Keresés

Részletes keresés

BZBE Creative Commons License 2012.12.14 0 0 512

Tényleg lehetetlen.

 

De ez az organikus (bio) termesztők agresszív, támadó viselkedésének köszönhető. 

Ők zárják ki (hamis) ideológiai alapon a GM-növényeket az organikus termesztésből, deklarálták a maguk zéró-toleranciáját, és követelik most hangosan, hogy a világ többi része igazodjon hozzájuk.

 

Keresztbeporzás mindig is lesz, ahogy eddig is volt.

Bármelyik termesztett növényfajtánkról is beszélünk, a vetőmagelőállítás során természetes, hogy előfordul valamennyi átporzás másik fajtáról. A fajtafenntartó dolga és felelőssége, hogy folyamatosan őrizze és ellenőrizze a minőséget. Ez az az "idegenelés", amit a vetőmagtáblákon csinálnak, mióta szabvány és minősített fajták léteznek, azaz kézzel kigyomlálják a már szemre sem odavaló, eltérő egyedeket pl. egy búzatábláról.

A vetőmagszabványban meg le van írva, hogy mennyire kell tisztának (fajtaazonosnak) lennie egy vetőmagnak Ez 95-98% százalék között szokott lenni, növényfajtól, minőségtől függően, hiszen minden nemesítő illetve hozzáértő tudja, hogy 100% fajtaazonosság nincs, és a zéró-tolerancia nonszensz lenne hagyományos fajták között is.

 

Ezért ennyire álságos és felháborító, ahogy a GMO-ellenzők erről beszélnek. És ennek a része az, hogy "fertőzésnek" titulálják, hogy ezzel meg lehessen ideologizálni a GMO-k - nem GMO-k viszonylatában azt, amiről tudjuk, hogy értelmetlen, és semmjilyen más fajtaviszonylatban nem is próbálnak ilyesmit elérni.

 

Pontosan annyi értelme és igazsága van a hisztijüknek, mintha egy GMO-t termesztő farmer kezdene el cirkuszolni azon, hogy a szomszéd farmer "organikus mocska" tizedszázaléknyira összefertőzte az ő tiszta, X-fajtájú GM kukoricáját. A sötétzöldek meg egyre nagyobb hanggal és egyre nagyobb agresszivitással próbálják elfedni ezeket az ellentmondásaikat.

 

Józan ésszel és normális határértékekkel természetesen megvalósítható lenne az egymás mellett élés.

Előzmény: pert2 (510)
BZBE Creative Commons License 2012.12.14 0 0 511

Aki "GMO-fertőzésről" beszél, az minden más aljasságra is képes.

 

Az igazi probléma az, hogy a sötétzöld GMO ellenzők terjesztik a hülyeség vírusát és fertőzik vele a köztudatot.

Előzmény: Ma más a kása (509)
pert2 Creative Commons License 2012.12.03 0 0 510

"A GMO-k és organikus termények közötti igazi békés egymás mellett élés lehetetlen "

 

Szerintem a GMO kukorica, meg a nem GMO búza békésen megférnek egymás mellett. A repkedő pollenek száma meg a távolság négyzertével csökken, a növények 99%-át 10 méteren bellüli növény porozza be a kukoricatáblán, a 100 méteren túli 1-2 ezrelék meg elhanyagolható.

Előzmény: Ma más a kása (509)
Ma más a kása Creative Commons License 2012.12.02 0 0 509

Az organikus termelőkre akarják hárítani a GMO fertőzések okozta károkat 
2012/12/01 NaturalNews.com - Idők Jelei 

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) fennhatósága alá tartózó és a biotechnológia ipar agráróriásai és akadémikusai által dominált bizottság úgy döntött, hogy javaslatcsomagot állít elő az illetékes hatóság számára arra vonatkozóan, hogy az organikus terményeket előállító gazdák biotermékeinek GMO-val történő megfertőzéséből eredő anyagi károk az organikus termelőket terheljék. 


Az USDA Tanácsadó Bizottsága Biotechnológiai és XXI. Századi Mezőgazdasági ügyekben (közismertebb nevén AC21) úgy gondolja, hogy a két mezőgazdasági tábor békés egymás mellett élése azt jelenti, hogy az organikus gazdáknak kell fedezni a saját földjeikben a GMO fertőzés miatt keletkezett károkat. A bizottság által nemrég kiadott tanácsadói jelentés szerint ez azt jelenti, hogy az organikus gazdák kötelesek biztosítást kötni a génmanipulált fertőzésből eredő potenciális károk ellen. 

