Tegnap este újra teszteltük, mert a múltkori hambiban sok volt a hagyma, ami elégé elnyomta az ízeket.
Ezúttal egy pizzára locsoltam belőle, és így már jó volt, értékelhető volt.
Érdekes íze van, de jó. Nem lehet egyértelműen megmondani hogy banánból van,
mert ez is fűszeres, paradicsomos.
A szakácsnak nem igazán ízlett, szerintem jó, csak kicsit savanyú, chilievős komámnak teljesen jó volt.
Háborús időkben találták ki, valahol a Fülöp-szigetek környékén, amikor a paradicsom nehezebben hozzáférhető volt számukra, viszont rengeteg banánjuk volt.
Valaki kitalálta, aztán sikeressé vált.
Eléggé elterjedt szósz a dél ázsiai régióban, csak itthon nem ismerjük.
Kereskedelmi forgalomban is kapható ugyanúgy mint a hagyományos ketchup.
Kicsit visszafogottabban kell fűszerezni legközelebb, de megállja a helyét.
nekem az indiai jön be, mint atomerő, mint kellemes íz..
voltunk itt Bp-n egy mexikói (ételeket kínáló)étterembe, aki meghívott az igen büszkén mondta, hogy na itt ha már négycsillagos csilit kérünk, attól is lerobban a gatyánk..
ismervén a hazai viszonyokat, ötcsillagos erejű szószt kértünk...a pincér újrakérdezett, biztos, biztos...
kihozták, aztán csend lett...mi júízűen tunkoltunk ezt -azt a csiliszószba, amikor észrevettük a csend okát.... mindenki minket nézett...
mivan?.. semmi.. jó a szósz?.. háát, gyengébb, mint ígérték, de finom...mondhatni elmegy...azóta sem értik..
Hát igazából a trópusi paprikák mind hosszú tenyészidejűek. Azaz már január végén el kell őket vetni, hogy nyár végére beérjenek.Én télen a fürdőszobában +világítással nevelem a palántákat.
Ha valakit érdekel akkor nekem lesznek eladó chili palántáim üvegházban nevelem őket márc vége felé már szép kiültetésre alkalmas erős palántáim szoktak lenni. Perszse a kiültetéssel jobb várni április végéig. 15-20 fajta chilit és 10-15 fajta paradicsomot szoktam ültetni.