Keresés

Részletes keresés

nemkelltabu Creative Commons License 2016.10.11 0 0 52

Lájk!!! :-)

Kulcsszó az empátia! Valószínűleg nem csak itt, hanem az élet valamennyi fontos kérdésében...

Előzmény: Törölt nick (51)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.11 0 0 51

Értelek, ebben igazad van. Úgy vélem az ítélkezés egy általános emberi gyarlóság és mint ilyen talán érthető, de mindenképpen egy nagy képmutatás a keresztények jó részénél, ha a tanításokat figyelembe vesszük. Ahhoz, hogy valaki megértéssel forduljon öngyilkosokhoz nem világnézet kell, hanem empátia, ami vallás- és ideológiafüggetlen. 

Előzmény: nemkelltabu (50)
nemkelltabu Creative Commons License 2016.10.11 0 0 50

Szervusz RELP!

Most hadd reagáljak csak a következő mondatodra: "...Ha nem hiszel abban amiben ők miért számít mit mondanak?..."

Az ún. keresztény hit alapvető állításaiban, úgy érzem, hiszek.

De, hogy az öngyilkosság kérdéskörénél maradjunk, nem tartom hitelesnek azokat az embereket, akik ilyenkor sietnek ítélkezni embertársaik felett!

És, hogy Isten mit gondol az öngyilkosságról? Nem hiszem, hogy örül neki. Szerintem inkább nagyon szomorú.

Ugye érezhető a kontraszt a kétféle viszonyulás között? Én tulajdonképpen csak ennyit akartam mondani...

Előzmény: Törölt nick (49)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.11 0 0 49

Az öngyilkosság talán az egyik végső szabadságjoga az embernek. Élhetnek vele olyanok is, akiket gyakorlatilag minden joguktól megfosztottak, például a rabszolgák.

Nyilván egy relatíve stabil lelki állapotból az ember könnyen beszél, de egyszerűen nem kell foglalkozni a vallásosak ellenvetéseivel. Ha nem hiszel abban amiben ők miért számít mit mondanak? Persze tudom, a gyakorlatban az ember nem tudja ilyen egyszerűen kivonni magát mások hatása alól, különösen nem egy ilyen lelki állapotban.

A "vigasztaló" szó jó, ami viszont a jelszavunk legyen inkább az a "segítő". Először is segítsünk az öngyilkosságot fontolónak, hogy a problémáit megoldhassa, legyen az lelki, vagy más jellegű. Nagyon sokféle módja van ennek, beszélgetés, szakember segítsége, stb. És tovább is megyek, segítsünk azokon is, akik számára az öngyilkosság valóban az egyetlen megoldás. Azaz támogassuk az eutanáziát.

Előzmény: nemkelltabu (48)
nemkelltabu Creative Commons License 2016.10.11 0 1 48

Üdv Mindenkinek!

Kedves Mumu, elsősorban a Te hozzászólásodra szeretnék válaszolni, noha nem tudom, olvasod-e még a fórumot?

Számomra nagyon szimpatikus az az elfogadó hozzáállásod a témához, amiről írásod tanúskodik. (Lehet, nem is az előzmény hsz.-odban részletezted, hanem a következőben? Mindegy, most már erre válaszolva írok...)

Sajnos elég sokszor találkoztam már vádló-kárhoztató hozzáállással, amivel az öngyilkosokat sokszor illetni szokták. Jellemzően azok vádaskodnak így, akik nem is ismerték az érintettet. Ha pedig a vádaskodásukat hangsúlyozottan hit-vallási alapon teszik, akkor különösen a bicska szokott nyílni a zsebemben! Van az a fajta "evangelizáció", amiből köszönjük, nem kérünk! Ez a fajta vádaskodás is ilyen.

(Az előbb megengedtem magamnak a többesszámot. Ezzel nem az öngyilkosok klubjára céloztam, hanem azoknak a "klubjára", akik a visszatetsző emberi megnyilvánulások hatására utálkoznak a vallásoktól. Direkt vallásokról beszéltem, nem pedig hitről.) 

Hogy eredeti kérdésedre válaszoljak: Igen, szerintem van joga az embernek eldobni az életét!

Sőt, továbbmennék: Inkább az embereknek nincs joguk ítélkezni azok felett, akik ezt (mármint az öngyilkosságot) megtették, vagy meg akarják tenni!

