Keresés

Részletes keresés

Hierro Nyh. Creative Commons License 2011.04.21 0 0 75

Ha jobban megfigyeled, a nemzeti radikálisok sem a szervezett bűnözés ellen akarnak "önkormányzati csendőrséget" létrehozni, hanem éppenséggel azok ellen, akik az egyszerű emberek mindennapi életét veszélyeztetik bűnözésükkel.

Derek Creative Commons License 2011.04.21 0 0 74

Mondom kevesebb halivudi giccset kene nezned

Előzmény: Törölt nick (72)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.21 0 0 70

Igen, arra is, bár szerintem a közbiztonság romlásának referenciaszintjeként, jelezve hogy a közbiztonság és közrend tekintetében még a sokat szidott Kádár korszak is jobb volt.  

 

A nagybetűs fegyelmezőerőt, a megkérdőjelezhetetlen rendfenntartói hatalmat a népemlékezetben viszont leginkább a csendőrség képviseli.  

Előzmény: Hierro Nyh. (39)
Derek Creative Commons License 2011.04.21 0 0 69

Egesz masrol volt szo,kevered a sezlont a faxommal.

 

Delrol a ridegen tartott marhakat labon hajtottak fel a chicagoi vagohidakra amig nem epult vasut de akkor meg senki nem lakott ezeken a videkeken,aztan a telepesek akik foldet kaptak a terelesi utvonalak menten szogesdrottal elkeritettek a birtokaikat ,hogy ne tudjak arra hajtani a marhakat es ebbol volt a konfliktus,mert a szgesdrot sok esetben fel;sertette a marhakat amikor gyanutlanul beletereltek az allatokat.ZAztan kiegyeztek es a terelok ranchtulajok fizettek a telepeseknek az atvonulasert de a gondok csak akkor szuntek meg amikor megepult a vasut

Előzmény: Törölt nick (67)
Derek Creative Commons License 2011.04.21 0 0 66

".... meg olyan eset is volt, hogy valami ún. "marhabáró" másik államból bérgyilkosokat hozatott a földjeit szabdaló telepesek kiirtására vagy elzavarasára"

 

Ezt a western-t en is lattam:-))

Előzmény: Törölt nick (64)
kerekerdö Creative Commons License 2011.04.21 0 0 62

Az első tíz

 

„Híven, becsülettel, vitézül! A hazáért mindhalálig!”

E jelmondattal működött a Magyar Királyi Csendőrség, s ma Tiszavasvári példát mutatva rehabilitálta a testületet. Tíz csendőrt avattak fel a település rendjének fenntartására. I

gaz, az éberséget, harciasságot, oltalmazást jelképező kakastollat nem tűzték ki, de Fülöp Erik polgármester szerint az sem lehetetlen, hogy lesz majd rajtuk.

De mi is az a csendőrség?

Pintér Sándor a múlt héten a Parlamentben arra szólította fel a csendőrség megalakítása mellett állókat, hogy nézzenek utána, mi is volt ez a rettegett alakulat.

A Monarchián belüli csendőrséget Erdélyben alapították meg. Sikeres működése láttán 1881-ben Ferenc József szentesítette gróf Tisza Kálmánnak a Magyar Királyi Csendőrségre vonatkozó törvényjavaslatát. Tehát idén éppen 130 éve alakult meg ez a politikától mentes, pártsemleges, rendfenntartó fegyveres testületet, a korábbi idők zsandárjaiból, pandúrjaiból és darabontjaiból verbuválva. Elsődleges céljuk mindenkor a magyar állampolgárok személyi- és vagyonbiztonságának védelme volt.

A felderített bűnesetek arányszámainak tekintetében évről évre rangosabb helyre kerültek. Horthy Miklós kormányzóságának idején a felderítési arányszám 90% felett volt. Ekkor a mi csendőrségünk világviszonylatban élen járt!

