Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

atRad Creative Commons License 4 órája 0 0 2954

Érdekes kis modell.

Mint Mustang,nekem a másik,azaz a barna jobban tetszik,de ennek is vannak olyan jellegzetességei amik tetszetősek.

Mondjuk nekem maga a fehér szín eleve kicsit idegen egy autón,ennek ellenére nekem is volt két igazi Fordom korábban amik fehérek voltak."Így dobta a gép",ilyen színben voltak amikor mégis megvettük őket,de amúgy ne ma kedvenc autó színem. :-)

Mondjuk a mostani nagy "Bálna" meg fekete,és az sem az,ez van,ezt kell szeretni.(Amúgy pont árulom is mert 1.6 HDI hétszemélyes Diesel,és mostanra már okafogyott,egyszerűen nem használjuk ki.

Mindegy is,vissza a témához.

A kis fehér Mustangnak a belső tere annyiban tetszik jobban mintha full fekete volna ,hogy jobban kiadja az egyébként nem rossz részletességű összképet.Tetszik hogy ott vannak azért a fekete részletek is.

Mondjuk ha az enyém volna,én lehet hogy egy vékony réteg félfényes lakkréteget fújnék rá,hogy ne legyen ennyire magasfényű,bár ha meg eredetileg olyan akkor nincs miről beszélni.

Nem tudom hogy csak nekem tűnik-e olyannak,vagy tényleg olyan is,de mintha picit vastag lenne a víztiszta plexi ami talán hangyányit torzít,(főleg a közeli képeken) bár ha mégis,akkor szerintem ezen nem nagyon lehet segíteni mert belülről kellene polírozni,ami nemcsak hogy nem is egyszerű,de talán el is törhetne az anyag menet közben.

A tetőablakos megoldás tényleg jó,mert többet mutat a beltérből,és a sok egyéb,lentebb említett részlet is jól áll neki.

Én talán még egy dolgot szoktam hiányolni ezeken a kis modelleken.

Miszerint az,hogy az ajtó nyílásoknál meghagyják a rést olyannak amilyenre lefújták,holott a valóságban ezek majdnem mindig sötét vonalakként jelennek meg,mivel elég szűk rések,és ezt sosem "korrigálják" egy kis befolyatott festékkel,ami élethűbbé tenné...de gondolom hogy "nagyüzemi" gyártásban erre nincs is lehetőségük,vagy éppen igény.Hasonlóan lehet ugyanez a helyzet az első hűtőrácsokkal/grillekkel,vagy épp a kerék felnikkel is.

Ezeket itthon is lehet orvosolni,bár nagyon el is lehet rontani,mint én is tettem a sárga Bel Air taximmal nemrég.Az ötlet jó volt,de mivel a mélyedések kicsit szélesebbek a modellen mint eredetiben lennének,visszakapargattam a befolyatott fekete festéknek jó részét később.

(Talán érdemes volna előtte picit belekarcolni egy snitzerrel finoman,hogy csak abban a mélyebb karcban maradjon meg a festék,míg a felesleget óvatosan vissza lehetne törölni,vagy karcolni egy fa fogpiszkálóval.

Tudom hogy te nem ezeket tartod a legfontosabb dolgoknak,de nálam a sok éves,több évtizedes makettépítő berögződések munkálkodnak,és ebben a műfajban a részletekre van kihegyezve minden. :-)

Összességében jópofa kis modell ez a fehér Mustang is,de mint mondtam,nekem a másik jobban bejön,mert számomra szebb annak a színe,és kevésbé sportos mint ez,de kinek hogy. :-)

Előzmény: FERENSZ (2953)
FERENSZ Creative Commons License 19 órája 0 1 2953

Altaya Ford Mustang GT:

Hoppá.
Még épp csak beparkolt a keresett barna sedan Mustang, máris jött egy társa.
Elérkezett ugyanis egy újabb KMO börze esemény, melyet nagyon vártam, lévén csütörtökön elég szívós napom volt egy sz.pós cím miatt, de szerencsére a péntek kicsit lazább volt.
Mivel pénteken benyomtam pár spicy sertésburgert, valamint szombaton is elmentünk az Ősökkel a közeli piacra, valamint a mekibe - mivel ajándék McChicken járt minden szendvics vagy menü mellé - aznap reggel gondoltam inkább kihagyom a szokásos McReggelizést és valami mást választok.
Miután megvettem egy-két dolgot, elhaladtam Pityusz lakása előtt és befordultam a lakótelepre, mondom megnézzük Golfi tesóját otthon van-e.
Így ott elfogyasztottam a reggelit, majd mentem Emberemhez.
A börzére volt lebeszélve egy modellem, de ahogy az lenni szokott, természetesen nem meglepő ha az ember onnan többel érkezik mint tervezte.
Ilyen ez a Mustang is.
Bár a különféle sorozatos újdonságokat megvan hogy kitől szoktam beszerezni, most viszont ha alkalom adódott rá, akkor miért ne?
Egy másik ismert modelles kollegától láttam meg, ráadásul egyszerre három olyan példányt is melyet terveztem, de idáig még nem találkoztam velük a mindennap nézett oldalon.
Így rákérdeztem milyen árban vannak és tettem egy ajánlatot.
Kicsit sajnáltam volna otthagyni őket, de mondom ha nem jön össze, akkor majd a modelles mikor felbukkan élek a lehetőséggel.
A börzén találkoztam még Pál Gábor, Ákos Cseresnyés, Gábor Balogh, Péter Snipergarage komáimmal, mintha valahol előttem rémlett volna Tokodi János is fél arc profilból és hangból, bár a nézelődés kötött le minket inkább és Németh József "Kingsman ügynök" úrral is összefutottam.

Meg kell mondanom, hogy nekem a régi Mustangok nem jönnek be.
Erről valamelyik nap raktam is ki egy képet a különféle évjáratos példányokat bemutatva.
Persze azért azok között is van egy-két olyan példány mely bejövős, de számomra azok túl régiek, a mai izom változatok meg azért nem jönnek be, mert már túl izzadtságszagúak.
Nekem a 80-as évek példányai jönnek be - mint ez a változat is - ahol elegánsan találkozik az erő és az elegancia.
Erős, de mégsem muszklit feszegetően az arcodba nyomós.
Filmekben is találkozhatunk eme példánnyal, pl Az Utolsó Cserkész filmben, melyben felfelé is képes menni egy robbanás formájában,

vagy az Ölve vagy Halva filmben, melyben Seagal ápolónőjének ilyen kocsija volt.

Persze annyiból volt más, hogy mindkét említett filmben az ponyvatetős-cabrio változat volt.

Elől szép lámpákat kapott, alatta égőhelyes kialakítással, valamint belül és a szélen is sárga irányjelzős beütéssel.
Szép a Ford logó is és jól néz ki a piros csíkkal elválasztott rész is, mely ugyanúgy fut oldalt is, alatta pedig a szürkére festett alsó rész.
Alul kapott két ködlámpát és jó a Nebraskai rendszám is.
A felnik is jól néznek ki, bennük természetesen ugyanúgy megkapta a Ford emblémát.

Amivel nem voltam - eleinte - kibékülve ezt a modellt illetően, azok a hátsó lámpái.
Ugyanis ezeket, vagy üvegből alakították ki, vagy műanyagból, fehérre festve, és rajta megcsinálva a piros rovátkákat.
Ezt szerintem jobban is meg lehetett volna csinálni, de végül is meg tudtam vele békélni.
Amit először láttam annál nem tetszettek, mivel a piros rovátkák néhol igen csak el voltak csúszva, vagy ferdék voltak, de szerencsére ezt személyesen tudtam csekkolni és - aránylag - nincs velük gond.
Kapott egy spoilert is, rajta szintén a féklámpa csík kiemeléssel és szintén ugyanúgy a Nebraskai rendszám.
Alul a szürke részben a Mustang GT felirat is odakerült.
Bár a képen nem látszik, de király alul a két kissé lekonyuló kipufogó is.

De még nem végeztünk.

Arra gondoltam, hogy ezentúl néha az apróbb részleteket telefonnal fényképezem, mivel jobban tudom az apró dolgokat a Google Pixel 6 Pro telómmal fényépezni és ezáltal bemutatni.
Nagyon jópofa és érdekes hogy tetőablakos kialakítást kapott, nem csak oda festve, hanem eleve így kialakítva és teljesen jó az összhang a modellt illetően a fehér-szürke festés kombójában a piros belsős kialakítással.

A hátsó oldalsó ablakon is megkapta a kis Mustang feliratot, melyen meglepődtem és nagyon jópofa :D
Itt szintén megfigyelhetők a felnik, melyekben szintén ott a Ford logó.

Természetesen az első kerekek mögött a küszöbnél is megkapta a Mustang GT feliratot, de elsőre kicsit furcsa volt nekem a kerekek mögötti küszöbös kialakítás, hogy valóban ilyen volt-e vagy csak a formaöntvény sikerült ilyenre, mivel nem teljes egyenes vonalban halad a vonalvezetés, hanem mintha kicsit ott felfele menne, vagy úgymond "elfogyna" vagy onnan alakulna ki hátrafelé.

Meglepő mód - sorozatos példányról lévén szó - a kormány és sebváltó, kézifékkar fekete kialakításúak lettek és a kormány mögött is kaptak óraegységes kialakításokat, melyekre nem számítottam, de ez kellemes meglepetés.
Bár nem tudom hogy jól látom-e, de lassan ideje lesz tankolni is :D

Mindenesetre még akár ha ugyanilyen festésben is, de ponyvatetős változatban is el tudnám képzelni hogy beszerezzem (ha lesz).

FERENSZ Creative Commons License 1 napja 0 0 2952

Hát az aukro oldalról még én sem vásároltam, mert ugye ezt eleinte a cseh oldalon tudtam csak megvenni.
Ott viszont nem tudtam a fizetést elintézni, utána meg átvittem volna a regisztrációm-email címem a magyarra, de akkor meg már nem engedélyezte.
Ráadásul ha a csehen meg is vettem a modellt, nem tudtam azt sem kiválasztani hogy itthon hova küldje, de inkább a fizetés volt a kérdéses, így nem tudom mennyire biztonságos vagy jó onnan vásárolni.
Amíg még volt én az OLX-et szerettem nagyon, egyszerű volt és gyors.
Felraktál egy hirdetést, ellenőrizték fél órán belül már fent volt és ott sem volt semmi jutalék vagy ilyesmi.
Megszűnt, nem is értem miért, hisz a románoknál ugyanúgy van.

