Keresés

Részletes keresés

T.Howard Creative Commons License 2012.05.29 0 0 1464

A Nyirő-eset után most lesz csak SÍRI csend. Már ha lesz román válogatott...

barkasarja Creative Commons License 2012.01.10 0 0 1463

Az a helyzet, hogy én nem ismerek dák eredetű szavakat.

Erről csak annyit tudok, a románok azt állítják, hogy a nyelvükben állítólag 300 dák eredetű szó van, ami szerintük bizonyíték a dák eredetükre. Ezeknek a szavaknak azonban semmi közük a dákokhoz, mivel a nyelvészek szerint albán eredetűek és ugyanolyan román hazugság, mint Mátyás király román származása, vagy az "Erdély ősi román föld" propagandája...

Előzmény: schöne (1462)
schöne Creative Commons License 2012.01.09 0 0 1462

"Dák eredetű szavak a magyar nyelvben?"

Sokkal több van mint a román nyelvben. Decebál ugyebár dák eredetü Burebista is dák eredetü.

A székelyek úgy mondják, hogy BúrePista. Irjál le egy pár dák eredetü szót a román nyelven és én kétszer annyit fogok Neked irni ojan dák eredetü szavakat amik mindennaposak a magyar nyelvben.

Előzmény: barkasarja (1460)
barkasarja Creative Commons License 2012.01.09 0 0 1461

"A Spiegel megvédi az erdélyi magyar jégkorongozókat

2012.01.06.

Míg a világsajtó, köztük a német média sem kímélte az Opera előtti tüntetést követő napokban Magyarországot és az Orbán-kormányt, addig a határon túli magyar kisebbség más megítélés alá kerül. Legalábbis a német Spiegel online változatának egyik cikkében a székely hokijátékosok körül kialakult felháborodás kapcsán egyértelműen a magyarok védelmére keltek.

A botrány apropóját egy, a Románia és Magyarország közti válogatott meccs okozta, melyet december 16-án, Csíkszeredán tartottak. A román válogatott a meccset ugyan 4:1-re megnyerte, azonban a többnyire székely játékosokból álló csapat a román helyett a magyar himnuszt énekelte. Az ügy rendkívüli felháborodást okozott országszerte.

A cikk megemlíti az egykori román nemzeti válogatott jégkorongos, George Justinian nyilatkozatát, melyet a Libertatea nevű lapnak adott. „Nincs szükségünk olyan játékosokra, akik megtagadják a nemzeti himnuszunk éneklését, és nincs szükségünk külföldi edzőre sem.” Romániában a hokit a magyar kisebbség uralja, mondta Justinian, aki ma ifjúsági edzőként dolgozik. Ezután pedig azt javasolta, hogy egyszerűen egy második román nemzeti válogatottat alapítsanak – méghozzá olyat, mely kizárólag román játékosokból áll, és az edzők is román nemzetiségűek. „Egy párhuzamos csapattal, magyarok nélkül, bebizonyítjuk, hogy mi, románok milyen jók vagyunk!”

Ahogy a cikk rámutat, a sportolókon és edzőkön kívül természetesen a politikusok is részt vesznek a játékosok támadásában. Némely politikus egyenesen azt követeli, hogy vegyék el a jégkorongozók állampolgárságát. A Román Jégkorong Szövetség (FRHG) elnöke, Tánczos Barna döbbenten áll az ügy ilyen fokú eldurvulása előtt: „Örülhetnének egyszerűen annak, hogy nyertünk.”

A cikk szerzője, Keno Verseck szerint azonban ez nem olyan egyszerű. Megemlíti, hogy a székelyek már körülbelül ezer éve abban a régióban élik mindennapjaikat, és az első világháború után a magyarok elveszítették államuk területének kétharmadát. A románok eleinte autonómiát ígértek a kisebbségeknek, ehelyett azonban Románia egy nacionalista, központosított állam lett, melyben a kisebbségekkel nem bántak megfelelően. A székelyek emiatt hazugként, tolvajként és elnyomóként tekintenek a románokra.