Méltán nevezhetjük tagjait elitrétegnek, hiszen szigorú követelményeknek kellett megfelelniük már felvételükkor is, később pedig az egész életvitelüket meghatározta e hivatás, amiért cserébe nagy megbecsülésnek, elismerésnek örvendhettek, tisztességes fizetésük egész életükre biztosítva volt.

Az egészségügyi és fizikai megpróbáltatások elvégzése csak előszobája volt a csendőrségbe való bekerülésnek. Kezdetben csendőrkerületekben történt a kiképzés, majd megnyílt az első csendőriskola Nagyváradon. Itt már jogot, büntetőjogot, ügyrendet, nyomozati ismereteket is tanultak. Csak magyar állampolgárságú, feddhetetlen előéletű, kifogástalan egészségi állapotú, írni, olvasni, számolni tudó, magyar nyelven tökéletesen beszélő, megfelelő értelmi képességű, 20-40 év közötti gyermektelen férfiakat vettek föl, csak olyan helyre, ahol rokonai, barátai nem laktak.

A kötelékbe lépők elvesztették közéleti és politikai jogaikat, nem lehettek tagjai politikai testületeknek, titkos szervezeteknek. Csak szolgálaton kívül ihattak alkoholt, de akkor is csak mértékkel. Ajándékot, jutalmat, pénzt soha senkitől nem fogadhattak el, és ezt nem tehette meg a családjuk sem. Feddhetetlenségük, pártatlanságuk, elfogulatlanságuk így amennyire lehetett, garantálva volt. Kétes hírű kocsmákat, és nőket szabadidejükben sem látogathattak, nem tivornyázhattak, nem kártyázhattak pénzben, és nem csinálhattak adósságot. Még az eljegyzéshez is engedélyt kellett kérniük, amit azután kaphattak meg, amikor a leendő menyasszony életkörülményeit alaposan megvizsgálták és megfelelőnek találták.

Hűségesküt tettek az ország alkotmányára, a Szent Koronára, a hazára, a királyra, később Horthy Miklós kormányzóra. Megesküdtek az ország törvényeinek pontos betartására, közbiztonsági szolgálatuk ellátására, engedelmességet tettek feljebbvalóiknak. Míg a rendőrök csak fogadalmat tettek, szolgálati szabályzatuk volt, és inkább a városokat védték, addig a csendőrök csendőresküt, katonai esküt tettek, és szolgálati utasításuk volt. Katonai alakulatként a honvédség alá voltak rendelve, ezért fegyvereket is használhattak.

A csendőri túlkapásokat, mulasztásokat igen szigorúan büntették. Szolgálati útvonalukról pontos jelentést kellett írniuk. Gyakran bukkantak fel váratlan helyeken, ami elrettentő volt minden bűnöző számára. Jó felkészültségüknek köszönhetően a háború vége felé egyéb feladatokra is használták őket. Így például békefenntartóként is bevetésre kerültek.

 

De térjünk vissza a jelenbe. Fülöp Erik polgármester már korábban elmondta, hogy a Fidesz kormány jelentősen leszűkítette azt a keretet, amelyből a közrendet és köztisztaságot fenntartották eddig. Míg 2010-ben még 450, addig 2011-ben csak 42 embert tudnak nyolc órában foglalkoztatni és rendőrből is kevés jut a településre. A szocialistáktól átvett városvezetésnek pedig igen nehéz dolga van, hiszen az önkormányzat kasszáját óriási hiánnyal, és adóssággal örökölték meg. Így hát a polgármester kénytelen volt új megoldást találni.

A két legnagyobb probléma a lakosság szerint is, a munkahely hiány és a bűnözés. A csendőrséggel remélhetőleg az utóbbi kérdés frappánsan megoldásra került. Senkinek sem kell félnie a szervezettől, aki "viszont bűnt követett el, az rettegjen"- mondta a város polgármestere. Ez méltó válasz Pintér belügyminiszter azon vádjaira, miszerint az ilyesfajta rendvédőktől az átlagemberek rettegnek, ezért be kell tiltani őket.

