Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2020.08.02 0 0 29

Két jónak tűnő recept:
https://moonshiners.club/how-to-make-vermouth-homemade-vermouth-recipe/

https://www.theguardian.com/food/2018/dec/29/homemade-sweet-vermouth-from-leftover-wine-waste-not

 

Közös a technológiában, hogy a bort 60-70 fokra melegítve "stabilizálják" a fűszerezésen és az erősítésen kívül.

cloaked Creative Commons License 2012.02.23 0 0 28

Találtam végre olasz vermutnak tökéletes (száraz, ízetlen) olcsó alapbort: dobozos "Vino Blanco" (tesco), 400 Ft/liter, 11%.

cloaked Creative Commons License 2012.01.04 0 0 27

Vörös vermut „Martini Rosso” stílusban:

9 dl 20%-os alaphoz (Cserszegi fűszerest és vodkát használtam, nagyon jó keverék)

– 6 teáskanál fekete üröm

– 1,5 teáskanál fehér üröm

– 5 teáskanál kakukkfű

– 3 teáskanál borsmenta

– 1 teáskanál angyalgyökér

 

(3–7 nap áztatás)

 

Szűrés utáni édesítés:

 

– 2-3 evőkanál cukor

– 6 evőkanál cukorból főzött karamell

 

Felszolgálás jéggel vagy gyömbéres üdítővel. Ez utóbbi különösen ajánlott, és még jobb, ha a gyömbér házi gyömbérszörp szódával hígítva. Fergeteges „lányital”, de férfiként sem bűn szeretni:)

 

 

cloaked Creative Commons License 2011.12.17 0 0 26

Én ilyenkor vagy továbbfűszerezem mással, vagy ha az már túlzás lenne, akkor még egy adag alapot hozzáöntök, és akkor a "feléről" lehet újrakezdeni, ahonnan már gond nélkül menthető.

 

Egyébként nem tudom, végül mennyi cukrot tettél bele, de a száraz vermuthoz is kell legalább 4-5 teáskanál, amitől még nem lesz édes. Az is lehet, hogy kevés benne pl. a szerecsendió, mert az biztos, hogy kezdőként az üröm mellé mindig kell valami erős domináns íz, legalábbis eddig nekem minden jó vermutom így készült.

Előzmény: Törölt nick (25)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.17 0 0 25

Szerintem a fekete ürömből, nem keserű, csak nagyon fűíze van. Az agyoncukrozás biztos hogy segítene, csak nem nagyon akarom. Nem tudom mi lesz vele, ha végképp nem fogy, akkor belefőzöm valami abszintnak készülő cefrébe :)

Előzmény: cloaked (24)
cloaked Creative Commons License 2011.12.16 0 0 24

A legjobb olcsóbort szerintem cserszegiből lehet csinálni, „kiskorunkban” mindig azt vettünk, ha olcsó szesz kellett:) Melyik ürömből lett sok? Keserű lett, mint nekem? Az agyoncukrozás néha csodákra képes a vermutnál, lehet, hogy egy kisebb részével érdemes kipróbálni. Mondjuk ezt most én sem cukroztam össze.

Előzmény: Törölt nick (23)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.15 0 0 23

Csináltam egy vermutot, többé-kevésbé az itt leírt receptet követve. Tényleg elég száraz és karakteres ital, nem olyan mint a boltiak. A ürüm szertintem sok lett, nagyon erős az íze. Agyoncukrosással biztos jobb lenne, de azt meg nem akarom.

 

Nemrég egyébként vettem egy olcsó bort, valami 400 Ft volt 1 liter. Cserszegi fűszeres, félédes, nagyon finom. Igaz nem nagyon értek a borokhoz, de a többi olcsóborhoz képest határozattan finomabb. Ezt használtam a vermuthoz is, de az üröm mellett el van veszve.