Előzmény: atRad (2951)
atRad Creative Commons License 2 napja 0 0 2951

Hát nem semmi egy történet!

Amúgy tényleg alig van már olyan hogy valaki önzetlenül ad valamit egy másik embernek,pláne meg ismeretlenül.

A kocsi összességében nagyon szép tényleg,és pont ahogy leírtad,ezektől a dolgoktól lesz olyan amilyen...azaz tényleg kis gusztusos modell,jól tetted hogy beszerezted.

A Mexikói sorban sok jó kocsi van,érdemes belőlük párat beszerezni lehetőség szerint.

Ezt az Aukro nevű oldalt én is látom keresések kapcsán,de eddig még nem mertem onnan rendelni semmit.A Vinted-re regeltem be pár hónapja,de alapból nem érdekel,csak pár makett eladásának lehetősége miatt döntöttem így,egy kiber ismerős ajánlására,aki rengeteg 1/43-as modellt ad,vesz,pl. Csehországból,lengyelből...meg X. helyekről.(Nekem kicsit "kínai" az egész hóbelebanc ahogy az működik,és én meg mivel már öregszem és nem is nagyon szeretem az ilyen  újszerűségeket,nem is erőltetem nagyon.)

Én talán majd egyszer,ha rászánom magam és veszem a bátorságot,akkor esetleg rendelek az Aukro-ról 1/43-as modellt,addig meg maradnak a "bevált" források.

Előzmény: FERENSZ (2950)
FERENSZ Creative Commons License 3 napja 0 1 2950

Altaya Ford Mustang:

Talán nem titok, hogy lesznek Mustang példányok is bemutatva a Mustang sorozatos kiadásból, és mondhatni ez is egy Mustang, de ez mégsem azon sorozat részese.
(noha a cabrio példánya már benne van a sorozatban, így el tudom képzelni, hogy ez is meg fog jelenni idővel benne, ha nem is ilyen festésben)
Ez a példány több szempontból is különleges.
Egyrészt azért, mert nehezen találni, másrészt azért mert ha talál is az ember rohadt drága, de a harmadik dolog a legérdekesebb ami miatt különleges, az pedig a története az adott modellnek.

Kerestem egy ideje ezt a példányt, de nem jött össze.
Mikor Gábor Csaba Németh segítségével begyűjtöttem pár Mexikói sorozatos példányt, ez is tervben volt, de - akkor legalábbis - drágának éreztem azt az árat érte, vagy mondhatni kicsit sokalltam hogy megérje-e nekem olyan áron beszerezni amennyiért lehetett, annak ellenére hogy néhány más példányt később láttam olcsóbban :D - van ez így - így akkor mikor lett volna rá alkalmam beszerezni, letettem róla.
Később meg nem találtam, csak még kétszer-háromszor annyiért.
Na aztán figyelmembe került az aukro oldal, mely itthon is van és csehországban is - noha a vásárlással kapcsolatosan nincs infóm - de érdekesen alakult a modell beszerzése.
Regisztráltam a cseh oldalra, és ott - elvileg - meg is vettem a modellt, viszont a fizetést nem tudtam sehogy megoldani.
Utána a regisztrációt törölni akartam, vagy átvinni a magyar oldalra, de az meg már nem sikerült, lévén az az email cím hozzá van rendelve a cseh fiókhoz.
Felvettem a kapcsolatot az eladóval is - természetesen google fordítóval írva - akinek jeleztem hogy mindenképp igényt tartanék a modellre és ajánlotta a modellautós weboldalát hogy ott is fent van a modell.
De ott nem volt fent.
Ezt jeleztem is, majd kitette ott is, de ott a szállítást nem tudtam megfelelően kiválasztani, mivel csak cseh és szlovák packeta pontokat lehetett kiválasztani.
Persze volt UPS futárcég is, de gondoltam az az ár, csak az adott (cseh-szlovák) régióra volt értendő.
Aztán jött a fordulat.

Képes György barátommal úgy indult a kapcsolatunk, hogy - akkor még tök ismeretlenül - rám írt, hogy egy autót, melyet régóta keresek, csak úgy, totál random, ismeretlenül felajánlott számomra....ingyen :D
Nem is akartam elhinni, kamunak tituláltam, mondom ilyen mértékű bizalmat manapság, egyre korcsosuló világunkban valaki miért tenne?
Ráadásul nem hogy egy barátnak, vagy még egy alacsonyabb státuszban lévő ismerősnek - kivel esetleg nincs olyan erős szoros bizalmi kapcsolat mint egy baráttal - de hogy még főleg egy számára totál random idegen embernek.
De vannak még jószívű emberek.
És most már elmondhatom hogy ez az eset ismét megismétlődött, csak míg Képes György barátommal, honfitársammal itthon, Jaroslav Balcik jóvoltából most már nemzetközi szinten is.
Ő ugyanis az autickar.eu oldal kezelője-adminja.
Felajánlotta hogy elküldi nekem Magyarországra egy Packeta pontra, utánvétes fizetéssel.
Ugye manapság vannak akik azt mondják sose utalj előre mint vevő, mások meg az utánvétes fizetést nem leleményezik mint eladó.
Tény hogy kockázat mindig van.
Ez most sem volt másképp.
Meg is lepődtem hogy ismét találhattam "még egy Képes Gyurit" :D :D :D hogy egy ember, aki még csak nem is ebben az országban él, nem beszéli a nyelvet - s én sem az övét - ráadásul modelleket árul, tök random felajánlja hogy elküldi a keresett, vágyott modellt, egy másik országba, egy tök idegen embernek úgy, hogy még csak ki sem fizette.
Hát igen.....én sem akartam elhinni.
Aztán másnap jött is az értesítés a Packeta-tól, hogy a csomag úton van...

Még épp csak magamhoz tértem előző napi késős hazaérkezős napom után, mivel szinte csak fotóztam a Merciket, de a cikket másnap rittyentettem meg, és máris befutott a Mustang.
Persze nem pont oda érkezett ahova kinéztem, mert kaptam egy értesítést hogy a hely amit kiválasztottam zárva van, így a Sugárba küldték át.
Na gyorsan csekkoltam a hely nyitvatartását és nyugodt szívvel nyugtáztam hogy este 8-ig nyitva van, mondom akkor ha esetleg később is végzek még nyugodtan elérem.
Felmentem az emeletre és mielőtt még átvettem volna a modellt a packeta ponton, nyomtam azért egy gyors flippert, mivel van ott kint 2-3 gép :D
Miután azzal megvoltam - bár elég hamar elbuktam a három golyót, nem sikerült háromnegyed órát játszani ugyanazzal a golyóval és 8 millió pontot se szerezni - utána odébb álltam - pát métert - és végre átvettem.
Majd lent a mélygarázs parkolóban kibontottam és el sem akartam hinni hogy tényleg megérkezett.
Ráadásul semmi hibája sincs :D

Megmondom őszintén, nekem a Mustangok nem jönnek be.
Az olyan példányok mint pl James Belushi "Kutyám Jerry Lee" filmjében nekem túl régi, John Wick féle járgánya már menő és sportos, de szintén nem jön be, nekem inkább ezek a klasszikus, visszafogottabb, elegáns szedán féle variánsok jönnek be leginkább.
Így ezt is terveztem mikor megláttam, de mexikói beszerzéseimből egyenlőre kihagytam.

Elől szép dupla lámpákat kapott, szép a Ford emblémás hűtőmaszk is, valamint a lökösbe is kapott két kis sárga üveg irányjelzős berakást.
Rendszám plakettként a megneveezését kapta.
A tükör kicsit érdekes, hogy ilyen hosszúkás.
Jó a fekete-ezüst csíkozás, ami oldalt is végigfut.
A kerekek mögött megkapta az 5.0 jelzést is.
A felni is jól néz ki, középen kis fekete kupak festéssel.
Gurulás szép és sima.

Amit különösen imádok ebben a példányban azok a hátsó lámpái.
Nem csak hogy nem hagyták meg sima pirosnak, hanem megfelelően kialakították L alakban a piros, középen a sárga, belül a fehér rész és még a lámpák alatt az égőmélyedéses kialakítás is látható.
Az elválasztó fekete rész már csak kellemes ráadás :D
Megkapta a Mustang feliratot, kis csomagzár pötty is került oda mely mélyedéses is, nem csak festve és jobb oldalra a Ford logó is odakerült.
És ugye még azért is jópofa, mert az irányjelzők általában a széleken helyezkednek el, de néha vannak ilyen típusok melyeknél gyárilag középen vagy belül vannak.

Oldalt a kis ezüst pötty nem tudom pontosan mi akar lenni a kerék mögött-lámpák előtt, valamint itt is fut szépen a fekete-ezüst csík festés és a kipufogó is jól néz ki.

Még egyszer köszönöm Jaroslaw Balcik :D

FERENSZ Creative Commons License 2026.04.10 0 1 2949

Minichamps Mercedes 350SL:

Hopp és beparkolt tetős változatban is.
Igen, ez volt a másik :D
A kettő együtt rohadt jó árban volt, kár lett volna kihagyni :D
Még most sem hiszem el hogy annyiért sikerült őket megszerezni, de hogy mennyi is az annyi, azt inkább nem árulom el........jobb is ha nem tudod :D

Ez is szép lámpákat kapott, szélen sárga rovátkás irányjelzőkkel.
Szintén szép a krómos Merci emblémás hűtőmaszk, ahogy a króm lökös is szintén a ködlámpás kialakítással.
A felnik szintén krómok, bennük a megfelelő színnel lévő kupakfestés, benne a Merci logóval.

Hátul is ugyanúgy a szép rovátkás lámpa a megfelelő kialakításban.
A vonalvezetés és a csomagtartós rész, valamint a logó és felirat ugyanúgy szép, bár az autó fehér színe miatt kicsit kevésbé tűnik ki.
Szép a világosbarna tetős rész is.

Belül szintén nagyon igényes, akár csak a másik.
Szép a kormány, rajta a Merci logó, és az óraegységek, szellőzők, középkonzol rész is meg vannak csinálva.

És persze közösen a két szépség:

FERENSZ Creative Commons License 2026.04.09 0 0 2948

Egy ikon :D

Mely után anno megfordultak az emberek, ma meg még mindig :D
Nekem is cirógatja a lelkem mikor egy hasonló szép példányt látok élőben, még ha csak egy pillanatra is :)

Előzmény: MGB 1967 (2947)
MGB 1967 Creative Commons License 2026.04.09 0 0 2947

W107R :) Az egyik kedvemcem, élőben jó sokáig gyártották.