"A javaslat azt jelenti, hogy a biotechnológia ipar nem vállalja a felelősséget a GMO fertőzés megakadályozásáért, miközben a fertőzés áldozatait kötelezi a genetikai fertőzésből eredő károk megfizetésére," áll az amerikai Országos Organikus Koalíció (NOC) közleményében. 

A bio és hagyományos technológiákat alkalmazó gazdáknak régóta meg kell küzdeniük a közelben elterülő GMO földekről érkező génmanipulált magok és pollen jelentette fertőzésveszéllyel. A múltban ezeknek a gazdáknak, akiknek a kárára a fertőzés történt, le kellett nyelniük a fertőzésből eredő károkat, sőt egyes esetekben bírósági pert is indítottak ellenük azok a cégek, akiktől a magok a gazdák földjeire tévedtek. 

A GMO-k és organikus termények közötti igazi békés egymás mellett élés lehetetlen 

A földek megfertőzése olyannyira problematikus, hogy több szervezet is próbált már valamilyenfajta szabályrendszert felállítani, ami lehetővé tenné a GMO, a hagyományos és az organikus termések békés egymás mellett élését. Aki azonban egy kicsit is ért a GMO növényekhez tudja, hogy a GMO magok terjedésének megakadályozása tulajdonképpen lehetetlen. 

Ezt figyelembe véve az AC21 tisztában van vele, hogy a GMO magok és pollen terjedése, így a hagyományos vagy organikus földek megfertőzése elkerülhetetlen. Az általuk javasolt megoldás pedig még véletlenül sem a GMO-k korlátozása, hanem inkább szabadon engedése, az organikus termelőkre hagyva a takarítás felelősségét. Ugyanezt az álláspontot képviseli az amerikai kormány is, ami, nem törődve a következményekkel, újabb és újabb GMO termékeket szabadít a lakosságra, mint például a nemrégiben jóváhagyott genetikailag módosított Monsanto lucernát. 

Kapcsolódó: 
    Biotech farmok: Vakcinák és gyógyszerek a GMO termésben 
    Újabb bizonyíték, hogy a GMO-k meddőséget okoznak 
    Emberi gének a kísérleti GMO rizsben 
    A Monsanto Roundup az egész globális élelmiszerellátás stabilitását veszélyezteti 
   Fertőz a génkezelt kukorica, irtás a szomszédos földeken is (sonline) 

BZBE Creative Commons License 2012.10.11 0 0 508

Hát kedves tejbegríz, ha te már a kiragadott tényekkel való sugalmazást kutyulod az elgondolkodással, akkor itt nullához konvergált annak az esélye, hogy belásd a demagóg hülyeséged mibenlétét.

 

Inkább én nem eröltetem tovább, hogy racionális gondolkodásra bírjalak. Lehet, hogy ez nálad fertőző, jobb nem kockáztatni! Pá! :)))

Előzmény: Ma más a kása (507)
Ma más a kása Creative Commons License 2012.10.09 0 0 507

Szegény Orwell forog a sírjában, hogy ezt nem érhette meg:

 

egyesek szerint elgondolkodni a tényeken demagógia!

Előzmény: BZBE (506)
BZBE Creative Commons License 2012.10.08 0 0 506

Elgondolkodtam.

Tehát akkor mindennek, amivel nem végeztek előzetesen 6-700 napos patkányetetési kísérletet, vissza kell vonni a forgalmazási engedélyét, haladéktalanul!!!

 

Helyes. Csak akkor kerülhet vissza a piacra, ha átment a kétéves ellenőrzésen.

Jó. A GM növények 90 napos kísérleten már átmentek, ami ugye kevés, de még mindig több, mint a semmi. Úgyhogy kezdjük inkább pl. a biotermékekkel, mert azokat senki soha nem ellenőrizte ilyen szempontból, tehát sokkal nagyobb potenciális veszélyforrást jelentenek, és a biotermesztés biztonságosságával kapcsolatban is sok kérdés merült fel.

 

Aztán folytassuk az összes többi hazai élelmiszerrel, amiket csak úgy hipp-hopp, megszokásból termesztünk. Egye fene, a régi cuccokat tegyük a végére, azokról mondjuk úgy 500 év távlatából talán már kiderült volna, ha nagyon veszélyesek lennének, kicsit még ráérnek.

Node ami újabb! Azonnal zárolni a Kolumbuszként elhíresült kalandor felfedezése után, a XVI. században behozott növényeket: lefoglalni a burgonya, kukorica, napraforgó, földimogyoró, paradicsom, paprika készleteket, és mindent ami belőlük készült. Azonnal tudományos bizonyítékot arra, hogy a magyar pirospaprika nem okoz rákot a magyar gyomornak!!!

