Keresés

Részletes keresés

NJani Creative Commons License 2011.10.29 0 0 16

Értem. Nem tudom már hol olvastam, de a Lytronak nem első sorban a fotográfiában jósolnak jövőt, hiába fényképezőgép, hanem tudományos és kutatási területeken.

Előzmény: halaloszto (15)
halaloszto Creative Commons License 2011.10.29 0 0 15

nem a 3dmozi temara gondolok. 

 

mondjuk ugy, tudomanyos cikket lehetne irni arrol, hogy a lytro kepbol rekonstrualhato a vilag terbeli alakja.

 

lefotozom a sakktablat lapos szogbol, es elvileg a kepben benne van, hogy melyik figura milyen messze volt a kameratol. igy megvan a harmadik dimenzio, elvileg lehetseges egy 3d modellt generalni az egeszrol. van egy csomo kutatas, ami arrol szol, hogy pl mozgas kozben keszitett sok fotobol, meg hasonlokbol hogyan lehet a vilag teljes haromdimenzios kepet/modelljet eloallitani. ha belegondolsz, pl egy robot vezette autonak is erre van szuksege. lassa hogy mi van korulotte, es azt is "lassa" hogy azok a dolgok milyen messze vannak.

 

szoval en azt varnam, hogy legyenek ilyen publikaciok is, de egyelore nem talalok.

vajk

Előzmény: NJani (14)
NJani Creative Commons License 2011.10.28 0 0 14

Értem, de hogyan jelenítesz meg térbeliséget, ha csak egy szögből van az információ lefotózva?

Előzmény: halaloszto (13)
halaloszto Creative Commons License 2011.10.28 0 0 13

az hogy hetkoznap 3d-nek hivjak a sztereot, az egy dolog. en nem a sztereora gondoltam.

 

hanem hogy ez a cucc a kepen levo pixeleknek nem csak a szinet, hanem a fenykepezotol valo tavolsagat is rogziti. ergo a rogzitett informaciobol elo lehetne allitani a jelenetnek a terbeli elrendezeset.

 

vajk

Előzmény: NJani (12)
NJani Creative Commons License 2011.10.28 0 0 12

Egy optika van. Mitől volna térhatású kép? A 3D a Lytro-nál azt jelenti, hogy nem egy sík van.

Előzmény: halaloszto (11)
halaloszto Creative Commons License 2011.10.28 0 0 11

En azt hiszem kicsit ertem mit csinal, csak azt hianyolom, hogy ha tenyleg azt csinalja, akkor a rogzitett informaciobol lehetne 3d rekonstrukciot csinalni, azt nem nem lattam demozni sehol.

 

vajk

Előzmény: foveon (8)
halaloszto Creative Commons License 2011.10.28 0 0 10

kell hozza egy radar, ami a tavolsagokat lemappeli, es onnantol PS kerdese a 4.56m-re fokuszalas.  :-)

 

vajk

Előzmény: NJani (9)
NJani Creative Commons License 2011.10.28 0 0 9

A nagy mélységélesség már megoldott, úgy hívják kompakt kamera picsányi érzékelővel, 4mm-es fókuszú optikával. :-)

Előzmény: halaloszto (7)
foveon Creative Commons License 2011.10.28 0 0 8

latom nem nagyon megy ennek a kameranak a megertese. ez nem errol szol. ez egy olyan technika ami most ert el abba a fazisba hogy tudnak belole valamennyire hasznalhato, hetkoznapi ember kezebe adhato gepet csinalni. a technikaja nem uj, 19080ban ki lett talalva, voltak megvalositasok, de nagyok es dragak. ez a nagyfelbontasu erzekeloknek es a miniaturizalasnak hala lejutott erre a szintre.

kerdesed olyan volt mintha egy celgeptol azt a funkciot varnad el amire legkevesbe terveztek. arra vegyel egy kompaktot aztan 20cm-tol vegtelenig minden eles lesz (vagy inkabb homaly amileyenek).

a megapixelbuziknak meg ugye nincs mas mertekuk csak az. eben is van sok megapixel csak nem ugy mint egy hagyomanyos gepben, mivel azokat a pixeleket a 'sugarvektorok' szamitasara hasznaljak. erdemes megnezni az adobe demovideojat a plenoptic technologiarol, meg utanaolvasgatni. egyebkent gyartanak mar regebb ota tobb plenoptic elvu kamerat, csak azokat nem dobtak fel ilyen blikk szintuen igy nincs is topikjuk...

 

Előzmény: jantamron (6)
halaloszto Creative Commons License 2011.10.28 0 0 7

gondolom siman. de nem azt kell keresni hogy mit nem tud amit masok, hanem hogy mi az a problema, amire jo es mas nem.

 

vajk

Előzmény: jantamron (6)
jantamron Creative Commons License 2011.10.28 0 0 6

Hogy fog ilyen géppel nagy mélységélességű kép készülni, ha azt akarja a fotós, hogy minden éles legyen, mint egy tájképnél például?

halaloszto Creative Commons License 2011.10.28 0 0 5

ha igaz amit irtam, akkor mire 12mp lytro kepeid lesznek, addigra a tobbieknek 60mp mezei fotogepuk lesz, es azert az is izgalmas am.

