Nekem csak ultrazoom jöhet számításba. Végül is az X-S1-et nem vettem meg, hiába volt olcsó. Azért nem vettem meg mert nagy nehéz, de főképpen azért mert a sok neten megnézett tesztkép alapján azt vettem észre hogy alig-alig különbözik a képminősége a HS10-től. Gondolom most csodálkozol, hogy lehet ez....
A helyzet a következő:
naplementés képeket hasonlítottam össze ettől a két géptől, azonos beállításokkal készülteket, tehát ISO, felbontás, idő-rekesz nagyjából azonosak, a kivágott részletek szinte teljesen egyforma "kásásságot" mutattak. Lehet hogy nem ez a módszer a tuti és bevált az összehasonlításra, de nekem ez elég volt, általában így szoktam összehasonlítani két gépet. Azt nem állítom hogy magas ISO-n nem jobb az XS-1, de én azt nemigen használom.
Van egy Canon 1000D-m is, tehát ne gondold hogy leragadtam a kompaktok világában...:)
és azzal is tisztában vagyok hogy mit mivel illik vagy nem illik összehasonlítani.
Kaptam egy HS30-at kipróbálásra, mert terveztem a HS10 lecserélését HS30-ra. Egyszerűen nem akartam hinni a szememnek, a HS30 sokkal rosszabb volt a HS10-nél. Főleg a jobb EVF miatt gondoltam a cserére; az odáig rendben is van hogy szép nagy és éles az EVF, de a valósághoz nem sok köze van. Egyszerűen annyira ki van világosítva a látómező, hogy semmilyen trükkel nem tudtam "használhatóvá" tenni. Az LCD is állítólag fejlettebb a HS10-esnél de nekem nem tetszett. Egyedüli előnye a 30-asnak az volt, hogy iszonyat jó képeket produkált magas ISO-n. Ezért nem cserélem le.
Már meg volt hirdetve a HS10-esem eladásra, viszonylag elég olcsón, de töröltem a hirdetést örülve annak hogy annyiért nem adtam oda. A szinek itt még tényleg Fuji színek, a HS30-nál már nem.
Szerintem ennek egyik oka az esztelen megapixel emelésben van (9 helyett 16 Mp, de mi a jó b. francnak....?) a többi okot nem tudom (nem a szín hanem a képminőség vonatkozásában).
Hogy nem a levegőbe beszélek, itt van két kép a két géptől, azonos beállításokkal, ugyanabban a módban (asszem P volt), 1:1 -ből kivágott részletek:
HS10
HS30
Remélem nem én állítottam vagy nem állítottam be valamit rosszul...minden alapbeállításon.
Úgy gondolom én itt megállok, (mármint a HS10-nél) mert ennél érdemben jobbat reális áron nem fogok kapni. Nagy-nagy "köszönet" neked Fuji...
Nekem is ilyen kérdés volt a dilemmám sokáig. A HS10 rosszabb képminőséget produkált, mint az S100FS. Mindenki várt a HS20-ra, nem lett jobb. Aztán a HS30-ra nem lett jobb. Most a HS50-re várunk, én már láttam tesztképeket... nem lett jobb.
A Fuji magasabb osztályú gépei viszont szépen muzsikálnak, mondjuk azok nem ultrazoomok.
Ma egyértelműen a Pana FZ200 és a Canon SX50 jelentik a kompakt ultrazoomok csúcsát. Nekem az előző van, több ezer kép után azt tudom mondani, hogy nem csalódtam benne... számomra méltó utódja az S100FS-nek...
Szerintem többet is kihozhattak volna egy ilyen képességű gépből... a konkurrensek hasonló képminőséget kihoztak 1/2.3-as szenzorokból (SX50, FZ200, FZ150)
A Fujinak kiválóak a szinei, a szenzorban a DR-tulajdonság, azonban a hátrány a zaj, a szenzorra visszavezethető nem túl kiváló képminőség.
