Keresés

Részletes keresés

farigó82 Creative Commons License 2012.02.12 0 0 137

Ajánlom a figyelmetekbe ezt a topikot is:

 

Közép-európai összefogást!

M.Zoli Creative Commons License 2011.12.12 0 0 136

Uhum.

 

Jol van. Katonai kerdeseknek ajanlom nezz utanna akar itt az Index szaktopicjain, van legvedelmi raketes szaktopic is, biztos talalsz boven informaciot arra nezve, hogy mire elegendoek a magyar radarok, es mire nem. Amugy a magyar radaroknak nem csak a magyar legteret kellenne belatniuk, hanem a hataron tul is jo lenne ellatniuk par szaz kilometerre. Es ez szintiszta magyar erdek, ami eppenseggel egybeesik a NATO erdekekkel is, ezert hajlando a NATO finanszirozni a 3 nagy legterfigyelo radar epiteset ( 2 elkeszult ).

 

A szlovakok erdekes hozzaallasat a demokraciahoz kar egyebbkent fikaznod. Minden egyes demokraciaban, es "demokraciaban" az allamhatalom rugalmasan kezeli a demokratikus eszmeket, es a sajat torvenyeit, eppen az aktualis allamerdekeknek megfeleloen. Legfeljebb megvaltoztatja a torvenyeit. Amugy ha mar Magyarorszagrol fikazod a szlovakok demokraciahoz valo hozzaallasat, akkor gondolkodj el azon, hogy a jelenlegi kormanyotok hany lepesevel sertette meg a demokracia "alapertekeit", Magyarorszag torvenyeit, es mindezekbol mennyinek lesz kovetkezmenye.

 

Az en hozzaallasom a dolgokhoz az, hogy elismerem, hogy letezik olyan fogalom, hogy allamerdek. Azt is elismerem, hogy egy felelos kormany meg is probal ervenyt szerezni az allamerdeknek, es azzal is tisztaban vagyok, hogy ehhez akar helyenkent atlepi a torvenyes hatarokat. Ha atlepi, akkor viszont elvarom, hogy a felelosseget is viseljek erte.

 

A jelen halyzetben a szlovak kormany az allamerdeket igyekezett vedeni az orvosok osszehangolt akcioja ellen, az ellenzek, es az allamfo tamogatasaval. Hogy ezt mennyire sikerult megvalositaniuk, az egy dolog. Hogy ezt mennyire torvenyes modon tettek, az meg a masik. Az biztosnak tunik, hogy a szuksegallapot kihirdetese megerdemelne egy alkotmanybirosagi vizsgalatot, mert diszkutabilis, hogy osszhangban volt-e a kihirdetese a szlovak alkotmannyal. Viszont jelenleg ugy tunik, hogy sem az allamfo, sem a parlamenti kepviselok nem fogjak ezt megtamadni az alkotmanybirosagon. Innentol kezdve, ha az alkotmanybirosagra nem erkezik megkereses az ugyben, akkor kivizsgalva sem lesz, tehat de facto nem tamadhato a szuksegallapot kihirdetesenek a torvenyessege. Vagyis amig az alkotmanybirosag nem hoz elmarasztalo iteletet, addig nem szamit alkotmanyellenesnek a kihirdetes. Viszont az alkotmanybirosag nem is foglalkozhat az uggyel, ha nincs ra megkereses.

Előzmény: marjori (135)
marjori Creative Commons License 2011.12.11 0 0 135

A magyar légteret nem kell a Mecsekbôl megfigyelni.

Ahhoz megvannak a magyar radarok és azok elegendôek évtizedek óta.

 

Nem a szlovák gazdasági lehetôségeket fikázom (az egy más téma) hanem a demokráciához való érdekes hozzáállást.

 

A legérdekesebb egyébként a te hozzáállásod, amilyen vehemenciával véded az antidemokratikus fejleményeket. De nem fogok egy véleménybôl általánosítani.

Előzmény: M.Zoli (131)
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.04 0 0 134

Legyszives ne emelj ki egy reszletet a szovegkornyezetebol.

 

Egyebbkent amit a Fidesz csinalt, pl. Manyup allamositas, hat az valoszinulge alkotmanyellenes volt, raadasul az allamositasert csereben semmilyen kompenzaciot nem nyujtott. 

Előzmény: Axum (133)
Axum Creative Commons License 2011.12.04 0 0 133

bizony idonkent korlatoznia kell a polgarai szabadsaghoz, es tulajdonhoz valo jogat

 

pedig ebben a tárgyban a Fidesz még észak-koreát is leelőzi!