A botrány kitörése után a román sajtóban azonnal megindult a verbális polgárháború: „Szemtelenség!“, „Arcátlanság!“, „Provokáció!“, „Szégyen!“, „A hokiválogatottunk megbecsteleníti a himnuszunkat!“ című írások jelentek meg, bizonyos nacionalista politikusok pedig a játékosokat „magyar bestiáknak“ nevezték.

Az egykori legendás profi teniszező, Ilie Nastase így reagált a történtekre egy interjúban: „Sehol a világon nincs egy kisebbségnek annyi joga, mint a magyaroknak nálunk! Azt hallottam, hogy magyar rendszámtáblákat szerelnek fel a lovaskocsijaikra! Mit akarnak még? Esetleg még a zászlajukat kitűzni a diadalívünkre Bukarestben? Ha nem tetszik nekik itt, tűnjenek el! Mindenesetre sohasem fogjuk megengedni, hogy megkapják autonómiájukat és azt csináljanak az országunkban, amit csak akarnak!“

Tánczos Barnának az év utolsó hónapjában egy korábbi esettel kapcsolatban is meggyűlt a baja. December 1-jén, a román nemzeti ünnepen ugyancsak Csíkszeredán edzett a 16 év alatti ifjúsági válogatott. Egy 15 éves román játékos az öltözőben rászólt három magyar csapattársára, hogy a román nemzeti ünnepen legyenek hajlandóak románul beszélni. Ezen felháborodva a fiúk állítólag szidalmazták és vizes törölközőkkel megverték őt a tusolóban, állítja a román sajtó. Az edzők szerint ugyanakkor csupán „meglökdösték“ őt csapattársai. Akárhogy is történt, a három székely játékost kizárták a válogatottból, a két edző pedig figyelmeztetést kapott.

A Spiegel online cikkének írója a román fiatal megnyilvánulását az évek óta megfigyelhető nevelésbeli hiányoságokkal magyarázza. Szerinte országszerte tapasztalható, hogy a románok gyerekeiknek azt tanítják, hogy ha valaki Romániában eszik kenyeret, románul is kell beszélnie, és emellett a románok a világ egyik legtoleránsabb nemzete.

Keno Verseck a román-magyar hokiháborút nem tekinti lezártnak. Főleg, ha a román nemzeti válogatott sztárját, Becze Tihamért valóban beperelik a hazaárulás vádjával, ahogyan azt a kriptofasiszta európai parlamenti képviselő, Corneliu Vadim Tudor, Ceausescu egykori munkatársa követelte. A megfelelő paragrafus létezik hozzá.

A székelyek ugyanakkor nyugodtan, már-már közömbösen reagáltak az őket ért támadásokra. Tánczos Barna ezt így kommentálta: „Mindig énekelünk, ha a himnuszunk szól, ilyenek vagyunk mi, magyarok“, mondta a Román Jégkorong Szövetség elnöke. „Egyébként csak hokizni szeretnénk és nyerni. De a románok képtelenek elviselni, hogy az országban mi, magyarok vagyunk a legjobbak ebben a sportban.“ Az előbb említett játékos, Becze Tihamér pedig ironikusan így nyilatkozott: „Mit akarnak tulajdonképpen a románok? Nekik semmi közük sincs a hokiválogatotthoz. A december 16-i játék során nem Románia, hanem a Székelyföld győzte le Magyarországot.“

Egyébként érdekesség, hogy a szerző a cikk során végig Csíkszereda magyar nevét, és nem a román Miercurea Ciuc elnevezést használta."

Hevő Péter
Kitekintő

barkasarja Creative Commons License 2012.01.07 0 0 1460

Ne haragudj, de szerintem nagyon mellette vagy a dolgoknak.

Dák eredetű szavak a magyar nyelvben? A székelyeknél meg minden második?

Megmagyaráznád, hogy érted ezt?

Előzmény: schöne (1458)
alias78 Creative Commons License 2012.01.07 0 0 1459

Nem mondod? 

Például? 

Előzmény: schöne (1458)
schöne Creative Commons License 2012.01.07 0 0 1458

Csak a románok hangoztatják, hogy ök a dákok leszármazotjai, de sokkal kevesebb dák eredetü szó van a román nyelvben mint a magyarban. A székelyben pedig minden második szó tiszta dák. Persze ezt titkon kell tartani.