Előzmény: cloaked (22)
cloaked Creative Commons License 2011.12.13 0 0 22

Azt semmiképp. Az első dolog, ami feltűnik, hogy finom borból készült, a második meg az, hogy 18%-os, de nem érezni a hozzáadott szeszt. Ha én itthon felvodkázok egy 300 forintos fehérbort, az nem éppen ilyen:)

Előzmény: Törölt nick (21)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.12 0 0 21

Ha nem tudnád, hogy egy prémium vermutról van szó, lehet hogy egyszerűen azt mondanád, hogy ez egy gyenge minőségű vermut :)

Előzmény: cloaked (20)
cloaked Creative Commons License 2011.12.12 0 0 20

Megvettem a Noilly Prat-t, és az olaszok után igen meglepő száraz vermut. Itt a fehérbor van elöl, a fűszerezés pedig a háttérben (aki nem ismerős a borok között, észre sem fogja venni, és egyszerű fehérbornak érzi majd, ami a 18%-os szesztartalmát figyelembe véve elég érdekes jelenség). A fűszerezés tehát inkább harmonikus, mint gyenge, elsőnek talán az üröm kesernyéje fog feltűnni. Így az elején még nehéz mit mondani róla, de ebből egy ideig fogok itthon tartani. Az ember el sem hinné, hogy egy italfajtába tartozik a Martinivel, Cinzanóval és egyebekkel.

Törölt nick Creative Commons License 2011.12.05 0 0 19

Válaszoltál egy hozzászólásomra, én is ezt tettem. Ez a rizsbor inkább egy köznyelvi szó, kb. olyan mint a gabonapálinka. Mindenki tudja mit értünk alatta, csak értelme nincsen (mostmár).

Előzmény: ZsuR (18)
ZsuR Creative Commons License 2011.12.05 0 0 18

:)) Koszonom, bar nem tettem fel kerdeskent. A mezei halando tudataban rizsbor... vagy egyszeruen kategoria egyedul: sake, es kesz :)).

 

En csak iszom, vagy fozok vele.

Előzmény: Törölt nick (17)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.04 0 1 17
Előzmény: ZsuR (16)
ZsuR Creative Commons License 2011.12.03 0 0 16

Dehogynem lehet rizsbol bort kesziteni - a japanok csinaljak is 

http://en.wikipedia.org/wiki/Rice_wine

Előzmény: Törölt nick (7)
cloaked Creative Commons License 2011.12.02 0 0 15

Elkészült a legújabb üveg:

 

Az alap 10,5%-os olaszrizling bikavér-törkölypálinkával 18%-ra erősítve. Mindkettő az árskála legaljáról; a törköly nem igazán karakteres, de legalább aránylag tiszta ízű.

 

7 dl keverékhez (csapott kanalakkal) :

 

2 teáskanál fehér üröm

7 teáskanál fekete üröm

egy fél lereszelt szerecsendió

1 kávéskanál őrölt fahéj

2 teáskanál angyalgyökér

 

3 nap áztatás

 

4 teáskanál cukor, 2 teáskanál méz.

 

A fehér üröm kicsit sok lett, és ízlés szerint elbírna még egy adag fahéjat. Egyébként finom, de nagyon száraz és karakteres vermut. Az eredetileg domináns törkölyt már nem is nagyon érezni.

cloaked Creative Commons License 2011.11.30 0 0 14

Az a recept úgy készülhetett, hogy valaki „rizsbort” akart csinálni, rájött hogy rossz, megpróbálta ízesíteni, aztán úgy találta, hogy olyan, mint a Martini [bianco], és feltette a netre mint „házi martinit”, azóta meg terjed, mint a futótűz. Nem mindenkinek vannak olyan ambíciói a házi italok terén, mint nekünk:)

 

Közben ázik a törkölypálinkás vermut, eddig úgy néz ki, hogy a szerecsendiós vonallal teljesen jó lesz. Asszem holnapután tudok nyilatkozni, hacsak nem lesz muszáj tovább fűszerezni.

Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.29 0 0 13

Hát nem tudom, ennyi erővel inkább csinálnának igazit, azt még könnyebb is lenne. legfeljebb az alacsony alkoholtartalmom miatt nem állna el olyan sokáig.

 

A rizs dologra az Égetett szeszesitalok fórumban válaszoltam. 

Előzmény: cloaked (12)
cloaked Creative Commons License 2011.11.29 0 0 12

Én elhiszem, hogy igazából távol áll a vermuttól, de egyesek számára (pont olyantól hallottam, aki szokta csinálni) tényleg arra emlékeztet. Tudod, egyesek az ánizst is bármikor összetévesztik a mentollal...pedig nekem nem is hasonlít:) A bianco íz utáni leutánzásakor pedig senkinek nem jut eszébe az üröm, ez garantált. Legalábbis a Martini biancónál nem.

 

A sakénál a rizs elcukrosítására a Aspergillus oryzae nevű penészt használják. Az erjesztést viszont nem ez végzi, hanem egy élesztő, ami vele párhuzamosan dolgozik, és a 18%-nak is ez a titka, mivel sosincs egyszerre túl sok cukor a cefrében. Ugyanezt a cuccot használják még árpához és szójához is. Nekik ez ilyen „nemzeti gombájuk”, és nem úgy tűnik, hogy egyszerűbb lenne a használata, mint pl. a malátázás...