Előzmény: M.Zoli (129)
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.04 0 0 131

hat igen. Az rohadtul NATO erdek csak, hogy del felol ne tudjon belerepulni egy kisgep pl. Paksba. ;)

 

A tobbihez, majd olyan 2 ev mulva fikazd Szlovakiat ( addigra lesz egy a Bokros csomagon is tultevo kiigazitas nalatok ). Mindenesetre eleg erdekes, hogy egyre tobb magyarorszagi magyar koltozik at a szlovak diktaturaba. ;)

Előzmény: marjori (130)
marjori Creative Commons License 2011.12.04 0 0 130

A NATO érdeke nem államérdek, bocs.

 

De egyébként igazad van a magad módján, te ott érzed jól magad, legyen neked.

 

Hála Istennek a határ most még nyitott (még Szlovákia határai is) így azok akiknek nem tetszik az emberek diszkriminációja nemzetiség, származás, nyelv, foglalkozás, a jövôben esetleg vallás, hajszín fülforma alapján, azok mehetnek.

Akik nem értenek egyet,  viselik el hogy Európában azt hiszem egyedülálló módon nem lehetnek kettôs állampolgárok, azok is mehetnek.

 

Értem azt is miért jó ez a szlovákoknak: minél több kezelhetetlen másképp gondolkodó megy el, annál homogénebb lesz a kis fiatalka államuk. Valhol el kell kezdeni az építgetést, érzik ôk hogy a II. világháború utáni kitelepítéshez hasonló akció talán nem menne át az EU-ban..... hát tisztogatnak így. Majd lehet hogy egyszer, úgy ezer év múlva megérnek agyilag is.

Előzmény: M.Zoli (129)
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.04 0 0 129

Udv.

 

Lehet, hogy neked ugy tunik, de a valosag ettol arnyaltabb. Mar megbocsas, de Magyarorszag, ahol mar evek ota nem tudjak telepiteni a NATO 3. legterfigyelo radarjat, mert nehany civil "megvedte" a Zengot, meg a Tubest, + raadasul az allamfo kaszalja el a nemzetbiztonsag szempontjabol letfontossagu radart kb. 50 to banati bazsarozsaert, ott ismeretlen fogalom az allamerdek. Ettol fuggetlenul a vilag mas orszagaiban nem kerdes, hogy az allamnak erdekei vannak, es ezek teljesitese erdekeben bizony idonkent korlatoznia kell a polgarai szabadsaghoz, es tulajdonhoz valo jogat, de termeszetesen ezt csakis torvenyes modon, es megfelelo kompenzacioert csereben teheti meg. Termeszetesen ez vekony vonal. 

 

Udv.

Előzmény: marjori (124)
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.04 0 0 128

Kosz.

 

Annyit hozzatennek, hogy a magyarorszagi magyarok ilyen teren oriasi hatrannyal indulnak, ez pedig a nyelv. Gyonyoru a magyar anyanyelvunk, de sajnos senki mas nem erti. A szlovakokat pl. tart karokkal varjak Csehorszagban, es ott sem nyelvi sem atesztacios akadly nincs. Gyakorlatilag par het alatt tobb szaz szlovak orvost tudnanak a csehek toborozni, ha nagyon akarnanak.

 

Udv.

Előzmény: Törölt nick (123)
marjori Creative Commons License 2011.12.03 0 0 125

a képviselôk fizetése mennyi ott most aktuálisan?

Előzmény: M.Zoli (121)
marjori Creative Commons License 2011.12.03 0 0 124

megszegheti, attól a naptól diktatúra.

 

Bár elôrelátó államok már elôre diszkriminatív törvényeket hoznak, már eleve így állnak a saját állampolgáraikhoz.

 

Mondjuk nem lep meg. Az hogy ez "elöljárás"-e vagy sötét ötvenes évek, szerintem nem kérdés.

Előzmény: M.Zoli (118)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.03 0 0 123

A magyar orvoskezdeményezéssel kapcsolatban a következőt jósoltam szeptemberben - és még fenntartom:  http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=112993644&t=9209440

 

" A kormány (ebből a szempontból) nem hülye, élni fog a létbizonytalanság és információhiány demoralizáló eszközével, visszaterelve a forrongókat az alattvalói létbe. "

 

 

 

Előzmény: M.Zoli (121)
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.03 0 0 122

:)

 

Ja! :)

 

Csak annak nem tunt ugy, akinek pl. az operaciojat elhalasztottak, es meg mindig erdeklodve varja, hogy hagyjak meghalni, vagy vegre megmuti valaki. ;) 

 

Amig az ember nem erintett benne, addig nem tunik annyira komolynak a dolog. Nemde?!