Pár kép élőben: 

Zoli

Előzmény: FERENSZ (2946)
FERENSZ Creative Commons License 2026.04.07 0 1 2946

Minichamps Mercedes 350SL:

A "Bobbi Merci" én csak ennyit mondanék.
Bár ez nem az :D
Mondjuk a Hongwell féle 560-asra is ezt a jelzőt szoktam használni :D
A sorozatban 380, 450 és 560-asok szerepeltek leginkább.
De persze a fehér is volt fekete tetővel a sorozatban.
Na nem voltam a sorozat nézője - pár epizódot megnéztem anno - de van az "imcdb.org", ezt az oldalt szívesen ajánlom bárkinek, mivel baromi nagy autós adatbázis.
Rá lehet keresni konkrétan a típusra, vagy a film alapján.
De pl még dokufilmekből is akadnak találatok pl az Autókereskedők epizódjaiból.

Van az a bizonyos oldal - melyet nem mondok meg melyik :P - és mint korábban már nem egyszer említettem, rohadt jó áron ki lehet fogni, akár márkás, minőségi modelleket is.
Így volt ezzel is.
Már mondhatni naponta nézegetek fel az oldalra és megláttam két példányt.
Egyik volt ez a szépség.
Egyet adott kb egy új modell akciós árában, vagy a kettőt együtt, picit többért, én pedig éltem is az alkalommal.
Gyorsan csekkoltam a képeket, néztem még a dobozuk is megvan, egyedül az azt körülölelő Minichamps papírdoboz nem volt meg rajta, de az kit érdekel?
Megmondom őszintén megvagyok enélkül a Merci nélkül - vagyis a gyártót illetően - mert persze megvan Hongwell-ben ami ugyan nem egy Minichamps azt el kell ismerni, de az is nagyon szépre sikeredett - még ha nem is ennyire - így nem feltétlen vártam egy szebb és jobb példányra.
De ha már így hozta a sors és még az ára is jó volt, akkor miért ne? :D

Megannyi filmben találkozhatunk vele, leginkább a Dallas sorozatból tudnám említeni, vagy a Beverly Hills-i Zsaru filmből.
Bár abban egy 380SL volt, de nekem ezek külsőre "egykutya" :D

Gyönyörű lámpákat kapott, rajtuk kis törlőlapátos kialakítással, szélen sárga, rovátkázott irányjelzős kialakítással.
Szép a Merci logós króm hűtőmaszk is és a króm-fekete csíkos lökös is tetszik, rajta két ködlámpával.
Sőt, ez mondhatni még oldalt is megy az autón, igaz festésként.
Szép a színnel megegyező, Merci emblémás dísztárcsa is.

Hátul szintén szép Mercedes barázdás hátsó lámpák, a megfelelő elosztásos kialakításban.
Szép a csomagtartó ajtón lévő ezüst vonalvezetés is, Merci logót is megkapta és a 350SL felirat is odakerült.

A belső se kutya, ahogy már egy Minichampsnél megszokhattuk.
Bár a Hongwell is törekedett szép kialakításra, azért még is csak ég és föld a kettő.
Egy Minichamps-nél ugyanis a belső is mindig igényes.
Szép kormány, rajta Merci logóval, szép a középkonzolos kialakítás, az óraegységek, a sebváltós rész.
És külön jó még az ajtókon lévő kilincs és ablaktekerős kialakítás is, mely ezüsttel van kiemelve, bár a bézs belső miatt nem tűnik ki annyira, de a szellőzős fekete részek is nagyon királyak.

FERENSZ Creative Commons License 2026.04.04 0 1 2945

Hongwell Vw Beetle "Love and Peace":

Épp egy húzós nap folyamán voltam, mikor is Emberemtől jött az üzi a képpel, hogy befutott 1-2 modellem.
Említettem neki, hogy majd estefelé beugrok értük, mivel délután 4-kor már végeztem volna, viszont még raklapokat kellett kivinnem Vecsésre.
Persze nem nagyon repestem az örömtől, mivel este kevésbé szeretek vezetni, de vezetni mindig szeretek, így pár perc után el is múlt ez a kis morgolódásom :D
Mindig imádok tartani valahova, ahogy megyek, nézem a többi járművet, melyben szintén tartanak az emberek valahova, legyen az akár egyedül, egy másik furgonos "sorstárs", vagy akár egy család.
Persze a Maglódi emelkedőnél szokás szerint kicsit besz.ptam, de néha még dugóban is imádok araszolni.
Városban kevésbé :D
És főleg mikor este, dugóban araszolva a Chris Rea - Road To Hell száma csendül fel........még eshetne is - gondoltam - de persze csak óvatosan mit kívánunk, mivel a raklapokat még ki is kell pakolni és esőben annyira nem kellemes.
Szerencsére nem vált be :D

Miután visszaértem és végeztem, írtam Emberemnek hogy akkor indulok hozzá.
Épp járatta az asszony kis járgányát, a Fiat 500-ast, s míg Ő felugrott a két-három szerzeményért, addig beültem én a járgányba s gyorsan lecsekkoltam.

Szerelem és béke "V" :D
Bár nem egy Bogaram akad már, mindig van olyan ami kell.
Ilyet se láttam még, pedig nem ma kezdtem őket gyűjteni és 18 vagy már annál is több változatom akad már belőlük.
Így hát ezt is mikor megláttam, akartam.
Persze kicsit drágább lett mint akartam, de a posta-szállítási költségre mindig úgy tekintek mint egy szükséges rossz, melyet az ember nem tud elkerülni, így általában úgy memorizálom magamban a modelljeimet, hogy amilyen áron vettem őket (mármint csak a modell árát tekintve).

Éreztem hogy nem minden stimmel a járgánnyal, noha külsőre rendben volt.
Azt láttam hogy szürke műanyag felnis, tehát nem a még külön króm dísztárcsa kupakos, mondom így fordulós kerekes nem lehet.
Hát igen, az anyós felöli oldalon az egyik tengelyt tartó pöcök letört - ez már csak így megy, az anyósnak mindig megvan a következménye - és gondoltam majd valahogy megoldom.

Bár nem lenne nagy kunszt a javítása sem, valami kis fityf.sz sz.rt odaragasztani és kész, de mivel van donorom, így inkább cseréltem a belsőt.

Annak idején csináltam ugyanis egy saját magam elképzelt Herbie átalakítást, mondhatni egy sima feketét, melyre nyomtattam, Verdás szemeket, a rendszámára egy vigyorgó szájat és a kerekére lángnyelves karikás felniket.
De mivel nincs kiemelt helyen, hanem csak egy afféle poén volt, azért poros kicsit, mert el volt valahol...
Így hát a belsőt cseréltük.

Persze felmerült annak is a lehetősége, hogy kicserélem egy króm kupak felnis, forduló kerekes változatra, de az nem megoldható, mivel eleve más az öntvény, nincsenek ott a "csöcsök", amikre a kanyaríthatós kerekek felülnének és más a belsős kialakítás is.
Úgyhogy az sajnos nem kivitelezhető.

Azt imádtam mindig a Hongwell féle Bogárban, hogy megadták a módját, minden króm aminek annak kell lennie, kivéve talán az ablaktörlők melyek a szélvédőre vannak nyomatva.
Persze az idők folyamán már láthatók voltak a változások, hogy a forduló kerekeket felcserélték a fix tengelyes kerekek, a króm kupakos dísztárcsákat felváltotta a szürke műanyag - de legalább a Vw logót ugyanúgy megkapta bele - és később már a tükrök is eltűntek.
Ennél szerencsére még megvannak, de ezeknél is megfigyelhető változás, mivel némelyiknél még rendesen a sarkokban volt, az ajtós berakás mögé berakva, míg később már itt fúrtak egy lukat a kasznin és így oldották meg, a későbbieknél pedig már teljesen elhagyták őket.

Elől szép lámpákat kapott, króm keretbe ágyazva.
Jók a külön kis krómos irányjelzős berakások és a lökös is szép.
A fellépő is még króm, ahogy a tükrök is.
Persze az ablaktörlő festett, de annyi gond legyen, legalább van.
Jó ez az érdekes festés, korábban még nem láttam ilyen változatban.
Mondjuk nem is csoda, hisz az alján az American Mint felirat van, tehát vannak ilyen különleges példányok, mert Hongwell járgányokat "American Mint" kiadásban is lehet találni.

Hátul szintén kis krómos lámpa üveg és benne a sárgás osztott lámpával, valamint a lökös szintén króm.
Tetszenek a szellőzős rész kiemelések is.

FERENSZ Creative Commons License 2026.04.01 0 1 2944

SAIC Vw New Santana:

Noha korábban már mutattam kínai Vw példányokat, most megint szereztem egyet.
S miért?
Nos mert bár nem terveztem belőle megint szerezni - ugyanis eme típus is a korábban bemutatott példányok között volt - épp nézelődtem az egyik oldalon az egyik eladó termékeit.
Még csak nem is ez volt az amit kidobott az oldal, de találtam más kínai Vw-t - mint a Vw Tharu ami egy terepjáró - rányomtam és gondoltam megnézem az eladó többi termékét.
És ott volt ez a kicsike.
Persze a képeken 1-2 kisebb hiba be volt karikázva, de mondom ennyi belefér.
S hogy most mégis miért kellett mégis?
Nos az egyik az, hogy remek ára volt.
A másik hogy nem kínából, hanem egy német eladótól sikerült megszerezni, szóval így még a vám opciót is meg tudtuk úszni.
Szóval egy kínai Vw típus, egy német eladótól, ráadásul rohadt jó áron.
Hülye is lettem volna kihagyni.
Épp üzenetváltásban is voltam Emberemmel és megkértem hogy vegyük meg.

Még épp Németországi kiruccanás előtt vasárnap délután, börze után írtam Emberemnek, majd utána készültem aludni, mert készülni kellett a hajnali indulásra.
A Németországi üdülés megvolt, még épp csak visszajöttünk.
Szombaton letudtunk egy vidéki temető járatot egy finom ebéddel kombinálva, vasárnap volt egy mozi egy jóbaráttal, és hétfőn már említette is Emberem hogy megjött a járgány.
Úgy voltam vele majd bedobja ha max erre jár, nem fontos hogy átmenjek érte, de aztán végül mégis úgy döntöttem, hisz egész héten itthon vagyok még szabin, belefér.
Ráadásul írta hogy a macska-kutya majd addig játszik vele, én meg válaszoltam: rohanok :D
Vissza is értem vele, majd fotózás.
Meglepődtem hogy arany változatban bukkantam rá, lévén amit korábban szereztem az kék és nem is nagyon láttam hogy lett volna más színben.