(Psszt! Ha valaki megnézné, jó eséllyel kihozná, korrekt kísérletekkel, reprodukálhatóan, hogy igen...)

 

Addig is, amíg két év alatt meg nem születnek az első, ehetőséget garantáló eredmények, marad pl. a nem bio búza, árpa, meg a GM-szója, GM-kukorica, GM-repce, mert azokat legalább egy kicsit megnézték.

Ez így logikus és következetes.

 

És akkor a mobiltelefonokkal még nem is csináltunk patkányetetési kísérletet!!! Hm...

 

Vagy én ettem beléndek más-a-kását, vagy te beszélsz demagóg hülyeségeket.

Esetleg mindkettő. De ez téged nem ment fel.

 

Előzmény: Ma más a kása (501)
BZBE Creative Commons License 2012.10.08 0 0 505

Az EFSA publikálta részletes bírálatát a mostani Seralini féle patkánybotrányról:

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2910.htm

ill.:

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2910.pdf

 

 

cc Creative Commons License 2012.10.01 0 0 504

miért, te is monodiétán leszel?

Előzmény: Ma más a kása (501)
Glavingo Creative Commons License 2012.10.01 0 0 503

A patkányok átlagos élettartama 2,5 év, de sokan a 1,5 évet sem élik meg.

 

Emberi példával élve, 60-70 év után az emberek jelentős részében is találunk rákot, de ezt nem lehet egy táplálék fogyasztásával összefüggésbe hozni.

Előzmény: Ma más a kása (501)
Glavingo Creative Commons License 2012.10.01 0 0 502

A világ legnagyobb részén már évek óta génmódosított kukoricát termelnek (így pl. az Egyesült Államokban, Kanadában és Argentinában is), és senkinek nem lett tőle semmilyen betegsége. Ezekkel a korlátozó szabályokkal csak azt érjük el, hogy a mezőgazdaságunk még jobban lemarad a gazdasági versenyben.

Ma más a kása Creative Commons License 2012.10.01 0 0 501

"A két éve zajló kísérlet " 

"A patkányok jelentős részén 6-700 nap elteltével emlődaganatok nőttek."

 

"A növényt előállító cégnek 90 napos kísérleteket kell elvégezniük ahhoz, hogy engedélyt kapjanak. "

 

Kb. itt kell ,hogy mindenki elgondolkodjon.

Előzmény: Ma más a kása (499)
cc Creative Commons License 2012.10.01 0 0 500

no, akkor még egyszer: a laboratóriumban használt állatok esetén, mivel csak és kizárólag tenyésztőnél vásárolható állatokkal szabad dolgozni, nem lehet megakadályozni a beltenyészettséget, még olyan törzsek esetén sem, amelyek elvileg genetikailag sokféléknek kellene lenni. emiatt az ilyen állatok nagyon gyakran tumorosak lesznek. az idő előrehaladtával a tumorképzés gyakorisága nő. egy másfél, két éves patkány nagyjából az emberi életkor 80-90 évének felel meg.

az ilyen kísérletek és ezek publikálása nagyjából arra jók, hogy minden oldal a maga szájaízének megfelelően magyarázza a történteket, a laikus közvélemény meg csak kapkodhatja a fejét, hogy mi is van.

Előzmény: Ma más a kása (499)
Ma más a kása Creative Commons License 2012.10.01 0 0 499

A kutatók olyan patkányokon végeztek kísérleteket, amelyeket egész életükön át génmódosított kukoricával etettek.

A hímek fele, a nőstények 70 százaléka pusztult el idő előtt. 

 

Francia kutatók szerint daganatok alakultak ki és károsodtak a belső szervei azoknak a patkányoknak, amelyeket egész életükben génmódosított kukoricával etettek, vagy kapcsolatba kerültek a Roundup nevű gyomirtóval. A kísérleti hím patkányok fele, a nőstények 70 százaléka pusztult el idő előtt. A kutatás vezetőjét korábban a génmódosított növények előállításának kritikusaként ismerték meg, ami a szakértők egy részét kétkedésre késztette - az eredmények már a tanulmány ismertetésekor újabb vitát indítottak a génmódosított növények biztonságosságáról.