Előzmény: Törölt nick (119)
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.03 0 0 121

Udv.

 

Szerintem meg elertek amit akartak, lehet meg tobbet is. Pont azert amit irsz. Szlovakiabol ugyanugy mennek nyugatra orvosok, sot, nekik meg konnyebb a miatt is, mert Csehorszag tart karokkal varja oket, sem nyelvi, sem kepzesbeli kulonbseg nincs, a fizetes ott magasabb, es az otthon is meg kozel van.

 

Szoval aki nagyon menni akart, az mar elment, vagy el fog menni ugy is. Az, hogy 1200 orvos elmegy egyszerre kulfoldre, az nonszensz. Plane 2400. Szoval az nyilvanvalo volt, hogy bloffolnek a kulfoldre tavozassal. Ami a problema, hogy a felmondassal betegek maradtak ellatatlanul, a kormanynak pedig alkotmany altal eloirt kotelessege bebiztositani az egeszsegugyi ellatast. Szoval az orvosok nagy resze eleve arra szamitott, hogy majd valahol kozeputon megegyeznek.

 

Valami, amit figyelembe kell venni, amikor valakik tomegesen hepciaskodnak azzal, hogy kulfoldre tavoznak. En evek ota jarom a vilagot, tobb kontinensen is dolgoztam, dolgozok, most is Kinaban vagyok. Tudom milyen az tavol lenni, az otthontol, csaladtol, baratnotol, tudom milyen nehez feladni egy biztos pontot, plane, ha meg esetleg csaladdal kell elmenni. Az emberek nagy resze ezt nem vallalja be, hacsak nem valami eros kenyszer hatasara, pl. haboru. Ha saccolnom kell, akkor talan az emberek 20%-a hajlando, de lehet, hogy sokat mondtam.

 

Szoval a szlovak kormany nem veletlenul kemenyitett be, tudtak, hogy az orvosok is meg akarnak egyezni, mert a nagy tobbseguknek semmi kedve elmenni.

 

Udv.

Előzmény: Törölt nick (120)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.03 0 0 120

Valószinűleg az orvosok tudomásul veszik, hogy ilyen összehangolt módon nem tudták elérni amit akartak.  És most fog következni az, hogy  felmérik mit szeretnének, mire képesek és mit érhetnek el az életükben. Aki úgy gondolja, hogy jóval többre képes, az angol, svéd, német  álláshirdetéseket fog olvasni és néha interjúra utazik ... aztán valamikor beüt egy ajánlat. Ez az ami ellen  se a szlovák, se a magyar kormány nem tud semmit sem tenni.  A mostani magyar  helyzet - ami messze van a szükségállapottól - az, hogy naponta 3 orvos külföldre megy - de ez egy évben 1000 feletti szám.  Nem követelnek semmit, csak mennek. Ezekkel viszont se tárgyalni nem lehet, se fenyegetni, se ígérni, se szükségállapotot eljátszani, hiszen egy lassan megérlelődött, átgondolt és megtervezett döntésről van szó, nincs képviselőjük (mindenki a sajátja) és az országban szétszóródva tünedeznek el - egyszercsak jön egy kör-email, hogy emettől a naptól Manchesterben dolgozom.

Előzmény: M.Zoli (118)
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.03 0 0 118

Udv.

 

Szlovakia egy dologban biztosan Magyarorszag elott jar. Eddig barmilyen kormany volt, ha allamerdekrol volt szo, akkor sosem feltek bekemenyiteni.

 

A jelenlegi helyzetben nyilvanvalo volt, hogy az allamnak muszaly beremelest adnia, nemcsak az orvosoknak, hanem a novereknek is. Ezt mindenfele tiltakozo akciok nelkul elkezdtek kidolgozni, a sajat konvergencia programjuk lehetosegein belul, de a noverek fizeteset hataroztak meg prioritasnak, mert ok szarabb helyzetben vannak, mint az orvosok. Erre az orvosszzakszervezet bepipult, hogy mi az, hogy a noverek fizeteset emelik, az oveket meg nem? Ehhez meg jott a cseh pelda, es kitalaltak ezt a tiltakozast, pontosabban kitalaltak kozosen az ellenzekkel. Az ellenzek partkasszait az orvosi muszereket gyarto cegek is tomik, ezert nekik alapveto erdekuk volt a korhazak reszvenytarsasaga valo atalakitasanak a megakadalyozasa. Mar irtam rola.