A településen már a munkahelyteremtés előkészületei is megkezdődtek, folyamatban van a polgármester terveinek megvalósítása. Erről egyelőre annyit tudunk, hogy önkormányzati földeken szeretne gazdálkodást, a helyi munkanélküli lakosságnak munkát adva. Főként növénytermesztést, mely azt is szolgálja majd, hogy helyi szinten friss zöldséget, gyümölcsöt egyenek.

A Jobbik mintavárosaként emlegetett Tiszavasvári valóban példát mutat a valódi gondok megoldásával."

 

http://radicalpuzzle.blogspot.com/2011/04/az-elso-tiz.html

Derek Creative Commons License 2011.04.21 0 0 51

Ne eroltesd ezt.

Előzmény: Törölt nick (49)
Derek Creative Commons License 2011.04.21 0 0 48

"Az usa ban pl a maffia biztos, hogy nagy örömmel fogadná ha csak fbi lenne és seriffek nem, az biztos."

 

Theta mar megint hulyesegeket beszelsz ,a helyi rendorseg nem foglalkozik a szervezett bunozessel az szovetsegi hataskor, az FBI es mas szovetsegi hatosagok terulete

Előzmény: Törölt nick (47)
halkergető Creative Commons License 2011.04.21 0 0 44

Viccesen ugyan, de tökéletesen leírtad a szituációt. Így fog műxeni a csendőrség a napjaink valóságában.   ;-)))

Előzmény: Törölt nick (36)
Vajk Creative Commons License 2011.04.21 0 0 43

Az, hogy a csendőrség a jobbik magánhadserege, melyik szókapcsolatból jött le neked?:) 

 

A csendőrséeg elvben azért lenne jó, mert helyiek lennének. Ismernének mindenkit, tudnának az emberek ügyes-bajos dolgairól. A rendőrée ezt nem tudja, idegenek az adott helyeken.

Hogy ez most az önkorm. alatt működne vagy sem, azt nem tudom. Most alapból úgy érzem, hogy jobb lenne így, de szívesen hallgatnék érveket ez ellen. 

De orbán nem fog engedni ilyet, az biztos, mert fél.

Na neki van egy elég impotensnek tűnő magánhadserege TEK néven.

Előzmény: Törölt nick (11)
FOMA Creative Commons License 2011.04.21 0 0 41

"a csendőrség elvileg a hadsereghez tartozik."

 

Nem egészen. Ahol van csendőrség (és ez így volt Mo.-n is a csendőrség fennállása alatt), ott kettős irányítás alatt áll.

 

A magyar csendőrség szakmailag a belügyminisztériumokhöz tartozott, rendőri feladatokat látott el, rendőri jogkörökkel rendelkezett, személyzetileg (vagy mai divatos szóval humán oldalról) pedig a védelmi minisztériumhoz tartozott, de nem volt része a hadseregnek. Ez hasonlóan müxik a jelenlegi európai csendőrségeknél is.

 

Kétségtelen, hogy volt tekintélyük, de akkoriban a rendőrségnek is, nem a néven múlik a dolog. . Nagyapám mesélgetett anno az ő apjáról, aki csendőr törzsőrmester volt, ami jóval nagyobb sarzsinak számított egy mai őrmesternél, ezzel a rendfokozattal őrsparancsnok-helyettes volt. Jó fizetése volt, és cselédet kellett tartania az előírások szerint. Dédanyánkat csak úgy vehette el, hogy az apósnak kauciót kellett letennie, meghatározott vagyoni helyzet alatt lévő leányzót nem vehetett el a csendőr. És persze a közcsendőr, meg a közrendőr is meg volt fizetve, cserében kőkemény elvárások voltak velük szemben.

Előzmény: Berlusz Móni (6)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2011.04.21 0 0 40

A tiszavasvári kezdeményezés inkább egy önkormányzati polgárőrség.