Lehet tanulni a kínaiaktól is modelleket illetően, mivel nagyon szépen megcsinálják.
Nem azonos a kialakítás az olcsóbb, sorozatos modellekhez képest.
Megadják a módját a lámpáknak, a hűtőmaszknak, embléma a felniben, az ablakos kialakítás is egyszerűbb, a belső is részletesen kidolgozott, a hátsó lámpák is szépek, de nézzük szépen sorjában.

Elől szép lámpákat kapott, alatta krómos égőhelyes berakással és belül kis irányjelzős kialakítással.
Szép a krómos Vw emblémás hűtőmaszk is, kapott egy New Santana feliratot mint rendszám, alul is jók a szellőzős kialakítások és a széleken is kapott két ködlámpás berakást.
A felnik is jók, melyekben szintén megkapta a Vw emblémát.

Hátul szép lámpákat kapott, kissé rovátkás kialakításban és a megfelelő égőelosztásos kidolgozásban.
Alul meg lett hagyva az irányjelző és a tolatós rész.
Szintén az autókereskedős "rendszám", szép az embléma is és persze a bal lámpa alatt valamilyen kínai szöveg (nyilván a Volkswagen), jobb oldalon pedig a Santana felirat is oda került.
A lökösben még a tolatószenzoros kialakítás is látható.
Fentre kapott egy kis antennát.

Jók ezek a kínai modellek, meg kell hagyni.
Jól megcsinálják őket és némely esetben nincs is annyira túlbonyolítva mint az újságos változatok vagy az igényesebb kiadások, mindjárt rátérek miért.

Elől külön berakások a lámpák, a ködlámpa és a rendszámos rész.
Az első és hátsó szélvédő "egybeüveges" kialakítás a tetőkárpitos résszel, mely elől és hátul is bütykökbe ül fel, a tetőre pedig nyilván ragasztva van.
Oldalsó ablakok szintén "egybeüveg" kialakításúak, ez látható elől a tükröknél, oldalt a B oszlopnál és hátul, nincsenek külön ablakos szegecselések a tetőn, szóval lehetne tőlük tanulni.
A hátsó lámpa és a rendszám plakett szintén külön berakások, de ennyi.
Nem kell külön kiszedegetni az ablakokat, amik sokszor külön vannak szegecselve, akár az utas oldaliak elől-hátul, akár az első szélvédő, vagy a hátsó ablak.
Ez így szerintem sokkal praktikusabb és gyorsabb, egyszerűbb kialakítás így.

A belső is nagyon jó.
Oldalt és a kesztyűtartónál is megvan a fa berakást imitálós kialakítás, valamint a többire se lehet panasz.
Szép kormány, rajta a Vw logóval és a különböző kapcsolós kialakítással, ahogy a külön sebváltós berakás is tetszik és az óraegységek, valamint a szellőzős részek is megvannak csinálva, akár a szellőzős keretezése, akár középen a kis csúszkát illetően.
De az is jó - ha megnézzük - hogy még a világítás kapcsoló is szép a bal szélső szellőző alatt, vagy a középkonzolos részen is a rádiós és a navigációs egység gombja is ki vannak emelve.
Nem semmi.

És akkor persze ahogy említettem korábban már beszereztem a Santana változatot kékben, most pedig meglett belőle még egy, közösen :D

FERENSZ Creative Commons License 2026.03.28 0 1 2943

Gama Opel Vectra:

Korábban mondtam hogy a Gama, valamint a Schabak modelleket is szeretem, mivel utóbbi nagyon részletes, a Gama pedig általában legtöbb részt illetően nyitható, de nem nagyon preferálom őket, a nem gumis kerék opció miatt.
Viszont most mégis elcsábultam erre a Vectra példányra.
Noha azóta a Vanguards változatot is sikerült megszerezni, amit szintén imádok, de azt ugye mintha kicsit baltával faragták volna, mivel se a Vw Golf II, se a BMW példányuk valahogy nem az igazi.

Egy illetőtől megláttam két modellt, melyet megvettem, de még nem tudtam rendezni.
1-2 börze is eltelt és valahogy nem úgy alakult hogy össze tudtam volna hozni.
Az eladó szerencsére félre tette számomra őket - ezért ezúton is köszönet - valamint fizetéskor némi kis plusszal honoráltam eme gesztusát.
Viszont eleinte csak a két modell lett volna, de mégis elcsábultam erre a piros Vectra példányra.

Tény hogy van 1-2 kisebb hibája, de hát mégse egy mai példányról van szó.
Elsősorban azért kellett mert megtetszett, valamint a másik hogy még pirosban nem láttam és a kedvenc színem is, de mégse tudok elvonatkoztatni egy korábbi szörnyű eseménytől, melyről ugyanis egyszer-kétszer csak a képet láttam, viszont később olvastam is róla.
Az pedig ez a kép.

"Egy férfi és lánya ártatlanul pózoltak egy nap Írországban Omaghban 1998 augusztus 15-én.
Néhány pillanattal később viszont robbanás történt, mert az autó tele volt pakolva 227 kg robbanóanyaggal, melyet a Real IRA félkatonai csoport helyezett el a gépjárműben és robbantott fel 15:10-kor, mikor a környék tele volt vásárlókkal.
29 halálos áldozat volt, valamint két további meg nem született csecsemő az anyjuk méhében és 220 súlyos sérült.
A 29 halálos áldozat közül 9 gyerek volt.
A leírt és olvasott információk alapján a férfi és lánya túlélték az eseményt, de fényképet készítő fotós nem."
(Ez is kicsit milyen ironikus hogy aki ott áll mellette túléli, aki meg távolabb, az mégis belehal)

Erről itt lehet részletesebben (lefordítva) olvasni:

https://divany.hu/offline/irorszag-terrorizmus/

Szóval ez szíven ütött és a piros Vectra példányról akarva-akaratlanul is, ez az esemény jutott eszembe.
Néha csak ennyin múlik, egy pillanat.
Valahova oda állunk egy kép erejéig és nem is sejtjük, hogy pár másodperc múlva történik valami és vagy épp áldozatai leszünk, vagy ki tudja, csak azon múlik hogy valami szörnyűséget épp túlélünk.

Na de kanyarodjunk vissza a vidámabb témához, a modellhez.

Ez a Vectra amúgy is nagyon tetszik, mivel egy szép, áramvonalas szedán, már Matchbox példányban is kedvencem volt, ott ráadásul picit sportosabb a megjelenése.

Elől jó kis lámpákat kapott, jó a szürke hűtőmaszk is.
A mocitetőn enyhén egy Opel embléma is kivehető.
A lökhárítón lévő díszcsík külön berakás.
Sajnos a kerekek ugye műanyagok, nem gumik, de jók a szürke Opel emblémás dísztárcsák.
A tükrök fix kialakításúak.

Természetesen az ajtók nyithatók és nem úgy mint némelyik modellnél hogy csak az ajtó rész, hanem az ablakkeret résszel együtt.

Hátul szépek a lámpák melyek megfelelő elosztás szerintiek, de persze mivel nem mai modellről van szó, ez látszik rajta.

A csomagtartó is nyílik és szinte meg is marad magától, mint ha csak új lenne.

Ettől lesz modell egy modell, a részletektől és ha főleg vannak ilyen opciói, akkor a felnőtt is újra gyereknek érezheti magát - ha nem az alapból negyven akárhány évesen - akkor élvezettel tudja a gyűjteményében az ilyesmit :D

FERENSZ Creative Commons License 2026.03.24 0 1 2942

Solido BMW E36 M3 Coupe:

Hoppá, bizony jött sárgában is :D
Mikor meglett a piros láttam hogy majd jön kékben, abban terveztem is, de aztán mikor láttam hogy sárgában is lesz......na mondom...
Ennyit számít a szín, hogy milyen festést kap egy modell.
Ugyanis ennek a példánynak egyaránt jól áll akár a piros, a kék, vagy a sárga szín.
Kíváncsi vagyok milyen színben jön majd még ki, mert ahogy más típusnál, úgy biztos ennél is lesz vagy 5-6 szín változat, egy fekete se lenne rossz.
Bár hogy negyedjére is kellene-e ugyanaz, az már kérdéses.
De majd meglátjuk :D

Nagyon jól megcsinálták a lámpákat, tetszenek, hogy feketével kiemelték és az égőhelyes részeket pedig ezüsttel megcsinálták.
Az autó világos színe miatt itt jobban kiemelkedik és feltűnik mint esetleg a kék vagy a piros változatnál.

Hátul szintén szépek a lámpák, a fekete vonalvezetés sajnos nem a legjobb egyaránt középen alul is van benne egy kis "törés", valamint a lökhárító bal szélénél is kicsit aránytalan lett, de ennyi baj legyen.

És akkor persze közösen.

Tekintve hogy "bömbi" kellett egy közös olyan kép, a sztereotípiákat illetően, hogy hogy parkoljanak :D
A piros két helyre állt, a sárga is épp hogy belóg, a kék meg egy helyre ugyan, de normálisan nem sikerült :D

FERENSZ Creative Commons License 2026.03.21 0 1 2941

Solido BMW E36 M3 Coupe:

A Solido nagyot ugrott a szememben az utóbbi időben.
Olyannyira, hogy már nem egy, nem kettő újdonságát mutattam.
Előzőleg mutattam már ezt a bömbit pirosban és meg is lettem volna csak azzal a példánnyal, később viszont láttam hogy érkezik más színben is.
Ez a kék is jól áll neki és mikor megláttam börzén - egy másik példánnyal együtt - már hoztam is el.
A BMW-t nem szeretem, inkább előttem legyen mint mögöttem, de modellben nagyon is bejön némelyik példány és ez is most azért jött, mert jól áll neki ez a kék szín is.
Ugyanakkor pedig az ár sem mindegy, mert amit kifogunk a börzén valahol jó árban, az lehet hogy kicsit odébb pár ezressel drágább.

Elől szép dupla égőhelyes kiemelt lámpákat kapott, széleken rovátkás irányjelzős kialakítással, bár mint tudjuk, az ritkán van használatban :D
Szép a krómos BMW logós hűtőmaszk, kapott egy BMW M3 rendszámot is és két ködlámpa berakás is került oda.
Szép a kis BMW logó is a nózin.
A felnik is királyak.

Hátul szép lámpákat kapott, ahogyan kell, és az embléma szintén szép hátul is.
Az M3 jelzést is megkapta a jobb lámpánál.
A dupla kipufogó is király.