 

Amugy az Index cikk nagyon sok mindent nem emlit a mostani egyezsegrol, gyakorlatilag csak 2012 januar 1-jei lepest emlitik, kozben pedig a megallapodasban 2013 januar 1-ig utemezett folyamatos beremelesrol van szo.

 

Az orvosok beremelesi kovetelese abszolut elrugaszkodott a lehetosegektol, es a pofatlansagukbol ( erre persze rajatszott az is, hogy a kormany sokkal jobban kommunikalta a valsagot, mint a szakszervezet, azert is, mert mint mar emlitettem ezek az orvosok nem epp ma szuletett baranykak, lasd a noverek fizetesemelesenek elkaszalasat ) fakado szinte altalanos tarsadalmi ellenszenv miatt az orvosok, ahogy az varhato volt, nem feszitettek tovabb a hurt. Nem veletlenul nyilatkozta azt Radicsova ugyvezeto min.elnok, hogy sikerult egy igazsagos megegyezest kotni. Szoval a kormany sem akart elmenni a falig, ok is meg akartak egyezni, de ha szo nelkul alairjak az orvosok osszes koveteleset, azzal az allam egyreszt arcot veszt, masreszt precedenst teremt. Ha ezt megengedi, akkor gorog ut. Akkor sorban jonnek az allami alkalmazottak 50%-os azonnali beremelesert, elszall az allamadossag, allamcsod. Szoval a kormany tette a dolgat, es jol.

 

Amugy meg neked szemelyesen jotanacs: Magyarorszag, elment a falig. Amit eddig, lassan 20 eve nem tett meg, ( kivetel talan a taxisblokad ) hogy nem ervenyesitette az allamerdeket a kozvelemennyel szemben, az is vegeter hamarosan. Szoval ne lepodjetek meg. Es csak szolok, szuksegallapotot nemcsak termeszeti katasztrofa idezhet elo. ;) Ketharmad van, a torvenyeket lehet sokfelekeppen ertelmezni, azonkivul, ha esetleg torvenytelenul is jelentik be a szuksegallapotot, amig az allam esetleg pert veszt, es karteritesre kotelezodik, az evek kerdese. Szoval az allamhatalom viszonylag nyugodt szivvel szegheti meg a sajat torvenyeit. ;)

 

Udv.

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.12.03 0 0 117

Ironikusnak fog tűnni, de tisztelem bennük (nem, ez nem jó kifejezés, ikább respektálom náluk ) ezt a politikai gátlástalanságot, amivel végül is tanítanak engem a világról. Elpuhulván a békeidőkben talán azt gondoljuk, hogy hát ezt meg azt nem lehet megtenni, és bebizonyosodik, hogy de igen, meg lehet tenni. Végül is csak néhány olyan jogszabály módosításról lenne szó, ami maximum bizonyos a kultúrában elfogadott és elhitt de ki nem mondott korlátokat feszeget, de még EU nézőpontból is beleférnek a legalitásba

 

Engem arra tanítottak meg ezzel, hogy  nem létezik az az anyagi és egzisztenciális biztonság, amit pillanatokon belül el nem veszíthetnék - és ez kizárólag másoktól függ. Ezzel felértékelődnek azok a a lehetőségek, amik nincsenek kiszolgáltatva ennek - egészség, szakértelem, szociális kapcsolatok, nyelvtudás.

Előzmény: M.Zoli (115)
bakibaby Creative Commons License 2011.12.03 0 0 116

Visszatérnek a kórházakba a szlovák orvosok:

 

Visszatérnek a kórházakba a szlovák orvosok

A tömegesen felmondó orvosok megállapodtak Iveta Radicová miniszterelnökkel. Tovább »

forrás: Index.hu

 

"A kormány ajánlata azzal számolt, hogy az orvosok fizetése januártól az átlagbér 1,05-1,6-szorosa lenne, ami konkrétan 810-1230 euró közötti havi béreket jelent a pótlékok nélkül."

 

bb

M.Zoli Creative Commons License 2011.12.03 0 0 115

Igen, mar utaltam ra, hisz 2/3-ad van, a fiuk pedig talalekonyak. 