Előzmény: alias78 (1457)
alias78 Creative Commons License 2012.01.05 0 0 1457

"Hanem elmagyarositott dákok !"

Ezt azért ne hangoztasd, ha véletlenül Székelyföldön jársz. 

Előzmény: schöne (1453)
schöne Creative Commons License 2012.01.05 0 0 1456

Te sokat tudsz.

A baj csak az , hogy a MTA olyanok vezetik akiknek más érdekeik vannak, mint a történelmi igazság.

Előzmény: barkasarja (1455)
barkasarja Creative Commons License 2012.01.04 0 0 1455

Tény, hogy nagyon nagy a zavar a magyar fejekben, "köszönet" a negyvenegynehány éves kommunista agymosásnak.

Azt nem tudom, hogy a dákoknak volt-e rovásírásuk, de a mi rovásírásuk a székelység körében maradt meg, amit egyes "magyar" történészek is, sajnos annak bizonyítására próbáltak felhasználni, hogy a székelyek nem magyarok. Persze a logikai bukfencet ott követték el, ha szerintük a székelyek nem magyarok, akkor miért használtak mégis olyan írásjeleket, amelyek szinte tökéletesen lefedik a magyar hangokat (egyedül a hosszú magánhangzóinkra nincsenek külön jelek).

Szerintem is az a legvalószínűbb, hogy a székelyek ősei már Árpádék honfoglalása előtt is itt élhettek, és vagy Atilla hunjaival, vagy a később betelepülő onogurok egyik törzseként jöttek be a Kárpátmedencébe. Mivel élt bennük a közös származástudat, ezért nem fogadták ellenségesen az Árpád vezette magyar törzsek későbbi bejövetelét sem, sőt a harcosaik együtt indultak velük a további területek hódoltatására.

Ez a testvérnép-tudat a magyarok és székelyek között nem kárpátmedencei eredetű, hanem jóval korábbi lehet és ez lehet az oka annak, hogy ez a magyar nemzethez való erős kötődés - hála Istennek - mindmáig töretlenül fennmaradt a székelyeknél...

Előzmény: schöne (1453)
lédús lárva sarja Creative Commons License 2012.01.04 0 0 1454

"az itteni kretén sovén bandát se kell félteni. Rendesen verik a habot azok is."

Már bocs, de melyik országtól is raboltak területeket? A romántól vagy tőlünk? Akkor kinek is van oka "sovénkodni"?

Verjék csak rendesen és minél többen, hadd lássák, hogy a magyar nép még nem tört meg, hanem újult erővel fogja visszavenni, ami az övé!

Előzmény: MrJones (1427)
schöne Creative Commons License 2012.01.04 0 0 1453

a román propaganda is állít, hogy a székelyek nem magyarok.” Hanem elmagyarositott dákok !

A  roman tudosoknak épp ezeket az állitásait kéne a Magyar politika kihasználja. Sajnos a Magyar politika rendszerint összetéveszti a gyávaságot az ovatossággal a meggondolatlanságot pedig a merészséggel.  Egyszerü kérdés : A rovás irást ami dákok irása volt miért a székelyek vitték tovább és miért nem a románok, ha ök a dákok leszármazotjai.? Továbbá, hogyan történhetett meg a honfoglalás, egy egyszerü üzleten  keresztül vérontás nélkül ? egészen biztos a beérkezö magyarok és a  Kárpátmedencében élö népek ismerték egymás nyelvét !  A  vérszövetségben résztvevö  magyarok biztosan jöttek, de a másik 6 törzs közül hány volt öslakossa a Kárpátmedencének? Evvel kéne a Magyar tudosok foglalkozanak, de ök magyarország megmaradt részeinek is a kompromitálását tarják tevékenységül legfontosabbjának.

Előzmény: barkasarja (1452)
barkasarja Creative Commons License 2012.01.04 0 0 1452

"Én inkább fordítva látom: néhány széljobbos figurán kívül más nem tartja őket magyarnak. A ti indokaitok is csak érzelmi alapúak."

Alapvetően súlyos tévedésben vagy.

