mindig a jobb minőségűt adni neki, hisz sok helyen olvastam valóban a kutya-macska tápot, s bíztam benne, ha az jó, az embernek szánt natúr virsli is megfelelő húskiegészítés lehet.
Híradásom – s ha lehet, kérem a véleményeket is:
A seregélyem gyengélkedésének eddigi jó hozadéka: többször van kézben, s kezesebb is lett tőle, illetve megtaláltam ezt a fórumot. Szóval…
Tegnap este kézből, de magától evett aszalt szilvát még az előtt, hogy választ kaptam volna a fórumon. Ez szépen bent is maradt neki, ivott rá. Az éjjelt ismét a magasban töltötte. Ami eddig nekünk új: az ürüléke alkalmanként zöldes színű volt (ma már egyszer sem, illetve virslit egy napja nem evett).
A reggel a kapott tanácsokra már nem gyümölccsel kezdődött: reszelt répát, főtt csirkehúst és krumplit evett kézből, kis tukmálással, de magától. (A gazda jószág kapcsolatát jelzi, hogy én is itthon vagyok táppénzen, így együtt gyógyulgatunk, mellettem van egész nap, figyelem.) Ezeket most eszi folyamatosan a tálkájából, ma már hangja is jobban volt, illetve mozgékonyabb. Láthatóan életerősebb, stabilabb az egy lábon vakarózáskor is. (Reménykedem.) Ami még nem nyugtat meg, hogy az ürülékében többnyire szinte egyben jön ki a répa, husi. Egy-két órája nyári lendülettel eszi az almát – ennek produktumát még nem láttam – egyelőre a répa távozik belőle.
Van egy hülyeségem: én sem szeretek orvoshoz menni és gyógyszert szedni, és ha elkerülhető, a madárnak sem adnék ilyet.
Ezzel feltétlen rosszat teszek, vagy egy kis diétával remélhetőleg elkerülhető lenne nagyobb beavatkozás?
Próbáltam volna emailt írni > de nem publikus a tied, így nem ment. Az enyém az, keress meg, igyekszem segíteni amennyire tudok > de ha bp-i vagy, akkor azt mondanám holnap irány orvos, ott is Dr. Sátorhelyi Tamás (neki is van seregélye)(is), jó és madaras doki. Amit írsz, az eléggé aggasztó állapot.
A párizsi eleve rossz ötlet volt, tele van a madárra káros anyagokkal (pl só, pácok, stb), s nincs ben egy csomó minden, ami vioszont hasznos lenne. Mivel lehet, hogy bélgyulladás, én a gyümölcsöt most minimumra venném, ellenben adnék viaszmoly lárvát (mert tápláló, stb) Tartsd melegen, azzal is segítesz neki. Azaz melegítő párna, vagy melegítő lámpa.
- írj emailt, beszéljünk telefono > egyszerűbb, gyorsabb, hatékonyabb. Félek, nagyon szírít az idő
A madár mindeddig élettel teli, jó kedélyű, energikus rosszcsont volt. Minden gyümölcs közül kedvencei az erős színűek (cseresznye, meggy, málna...), és főleg a lédúsak. Őszig kapott gilisztát, lepkét, szöcskét, de húsból a favorit a virsli, amit napjában 1-2x kézből falt be.
3-4 hete kezdett kevesebbet enni, de viselkedése másban nem változott. 3-4 napja viszont alig eszik, lassabb lett, kelletlen lett a virslievésnél, nem kérte. Bizonytalanabbul ugrál, a vakarózáskor is instabil. Tegnap főként a földön mozgott, ugrált, alig evett, így megtömtem. Éjjel, amikor megnéztük, lent "vackolt be" egy sarokba (máskor a legmagasabb ágon aludt mindig), de kézből evett virslit.
Reggel megtömtem virslivel, szilvával, napközben egész energikus volt. 1-2 falatot maga evett, de alig. Egy újabb tömés étkei hamarosan 2 adagban, emésztetlenül jött ki belőle, de remélem, valami az etetésekből is csak bent maradt neki.. Cseresznyelevet, kamillafőzetet raktam be inni, ezeket fogyasztja rendjén.
Most áttettük egy kisebb kalitkába. Kisebb röppenésekre van ereje, de főként kissé bizonytalanul vakarózik és gubbaszt, el-elalszik (korábban mindig azon nevettünk, hogy talán nem is alszik, mert sosem tudtuk tetten érni).
A házban központi helye van, gyakran van mozgás szinte egész nap körülötte. A hőmérséklet hetek óta állandó, kb. 21-22fok. Lényegi változást nem tudok, tanácstalan vagyok, mitől lett ennyire étvágytalan, gyenge.
Kérem a tapasztalatotokat, ha tudtok valami jót javasolni, kérlek, osszátok meg velem! Aggódom a seregélyemért, Fülöpért.
A violák perpill semmit nem csinálnak a szokásos napi rutinon (evés, rumlizás, énekelgetés, szemetelés, evés, alvás) felül. Odút csak megnézték.... kívülről.
A normál (vulgaris) seregélyeknél tegnap láttam, van egy új tojás, remélem, már a kettő, és így tovább...., de ezeket el fogom venni időben, és mennek a keltetőbe.
