A topicban próbálunk tanácsot adni az erős, egészséges citrusok neveléséhez, szaporításához.
Érdekességeket, hasznos információkat osztunk meg egymás között a citrusok világából:)
Legfőképp ajánlott weblap, pl. ahol igazán sok jó infó található:
http://www.friweb.hu/quicktor57/
Néhány éve foglalkozom hobbi szinten citrusok tartásával. Nemrég oltani is sikerült, nem is rossz eredménnyel, s ezen felbátorodva, a maradék, szép számú magoncomat is szeretném beoltani, ebben szeretnék Tőletek segítséget (konkrétabban oltóanyagot) kérni.
Amennyiben tehát az alábbi növények bármelyikéből, vagy bármilyen más, általatok nevelt citrusféléből rendelkeztek oltásra alkalmas, fölös ágakkal, akkor postán, vagy személyesen (budapesti vagyok), szívesen fogadnék néhányat. (Költségtérítés ellenében.)
Amennyiben tudtok segíteni, kérlek Titeket, írjatok az alábbi e-mail címre: alegnagyobbricsi@gmail.com-ra.
Köszönöm a válaszod. Jelenleg kint nappal 10 fok körül van (Ausztria, Vorarlberg), de éjjel leeshet -1 -2 közé is még. Esetleg érdemes még így is kirakni, vagy ez még túl hideg neki?
A nagyon napos nappaliban (20-22, de inkább 22 fok) nem lenne el? Vagy túl meleg neki?
Az 5 citrom ami rajta van még zöld, azok az ágak nem barnulnak vissza amin a termés van, az összes többi igen.
A C.medica nem citrom, hanem cédrát. Pontosabb név nem volt a cetlijén?
A visszaszáradás arra utal, hogy túlöntözted, a gyökérzete károsodott. A fény kevés, ahhoz a 15 fok sok, a 22-23 fok nagyon sok, a heti öntözés meg nagyon sok ilyen körülmények között.
Ha már kevés fény van, akkor célszerű 0-10 fok közt tartani a citrust, nagyon kevés öntözéssel.
Ne öntözd tovább, ne vagdosd, és minél hamarabb rakd ki nem szeles, kezdetben félárnyékos helyre.
Kb 3 hete vettem egy citromfát (lásd kép), a 3 hét alatt ledobta az összes levelét.
Lent volt a pincében egy ablak mellett, de talán kevés volt neki a fény és ezért dobta le a leveleit? (a pincében kb 15 fok lehetett). Öntözve hetente volt, amikor kiszáradt a földje. Nemrég hoztam fel a nagyon világos nappaliba (22-23 fok).
Valamit még tudok vele kezdeni? Vagy sajnos kuka az egész? Kinőnek még vajon a levelei?
Sziasztok! Oltással szeretnék tavasszal - nyáron kísérletezni. Ha lesz valakinek a tavaszi metszésnél eldobandó bármilyen citromféléjéről szárdarab, szívesen fogadnám. Cserébe amarillis, liliom mix ( 25 féle ) hagymákat tudnék adni - melyek belga kertészetből érkeznek majd....
Azzal kezdem, hogy nem vagyok szakértő, de én a következőket tenném: Mivel, szerintem Olaszországból magával hozott károkozóval állunk szemben,nem is biztos, hogy konkrétan beazonosítható a tettes, vagy tettesek. A levél gombafertőzést mutat. Ha nem találtál rajta atkát vagy más rovar-kártevőt, én gombaölőszerekkel próbálkoznék első körben. A tövénél levő mézgát mindenképpen lekaparnám, lemosnám, - egy kicsit jobban kibontanám ott a talajt, hátha van valami a tövénél. Ez már rovar károkozására utal. Ha felfedezel valamit, akkor az ellen is kellene védekezni. Sikeres próbálkozást!
Én egyébként egy kicsit szárazabban tartanám a talajt.
Anyám kapott tőlem egy meyeri citromfácskát kb 1 hónapja.
Sajnos a mellékelt képen látható tüneteket produkálja a növény, a legfuribb a tövénél lévő ragacsos valami..meg a levelek se normálisak , sárga apró pöttyök pl.
Tudnátok segíteni,hogy hogy hozza formába?
Világos erkélyen van jelenleg a növény (direkt napfény kevés éri)
Sziasztok! Egy kérdésem lenne: ez a citrus tényleg kalomondin és PT. hibrid,esetleg magonc? A magonccal érdemes foglalkozni? Lehet h citrandarin vagy átvertek vele?
Van nekem egy metszés előtt levő clementinem (Citrus × clementina), ami egy hibrid - mandarin és narancs között. Virágja már volt ősszel, de még nem termett. Ha érdekel, küldhetek pár ágacskát belőle.
Van, ill találtam egy másik "vonalat" is. Ez pedig a C. x limonia, amit másképpen Rangpur limette, Rangpur lime és Lima rossa v. Limetta rossa néven is emlegetnek.
A kérdésedre: Én is összefutottam már a "limone rossa" névvel, és kutakodva leginkább a "Citrus × volkameriana"-hoz vezettek a nyomok. Ezt magyarul vörös citromnak nevezik, lásd: "Egzotikus dísznövények".
Hátha ide tévednének azok, akik tényleg szeretik, gyűjtik ezeket a növényeket, és segítik egymást hasznos tanácsokkal, esetleg szaporítóanyagokkal is. Jó lenne, ha a feleslegessé vált (pl.: fakoronák alakításánál, vagy csak úgy...) nemes hajtások csere-beréje is beindulna! És még sok minden más...
van egy ilyen növényem ami véletlenül fejlődött ki egy egy eldobott magból. Azóta szépen növekszik(már vagy tíz éve), viszont nem sikerült konkretizálni hogy mi lehet. Édesapám grapefruit magokat dobált abba a cserépbe ahonnan kinőtt, de ki tudja:)
Tudtok őbenne segíteni? Se virágot se gyümölcsöt nem láttam rajta soha...
A legtöbb mandarinfajta megporzás nélkül is terem. (Pl. a satsumák.) A klementinhez azonban mindenképp kell más citrusféle porzója. Termőhelyein általában grapefruittal ültetik vegyesen. Neked valószínűleg ilyen van.
Egyébként ez a citrusos topik igazából nem él. Én is csak véletlenül tévedtem ide.
Javaslom a "banánfa, citromfa" topik használatát. Tegyél fel oda képeket a növényről. Közeli képről, a levelek alakjáról, talán van aki meg tudja mondani a fajtát.
A. Sebeztél vettem több éve mandarinfát. Már többször virágzott. Rengeteget, de elsárgult és lehullt róla mind. Némelyik már 1cm átmérőjű volt. Mi lehet a gond? Vagy az a fajta alapból terméketlen? Esetleg helyette melyik fajta volna jobb?