 

Maga az alapgondolat nem lenne rossz, hogy helyi szinten irányított szervezet foglalkozzon olyan bűnügyekkel, amik inkább az emberek hétköznapi életét keserítik meg, állami szintű szervezet pedig olyanokkal, amik inkább az ország gazdaságát, igazgatásának rendjét veszélyeztetik.

Előzmény: Törölt nick (18)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2011.04.21 0 0 39

Ugyanígy van a Csendőrséggel is, az népemlékezetben úgy örződött meg, hogy legalább ők tudtak rendet tartani.

 

A Kádár-korszak rendőrségére is szokás így emlékezni (amellett, hogy akkoriban szaporodhattak el a rendőrviccek).

Előzmény: Törölt nick (30)
Captain Dolby Creative Commons License 2011.04.20 0 0 38

Nem tudom értelmezni a hsz-ed, sajnálom. Biztos bennem van a hiba.

Előzmény: Törölt nick (36)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.20 0 0 33

Csak úgy mellékesen jegyzem meg, hogy a kis faluban a '60-as, '70-es évek elején nem a rendőrtől féltek legjobban, hanem attól, hogy kiprédikál a pap a vasárnapi misén.

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.20 0 0 32

Anyám még emlékszik nagyapámra, ő is csendőr tiszthelyettes volt.:-))

A másik nagyapám meg bárói szolgából lett TSZ-pártitkár. Aztán összeházasodott a csöndérjánya, meg a komeista fija. Na, szép kis család. De ettől anyám még rendszeridegen lett és sosem léptették elő. Na, erre szokta mondani, hogy fiam, magadnak tanulsz.

Jól elkanyarodtam.

A nagyfater egy zsidót sem vitetett el, nem azért, mert akkor nem maradt volna a faluban orvos meg gyógyszerész meg bótos, meg számadó. Hanem, mert nem ártottak azok se a népekne, se neki. A trógereket meg a nembírmagával részeg hülyét megkardlapozta, azt annyi vót az esemény egy hónapra. Aztán ment aratni, mert hát a zsandárnak se járt illetménybúza, hiába állítja bárki. Illetmény vót, azaz munkabér, meg nyugdíj. Korkedvezmény? Közalkalmazott volt egyszerűen. Munkaidő? Hogy lett volna vége, ha ő volt a szerv a faluban.

Mesélhetnék, de minek? Úgyis azt mondanák, hogy én se láttam, csak hallottam róla.

Előzmény: Derek (27)
Captain Dolby Creative Commons License 2011.04.20 0 0 31

"Ugyanígy van a Csendőrséggel is, az népemlékezetben úgy örződött meg, hogy legalább ők tudtak rendet tartani."

 

Ördögtől való ez a vágy?

Előzmény: Törölt nick (30)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.20 0 0 30

Rákoczi Ferencnek is pozitív az emlékezete a nép körében, pedig már nincs élő ember akinek személye tapasztalatai lennének róla. Ugyanígy van a Csendőrséggel is, az népemlékezetben úgy örződött meg, hogy legalább ők tudtak rendet tartani.

Előzmény: Derek (27)
Captain Dolby Creative Commons License 2011.04.20 0 0 29

Ezt ne tőlem kérdezd, hanem azoktól, akik segítségért kiáltanak. Én még elvagyok.

 

Előzmény: Törölt nick (28)
Derek Creative Commons License 2011.04.20 0 0 27

"Kihasználják a Csendőrségnek a magyar vidéken élő pozitív emlékezetét."

 

Ne viccelj mar ki el mar akinek konkret emlekei lennenek a csendorsegrol , a legfiatalabb csendor is aki 45-ben lehetett,ma mar 86 eves lenne,meg aki emlekszik ra az is 80 koruli.

Előzmény: Törölt nick (24)
Captain Dolby Creative Commons License 2011.04.20 0 0 26

"önkormányzati Csendőrséget alakítani Magyarországon-történész közreműködésével-az maga a bohózat."