FERENSZ Creative Commons License 2026.03.18 0 1 2940

Eligor Merce.........őőőőő.......Dodge Sprinter:

Hát igen, most itt a fekete is.
Kicsit sajnálom hogy ez a másik változat - vagy a piros - nem volt ablakos, mert jó lett volna egy furgon és ablakos páros, de így sem sajnálom, mivel rohadt jó áron voltak, így kár lett volna kihagyni.
Még gondolkoztam is hogy lehet eladásra jó lesz az egyik, vagy akár mindkettő, de mondom inkább maradnak :D
Most nem is írok nagyon sokat, hisz már előzőleg bemutattam a pirosnál, de érdekes hogy a Mercinek volt ilyen Dodge példánya is, nyilván Amerikában, de azt is megfigyelhetjük hogy amit mi itthon Citroen Jumper-Fiat Ducato-Peugeot Boxer sőt, az utóbbi időben még Toyota Proace vagy Opel Movano változatban is látunk, az az amcsiknál szintén van RAM megnevezéssel :D

Szintén jók a lámpák irányjelzős kivitelben, króm hűtőmaszk, megkapta a logót, 2500 feliratot, irányjelzős kialakítást oldalra és a kerekekben is ugyanúgy a Dodge logó.

Hátul szintén a szép reális hátsó lámpákat, feliratok, kilincsfestés, mely az autó színe ellenére is jól kivehető.

Egyébként nem nagyon szoktam érteni az ilyeneket - pl a típus átnevezéseknél is, amikről már volt szó korábban, pl a Daewoo Nexia-Cielo, vagy a Fiat Regata és a Regatta "két T-s" írása miatt, bár ott talán az esetleges jelentése miatt megértem, mivel ahogy olvastam róla ott a Regata valami káromkodás, azért lett 2 t-s változat is a megnevezéséből - de egy ismerős forma és az miért kell Dodge-ban.
Nem jó Merciben?
Vagy esetleg bizalmi gondok lennének és azért?

Jó a rendszám rész is, bár ennyi erővel már akkor kaphatott is volna rá, akár előre, akár hátra, még ha csak ugyanúgy egy Sprinter feliratot is akár.

FERENSZ Creative Commons License 2026.03.14 0 1 2939

Odeon - Altaya - Renault 11 Turbo:

Na ez is meglett.
Megörültem mikor láttam hogy a Renault 11-ből volt ilyen más lámpás változat is, mivel Én leginkább csak a kis kék Matchbox változatban ismertem, majd mikor már gyűjtöttem az 1:43-as modelleket azok között is meglett.
De nem tudtam hogy volt ilyen változat is.
Ráadásul hogy elől és hátul is más lámpás verzió.
Jópofa mikor létrehoznak egy ilyet, megjátsszák, hogy mondhatni az autó szerkezete, a forma, marad ugyanaz, de mégis egy más lámpás változatként, mennyire más képet mutat magáról.

Elől szép dupla lámpákat kapott, jó a kis ezüst színre fújt kis logós hűtőmaszk is, a fekete részen pirossal még a Turbo is oda került.
Jó a piros csíkos lökhárító, ami fut tovább oldalt is.
Rendszámot is kapott és a két sárga ködlámpás berakás is jól néz ki.
A mocitetőn fent kiemelték a fekete szellőzős részeket és természetesen fekete fotómaratott kis ablaktörlők is kerültek rá.
Oldalt a kilincs és zárpöttyöt is kiemelték.
Fentre egy nem túl rövid antennát kapott és a felnik is tetszenek :D

Hátul szép lámpás berakást kapott, nem csak kialakításban, hanem felosztásban is, mivel a piros alsó csík végigfut az ajtón.
Ezen is meglepődtem, mivel így sose láttam :D
Megkapta a Renault 11 és a Turbo feliratokat és egy fűtőszálas hátsó ablakot is.
A piros csíkos rész itt is fut a lökösön, sőt még benne a két kis piros prizmás részt is megcsinálták.

És akkor persze megint az összevetés:

A kék változatnál tetszik hogy ott épp ilyen - vagy ehhez hasonló - szürke rész fut végig a lökösön és oldalt, és ott is szép a színre fújt Renault emblémás hűtőmaszk, de ott persze ne keressünk Turbo feliratot :D
A ködlámpák a kéknél sötétebb narancssárga változatok lettek, míg a mostaninál kadmium sárgák.
A mostaninál színre fújt ezüst tükrök, a kéknél azok feketék lettek.
És persze az antenna sem elhanyagolhato különbség, hogy a kéknél rövid fekete műanyag, a mostani ezüstnél háromszor olyan hosszú ezüst fémszálas.

Hátul ugyanúgy a szépen végigfutó lámpás berakás, a prizmás részek picit erőteljesebbek lettek, de sima ablakot kapott hátra a kék és annál ablaktörlő is került bele, ami a mostani ezüstnél nincs és az fűtőszálas.

Az ablaktörlők - ahogy már lenni szokott - a mostani változatnál fotómaratott fémszálas kialakítások.

Belsőt illetően szintén a megszokott dolog.
A kék sorozatos példánynál szintén szép, de egyszerű fekete belső tér.

A mostani ezüstnél viszont szürke belső, fekete kormány és sebváltós kialakítás, az üléseken pedig bordó-fekete csíkozott kialakítás, ami igen csak feldobja.
A kerekek is mások, tetszenek ezek a felnik :D

Természetesen az előbb már említettük a hátsó ablakot, mely a kéknél sima és ablaktörlős, míg a mostani ezüstnél fűtőszálas, de ablaktörlő nélküli.

FERENSZ Creative Commons License 2026.03.11 0 1 2938

Odeon - Altaya - Renault 18 Break GTX Type 2:

Hát igen, nem csak a bordó Renault-t sikerült kinézni az eladó termékei között, hanem ezt a kombit is.
Szerencsém volt, mivel nem nagyon voltak elpakolva, akár a sima Renault 18-asok, akár a kombi.
Bár a kombinál kicsit aggódtam, hogy talán bentebb és mélyebben lesz a modell kupac toronyban, de szerencsére csak pár modellt kellett előlről elpakolni és ott volt :D

Érdekes tulajdonképpen és nem tudom hogy később ezek miért jöttek ki ilyen kiadásokban, lévén ez a MOMACO felirat is szerepel rajtuk és az is mindegyiken rajta van a talapzaton hogy "Série limitée..." ami olyan szempontból kicsit ferdítés, hogy ebből a változatból valóban annyit adtak ki, de nem látom értelmét, mikor ott van a sorozatban megjelent változat(ok) amik tök ugyanazezek.

Elől szép lámpákat kapott, jó az ezüst csík peremes hűtőmaszk rajta a kis logóval és a GTX felirattal.
Kapott egy rendszámot és az oldalsó csík festések is jók.
A felni is király.
Fent antenna és króm tetőcsomagtartós lécek.

Hátul szépen, reálisan kialakított hátsó lámpák, benne az irányjelzős és tolatós rész kialakításokkal.
Ezt imádtam ezekben a sorozatos példányokban, hogy még azoknál is remekül megcsinálták, figyeltek rá, nem sima piros lámpákkal intézték el.
Megkapta a Renault 18 GTX és a Type 2 feliratokat, szintén a rendszám, egy hátsó szintén fotómaratott ablaktörlő, fűtőszálas hátsó ablak és a kipufogó is jó.

És akkor persze megint csak vessük össze a sorozatos példánnyal.

Érdekes hogy a sorozatos példánynál sárga irányjelzős lett elől a lámpa, valamint persze annál nincs ott a GTX felirat sem a hűtőmaszkon.

A hátsó lámpák szintén szépek, de mint ha a mostani ezüst változaté kisebb, vagy mondhatni elegánsabbra sikerült volna, mivel a sorozatosnál kicsit nagyobbnak tűnik, vagy máshogy sikerültek kicsit a kialakítások.
Az is megfigyelhető, hogy hátul sima ablakot kapott, mert az ezüsté fűtőszálas, ablaktörlő nélkül és a tetősínek is feketék, míg a mostaninál kis krómos változatok.

Természetesen ahogy lenni szokott, a mostani fotómaratott ablaktörlőket kapott, de a képen az is műanyagnak látszik.

Belsőt illetően szintén van változás.
Noha a sorozatosnál sincs rá panasz, de ott egyszerű fekete belső.
Pici antenna fent és a tetősínek.
Viszont a kerekeket illetően jobban bejön mint a mostani ezüst.

Az ezüst igényesebb belsőt kapott, de csak annyiból, hogy az ülés részek szürkék.
Nincs se óra egységes kialakítás, se Renault logó a kormányon.

FERENSZ Creative Commons License 2026.03.11 0 0 2937

Nekem sosem volt mondhatni kimondott kedvenc autóm, modellek között sincs kimondottan kedvenc, mert mindig úgy gyűjtök hogy "ami megtetszik".
Így van az, hogy akár hatodjára is jön valami ami ugyanaz, de mégis más :D

A francia filmekben én is mindig imádtam az aktuális - akkori - járműfelhozatalt, ahogy a régi Cobra 11 részekben is imádtam mindig azokat a kocsikat.
Néha egy egy prémium márka példánya amit lezúztak, de akár egy öreg Ford Scorpio rendőrségi példány felnyársalása, akár egy "klasszikus" Vw T3 leigázása, vagy egy tarályos Merci kamion öngyilkos zuhanása a felüljáróról.
Úgy bemásolnám ide őket, de szinte lehetetlen ezeket a felvételeket megtalálni, csak crash mix videókat találtam, ahol zenék vannak alatta, de az nem ugyanaz.

Igen az az új beszerzésem, ugyanaz - ahogy említettem - mint a bliszteres változatok, csak azoknál általában kidolgozottabb a belső tér, más esetleg a hátsó szélvédő - fűtőszálas - és az ablaktörlők is.
De érdemben nem sok különbség van köztük, nekem bőven elég szépek az olcsóbb sorozatos kiadások is.

Előzmény: atRad (2935)
FERENSZ Creative Commons License 2026.03.11 0 0 2936

Nem ismeretlen nekem az Eligor, van pár modellem tőlük, pl a Renault Master kishaszon járműveim többsége Eligor és nagyon imádom.
Persze nem mindegyik minőségi, mert azért láttam béna Eligor modelleket is.

Előzmény: atRad (2934)
atRad Creative Commons License 2026.03.11 0 0 2935

Ezt a kiadót sem ismertem eddig,de erre is rá fogok keresni.

Szép kis modellek ezek is,főleg együtt,ahol hatan is vannak egy "csoportképen".