Szia! János, szerinted érdemes-e egy Fuji S9600-on felnőtt, jelenleg Fuji HS10-et használó pasinak X-S1-et venni használtan garisan kitűnő állapotban 100e ft-ért...?
(én lennék ez a pasi...:)
A HS10 -nél csupán a képminőség és csigalassúságú shutter-lag ami rettentően bosszant...
köszönöm a választ előre is...!
(tudom mindenkinek magának kell döntenie, de én konkrétan a te véleményedre lennék kíváncsi. Esetleg az S100fs-el való rövid összehasonlítás...? Az S100fs-ben túl nagynak találom a CA-t...)
Bár a gép nagyon hasonlít az 5-éves S100FS specifikációjára... hasonló zoom, 2/3-os szenzor, bár a szenzor biztos jobb, igaz az S100 még nem votl EXR, ilyen módon 100%-osan nézve sem látszott a képben moire...
Valószínűleg finomítanak még a gépen a megjelenéséig. Egyébként várható,ha valamelyik gyártó piacra dob egy jó képminőségű bridgét,azon bizony nem 100-120 ezres árcédula fog fityegni,pedig ilyen árral lemosná az egész konkurenciát. Várjuk ki a végét...
Ennyiért esélytelen eladni... akkor nem ilyen gépet vesz az ember, hanem egy 4/3-os MILC-et két objektívvel vagy entry-level DSLR-t szintén két obival és MINDEN vonatkozásban megverik akármelyik kompaktot... reális ára mai áron 120-140 körül lehet (persze a mai HUF-EUR árakon)
Nemrég úgy 160e-ért adták az E-PL1 + 14-150 kombót. A 260-ból emellé még egy 20/1,7 is belefér. Még több hasonló összeállítást lehet példaként felhozni, akár APS-C szenzorral is. A madarászok pedig csak addig villanyozódnak, míg tudnak 100-as isóval fotózni, mert afölött nyilván rohamosan zajosodik. A HS20 körüli áron valószínűleg kapós lenne, de így?
Nagyon kíváncsi leszek, hogy a kereslet hogy fog alakulni... Mert ez, az igencsak méretes Nikon D300-nál is nagyobb gép ilyen áron kvázi csak a madarászokat villanyozhatja föl. Felmerül az emberben a kérdés, vajon nem jobban megérheti egy kisebb méretű váz nagyobb/jobb érzékelővel, ráadásul olcsóbban? Ugyan "csak" ekv.27-160mm átfogással bír, de ez szinte 100%-ban elég az általános érdeklődésű júzernek.
(A kérdés teljesen jóhiszemű, nem veszekedés szítására született: adott egy reményteli vásárló negyedmillióval a zsebében. Vajon mit érdemes vennie?)
Ha lehet hinni ennek a cikknek, nem sokan fogják venni!
"kereskedelmi forgalomban februárban debütáló gép kezdőára mintegy 250 ezer forint lesz."
Nekem HS10-em van. Mikor kiderült, hogy lesz X-S1, elgondolkodtam a cserén. Kiváncsian vártam a fejleményeket és legfőképpen az árat. Ahogy romlik a forint, simán el tudom képzelni ezt az összeget, de nem is lesz akkor új gépem!
Ez már speckók alapján is elég tűrhető gépnek tűnik...
A 2/3-os szenzor reménykeltő, pláne ha az új technikákkal van megtűzdelve. Valahogy olyan S100FS retró feeling-em van a gép speckói alapján. Ott volt ugyanis hasonló méretű szenzor... látszik, hogy a ultrazoom-ban is visszavettek az agarakkal. Dicséretes, hogy maradt a 24 a nagylátó oldalon és visszavettek a tele-oldalon (gondolom a szenzor miatt)
Reménykedjünk a jó zajcsökkentésben és a moiré-mentes JPEG-képzésben... a HS10-20-nál ott szúrták el legjobban....