Mint ahogy egy családhoz tartozás is tudati és érzelmi alapú, ugyanúgy a székely-magyar viszony is ilyen. De az összetartozásunknak – azonkívül, hogy közös a nyelvünk és a kultúránk – elég sok olyan történelmi dokumentációja is van, amelyek ezt igazolják.

"Ha jól emléxem, valami népszavazás is vót ebben a témakörben, és hát mintha nem egyedül szavaztam volna a KÁP-juk ellen..."

Jól emlékszel, de a többség, még a hihetetlen ellenpropaganda ellenére is, mintha igennel szavazott volna KÁP ügyben, jóllehet a szavazás érvénytelen volt…

"Há' aztat én is elismerem, hogy ők a székely nemzetiség. Ippeg úgy, ahogyan ők állítják magukról. :)"

Te most pont azt mondod, amit a román propaganda is állít, hogy a székelyek nem magyarok. Ezzel a sunyi trükkel már többször is megpróbálták megosztani őket, szerencsére kevés sikerrel.

Te bármit elismerhetsz, viszont a saját ügyében a székelység véleménye a lényeg. Ők pedig egyértelműen és megkérdőjelezhetetlenül a magyar nemzet részének tartották és tartják magukat. Ehhez, a nyelvük és kultúrájuk mellett a történelmük is predesztinálja őket…

Előzmény: MrJones (1450)
barkasarja Creative Commons License 2012.01.04 0 0 1451

"Nno, ez már egy érdekes hozzáállás. Eddig nem hallottam róla, hogy a nemzetiség multihalmaz, többnemzetiségű államokról igen, de az más."

Talán megmagyarázhatnád, hogy mit értesz a "nemzetiség multihalmaz" kifejezésen és azt is, hogy ez miként függ össze a vita témájával, pontosabban, hogy a székelyek magukat magyarnak tartják.

E kis bevezető után, nekem az a véleményem, hogy továbbra sem érted a lényeget, pedig nem nehéz. Ennek megértéséhez tudnék ajánlani még egy nagyon jó segédeszközt. Csak el kell menned a Jászságba vagy a Kunságba és meg kell kérdezned az ott élő embereket, hogy minek tartják magukat, amellett, hogy tisztában vannak a jász vagy kun származásukkal.

"Szerinted egy embernek hány állampolgársága lehet?
És hány nemzetisége?"

Az állampolgárságnak semmi köze a származáshoz és ugyanúgy lehet többes, mint egy nemzethez tartozás tudata (kettős, hármas, stb. állampolgárság). Következésképpen egy magyarországi német, román, szerb, horvát, stb., minden további nélkül lehet kettős származástudatú.

A székelység ezen belül egy olyan sajátságos helyzetet foglal el, ami azon a tudaton alapul, hogy a székely és a magyar testvérnép, amit az azonos nyelvünk és kultúránk is alátámaszt.

"Aztán itt van egy még érdekesebb kérdés.
Vegyünk egy magyar állampolgárt, aki sváb. Nno, ez a sváb nemzetiségű emberke átáll mondjuk a törökökhöz, és elmegy innen Törökországba. Mi lesz ott belőle?"

Ez teljesen rajta múlik.

Ha jól megtanul törökül és a kultúrájukkal is sikerül azonosulnia, akkor mondhatja magát töröknek is és lehet kettős, sőt hármas nemzetiségi tudatú is.

A magyarországi németek általában kettős tudatúak vagy kötődésűek.

Jó példa erre az egykori soproni népszavazás, ahol a város német származású lakói nagyon is tisztában voltak német gyökereikkel mégis Magyarország mellett döntöttek.

"Szerintem azok "buknak meg" - ha már -, akik itt született, itt élő, ezért az országért küzdő emberkék magyarságát kérdőjelezgetik…"

Én inkább úgy fogalmaznék, hogy ezek is, meg azok is akik "románozzák" és "román g***-zik", stb., a székelyeket és általában az erdélyi magyarokat...

"…miközben magyarnak tartanak soha, egy percig ide nem tartozott embereket."

Kik ezek?