Ha valami típust megkedvel az ember,nem is baj ha összegyűjt belőlük amennyit csak lehet.

(Nálam a Chevy Bel Air-talán 1976-ból van négy darab,ami jelenleg az egy típust értve az első helyen áll...de ha találok még...szerintem kelleni fog még.) :-)

Gyerekkoromba visszatekintve,a Renault,Peugeot...stb kocsik voltak az igazi nagymenő nyugati autók,meg a Opelek,és gondolhatod hogy amikor ezek megjelentek valahol,megfordultunk utánuk.

Lehet hogy ezek miatt (is) szerettem a francia filmeket,mert volt egy bizonyos varázsa annak amikor egy ilyen kocsi szerepel egy filmben,leginkább krimiben vagy vígjátékban.

A nyolcvanas években amikor megjelentek az első Citroen BX (1982-1994)-ek,és ott voltak az óriásposztereken Ausztriában amikor mentünk "hűtőláda/music center turizmus" alkalmával...no...gondoltam,ilyenem se lesz sose...és nem is lett.

Persze később már lett volna rá lehetőségem,akkor már nem ez kellett,de nagyon szépnek láttam a maga idejében.

A Renault 18 nekem nem rémlik annyira,pedig szerintem ilyenből is szaladgáltak azért nálunk is.

Modellben,főleg így egyben ez a 6 darab,látványos. :-) Bandáznak.

Amúgy a kidolgozottsága ennek az új beszerzésednek is jónak tűnik.Szép részletek vannak kiemelve,mint pl. a beltér,a dísztárcsák,a fekete keretek az ablakok mentén...de amúgy általában mindenhol szép,részletes.

Előzmény: FERENSZ (2933)
atRad Creative Commons License 2026.03.11 0 0 2934

Szia!

Ez egy különleges modellnek tűnik.

Ezt a gyártót nem ismerem,de lehet hogy érdemes lesz rákeresni,mert talán kiadtak olyan amerikai autókat is amik az én témakörömbe is beleillenének.

A Dodge-ot kedvelem,no meg a filmes replikákat is...a színe se rossz. :-)

Előzmény: FERENSZ (2932)
FERENSZ Creative Commons License 2026.03.10 0 1 2933

Odeon - Altaya - Renault 18 GTL Type 2:

Hát igen, szépen lassan csak sikerül beszerezzek bizonyos Odeon kiadásokat.

Noha ezek teljesen ugyanazok mint a Salvat kiadásában megjelent sorozatos példányok, de kicsit minőségibb módon megcsinálva.

A Renault 18 különösen az egyik kedvencem, mivel imádom.

Egy elegáns, áramvonalas szedán és vérbeli francia.

Már kis Majorette változatban is imádtam/imádom.

Ez volt leginkább az oka hogy miért jött az előző Dodge Sprinter is, mivel úgy tudtam őket megszerezni, hogy még darabra lebontva is, szállítással, elérték azt az árat, amit még megadok értük.

Így tehát összejött egy pakk.

Mi mást adhat egy modell, akár már sokadjára is ami miatt mégis kell?

Hát, mert ahogy Cantene is mondta az ellopott ugyanolyan rendőrségi Peugeot 807-esnél - "de hát ez másik".

Persze Rübi válasza is igaz - mármint rám - mivel a gyűjtési szenvedélyem "súlyosabb mint hittem".

Elől szép lámpákat kapott, jó a kis Renault emblémás hűtőmaszk is.

Az anyós felőli oldalán a lámpánál még a kis GTL feliratot is megkapta.

Kapott egy velem azonos évjáratos rendszámot és a lámpák körüli ezüst csík is szépen megy oldalt és alattuk végig a másik oldalra.

Felnik is jók és oldalt is az egyre vastagabb fekete csíkozás is jól néz ki.

A kilincseket és a zárpöttyöt is kiemelték, az ablaktörlők fotómaratott kis fémszálas kialakításúak és bézs belsőt kapott.

Tetején egy vékonyka, ám nem épp rövid antenna is helyet kapott.

Hátul szép barázdás lámpák a megfelelő kialakításban.

Szintén a rendszám, a Renault 18 GTL és jobb oldalra a Type 2 feliratok és jópofa a kis spoileres kialakítás a csomagtartón, ami követi az oldalán hátra-felfelé futó motívumot.

Jó a fűtőszálas hátsó ablak is és a kipufogó is jól néz ki.

És hát akkor nézzük meg a sorozatos, bliszteres piros változattal összevetve.

Látható hogy teljesen ugyanaz, de azért akad különbség.

A hűtőmaszkos lámpás rész ugyanúgy, de a mostani példányunk pl mindkét oldalon tükrös kiadás, ellenben az élénkebb piros csak a vezető oldalon, ugyanakkor a mostaninál a lökös alatti rész is fekete lett.

Hátul ugyanúgy szépek a lámpák, és a spoileres kialakítás is megvan, de a másiknál sima hátsó ablak van és a kipufogó is fekete.

Ahogy az lenni szokott - némely esetben - az ablaktörlők is mások, mivel a pirosnál műanyag, a mostaninál kis vékony fémszálas változat, valamint persze antenna is került rá.

A sorozatos példányokra sincs panasz megjelenést illetően, valamint kidolgozást illetően sem, noha a belső egy egyszerű fekete változat, de még így is szépen néz ki.

A mostani pedig remekül egy szép bézs belsős kialakítást kapott, fekete kormány berakással, melyre még a kis Renault emblémát is megkapta.

Persze lehetnének még óra egységek is ennyi pénzért, mivel a sorozatos példányokat - most már - nagyszerű áron ki lehet fogni, az ugyanolyan de ODEON kiadások meg kétszer-háromszor annyiba kerülnek.

Én most mégis örülök hogy megint sikerült egy példányt megszerezni közülük.

Te jó Isten már ennyi van?

Hát nem egészen.........mivel korábban mutattam már egy fehér Odeon változatot is, de az most nem tudom hol volt, így amelyeket tudtam azokat előszedtem egy közös kép erejéig.

Először már nem emlékszem hogy a barna vagy a kék lett meg, de érdekes hogy ugyanaz az autó és mégis milyen másféle változatok vannak, elég ha csak megnézzük az irányjelzős kialakítást, hogy sárga vagy átlátszó, a lökhárítós különbségeket, hogy fekete műanyag, vagy krómos változat, vagy akár a tükrök, antennákat illetően.Szóval mondhatni mindegyik ugyanaz a Renault 18, mégis mindegyik más.

FERENSZ Creative Commons License 2026.03.10 0 1 2932

Eligor Merce.........őőőőő.......Dodge Sprinter:

Bizony.

Ismerős a forma, de mégsem az aminek látszik.

Én is meglepődtem mikor anno valamelyik filmben - talán a Vihar Magja tornádós filmben - viszont láttam ezt a formát, de mégsem a megszokott három ágú logó volt a hűtőmaszkon, hanem teljesen más, de lehetne említeni a Csúcsformában 3 filmben is, mikor elkapják őket és betuszkolják a furgonba.

Egy pakkot sikerült összeállítanom és annak részese volt ez a példány is.

Emberem említette egyik nap hogy megjött a pakk - meg is lepődtem hogy ilyen hamar - és terveztem hogy beugrok érte, de akkor nem jött össze.

Így a másnapban maradtunk.

Délelőtt jártam arra, de akkor nem volt sajnos bent, délután pedig már én nem értem volna el és mivel később is végeztem említettem hogyha nem gond, majd hozza haza és kanyarodjon erre, mivel vasárnap börzén se sikerült volna átadni, én pedig hétfőtől nem voltam otthon pár napig, így még aznap este erre jött kedvesével, és bedobta.

Noha nem különösebben érdekelt volna, de mivel rohadt jó áron volt, ennyiért mondom biztos nem hagyom ki, ráadásul lesz még mellette másik példány is, erre majd visszatérünk.

Érdekes hogy nem a szokványos dobozos kivitel, akár lecsavarozva, akár csak benne lévő módon, hanem ilyen hungarocelles körítésben.

Külön jópofa hogy formára kialakították nem csak az autó formáját illetően, hanem még fent az antennára is figyelve.

Elől szép lámpákat kapott, széleken sárga irányjelzős kialakítással, mögötte pedig - nyilván - a krómos hűtőmasszkal egyben lévő kialakítás.

Megkapta a Dodge kos logóját, rendszámot ugyan nem kapott, de jó a kialakítás és a szellőzős részeket is kiemelték feketével.

Oldalt is kiemelték a szellőzőt, a 2500 jelzés is oda került, a kilincseket is kiemelték ahogy az irányjelzőt is megcsinálták.

Fentre kapott egy antennát - ahogy előzőleg szó volt róla - és külön jópofa hogy a kerekekben is megkapta a Dodge emblémáját.

Hátul szépen kialakított lámpákat kapott, mind formára, mind kialakítást illetően.

Megkapta a Dodge feliratot és jobb oldalra a Sprinter írást, a rendszám világító részeket is kiemelték, ahogy az ajtók elválasztásánál lévő fekete ütközőbakos részt is, valamint oldalt.Külön jó szintén a kilincs kiemelés és a lökösben is megkapta a piros prizmás részeket.

FERENSZ Creative Commons License 2026.02.28 0 1 2931

Herpa Mercedes E320 Polizei:

Bizony, ez volt a másik amit akartam.
Persze mielőtt azért a pakkot megvetettem, lecsekkoltam őket - amennyire lehet - hogy minden oké-e velük.
Szerencsére néztem, nincs gond.
Vagyis hát ennél volt pici, de gondoltam hogy azt biztos fogom tudni orvosolni.
Ugyanis a nózin lévő kis vékonyka fotómaratott Merci embléma hajlott volt.
Ez egyébként sok huligánnak valóságos orgazmust okozott mikor eltulajdonítottak egyet - bevallom gondoltam rá én is néha :D - de azért mégsem voltam "Mr's Tűzvolte" hogy meg is tegyem :D

https://youtu.be/fbF0asIZplc?t=3770

Szerencsére orvosoltuk :D
Elől jó lámpákat kapott, alatta ezüst kiemeléssel, széleken rovátkás irányjelzős kialakítással.
Sajnos mint csak kialakítással, mert színben nem.
Ellenben kapott rá egy lámpa mosó törlős kialakítást.
Szép a króm hűtőmaszk és a már helyre biggyesztett kis Merci logós kialakítás.
Anno már volt szó az egy ablaktörlős kialakításról, melyet anno nem értettem miért kellett, lévén ha az besz.rik, akkor nem mész tovább, de ugye az a szélvédő nagyobb részét törölte, mint a kettő kisebb egyszerre.
Szintén jó az - előzőleg a Passatnál - említett külön ajtós szín kialakítás és rajta a felirat.
A fényhíd is jól néz ki, tetszik ez az egyszerűbb, normálisabb, rajta szintén a Polizei felirattal.
A kerekekbe szintén megkapta a Mercedes logót (na azokat lopd ki "Tűzvolte" :D)

Hátul jó lámpákat kapott barázdás kialakításban és alsó részét pirosan hagyva.
Megkapta az E 320 feliratot és a Merci logót is a zöld csomagtartóra.