A két éve zajló kísérlet eredményeit múlt héten kapta fel a sajtó. A Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet főosztályvezetője szerint ennek oka, hogy a közvélemény nem volt kellően tájékozott ebben az ügyben. Darvas Béla a Kossuth Rádiónak elmondta: a kutatók egy nemzetközileg jegyzett folyóiratban publikálták eredményeiket, amelyek mellbevágóak. A szakemberek 200 patkányt vontak be a kísérletekbe, az állatokat 8 hetes korukban kezdték génmódosított kukoricával etetni.

A növényt előállító cégnek 90 napos kísérleteket kell elvégezniük ahhoz, hogy engedélyt kapjanak. A kutatók ugyanakkor azt vizsgálták, hogy az idős korban megjelenő betegségekre milyen hatással van az etetés, igaz, olyan patkánytörzzsel dolgoztak, amely érzékeny a tumorképződésre – hangsúlyozta Darvas Béla.

Sokan kételkednek

A patkányok jelentős részén 6-700 nap elteltével emlődaganatok nőttek. A tápok koncentrációja azonban nem befolyásolta a tumorok méretét és megjelenését. A 11 százalékos táppal etetett patkányok között jelentősen nőtt azok száma, amelyeknél daganatot figyeltek meg, de a 22 százalékos tápot fogyasztó állatok esetében ez az adat nem változott.

Az eredmények ugyanakkor számos szakértőt nem győztek meg. Egyebek mellett azt kifogásolják, hogy a kísérleti protokoll szerinti minimum állatszámot használták; csoportonként 10 darabot. Darvas Béla kiemelte: hiányoznak az egyes kísérleti variánsra az ismétlésszámok, és sokan vitatják az adatok kiértékelésénél használt statisztikai eljárásokat is.

 

BZBE Creative Commons License 2012.09.29 0 0 498

Troll-filter: ON

Előzmény: Törölt nick (497)
BZBE Creative Commons License 2012.09.29 0 0 496

Térjünk vissza a "rákos patkány - GMO kukorica" kérdéskörre:

 

Így egy jó hét elteltével már letisztult a kép a Seralini féle munkáról: ez kérem egy méretes nagy kalap sz@r: metodikájában, következtetéseiben és tudományetikai szempontból egyaránt. Erről már nincs mit vitatkozni.

Sokkal érdekesebb, hogy:

Milyen felelősség terheli a Food and Chemical Toxicology újság szerkesztőit?

- Hozzáértő és elfogulatlan bírálóknak küldték-e ki a kéziratot, hiszen bárki, aki hozzáértő, arra jut az elolvasása után, hogy borzasztó gázos a cikk.

- A bírálatok alapján, vagy épp a bírálatok ellenére - a hírverés miatt - döntöttek a közlés mellett.

- Miért egyeztek bele Seraliniék követelésébe, hogy vélemények és bírálatok ne jelenhessenek meg a cikkel párhuzamosan? (Ami egyébként nagy horderejűnek gondolt cikkek esetében a szokásos gyakorlat.)

Visszavonatják-e a cikket Seraliniékkel, és kötelezik-e őket helyreigazításra?

Fog-e felelni valaki is azért az erkölcsi kárért, amit a tudománynak okoztak?

Indít-e bárki pert hitelrontásért vagy rágalmazásért, pl. a Monsanto az újság ellen, az újság Seralini ellen, stb?

 

BZBE Creative Commons License 2012.09.29 0 0 495

Itt helyben megeszem az internetet kiskanállal, ha te feléred ésszel, amit cc írt.

Ennyire nem tudsz elszakadni a Monsanto-gyűlöletedtől? Ennyire nem veszed észre, hogy mennyire nem erről, vagy másik multiról szól a dolog? Utáld őket nyugodtan, ez a szíved joga, de ez nem ok és indok arra, hogy hazugságokat állíts róluk ahelyett, hogy egy-egy GMO kérdéssel foglalkoznál.

Előzmény: Törölt nick (490)
BZBE Creative Commons License 2012.09.29 0 0 494

Mi lenne, ha a GMO-kal, meg a géntechnológiával kapcsolatos dolgokról beszélnél, ahelyett hogy ködös-katyvaszos összeesküvés-elméletekre alapozva temetnéd itt az emberiséget, külön kiátkozva azokat, akik (most másodlagos, hogy miért) újítani, vagy épp jobbítani akarnak.

Előzmény: Törölt nick (477)
Szabadbatthyany Béla Creative Commons License 2012.09.26 0 0 493

Hja.

Volt itt már olyan világhírnévre emelkedett honfitársunk, aki nem átallotta a 6 azaz hat db.  egérrel elvégzett kisérleteit publikálni.