Mindezzel persze nem propagandát szeretnék indítani az öngyilkosság mellett. Távol legyen!!!

De eddigi életem során magam is sokat rágódtam ezen a kérdéskörön. És azt gondolom, azon szerencsétlen embertársainknak, akik annyira elkeseredtek, hogy egy ilyen döntést meghozzanak, nem vádlásra és kárhoztatásra van szükségük, hanem egészen másmilyen hozzáállásra! Vigasztaló hozzáállásra!

A bősz vallásosaknak meg azt üzenem, hogy a "vádló" az ördög elnevezése, a "vigasztaló" pedig a Szent Szellemé. Vajon miért? :-)

(Mumu, Tőled pedig bocs, hogy -felszólításoddal ellentétben- végül is nem ellenkeztem, hanem egyetértettem. ;-))

...

U.i: Lehet, néhányan kicsit erősnek találják ezt a hsz.-t így első megnyilatkozásra. De higgyétek el, sok régi feszültség nyomaszt belülről, nem csak ebben a konkrét témában, hanem más hit/vallás témában is. Igyekszem majd megkeresni a megfelelő topicokat, és ott szóvá tenni azokat is.

(Amúgy van "V" betűs nickem, amivel más, elvileg sokkal békésebb fórumcsoportból ki sem mozdultam eddig. Még olvasói szinten sem nagyon. Ezen új regisztrációm előtt pár napja már olvasgatom az itteni témákat, és jobbnak láttam új nickkel beszállni, mert ez "neccesebb" témakör, mint az a másik...)

Üdv: Tamás

Előzmény: Mumu (2)
Mumu Creative Commons License 2011.10.19 0 0 47

Kell?

Mi teszi hogy le akarjunk beszelni valakit arrol hogy hatarozon(ha ép az esze) sajat mivoltájáról ?

Előzmény: sane! (46)
sane! Creative Commons License 2011.10.14 0 0 46

Ezzel speciel egyetertek. Szerintem ha valaki Svajcban elmegy egy ilyen jegyzohoz, hogy igazolja szandekat, siman le lehetne beszelni.

Előzmény: Sikambria (27)
Mumu Creative Commons License 2011.10.14 0 0 45

Mi akik  szemelyes jógunknak tartjuk az életunk vitelét (ebben benne a vége is) azert  éppen az elhatarozasunk szabad jellegevedelmeben,sajnos el kell fogadjuk a svajci szabalyozasnak azt a reszet is hogy tettunket magunk kell elvegeznunk (bar megtalajak a lebenultak szamara is a technikai lehetoseget) es hogy az aki ezt az utat valasztja  a halalnak  elhatarozasa pillanataban  fel tudja fogni lepesenek sulyat,kovetkezmenyet.. Erre a svajci sabalyzat  3 kulonbozo napon  hivtlaos szemely (csak kivitelsen nem jegyzo) elott ki kell nyilvanitanaia ebeli akaratat..a hivatalos szemly meg kell legyne gyozodve hogy  az illeto  szelelmi  kepesegenek teljeben van.

Mumu Creative Commons License 2011.10.14 0 0 44

Es Svajc..

De vigyazz  az euthnasia nem  onkentes ongyilkosag..

Előzmény: IGAZ456 (42)
1000év Creative Commons License 2011.10.14 0 0 43

Van olyan öngyilkosság ami nem zárja ki az embert Isten országából. Erre Sámson esete a jó példa.

Előzmény: IGAZ456 (42)
IGAZ456 Creative Commons License 2011.10.13 0 0 42

Pompás ötlet - csak ellentmond az orvosi eskünek. (Egyébként van, ahol engedélyezik az eutanáziát - pl. Hollandia.) (Én nem értek egyet vele, több okból is.)

Előzmény: Törölt nick (24)
Sikambria Creative Commons License 2011.10.11 0 0 41

ötletes, díjazom☺

Előzmény: Törölt nick (40)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.11 0 0 40

Prof is vagyok, Tata is, és még proftatám is van!! De nem lehet mindent egyszerre Kifejezni!!

