Egyre több autó kapható olyan "start-stop" rendszerrel (benzinesek, dízelesek), amelyek az üzemmeleg motort leállítják, ha nincs rá szükség, és újraindítják, ha kell. Tapasztalatok, vélemények
Sziasztok! Kíváncsi lennék, hogy produkált e másnak is már ilyet az autója. Menet közben 120-as tempó környékén kigyullad a stop-start lámpa. Villog és teljesítményesés következik be az autón. Semilyen hibakód nincs. Megálláskor érezni hogy erőtlen a motor. 5mp lekapcsolás után ujraindítás, és minden rendben működik. Vajon miért a zöld nyílacskát villogtatja? Milyen szenzor lehet rossz? .....Egyébbkén még annyit hozzátennék a kiírásokra, hogy akkor sem állítja a stop-start rendszer a motort, ha a szélvédőre van irányítva a légáramlat. Párátlanításnak veszi, és balesetveszélyes lenne olyankor leállítania.
nekem is pont ez a problémám, nem működik a start-stopp rendszer azzal a különbséggel, hogy az enyém 1 hónapot bírta. Látom a bejegyzésed 2018.3. havi, mi lett a megoldás? Köszönöm!
Az én peugeot-om figyeli a kinti hőmérsékletet és 0 Celsius alatt letilt az Eco, vagyis a start-stop. Így jellemzően télen nem kapcsolgatja a motort. Egyébként jó dolog, remélem 10 év múlva is ezt mondhatom. Ja, ha kikapcsolom a biztonsági övet, vagy kinyitom az ajtót arra is azonnal bekapcsol. Okos
A suzuki sx-4 scross fórumba már írtam, mert 2 hete ezt a kocsit vettem zsír újan. A napokban lettem figyeltem fel, hogy a start/stop rendszer nem aktivizálja magát. Átolvastam a kezelési útmutatót, minden erre vonatkozó szabályt betartok és mégsem... HIbaüzenet nincs a kocsin. Ha van ötletetek mi lehet a gond, szívesen fogadom:
- felszereltég stimmel
- kikapcsolni ki lehet a start/stopot (épp csak bekapcsolva sem megy, de hibát nem ír ki)
- öv bekapcsolva
- nem párátlanitok
- motorháztető lecsukva
- vezetoldali ajtó becsukva
- autó üresben
- nem terhelem a kocsit audi rendszerrel, szarrá fűtéssel
megpróbálhatom "szimulálni" a start-stop rendszert, de egy autó statisztikailag nem értékelhető, hiszen nem tudom ugyanazt a forgalmi helyzetet előállítani egyszer motorleállításokkal, egyszer anélkül... még hosszabb távon sem. a régi benzines autóval kis odafigyelés és "lágyabb" vezetés simán levitte a fogyasztást 8 literről 7-re, úgy, hogy start-stopot nem is játszottam.
nekem meg nem is lesz, mert végül az S/S nélküli autót vettem meg. csak nagyon érdekel, hol tart a tudomány?
vajon csak földműves látásélesség-rontásról van szó, hogy a gyártók közelebb kerüljenek a szigorodó CO2/km kibocsátási normákhoz, vagy tényleg előrelépés?
Csak kuplungra indít, mint mondottam elektromos vákuumszivattyú van bennük, ami a dízelekben eleve adott, benzinesbe meg beépítik. A kormányszervó is működik ilyenkor, hidd el. Ha merülne az akksi és nem bírná a sok elektronikát, beindul a motor.
na ez is érdekelne, hogy ha a start-stop leállítja a motort, tényleg csak a kuplungpedál benyomására indítja be, vagy akkor is, ha az autó gurulni kezd?
mert amíg áll, addig nincs gond a vákuumos fékezéssel.
az elektromos kormányszervó tápellátása a fordban és a suzukiban egyaránt a motor üzemeléséhez van kötve, gondolom az áramfelvétele miatt (több tíz amper)...?
Igen, egy elektromos vákuumszivattyú is kell a fékhez.
Nem "része" az indító cuccnak, ne egy külön berendezésként tekintsetek erre, hanem egy új funkcióra, amely rendkívül összetett és a jármű/motor számtalan paramétere befolyásolja - még ha ennél sokkal egyszerűbbnek is tűnik.
miota a kormanyszervo nem olajos hanem elektromos, tulkepp lesz kormany is allo motornal. viszont mi lesz a fekkel? ha elmegy a vakuum, akkor is indit? innentol az inditocucc resze a fekrendszernek? ugyanis nemmukodese a fek csokkentett mukodeset okozhatja.
a Kia Rio 100 ezer felárat kér a start-stop rendszert tartalmazo ECO csomagért, ebben benne van a AGM akku és valami energiatakarékos "V-Let" abroncskészlet felára is, ez utóbbi nem tudom mit takar. a leírásból nem tűnik ki, hogy különleges indítómotor lenne az autóban, de gyanítom, hogy nem hétköznapi, mert dízelautókhoz is rendelhető az ECO.
a legújabb Ford Focusban, amit most ősszel kezdenek árusítani, kifejezetten a dízelmotorral szerelt változathoz kaphato ilyen start-stop rendszer, pedig nekem olyanok az emlékeim, hogy a benzinmotor az, ami melegen pöccre indul, a dízelek mindig nehezebben szánják rá magukat.... szóval nem értem, de szeretném érteni, hogy mi van a technológua mögött :-)
A start-stopos modellek (újabban) egészen más indítómotorral készülnek, a hagyományos nem tudná elég gyorsan beindítani a motort, illetve a terhelést is rövidebb ideig bírná. Ez nagyon fontos elem, rendkívül érezhető, ha egy kevésbé kiforrott stop-startos autóból egy későbbi, fejlettebb típusba ülsz át. Fura, de bizony minden tizedmásodperc feltűnik.
Araszoló forgalomban érdemes kikapcsolni a rendszert, nincs értelme, hogy 10 másodpercenként indítson. Az akkut is figyeli a rendszer, nem fogja lemeríteni. A házi átalakítást megnehezíti, hogy álló motornál is működnie kell a biztonsági rendszereknek, és érdemes a kényelmieknek (pl. légkondi) is.
gondolom gyártól, motortípustól függ, hogy mikor állítja le. például:
- autó áll
- motor üzemmeleg
- sebváltó üresben
- kuplung felengedve
azért gondoltam topict nyitni, mert korábban ez a start-stop eléggé ritkaság volt, most meg egyre több típusban vált megfizethető extrává -- de még nem elég gyakori ahhoz, hogy kiforrott volna. reggeli forgalomban simán lehet egy óra alatt ötven-száz indítás: mit szól ehhez az indítómotor? az indítómotort a főtengelyhez kapcsoló fogaskerékáttétel? a nagyobb terhelést elviselő akkumulátorról láthatóan minden gyártó gondoskodik (az AGM akkuk sok paramétere jobb a klasszikus autóakkumulátorokhoz képest). és a generátor? az akkutöltő? Ha start-stop nélküli autóba berakok egy combosabb AGM akkut, akkor a motorvezérlés átprogramozásával vagy "felülbírálásával" átalakíthatom-e start-stop autóvá? vagy ezzel megírom a többi érintett részegység halálos ítéletét? ilyesmik foglalkoztatnak, egyelőre persze elméleti szinten.
regebben ugytudom voltak tipusok, ahol az ujrainditast az intezte, hogy az egyik henger felso holtpontban allt meg. es megtartotta annyira a nyomast, hogy az lokte be a motort. masok inditomotorral integralt generatorral csinaljak.