Keltetőről jut eszemeb, elvileg tegnap vagy ma kellett volna kelni (ha jó volt a saccom) a kidobált előző tojások közül megmaradt egy szem ép tojásnak...., de nem. Semmi. Ma meglámpázom (tegnap is akartam, de kimaradt), lássam, mizu benne. Mert lehet, elsaccoltam magam, és van még 1-2 napja kelésig (úgyhogy marad a keltetőben egészen a "na ebből már tutira nem lesz semmi" dátumig).
Fényseregélyek igen szépek, sőt még szebbek, ha kézzel neveltek, akkor meg nagyon jó fej rosszaságok. Viszont nem énekelnek olyan szépen, mint egy hazai vulgaris.
Mostanság a soknál is több melóval csesztetem magam, otthon és melóhelyen is, s komolyan csak az éltet és kaocsol ki, mikor -persze a család után- madárszépségeinkre gondolhatok, vagy kicsit foglalkozhatom az otthoniakkal. Pár éve teljesen belezúgtam a pásztormejnókba (acridotheres-tristis, common myna), most meg a fényseregélyekbe. Viola seregélyeid is nagyon izgatják a fantáziámat..! :) Később majd bővebben...
A közönséges seregély tenyészpárom, amit nemrég kaptam egy tenyésztő ismerőstől, alig 10 nappal a költöztetés után már elkezdte használni az odút, hordják bele a fészekanyagot, tollat, mohát, s egyre több időt tölt a tojó a fészekben.
Remélem, ezt komolyan is gondolják, s nemsokára lesznek tojások is.
Bezzeg az afrikai viola seregélyeim azok nem...., megnézték a sz odút kívülről, 2 hét alatt a tojót láttam egyszer, hogy bedugja fejét, beles...., aztán annyi. Inkább napozgatnak, rumliznak, ordibálnak (szokásos napi rutin). Lehet, nincs még nekik elég meleg; kivárják a az igazi nyári kánikulát - nekik az lenne otthonos :-)
Nos, már megérte, hogy van ez a topik. Mármint nekem :-)
Lásd ezt a videót a honos szalakótákról nem láttam (sokat megnéztem a YT-on, de mindent nem lehet, s magyaron kívül inkább az angol nyelvű filmeket szoktam előnyben részesíteni)..... s itt, 0.50-től 0.59-ig, amikor ketten táncolnak, az sokat segített.
Lásd az én két villásfarkú szalakótám nemét nem tudtam (mindkét madár eléggé fiatalon került hozzánk, az egyiket még kézzel kellett etetni bő 10 napig, mert még eléggé "odús" volt), sőt, igazából ma sem tudom. Volt már tervben, hogy DNS tesztet csináltatunk rajtuk, de ez hol ezért, hol azért kimaradt, mondtam, ráérünk bőven.
Igen jól elvannak együtt egy nagy kalitkában, a nap nagyopbbik részében ül ki-ki a maga ágán, s lesi, hogy valaki arrajáró nem ad-e vmi fincsi sáskát, csótányt, stb-t. Ha nem ezt csinálják, akkor énekelnek. (megj: olyan "szépen", hogy anno a varnyaim is megrettentek a hangjuktól).
Aztán nemrég 2 új dolog tűnt fel.
Az egyik, hogy új hang bukkant fel a repertoárban, a szörnyű rikácsolás melett elkezdtek kotkodácsolni. Nem vicc, mint anno nagyanyámnál a kotlós tyúk, maikor büszkélkedett a napi tojással. Ezt a hangot amikor adják, ezt időbe tellett kilesni, de sikerült: ketten ülnek egymással szemben, sztereóban kárálnák, és felváltva fel-le rugóznak, hajbókolnak. Azaz az egyik behúzza a naykátr, addig a másik kinyújtja magasra, majd cserélnek.... kb mint egy pár ellentétesen járó dugattyú.
Mondtam is a kolleganőmnek, hogy ezek vagy eluntuk egymást a közös kalitban, és a végső összecsapásra készülnek, .....vagy ellenkezőleg, családot készülnek alapítani.
Egy biztos, olyat nem láttunk, hogy akármeléyik is odaadta volna a másiknak a sáskáját..... azaz lehet, hogy csak alkalmi sexre készülnek :-)
Megj: (mert nem tudom megállni) a hazai szalakóta sem csúnyább, sőt, igan hasonlítanak egymásra a villásfarkúval. A különbség az, hogy a hazait merném nyáron kerti röpdében tartani, a villásokat meg nem.
Amire ki akarok lyukadni > a honos madarak ide vannak "tervezve", ezt a klímát (táplálékot, stb) szeretik, igénylik. Addig egy afrikai madár is még nyáron is fázik. (Lásd egy vadbefogott jákó (ami ugye legálisan tartható felénk) tuti, hogy olyan mint az egyszeri afrikai diák Pesten.... júliusban is képes fázni nagykabátban.) Egzótáknál is ugyanez van...., no meg a lágyevőknél is.
----
Ja, ezt "Csak kérdés az, ki lesz itt lágyevős, aki nincs fent a többi madaras fórum lágyevős topikjain már eleve?" nem ide, Indexre értettem. Mert bár az Indexen sok-sok-sok topik van, azaz szinte mindenre van egy (vagy több), mégis létezenek más fórumok is, jobbára olyanok, amik egy-egy témára koncentrálnak. Ahogy pl se perc kiderült, hogy T.Zs közkincs :-), úgy az is látszik, hogy ez azért egy relatív szűk kör (sajnos - nyugaton sokkal nagyobb a lágyevősök aránya).