FERENSZ Creative Commons License 2026.02.24 0 1 2930

Schuco Vw Passat Polizei:

Hát igen, ez volt az egyik amit akartam a rendőrségi pakkból.
Noha a Schabak Passat is megmaradt, sőt az előzőleg bemutatott Vw Beetle is itt ragadt, ezt nem bántam, mert így egyre jobban és jobban megérte a pakkot megvenni :D
A német rendőrségi autóknál-járműveknél megfigyelhető, hogy néha érdekesen alakulnak a kialakítások.
Vannak mikor csak kimondotta az ajtós részek a zöldek - mocitetők, ajtók, csomagtartó - és van mikor felosztva, de végigfuttatják oldalt is.
Hogy mi alapján esik rá a választás nem tudom, én mindenesetre jobban kedvelem mikor csak külön az ajtós részek a zöldek, de ez is tetszik.

Elől jó kis lámpákat kapott, széleken irányjelzős kialakításokkal.
Kapott egy jó kis hűtőmaszkos berakást, rajta egy Vw krómos logóval.
Szépek a zöld festések és a feliratok, a kerekekben megkapta a Vw logót is.
Persze egy rendszámot még elbírt volna de sebaj, az előzőeknek se nagyon akadt.
Jók a tükrök is, a fényhíd kicsit nekem merész, nem szeretem mikor ilyen "túlspirázott".

Hátul piros lámpákat kapott, melyekre egy tolatós kis festés pötty is került.
Nem a legszebb, mivel lehetne szebben, reálisabban kialakított, de ha azt nézem még az a kis tolatós imitálás is jobb és szebb, mint ha csak egy sima piros lámpa lenne.
Rendszám helyét meghagyták fehérnek, bár nem tudom miért lett kissé nagyobb a meghagyott rész és a Vw logót is megkapta egy fekete részre, ami szintén rejtély számomra miért nem csak simán a zöld felületre, de hát......kit érdekel? :D
A Passat és a TDi feliratokat is megkapta.
Külön jópofa hogy a lökösben lévő fekete díszcsík külön berakás.

FERENSZ Creative Commons License 2026.02.21 0 1 2929

Hongwell Vw Kafer - Beetle Polizei:

Eleinte ez is úgy volt hogy eladásra fog menni, de aztán változott a dolog.
Hogy miért?
Mindjárt rátérünk.

A Vw Bogarat sokféle néven ismerhetjük.
Beetle
Bug
Kafer
Fusca
"Herbie"
Bár utóbbi kizárólag az 53-as variánsra értendő, de akkor is, a Herbie nálam szinte minden Bogárra értendő megnevezés :D

A Hongwellt mint gyártót, szintén sokféle név alatt megtalálni.
Hongwell
Cararama
Schuco
American Mint
Junior Rescue
Junior Classics
Rik-Rok
de meglepő talán, de Greenlight néven is van Hongwell Bogár.
Pl ugyanis az 54-es Gulf-os változat, ekte egyben ugyanaz a változat.
Simán fel lehet ismerni.

Hogy miért szeretem ennyire a Vw Bogarat?
Nos mert a világon a harmadik legtöbb számban gyártott-eladott autó, elég sokáig is gyártották 1938-tól egészen 2003-ig, azaz közel "65" éven át és különféle kivitelei voltak és nem mellesleg Én is "bogaras" vagyok.
De az 53-as példányt leginkább talán gyerekkoromból imádom, ugyanis sokszor megnéztem a "Kicsi Kocsi kalandjai"-t (és nem a béna Lindsey Lohan-es változatra gondolok) hanem még a régebbi filmekre.
Mikor megy a harc a kedves idős öreg hölgy tűzoltóházának megmentéséért, a gonosz, kapzsi, bontási cég vezetője ellen, vagy akár mikor a "Lancsával" szerelembe esik Herbie :D
Nem mellesleg oviban, vagy talán még suli alsó osztályok valamelyikében is, gyakori és kedvelt példány volt mikor egy Herbie-t - vagyis Bogarat - tologattam, de nem azt amelyik épp sutyiban átszökkent a szoba közepén.
Persze nem emlékszem rá pontosan azok milyenek voltak - gyanítom nem Hongwellek (bár nem tudom pontosan mióta, vagy mikor kezdte a Hongwell modellben gyártani) - de mégis kellemes emlék köt hozzá.
Így hát, az idők folyamán elég sok Bogár változatra szert tettem már, amihez az is hozzájárult, hogy a Hongwell is nem csak az alap változatban hozta ki, hanem keménytetős és cabrio változatban is, különféle szín kombókban és persze voltak a promós modellek mint a Dr Oetker meg hasonlók.
Így mikor a közös képet készítettem róluk, úgy voltam vele, na idáig ennyi, de már szinte akkor éreztem hogy még biztos lesznek más változatok, és már a kép készültekor is volt legalább 1-2 mely akkor pont nem került fel a képre, mivel nagyon el volt, és ki tudja hova pakolva.

Természetesen az idők folyamán változáson is átestek a Vw Bogarak, de nem csak a modell-típust illetően, hanem a (Hongwell) gyár által legyártott modelleket illetően is.
Ugyanis akadnak olyan példányaim, melyeknél még fordul az első kerék, külön tükrös kialakítások vannak, a dísztárcsák külön kis krómos Vw emblémás kupakosak.
Aztán persze utána már jöttek a változások hogy a forduló kerekes változatok megszűntek, a króm kupakos dísztárcsákat már lecserélték az egyszerű fix szürke műanyagos kivitelre és később már a kis külön tükör berakások is megszűntek.
Annyiból azért örülök, hogy a krómos első lökhárítók, lámpák, krómos irányjelzők, krómos fellépő részek és a krómos hátsó lökös és lámpa részek azért megmaradtak (idáig).

Eredetileg megvan már nekem ez a zöld-fehér Polizei Bogár, viszont mégis úgy lett hogy marad.
Hogy miért?
Nos mindjárt rátérek és tényleg nem húzzuk tovább az időt :D

Ha sok pénzem lenne, biztos vennék én is egyet, csak úgy a hecc kedvéért, hogy minél jobb állapotban legyen egy klasszikus Bogaram - vagy akár több - melyet csak néha beindítok, felzendüljön motorjának kis jellegzetes hangja és menjek vele valahova csak úgy...
Mert noha a legtöbb alkalommal tartunk valahova, néha, nagy ritkán, jó csak úgy céltalanul tartani valahova, előre meghatározott cél nélkül ahogy ugye Sally-ke és McQueen is volt hogy csak úgy "autókáztak".
Persze most ne úgy álljunk hozzá, hogy "jajj akkor légszennyezés" meg hasonlók, ez hülye felfogás, az ember azzal hogy létezik a Földön, eleve szennyezi azt.
Noha mondjuk nekem még nem nagyon volt olyan, hogy beülök a mai modernebb "fauvémbe" és elmegyek erre-arra, de akár munkába, akár csak börzére, mindig élvezem a vezetést és hogy tartok valahova.

Tetszik hogy azért anno mikor megtervezték, megadták a módját.
Króm karikába ágyazott kis üveglámpákat kapott, és a kerékjárati íven is külön kis króm berakás az irányjelzős rész.
A króm lökös is szép.
Ez még persze külön króm tükrös berakásos példány, mely ha nem is teljesen reális, mivel a tükör nem ott és nem úgy volt, azért feldobja.
Persze jobb lett volna hogyha nem annyira az ajtókon fúrják ki a helyét, hanem más módon oldják meg, de így sem rossz.
Lévén a korábbi Vw Bogaraknál is voltak ilyen külön tükrös kialakítások, de ott még úgy volt megoldva, hogy az ajtókon lévő külön ablaküveges kialakítás berakása alatt helyezkedtek el és azt tartotta ott.
És noha ez talán picit így bénább - szerintem - még mindig jobb hogy van, mint ha nem lenne.

Hátul jók a szellőzős kiemelések és két kis lámpát is kapott a krómos berakásba, szintén jó a krómos lökös a két kipufogóval - ez is van némelyiknél amelyiknél szintén króm, itt már fekete műanyag - és a festése is jó ahogy megcsinálták.

És akkor hát most jön az, hogy ez miért is maradt inkább.
Nos mert mint ahogy említettem megvan nekem ez a szerzet, de meglepődtem hogy az egy másik árnyalatú zöld.
Ugyanis azt hittem ez ugyanaz lesz, de nem.
Így hát nem volt kérdés hogy akkor marad :D
Noha ugyanakkor azért érdekes, hogy rendszámot illetően teljesen azonos - vagy csak a másik is azt kapta - mert hivatalosan a mostani árnyalatú a korábbi, ugyanis a világosabbnál már megfigyelhető az előbb említett idők folyamán előrehaladva a kialakítás hanyagsága, vagy mondhatni a költségcsökkentés, mivel annál már nem kapott kis krómos tükröket oldalra az ajtókon.

Tekintve hogy hány féle variánsom van és hogy még egy adott példánynál is megfigyelhető árnyalat és kialakítás béli különbség, talán mondhatom hogy a Hongwell történetében is a Bogár a - ha nem is a harmadik, de - legtöbbet gyártott (autó)modell :D

FERENSZ Creative Commons License 2026.02.18 0 1 2928

Mint ahogy az lenni szokott, már nem csak az eBayt nézegetem - szinte - napi rendszerességgel, hanem 1-2 másik remek oldalt is, ahol ki lehet fogni jó dolgokat és néha szemtelenül remek árakon :D
Így volt ez most is.
Vettem egy modell pakkot, melyben volt 10 modell.
Persze láttam hogy lesznek benne olyanok melyek nem kellenek, azokat gondoltam majd eladom és voltak benne olyanok, melyeket nagyon akartam és mérlegeltem hogy a 10 modell közül csak 2-3 esetleg 4 példányért megéri-e azt az árat kiadni.....megéri :D
Így hát kértem Emberemet hogy vegyük meg.
Lássuk is mik voltak benne:

Schabak Vw Passat Polizei:

Hát igen, mint ebből már talán sejtjük, a pakk bizony zöld-fehér kéklámpások pakkja :D
Ezzel úgy voltam, hogy még alaposabban átvizsgálom mielőtt döntök és úgy volt, lehet - csak mondom - lehet hogy eladásra megy, mégis úgy döntöttem, hogy ez marad.
A Schabak példányokat is imádom, mert az hogy esetleg nincs tükör, vagy fix tükrös az ajtaja még el tudom nézni, de nálam sajnos a gumis kerekek hiánya miatt vérzik el sajnos.
Pedig tényleg nagyon szépek és részletesek, el kell ismerni.
Azt is hozzá kell tenni hogy nyilván egy másik korszak részletes autómodelljei, mikor inkább a részletekre figyeltek, mint sem arra, milyen kerék legyen alatta, mármint anyagot illetően.
Így valamilyen szinten a Schabak példányait is imádom, bár elvétve jön belőlük egy-egy.