Előzmény: MrJones (1448)
MrJones Creative Commons License 2012.01.04 0 0 1450

"Szerencsére csak te vagy ezen a véleményen."

Én inkább fordítva látom: néhány széljobbos figurán kívül más nem tartja őket magyarnak. A ti indokaitok is csak érzelmi alapúak.
Ha jól emléxem, valami népszavazás is vót ebben a témakörben, és hát mintha nem egyedül szavaztam volna a KÁP-juk ellen...

"Azt ugyanis, hogy egy országban vagy egy állam területén élő népcsoport más nemzetiségű is lehet, minden demokratikus társadalom elismeri..."

Há' aztat én is elismerem, hogy ők a székely nemzetiség. Ippeg úgy, ahogyan ők állítják magukról. :)

Előzmény: barkasarja (1439)
MrJones Creative Commons License 2012.01.04 0 0 1449

"Ez teljes tévedés."

De nem. Bebeeeee! :p

Játszhatunk ilyet is, de sokkal jobb lenne, ha egypár érvet is sorolnál. Az úgy sokkal szimpatikusabb, mint a "merakátyjamondta".

Előzmény: kátyja (1435)
MrJones Creative Commons License 2012.01.04 0 0 1448

"A székelyek ezer szállal kötődnek a magyarsághoz, soha semmi kétség nem merült föl bennük ezzel kapcsolatban, tehát magyarok és ezen belül székelyek. Úgyanúgy, mint ahogy a matyók, palócok, kunok, jászok, stb."

Nno, ez már egy érdekes hozzáállás. Eddig nem hallottam róla, hogy a nemzetiség multihalmaz, többnemzetiségű államokról igen, de az más.

Szerinted egy embernek hány állampolgársága lehet?
És hány nemzetisége?

Aztán itt van egy még érdekesebb kérdés.
Vegyünk egy magyar állampolgárt, aki sváb. Nno, ez a sváb nemzetiségű emberke átáll mondjuk a törökökhöz, és elmegy innen Törökországba. Mi lesz ott belőle?
a.) sváb nemzetiségű magyar
b.) tök török lesz
c.) olyan török állampolgár lesz, aki sváb nemzetiségű magyar
d.) sváb nemzetiségű török
e.) egyéb, mégpedig ......, azért mert ......

"Szerintem azok buktak meg magyarságból, akik románozzák, román g***zik őket, stb... :("

Ez is egy vélemény, bár nem osztom.
Szerintem azok "buknak meg" - ha már -, akik itt született, itt élő, ezért az országért küzdő emberkék magyarságát kérdőjelezgetik, miközben magyarnak tartanak soha, egy percig ide nem tartozott embereket.
Nno, ezek aztán tök el vannak baszva. Szerintem.

Előzmény: barkasarja (1432)
MrJones Creative Commons License 2012.01.04 0 0 1447

Nomost tíz percig azon röhögtem, hogy a moderátor kihúzta azt a hozzászólást, ami amúgy egy vicc volt. :)

Előzmény: kátyja (1434)
MrJones Creative Commons License 2011.12.29 0 0 1446

"S szerencsére a Te véleményed sem zavar...
Viszont annak örülök ha az enyém zavar téged..."

"Sekély e kéj"... meg miegymás.

Szóval, az is lehet egy cél, hogy az embert minél többen utálják, csak nem jó senkinek (inkluzíve téged is, ofkórsz).

Előzmény: reggelsanyi (762)
MrJones Creative Commons License 2011.12.29 0 0 1445

"Az a magyar, aki annak vallja magát. Ezt senki nem kérdőjelezheti meg."

Ez meglehetősen liberális hozzáállás. Az efféle kérdőjelezés jobbantjainknál viszont nemzeti sportágnak számít, ezt te is tudod. (Ha jól emlékszem, ebben a topikban is elsült már egy-két, valódi magyarok identitását megkérdőjelező hozzászólás.)

Részemről hogy egy székely mi a rossebnek tartja magát, az az ő dolga. Hogy én minek tartom, az meg az enyém. Ezekkel a véleményekkel lehet egyetérteni, avagy nem.

Pont.