Előzmény: Törölt nick (11)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.29 0 0 11

A bianco vermutra sem hasonlít, légy nyugodt. A mazsolát még értem, hogy a bor ízét akarja utánozni, a sok cukrot is, de ha tényleg vermut akar lenni, hol az üröm? Na meg a rizs... na az mi a fenének?

 

Nem tudom elhinni, hogy a rizsből élesztővel közvetlenül erjeszteni tudják a keményítőt, nem tudom hol olvastad, de valami sajtószemét lehetett. A szekéról, meg ezekről a japán ízékről amúgy is túl sok legenda kering az interneten, a magyar oldalak meg általában elöljárók a legendák terjesztésében, akármiről van szó. Gondj csak arra, hogyha lenne ilyen szuperélesztő, akkor a whisky- és vodkagyárak bajlódnának az elcukrosítással? Szerintem nem... a rizs is csak egy gabona, mégha egy magyarnak elég furcsa is ez, mivel itt a gabona egyet jelent a kukoricával, zabbal, árpával, búzával, rozzsal. De hidd el, kémiailag semmiben nem különbözik ezektől. 

Előzmény: cloaked (10)
cloaked Creative Commons License 2011.11.29 0 0 10

Áh, a legtöbben nem is tudják, hogy amerikában a martini egy koktél. Ez a recept kb egy bianco vermut akar lenni, mivel a koktél gyakorlatilag egy pohár gin egy cent száraz vermuttal kilágyítva, amit épeszű embernek nem jutna eszébe cukorral és mazsolával utánozni...:) Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb helyen nem is tudnak martinit keverni, szóval a recept egyszeri (vélhetően magyar) szerzője szinte biztosan nem azt próbálta utánozni. Ahol csinálnak is koktélt itthon martini néven, az gyakran 1:1 vodka-bianco a 6:1 gin-extradry helyett. A magyar wikin is csak egy éve van fent, hogy mi az a martini egyáltalán.

 

Igen, a szakéra gondoltam. Külön kultúrát használnak a cukrosításra és az erjesztésre, és a kettő valahogy párhuzamosan dolgozik, de az egész folyamat a borkészítésre hasonlít jobban (leszámítva persze, hogy átalakul a keményítő). Amennyire utánanéztem, a többi keleti rizses ital is vagy ilyen módszerrel készül, vagy cukrozzák, vagy csak a rizs cukortartalmát erjesztik és 1-2%-os lesz. Rizssört talán 1-2-t láttam köztük.

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.28 0 0 9

Szakmailag, a "fogyasztható rizscefre" sörnek számít. Egyáltalán nem eltérő a sörfőzéstől, ugyanúgy zajlik ahogy a gabona cukrosítása/sör főzése: előbb kioldjuk a keményítőt a rizsből, aztán diasztázzal cukrosítunk. Nincs a világon olyan élesztő, ami a keményítőt cukorrá bonja, arra csak az alfa- béta-amiláz enzim képes. Szerintem kevered azzal, amit a japánok használnak valami különleges élesztőkultúrát, hogy 18% szakét erjesszenek.

 

A martini koktélt nem keverem a márkával :) Itthon ittam például, nem túl nehéz megcsinálni... A recept gondolom a koktélt akarja utánozni, arra írtam, hogy nem valami hatásosan. Egyáltalán nem hasonlítanak.

Előzmény: cloaked (8)
cloaked Creative Commons License 2011.11.28 0 0 8

Szakmailag nehéz besorolni a „rizsborokat”. Nem bor, mert nem cukortartalmú dologból erjesztik, de sör még annyira sem, mivel a sörfőzéstől teljesen eltérő a módszer. Szóval a legtöbbször mégis inkább borként sorolják be, mert valami tenyészet alakítja át a keményítőt, és ezzel párhuzamosan már erjed is.

 

Martini koktélt amúgy hol ittál?:P A Martini vermut és a martini koktél összetévesztése kb annyira legendás szinten működik Európában, mint a kettő ötvözéséből keletkezett szörnyszülöttek...:)

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.28 0 0 7

Én egyszer régen kipróbáltam ezt, nem volt valami fergeteges. Nem tudom mi akar lenni, a martini koktélra minden esetre nem is hasonlít (pont az ízekért felelős fűszerek hiányoznak belőle). Az erjedés után egy rizsillatú, mazsolaízű, írtó émelyítő valami lett belőle.