 

vajk

Előzmény: NJani (3)
apaf3j Creative Commons License 2011.10.28 0 0 4

Pár napja én is megnézegettem, milyen infó található a gépről illetve a technológiáról. Nem akarok hülyeséget mondani -- és most nem találom a forrást --, de mintha valahol úgy 1000x1000 pixel körüli képméretről (illetve "legalább ekkoráról") írtak volna a jelenlegi gépeknél. De elég, ha megnézed a www.lytro.com -on látható képeket. Elég kicsikék, és azért az élesség sem az a "hanyattvágom magam" kategória. Másfelől viszont arra, amire szánják (azaz hogy tényleg bárhol, bármikor azonnal képet tudj készíteni, vagyis a pillanat megörökítésére) kétségtelenül remek megoldás.

 

Nem tudom, feltűnt-e az az apróság, hogy a képek feldolgozását a Lytro szerverei végzik. Úgy tűnik, nem akarják kiadni a kezükből az algoritmust sem :)

Előzmény: NJani (3)
NJani Creative Commons License 2011.10.28 0 0 3

Persze, de a fejlődés exponenciális. Ráadásul a felbontás függ a felülettől is, nomeg a számítási kapacitástól. Összességében elképzelhető 5-10 év távlatában a 12-16 megapixeles "Lytro" képek létrejötte. Az azért már izgalmas lehet.

Előzmény: halaloszto (1)
NJani Creative Commons License 2011.10.28 0 0 2

Igen, a tulaj PhD értekezésén most próbálom átrágni magam. :-) Egy csomó dolog így sem igazán világos ...

Előzmény: mert mindig a hoki (0)
halaloszto Creative Commons License 2011.10.28 0 0 1

szerintem ez a felbontas a kritikus resz ebben. 

 

van egy olyan erzesem, hogy maga az erzekelo benne vagy kommersz, vagy legalabbis kommersz technologiaval gyarthato. es mivel az erzekelo kepessegeinek egy resze elmegy a a melyseg rogzitesere, a felbontas mindenkeppen kisebb lesz, mint amit az erzekelo (vagy annak gyartastechnologiaja) tud. 

 

igy ha 2011-ben tomegben 12mp erzekeloket tudnak elfogadhato aron gyartani, akkor 2011-ben a lytro 2mp-t tud. 

ha jovore elerhetoek lesznek a kommersz 16mp erzekelok, akkor a lytro el fogja erni a 2.5mp-t. 

 

de orokre egy komoly szorzoval el lesz maradva a mezei 2D fenykepezogepektol. ami egy csomo helyen nem gond, lasd videokamerak, tv, hasonlok, de a rendes optikai fokuszos fenykepezogepeket emiatt eselye nincs barhol is lecserelni.

 

vajk

Előzmény: NJani (-)
mert mindig a hoki Creative Commons License 2011.10.28 0 0 0

Hát nem is tudom, de a 0-nál több információ van a honlapjukon, még a tulaj PhD értekezése is fenn van ami az elméleti alapokkal együtt tárgyalja az egészet.

Előzmény: NJani (-)
NJani Creative Commons License 2011.10.28 0 0 topiknyitó

Azért nyitottam ezt a topikot, hogy megpróbáljuk közösen összeszedni az infót és tudást a Lytro kamerák működéséről. Az alapötlet, hogy a fényképezés során ne legyen szükséges bármilyen élességállításra, ráérünk később, a számítógépen megadni, hogy hol legyen a képen az élesség. Komponálj és fotózz. Az ötlet és eljárás előnyeit nem kell hangsúlyozni. De hogyan működik az egész és mi a technológia lényege, az azért szorul némi magyarázatra. Amit a gépekről egyelőre tudni lehet, hogy a Lytro három kamerát dobott piacra, amik felépítésüket tekintve inkább hasonlítanak egy dianézőre, a közös műszaki paramétereik pedig a következők:

 

  • Optika: 8x átfogású, F2.0 konstans fényértékű (ekv. 35-280 mm)
  • Kezelőszervek: bekapcsoló, kioldó, zoom csúszka, érintőképernyő
  • Kijelző: 1,46"-os LCD érintésérzékeny felülettel
  • Áramellátás: belső Li-Ion akku
  • Váz anyaga: alumínium
  • Tömege: 214 gramm
  • Mérete: 41 x 41 x 112 mm
  • Fájlformátum: Light Field Picture File *.lfp
  • Light Field felbontás: 11 Megaray
  • Felbontás: HD minőségű interaktív élőképeket készít
  •  

    A működési elv nagyjából az, hogy a Lytro háromdimenziós képet rögzít figyelembe véve a fénysugarak irányát, beesési szögét, intenzitását, stb. Az így rögzített, gyakorlatilag teljes mélységű képen utólag az élesség bárhol elhelyezhető. A felbontás egyelőre nem túl nagy, HD minőséget ír a gyártó, de ez nyiván változni fog a technológia fejlődésével.

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!