"Ha viszont a román válogatottban, román állampolgárként, Románia színeiben indul és Romániáért harcol, akkor fogadja el, hogy a román himnuszt kell elénekelje, még, ha nem is szívesen teszi. Ellenkező esetben nem tudok másra gondolni, hogy bár magyarnak, magyar, de a románok pénze azért köll neki...eladja magát nekik...éljen meg akkor másból, ne a románok pénzéből..."

Ugyan mondták már, hogy nem is kapnak pénzt, meg hogy muszáj a válogatottban játszani, ha hívják az embert, de mindegy. Szerintem nem kis megtiszteltetés egy válogatottban játszani, hanem nagy.... és ha pl. engem meghívnának - mittomén - Burundiföld válogatottjába, akkor már kizárólag ezért a megtiszteltetésért megérdemelnék, hogy énekeljem a himnuszukat.

Előzmény: toloba (1441)
MrJones Creative Commons License 2011.12.29 0 0 1444

"Nemzeti alapon viszont biza azok magyarok, bármennyire is szeretnéd ennek ellenkezőjét."

Szeretné a rosseb, csak a véleményem mondtam. Node nem erről van szó.

Még azok se, lásd a Ceizel-féle genetikai alapú bizonyítást.

Előzmény: Or Kán (1438)
schöne Creative Commons License 2011.12.28 0 0 1443

Nem a románok a hibásak Trianonért, mint ahogy Magyarország további csorbulásáért ami elöre láttható, sem ök, hanem bizonyos indexesek is tehetnek.

Előzmény: barkasarja (1432)
endersgame Creative Commons License 2011.12.28 0 0 1442

"román himnuszt kell elénekelje,"

hogyhogy kell? ez nekem új!

Előzmény: toloba (1441)
toloba Creative Commons License 2011.12.28 0 0 1441

Az a magyar, aki annak vallja magát. Ezt senki nem kérdőjelezheti meg.

Ha viszont a román válogatottban, román állampolgárként, Románia színeiben indul és Romániáért harcol, akkor fogadja el, hogy a román himnuszt kell elénekelje, még, ha nem is szívesen teszi. Ellenkező esetben nem tudok másra gondolni, hogy bár magyarnak, magyar, de a románok pénze azért köll neki...eladja magát nekik...éljen meg akkor másból, ne a románok pénzéből...

Előzmény: MrJones (1428)
barkasarja Creative Commons License 2011.12.28 0 0 1439

"Aki viszont azóta, az biza román."

Akartad mondani, román állampolgár...

Szerencsére csak te vagy ezen a véleményen. Azt ugyanis, hogy egy országban vagy egy állam területén élő népcsoport más nemzetiségű is lehet, minden demokratikus társadalom elismeri...

Or Kán Creative Commons License 2011.12.28 0 0 1438

Állampolgársági alapon. Nemzeti alapon viszont biza azok magyarok, bármennyire is szeretnéd ennek ellenkezőjét.

barkasarja Creative Commons License 2011.12.28 0 0 1437

"Azért az itteni kretén sovén bandát se kell félteni. Rendesen verik a habot azok is."

Minden nemzetnek van alja, így a magyarnak is.

Ott vagy aránytévesztésben, amikor ezeket összemosod az egyes szomszédainknál állami szintre emelt sovinizmussal és kisebbségellenességgel.

Így van ez sajnos Romániában is, ahol nem ritkák a politikusok részéről elhangzó, néha nagyon közönséges, magyarellenes kirohanások, emellett szinte nincs olyan nap, hogy valamelyik román médiában nem hangzana el valami magyarellenes megjegyzés, "eszmefuttatás, stb... 

Előzmény: MrJones (1427)
endersgame Creative Commons License 2011.12.28 0 0 1436

aztán lehet, hogy a karmánkat meghatározza, mint ahogy másokét is.

mostantól figyelmni fogom, no nem kutatni mer' annyira nem érdekel.

Előzmény: MrJones (1430)
kátyja Creative Commons License 2011.12.28 0 0 1435

Ez teljes tévedés.

kátyja Creative Commons License 2011.12.28 0 0 1434

Hát ja.

De van aki hazamenekül.

Előzmény: MrJones (1429)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!