Előzmény: Sikambria (39)
Sikambria Creative Commons License 2011.10.11 0 0 39

De jó Neked, de látom fogad már nincs /proftata/☺

Előzmény: Törölt nick (37)
Sikambria Creative Commons License 2011.10.11 0 0 38

Nálam azt, h. olvastam a hozzászólást, de válaszra sem érdemes, vagy nincs értelme a vitának a nézetbeli különbség miatt, stb...

Előzmény: Törölt nick (33)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.11 0 0 37

Nekem meg van!!

Előzmény: Sikambria (36)
Sikambria Creative Commons License 2011.10.11 0 0 36

Ja, és nincs prosztatám, nem is  volt.☺

Előzmény: Paleokrites (31)
Sikambria Creative Commons License 2011.10.11 0 0 35

Hát most nagyon mellélôttél, mert pont magamról beszéltem. Látod, amikor megítélünk másokat. Az elmúlt egy hónapban 3-szor voltam halálomon, egyszer a mentôs volt a sztori, úgyhogy errôl azt hiszem, nem kezdek Veled vitába.

Előzmény: Paleokrites (31)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.11 0 0 34

Hát ez meg mi?

Előzmény: Báthory Ödönke (25)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.11 0 0 33

A Hmmm mit jelent egy vitában? Igent? Nemet? Nemigent? Mittudomént?

Előzmény: Sikambria (29)
Paleokrites Creative Commons License 2011.10.11 0 0 32

Sajnos az eutanáziát nem vezették még be....., holmi keresztényi erkölcsi demagógia miatt!

Paleokrites Creative Commons License 2011.10.11 0 0 31

Látszik, hogy magadról se sokat tudsz, hogyan is ismernéd bensődet, ha mér a levegővétel sem fáj, nem érzed a májadat, veséidet, prosztatádat, a csontjaidat sem járás közben, avagy alvásból felriadva, hogy elviselhetetlen, de valami eszmei idálelméleted van erről az öngyilkosságról, hogy mennyire beszűkültség lehet, szerintem az ilyen felfogáshoz még beszűkülni sem kell, annyire kicsi!

Mumu Creative Commons License 2011.10.11 0 0 30

minden esetben ?

vagy leirhatatlan fajdalmai vannak,vagy ra van utalva szeretettjei segitsegere  azokénak a segitsegere akik napi munka utan vagy megfosztva magukat a keresettol apoljak ?

Vagy egy hosszú idö utan látszik rajtuk a fásultság,az ingerultseg,a beteg ugy erzi elveszti szemelyiseget,  nem veszik már  szamba elhatarozasoknal hanem mint egy kedves csomagot kezelik.. mert ezzek még a szep variansok,mikor nem sszidjak meg hogy bepisilt,bekakalt,feldontotte a vázát..akkor kell segitseg szamara mikor eppen vendeg van,jo musor van a TVben,gyerekek vannak latogatoban az unokanal..ferje/felesege kacerkodik elotte  egy  bejaratossal.. Hm

Sikambria Creative Commons License 2011.10.10 0 0 29

Hmm...

Előzmény: poligofrén (22)
Sikambria Creative Commons License 2011.10.10 0 0 28

Nem így gondolom.

Előzmény: MageGuild (16)
Sikambria Creative Commons License 2011.10.10 0 0 27

Azt gondolom, h. az igazi öngyilkosjelölt minimum tudatbeszükült állapotban van.

Előzmény: nincsparmezán (15)
Sikambria Creative Commons License 2011.10.10 0 0 26

Hmm...

Előzmény: Törölt nick (13)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2011.10.10 0 0 25
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.10 0 0 24

a polidili öngyilkosság topicjában egy Willie Masters nevű nick arról értekezett, hogy szerinte meghatározott türelmi idő után saját kérésre, bizonyos feltételek hiányában a teljes költség értelemszerűen előzetes megtérítésével, szervezett és kulturált körülmények között ki kellene végezni az egyént.

nem csak súlyos betegség esetén, ami az eutanázia klasszikus esete, hanem ennek hiányában is (persze terápia, egyéb segítség felajánlása, stb. nyilván kötelező lenne)

így véget lehetne vetni sikertelen öngyilkosság következményeitől való rettegésnek, megalázó módszerek igénybevételének, stb.

én támogatom az ötletet.

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.10 0 0 23

Kidobhatja, de ha az ajándékozó elszállt magaimádó, akkor ez esetben is megsértődik :-)

Előzmény: MageGuild (21)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!