 

Bizony bohózat, de ha te is védtelenül ki lennél téve napi 5-10 apró csínytevésnek, rasszista megaláztatásnak, akkor mindjárt másképp gondolkodnál. Ennek megfelelően bárhogy is alakulnak a dolgok, az én szolidaritásomra soha nem számíthatsz.

Előzmény: Törölt nick (22)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.20 0 0 24

A csendőrség elnevezés per pillanat nem több mint PR, és ebben a Jobbik nagyon ügyes. Kihasználják a Csendőrségnek a magyar vidéken élő pozitív emlékezetét. Tényszerűen viszont sem struktúrában, sem hatáskörben semmi közük hozzá. Egyelőre.

Előzmény: Törölt nick (22)
Derek Creative Commons License 2011.04.20 0 0 23

"Ez maga a citromízű banán, vagy a kumiszból kokakóla."

 

Ez ma mar a kemia fejlettsegi szintjen nem kulonosebben problema:-)

Előzmény: Törölt nick (22)
Derek Creative Commons License 2011.04.20 0 0 21

"Ők is járnák a bíróságot, felfüggesztenék őket két havonta és hivatásos magyargyűllölők szopatnák őket nullára,"

 

E logika alapjan azok is magyargyulolok akik a 2006-os rendori tulkapasok ellen felleptek.

Előzmény: Törölt nick (17)
Kannaváró Creative Commons License 2011.04.20 0 0 20

Mindegy, hogy a macska fehér-e, vagy fekete, az a fontos, hogy megfogja az egeret.

Előzmény: Hierro Nyh. (-)
Derek Creative Commons License 2011.04.20 0 0 19

Az is teny amit en irtam ,a szuleim,nagyszuleim lattak a zsidok elhurcolasat Nagykanizsarol

 

"hivatásos magyargyűllölők szopatnák őket nullára,"

 

 

Na ezzel a suketelkessel nalam hiaba erolkodsz

Előzmény: Törölt nick (17)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.20 0 0 18

"Nevezhető a közfelfogás alapján csendőrségnek, ami Tiszavasváriban létrejön?"

 

Nem. A Csendőrség a vidék rendfenntartója volt, a dualizmus idején az állami rendőrség Bp.-re, Fiuméra meg a határokra felügyelt, a városoknak volt saját fenntartású önkormányzati rendőrsége (később ezeket összevonták a Királyi Rendőrségbe). Az ezen a körön kívülrekedt vidék számára adta a szolgálatot a Csendőrség. Pl. karhatalomként a járás (fő)jegyzőjének irányítása alatt. 

 

A tiszavasvári kezdeményezés inkább egy önkormányzati polgárőrség.

tmbg Creative Commons License 2011.04.20 0 0 16

Pont ez a lényeg, hogy finoman fogalmazva autonóm emberek vélt parancsot saját emberi kvalitásaik szerint túlteljesítettek. Az embertípus ugyanaz maradt.

Előzmény: Derek (15)
Derek Creative Commons License 2011.04.20 0 0 15

":1944-ben a vidéki zsidóság deportálásában serénykedtek, nagyrészt ezért számolják fel őket."

 

Ezert en azert pedig igencsak balos vagyok nem magat a csendorseget blamalom,erre kaptak parancsot ezt kellett vegrehajtaniuk, azis igaz,hogy ebben elegge buzgok is voltak sokszor buzgobbak mint onmagaban a paracs eloirta de 20 eves antiszemita agymosas is volt az orszagban,ahogy aztan 45 utan meg volt az avonak a kommunista agymosas

Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.20 0 0 14

így van.

 

nem párthoz kötni, nem cigánybűnözésre kihegyezni és akkor már jó is.

 

 

csak akkor nem tud belőle egy párt tőkét kovácsolni:O)

 

 

dehát elvileg nemis ez a cél, igaz, hanem a közbiztonság helyreállítása?;-)

Előzmény: Berlusz Móni (6)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!