 

Rizsből bort nem lehet készíteni, csak sört. Ebben a receptben is a hozzáadott cukor erjed egy része erjed el csak.

Előzmény: Berlusz Móni (5)
cloaked Creative Commons License 2011.11.28 0 0 6

Ez lényegében erjesztett cukros víz ízesítve, a rizsből itt nem lesz alkohol (ahhoz előbb cukorrá kellene alakítani benne a keményítőt). Nem is egészen értem, minek van benne, gondolom rizsbornak indult az ötlet egy lelkes amatőrnél, aztán addig cukrozta a rizst, míg meg nem erjedt (a cukor:)

 

Nem olyan rossz ötlet olyan szempontból, hogy semleges „bort” ad (a magyar borok egy kicsit erősek vermutnak), de én a felét szőlőborral pótolnám, meg persze nem hagynám ki a hozzáadott szeszt.

Előzmény: Berlusz Móni (5)
Berlusz Móni Creative Commons License 2011.11.27 0 0 5

Eszembe jutott, hogy régen olvastam egy rizses-élesztős Martini receptről.

Rákerestem...

http://www.serpenyo.hu/recept/hazi_martini/104

 

Tkp. rizsbort készít...? (persze ízesítve)

 

 

cloaked Creative Commons License 2011.11.27 0 0 4

Bárányürömre nincs szükség, azt nyugodtan lehet fekete ürömmel pótolni, ahogy a receptben írtam:) A szesz bármi lehet, ami illik majd a recepthez, én pl. az említett olcsó törkölypálinkával fogom most megpróbálni.

 

Garronéból az extra dry-t próbáltam legutóbb, az elég gyenge szegény, dehát száraz vermutból nem könnyű jót csinálni. A bianco meg a legédesebb típus az összes közül, én pl. magában meg sem tudom inni...

 

Az elterjedtebb boltiak közül szerintem is a Martini a legjobb, meg elvileg a Cinzano is jó (állítólag ez a kettő a két „ősmárka”), csak arra már nem emlékszem. Persze lehet szerezni ilyen csodákat is, mint Noilly Prat, de abból 3 ezer egy üveg. Arról majd decemberben tudok beszámolni.

Előzmény: Törölt nick (2)
cloaked Creative Commons License 2011.11.27 0 0 3

Nekem sajnos nincs adómentesség, mert boltban veszem a szeszt...:)

Előzmény: Berlusz Móni (0)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.27 0 0 2

Köszönöm a receptet, meg azt is, hogy a kérdésből egy külön topik lett :)

 

Bárányüröm helyett megpróbálkoznák a fehér ürömmel, az úgy önmagában jó lesz, vagy szükséges a bárányüröm is? Mivel nem sok van itthon, és az utánpótlást kissé nehézkesen beszerezhető, inkább nem használnám el rá, mert kell másra is :) Vagy az nagyon a minőség rovására menne (mint az abszintál a rossz édeskömény)?

 

A másik szesz, szerinted nem adna-e minőségibb végeredményt, ha vodka vagy finomszesz helyett borpárlattal erősíteném? Így házilag egyszerűbb lenne egy kevés borpáratotot csinálni hozzá, mint vodkát venni (vagy csinálni).

 

A boltiak közül melyik az ami jó minpségű vermut? Én most vettem egy Garrone Biancót, azt nagyon finomnak találom, csak szerintem túl cukros. Gondolom a Martinivel nem lehet mellélőni.

Előzmény: cloaked (-)
Berlusz Móni Creative Commons License 2011.11.27 0 0 1

Ez egy hamis-Martini recept, fogalmam sincs, honnan származik....

 

 

Martini utánérzés

 


1 l feherbor
1 dl 96%-os tisztesz
6 evokanal cukor
3-4 csapott kaveskanal feher uromfu,

3 szem szegfuszeg
1 csomag vaniliascukor

A feherborhoz tisztaszeszt ontve,  cukorral, feher uromfuvel, szegfuszeggel
es vaniliascukorral izesitjuk. 4 napig lefedve erleljuk. Kozben tobbszor
megkeverjuk. Vegul nehanyszor atszurjuk es uvegekbe toltjuk.

Berlusz Móni Creative Commons License 2011.11.27 0 0 0

Erre is van ad0mentesség? :))

 

 

Előzmény: cloaked (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!