Elől jó kis rovátkás lámpákat kapott, bár ahogy korábban említettem, fehér autóknál is kellene ilyenkor alatta egy ezüst alákenés, mert az autó eleve fehér színe miatt elveszik benne.
Szép a külön kis Vw embléma, ami külön berakás.
Jók a zöldre csinált megfelelő kialakításos részek is, oldalt rajta a Polizei felirattal és még a kilincses részek is jól kivehetők.
Egyedül a tetején lévő két külön kék lámpás kialakítással nem vagyok megbékélve, bár nyilván tudom hogy a német rendőrségi példányok között voltak ilyen-olyan kivitelek, én inkább egész fényhidas változatban hoztam volna ki, legalábbis azokat jobban kedvelem.

Hátul szép lámpa berakást kapott, felosztva, nem csak a kialakítást - rovátkázást - illetően, hanem elosztva is a karosszéria és a csomagtartó ajtós részre.
Szintén látható a logó és enyhén a Passat felirat is, de mivel nem mai modellről van szól, nyilván enyhén kivehető csak.

Azt persze mondanom sem kell, hogy a Schabak modellek erénye, a nyitható ajtós kialakítás, legyen az a motorháztető, ajtók, csomagtartó, vagy ezek közül csak néha valamelyik, bár a legtöbb esetben mindene nyitható, elől pedig ott van bent a kialakított motortér is :D
Korábban szedtem szét egy-két Schabak modellt megbízás céljából és hát hogy is mondjam, néha tele volt a f.szom a sok külön kis alkatrésztől.
Főleg mikor festés után mindent vissza kellett rakni, ezáltal szétkapáskor írnom is, fényképeznem is kellett szinte, hogy mit és milyen sorrendben szedtem ki, illetve kell majd vissza tegyek a modellbe :D

Persze ahogy az előző képen is látható, a csomagtartó is nyitható és itt látszik hogy a lámpa berakás is úgy van megoldva, hogy fel van osztva a csomagtartó ajtós részen is, a külön szürke rendszámos berakásos részben.

FERENSZ Creative Commons License 2026.02.15 0 1 2927

Hát mondjuk a kimondott, "tipikus Prius" is egyfajta szedán, de az ugye inkább hatchback, mivel a hátsó ablakkal nyílik a csomagtartó ajtó.
Én mindig azt hittem hogy az volt az I. generáció, aztán mikor egyszer találkoztam ezzel valahol, néztem, mondom: Milyen Prius ez?
Utánanéztem és valójában ez volt az I. generáció, csak akkor még talán nem volt annyira kiforrott és elterjedt a hibrid.
Ezért nem látni belőle sokat.
Mondjuk a 2015-től 2022-ig gyártott változatot nem tudtam hova tenni, extravagáns és abszurd megjelenése miatt, mert számomra túl szokatlan és merész volt.

De mikor ezt megláttam modellben, mondom kell egy ilyen :D

Nekem a péntekem volt érdekes, mivel aznap jelent meg a teherautós sorban az IFA L50 4x4 billenőplatós.
Az már csak kellemes ráadás volt hogy péntek 13, mondjuk nem mintha nagyon érdekelne, mivel születésem óta 13-as szám alatt lakom.
Bár sokaknak így is választaniuk kellett, mert péntek 13, másnap meg 14 Valentin nap :D
Írtam is, hogyha valaki igazán szerencsés, akkor történik vele valami 13-án, és megússza a másikat :D

Na mivel az Ifa beszerzése nehézkes volt aznap kb egy Tesco-t iktattam útba - kétszer (reggel saját kocsival, és meló közben furgonnal), majd legalább 5 benzinkutat, 1 Spart és a végén 1 Auchan-t ahol végre találtam :D

3 példányt is találtam, igaz csak magamnak akartam szerezni egyet, de végül is elhoztam mind3 példányt.
Természetesen a legtöbben nepperkedés céljából vásárolták fel a készleteket, engem mondjuk csak az vezérelt, hogy 2 gyűjtő társamat hozzá tudjam segíteni, haszon nélkül, mert tudom milyen sz.r mikor az ember csak keresi, keresi, keresi és sehol sem találja.

Ma volt börze, kinéztem rá, mondjuk nem nagyon vettem semmit, csak két lebeszélt modellért néztem ki.
Szerbek sem voltak kint sajnos, viszont jövő héten lesz egy új börze, arra kinézünk, megnézzük milyen lesz :)

Előzmény: atRad (2926)
atRad Creative Commons License 2026.02.15 0 1 2926

Üdv!

Érdekes kis fickó ez.

Elölről olyan mint egy francia Renault (Megane?),hátul meg kicsit mintha Suzuki volna.

De azt sem tudtam hogy ezekből létezett szedán is,mert ahogy a leírtakban említetted,mindenkinek a klasszikus Prius az igazi Prius,és ez a kép ugrik be...nekem is rögtön.

Amúgy tényleg,ahogy említetted a korábbi hsz.-ben is,sok minden dolog van rajta ami széppé teszi a végső kinézetét a modellnek.

Mondjuk ha az enyém volna,rögtön bújnám a netet forrás anyagok után,mert én biztosan átfesteném a belső teret,de ez én vagyok.:-)

(Közben nálunk az történt,hogy a lányom átvette az anyjától a mini One-t,amit a feleségem tényleg olcsón adott át neki,de emiatt meg neki kellett egy másik.Szokás szerin ráálltam a keresésre,mert benzines Mini Cooper-rel indult a keresés,de végül Mercedes-Benz A150 benzinesnél álltunk meg.)

Eztán átnéztem egy rahedli hirdetést,mire le tudtuk szűkíteni a kört,és csütörtökön haza is hozta Budapestről a (neki) új kisautót.Cirka 1500Cm-s benzines kocsi,ami ugyan 17 éves,de kifejezetten jó vétel volt szerintem.Tegnapelőtt és tegnap éjjel azzal mentem iccakásba dolgozni (CATL),és eddig jó véleményem van róla.De mindegy is...!

Mivel ez így sikerült,fáradozásaim "jutalmául" megkaptam tőle azt a kis 1/43 Ford LTD kombit amiről pár napja ejtettünk pár szót.

Szerintem valamikor jövő hét vége felé meg is érkezik.Akkor majd megosztom itt is a képeket róla...mert szerintem egy szép és érdekes kis modell.

A webshop-ban követem a státuszokat is róla,és ami eddig raktáron lévőként volt jegyezve,az most rendelhetőre változott.Tehát vagy többet is megvettek,vagy csak ez az egy volt raktáron nekik...viszont ha igen,akkor az most engem fog boldogítani. :-)

Közben meg "erőltetem" az egyéb makett,stb. eladásokat a neten,mert szeretnék még pár tízezret felhajtani a következő pár 1/43-asra,amiket még keresek első körben,vagy ha belefutok valahol egy börzén itt Debrecenben és pont volna is ilyen autó,akkor ne álljak ott pénz nélkül. 

Sajnos még nagyon év eleje van,sokkal kisebb intenzitások jellemzik az ilyesmi dolgok adásvételeit,de nem adom fel...csak lesz rájuk majd annyim amennyi kelleni fog. :-)

Előzmény: FERENSZ (2925)
FERENSZ Creative Commons License 2026.02.14 0 1 2925

Norev (?) Toyota Prius:

És akkor jöjjön hát a számomra legfontosabb.
Azért tettem a gyártó névnél ?-et, mivel ezen nincs rajta hogy Norev, holott a többi példány az volt, de ezen nem szerepel.
Más gyártótól is láttam kihozva, de az valami picit más kiadás volt, talán MTech és valami kis figura is van mellé, valamint úgy láttam nyitható a mocitető.
Nem is tudtam hogy a Priusból volt ilyen is, vagyis mondhatni pontosabban "ilyen", mivel ez az I. generációs Prius.
Én mindig azt hittem az az I. generációs, amelyikről a fejünkben van a kép a Priusról.
Itthon is találkoztam már vele párszor, bele lehet néha futni, ráadásul itt a közelben is szoktam látni egyet.
Egyik alkalommal miután hazaértünk és elmentünk mellette, utána még gyorsan le is mentem a modellel, hogy egy közös képet csináljak vele, de persze sajnos addigra hűlt helye volt.
Úgyhogy számomra ez a kis sz.ros volt a legfontosabb.
Csak többek között a korábbi pakkom - melyben olcsóbb árban volt - azért kukáztam sajnos, mert pont ez kelt el akkor belőle, aminek mondanom sem kell nagyon "örültem".
De most végre meglett.

Elől szép lámpákat kapott, alatta kis krómos berakással és enyhe irányjelzős beütéssel.
A kis Toyota logó is odakerült, igaz nem nagyon látható, mert szürke az ezüstön nem jó kombó, inkább a kis króm fotómaratott embléma kellett volna oda.
Tetszik hogy a lökös részen külön kiemelt a szürkés rész, de tekintve hogy nem mai kiadás, sajnos picit látszik rajta hogy repedezett a festés.
De ennyi belefér.
Jó a kis hűtőmaszkos kialakítás és lent a szellőzős rész is.
Oldalt megkapta az irányjelző festést is.

Hátul tetszik hogy figyeltek a hátsó lámpákra, szép piros, középen egy sárga irányjelzős rész meghagyással, alul pedig a tolatós rész kihagyással.
Szintén megkapta a Toyota logót és a Prius feliratokat és a kis rendszám plakettet.
Jó oldalt is a picike szellőzős kialakítás, a hátsó szélvédőnél fent pedig egy féklámpa csík kialakítást is kapott.
Szeretem az ilyen kis egyszerű átlag szedánokat is :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!