A társadalom alrendszereit erősen irányítani kívánó, korrupt, represszív rendszer működött körülöttünk. Félelemkeltéssel, propaganda-médiával, a legalitás határait áthágó vagy azokat feszegető eszközökkel igyekezett kontrollt gyakorolni. Zsidó szempontból leginkább értékelhető vonása a jó kapcsolat fenntartása volt Izraellel vagy inkább annak Benjamin Netanjahu vezette kormányával.
Az Orbán-rendszer a magyar zsidó közösséget is erősen befolyásolta. Az EMIH-et feltőkésítve, megtörni próbálta a legnagyobb érdekképviselet, a Mazsihisz hegemóniáját, és megvásárolva bizonyos embereket, megosztotta és egymás ellen fordította a Mazsihiszen belüli csoportokat is. A cukor és korbács romlott eszközeit használta, kormánysajtójában és szövetségesei által a zsidó közösségben is létrehozott revolverlapban (Smúzoló) uszított, pellengérre állított több zsidó vezetőt, másokat ellenükben támogatott, és aláásta a magyar zsidóság legitim vezetését.
Egy nyugdíjas hölgy naplójából ide másolt részlet:
" Vasárnap óta még optimistább vagyok, mint eddig voltam. Éjbe nyúlóan néztem a választást, és ugyanúgy ünnepeltem itt magamnak, mint az a sok ezer boldog ember a Batthyányi téren.
A régi rendszer leváltódott - életemben másodszor -, ez remélem, biztos.
Ahhoz, hogy a lelkes szőke srácban is bízhassam, még sokat kell komolyodnia és főleg lehiggadnia.
Az esélyt megadom neki, ha él vele, és jól használja, már nem leszek ennyire bizonytalan.
De most még a reménykedés időszaka van, hadd legyek felhőtlen hangulatban! Vér nem folyt, győzelem elismerve, forradalom se tört ki, mit kívánhatnék még?
A korábbi, ugyancsak vagyon elleni bűncselekmények miatt különös visszaesőnek minősülő 55 éves férfi január 16-án este bement egy VII. kerületi zsinagógába, és
a tóraolvasó emelvényen található ezüst adománytábla több részét letörte, majd a hímzett imaleplekkel együtt ellopta.
Az okozott kár meghaladta a 15 millió forintot. Az imaleplek az ügy másik gyanúsítottjához kerültek, aki az egyiket a VII. kerület, Klauzál téri piacon eladta.
Nem vagyok zsidó, de nagyon szeretem, becsülöm a zsidó embereket.
Gyerekkoromban kezdődött. Neufeld Pist volt a legjobb barátom. Az ö biciglijén tanultam meg biciklizni. Tejtetővérek voltunk, bár nem tudom, hogy anyám etette-e Pistit vagy Neufeld néni szoptatott engem. Aztán 44-ben Pisti elment. Elvitték 7 éves volt. Sosem jött vissza.
45-ben apámat elvitték az oroszok. A szomszéduknál bújkált Kató néni. Azt mondták erdélyi menekült. Nem az volt. El tudta intézni, hogy az oroszok elengedjék apámat.
Amikor felnőltem, s elkezdtem dolgozni, az idősebb zsidó kollégák segítettek, tanácsokat adtak, tanítottak, vezettek. Igaz, hogy nem tudtam, mert nem érdekelt, de a barátnöim - egy kivétellel - mind zsidók voltak. Szépek, okosak, kedvesek.
Aztán megnösültem. Zsidó feleségem van, és a családja úgy fogadott be, mintha a saját gyerekük lennék. Jobb házasságot el sem tudok képzelni.
Szeretem a zsidókat.
Van kultúrájuk, van hagyományuk és van eszük. Szorgalmasak.
Sokat beszéltünk ma a Tiszáról, segítsen nekem megérteni. Ma vendégem volt Szepesfalvy Anna fővárosi közgyűlési képviselő, ő több alkalommal napirendre kérte az aluljárók éjszakai bezárását, ahol metró is van. A Tisza nevű párt korábban ezt megszavazta, most viszont tegnap levetette a napirendről. Mit lehet ebből lekövetkeztetni. Ugyan ők még nem országgyűlési képviselők, de hát hogyha a közvélemény-kutatók, akiket ön plusz-mínusz propagandistáknak nevezett, eléggé érthető módon, pedig nem szoktam mindig egyetérteni Önnel, tehát akkor mit lehet itt most ebből leszúr... leszűrni, hogy az egyik alkalommal megszavazták és akkor ezt most levetetik a napirendi pontról? Itt az ajánlat az volt, hogy használják éjszaka, főleg az idős emberek a zebrákat, mert nem biztos, nincsen akkora biztonság, szenny, járványok, meg amit akar a világon, a graffitikről nem is beszélve, és gazdaságilag is ha, London, Róma, Párizs is, ahol metró van, ha nincs metró, be tudja zárni, akkor mi miért nem zárjuk be, és ehelyett kitakarítjuk, rendbehozzuk és biztonságot garantálunk.
A Heti Tévé legutóbbi adásainak mindegyikét kevesebb mint száz ember látta a YouTube csatornájukon. Breuer Péter alapítványa a Magyarországi Zsidó Közösségi Médiáért Alapítvány rendszeresen kap támogatást Rogán Antal minisztériumától.