:-)

Előzmény: cc (492)
cc Creative Commons License 2012.09.25 0 0 492

speciel egy egyetemi jegyzetben (univet.hu) ezt találtam:

Kombinált krónikus és karcinogenitási vizsgálat

 

Állatfaj/ Állatszám: egér (hörcsög), patkány/ 50/ivar/csoport

 

erről ennyit.

Előzmény: Törölt nick (490)
cc Creative Commons License 2012.09.24 0 0 489

van egy általános probléma, ami sajnos ilyen kísérletekben is kísért.

hír az, aminek hírértéke van.

sajnos, ez a tudományos kísérletekben is igaz. valószínűleg nem kevés olyan etetési kísérlet zajlott le, ahol bár nagyon szerették volna, de nem lehetett kimutatni eltérést a kontrolltól. az ilyen adatok egyszerűen nem jutnak a nagyközönség elé, mert csak nagyon kicsit pukkannak (egyébként, ez egy általános probléma, a negatív eredmények, amelyek a prekoncepciót nem támasztják alá egyszerűen nem kapnak publicitást. ennek egyébként elég komoly tudományfilozófiai következményei vannak.)

Előzmény: Törölt nick (484)
Amocsok4 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 487

"...igaz, nem komolyan."

 

Ha tudod, hogy nem komolyan, akkor meg minek kell ez a kirohanás?

 

Téma, részemről lezárva.

Előzmény: Törölt nick (485)
Amocsok4 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 486

"Kell a kontroll, és ami rossz, káros, azt el kell felejteni. Ez a valódi fejlődés, ez a truváj!"

 

Egyetértünk.

 

És most mi derült ki? Elvégeztek egy kísérletet, mely szakértők szerint több sebből vérzik. Max. sebesség 40 km/h?

Vizsgálják meg! Végezzenek el olyan kísérleteket, oly módon, ami minimalizálja a tévedés lehetőségét! Ebben nem tudsz egyetérteni?

Előzmény: Törölt nick (484)
Amocsok4 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 483

Egyébként meg olvasd vissza a (473)-at! Ha személyeskedést akarsz olvasni.

Előzmény: Amocsok4 (482)
Amocsok4 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 482

Nem személyeskedésnek szántam. Egyébként meg nem értem, miért feltételezhetnék egy közszereplőről többet, mint bárki másról.

Előzmény: Törölt nick (480)
Amocsok4 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 481

Ha lenne egy időgéped, mellyel visszatérhetnél a múltba és ott megállíthatnád a tudományt, te hol állítanád meg? Mielőtt kiderült az azbeszt és dohányzás káros hatása, vagy utána? Gondolom, utána. Hát azt is a tudománynak köszönhetjük. Nem arról van szó, hogy a tudomány ne rejtene veszélyeket, de ezeket a veszélyeket is a tudomány fogja felfedezni. A vonat életveszélyes 40 km/h fölött. Emlékszel?

Előzmény: Törölt nick (473)
Amocsok4 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 479

Jaj!

Mindenki mindenki zsebében van.

Esetleg feltételezhetem rólad, hogy te meg azoknak a zsebében, akik a magyar vatőmag piac 80%-át uralják?

Előzmény: Törölt nick (475)
Amocsok4 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 472

"Elég harmatgyenge, a lényege , hogy Monsantó szerint nincs igazuk."

 

Nem egészen.

 

"A tanulmányhoz nem köthető szakértők azonban szkeptikusan fogadták az eredményt, szerintük a francia csoport statisztikai módszere „nem konvencionális”.

Az NK602 jelű kukoricafajtát kifejlesztő és forgalmazó Monsanto a korábbi kritikákat azzal hárította el, hogy a francia kutatók megalapozatlan következtetésre jutottak."

 

Az igazság még odaát van. Jelenleg csak a módszert és a következtetést bírálják.

 

"Seralini egy csütörtöki brüsszeli sajtókonferencián megvédte a tanulmányukat, mondván, hogy azt a világ legjobb élelmiszer-toxikológiai folyóirata lektorálta szakmailag a közzététel előtt."

 

Az EB-ben kétségek merülhettek fel az állítást illetően, mert

 

"Az Európai Bizottság közben felkérte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot (European Food Safety Authority, EFSA), hogy vizsgálja meg a francia tanulmány megállapításait."

Előzmény: Ma más a kása (469)
cc Creative Commons License 2012.09.24 0 0 471

éljen az összeesküvés elmélet.

Előzmény: Ma más a kása (469)
Ma más a kása Creative Commons License 2012.09.24 0 0 469

Elég harmatgyenge, a lényege , hogy Monsantó szerint nincs igazuk.

Előzmény: Amocsok4 (467)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!