Előzmény: Törölt nick (110)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.02 0 0 114

Szép és érdekes napok lesznek azok - még sosem voltam szükségállapotban. Az unokáknak majd arról fogok mesélni, hogy tudjátok, amikor az orbán-rezsim alatt a szükségállapot volt, akkor nagyanyátok .... stb.

Előzmény: Axum (112)
marjori Creative Commons License 2011.12.02 0 0 113

AZ egy más helyzet.

 

Előzmény: Axum (112)
Axum Creative Commons License 2011.12.02 0 0 112

Szerintem csak idő kérdése, hogy nálunk egy "egész ország minden állampolgárára kiterjedô szükségállapot" jöjjön létre, kb. mikor elkezdődnek a nagyobb tüntetések és zavargások a kormány ellen.

Előzmény: marjori (109)
Axum Creative Commons License 2011.12.02 0 0 111

Ilyen szükségállapottal nem lehetne megoldani a szemétszállitást is? Meg az áramszolgáltatást, meg az oktatást, meg a tűzoltást is. Dolgozzan csak a sok ingyenélő! (A megmaradó bértömegből meg lehetne emelni a segélyeket!) :)

Előzmény: M.Zoli (102)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.02 0 0 110

Majd módosítják az alkotmányt. Másnap reggelre meglesz.

Előzmény: marjori (109)
marjori Creative Commons License 2011.12.02 0 0 109

Bemásoltam a magyar ide vonatkozó szabályokat, Magyarországon az Alkotmányból kövekezik hogy nem jöhet létre ilyen helyzet (mármint munkaviszonyban nem álló orvosok munkára kötelezése anélkül hogy az egész ország minden állampolgárára kiterjedô szükségállapotot hirdetnének ki).

 

Az hogy ellátatlanság és összeomlás Magyarországon is fenyeget, nem kétséges.

Előzmény: M.Zoli (108)
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.02 0 0 108

Meglatjuk, eloszor van ilyen. Ti meg figyeljetek, mert nalatok is sanszos.

Előzmény: marjori (107)
marjori Creative Commons License 2011.12.02 0 0 107

Te jöttél azzal hogy nézzük meg mi a helyzet Magyarországon. Bemásoltam az ide vonatkozó törvényt, szó nincs abban "munkaerôhiány mint katasztrófa" kitételrôl. Ahogy sehol Európában (Nyugaton).

 

Szlovákia fejletlen demokráciaügyben, ez tagadhatatlan. Ez csupán egy újabb adalék a sorban...

 

Gyakorlatban mi történik ha az orvos reggel felszáll a repcsire és délben már Stockholmban ebédel? És tojik a szlovák hisztire  a nemzethalálról? Nemzetközi körözést adnak ki ellene ? :)

 

Előzmény: M.Zoli (102)
bakibaby Creative Commons License 2011.12.02 0 0 106

1etértek. bb

Előzmény: M.Zoli (105)
M.Zoli Creative Commons License 2011.12.02 0 0 105

Igen. :) Hihetetlen veletlenek vannak. :)

 

Amugy logikus is egy kisse. A jelenlegi targyalasok miatt eleve a figyelem kozeppontjaba kerultek. Innentol kezdve csak egy kis sugas egy ket ujsagiro havernak, hogy kerdezzetek ra erre a gyerekre a rendorsegnel es annyi. Egyebbkent maximum akkor lett volna hir belole, ha mar epp letartoztatjak. Allitolag a vademeles mar megtortent, de azert ezt nem vennem biztosra.

 

Valojaban ha nagyon megkapargatnak az orvosokat, az allami alkalmazasban levo orvosok ( vezeto poziciok foleg ) eleg tekintelyes resze aggodhatna. Valahogy csak sikerult nekik osszehozni felmilliard euros mankot a tisztan allami korhazakban, ennek nagy resze nyugodtan betudhato hutlen kezelesnek. Es akkor mar azt meg nem is emlitettem, hogy mennyi orvosi muhibat tusolnak el. Gondatlansagbol elkovetett emberolest az utobbi evtizedben lehetne talalni szazasaval. Csak hat az ilyen ugyeket, ugyebar a kollegak vizsgaljak ki, kez kezet most. Hallottam konkret ugyekrol, a vademeles lehetetlen ezen ugyekben.

 

 

Előzmény: bakibaby (104)
bakibaby Creative Commons License 2011.12.02 0 0 104

"szep gral lovagok" a politikusok között is találhatsz szép számmal. Milyen érdekes, hogy most csúcsosodott ki ez a 2008-as eset :-)

 

bb

Előzmény: M.Zoli (103)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!