Keresés

Részletes keresés

nagyanyo05 Creative Commons License 2011.03.31 0 0 259

Molnár rossz lóra tett, mert már ülnek rajta, ráadásul fordítva:D

nagyanyo05 Creative Commons License 2011.03.31 0 0 258

És milyen hosszan!:) Nem is tudtam résztvenni tegnap:( Tegnap még a HírTV is foglalkozott vele:)

Előzmény: Mynheer Peeperkorn (256)
mavtelep Creative Commons License 2011.03.30 0 0 257

Ja, a nagy lendület, hogy minden drágább, és brutális a munkanélküliség.

Sztem talán mégse....

Előzmény: Törölt nick (227)
Mynheer Peeperkorn Creative Commons License 2011.03.30 0 0 256

Azt hiszem rendesen kiveséztük ezt a témát. Egy Gyurcsány inforádiós interjújával foglakozó topicban :)

Előzmény: Thelonius (255)
Thelonius Creative Commons License 2011.03.30 0 0 255

Főleg azoké, akik azt a szélsősegesn liberális elvet vallják, hogy a piac mindenek felett álló szent dolog.

 

Ezzel csak az a baj, hogy a válságot a piaci mechanizmusok elfojtása okozta (mesterségesen alacsony kamatok, olyan likviditásbőség amely elrejtette a csődöket és lehetővé tette a lufik kialakulását). Így jár a világ ha a jegybankok a politikusokat szolgálják ki, aztán meg a piacot hibáztatjuk, amikor végre kitört a láncaiból :) De ez már egy másik téma.

Előzmény: Mynheer Peeperkorn (254)
Mynheer Peeperkorn Creative Commons License 2011.03.30 0 0 254

Még ebben is van igazságod, hogy nem a mainstream közgazdászok voltak azok akik látták a Manyup rendszer hibáit.

De köszönhetően a 2008-as vállságnak ezek a közgazdászok hitelessége sokat felértékelődött, ahogy a nagy, neves mainstream közgazdászok hitelessége jelentősen megcsappant. Főleg azoké, akik azt a szélsősegesn liberális elvet vallják, hogy a piac mindenek felett álló szent dolog.

 


Szerintem azért nem kampányoltak ezzel, mert ez a szakmai, közgazdasági vita nagyon nehéz és bonyolult. A nyilvánosságban ez nem megnyerhető. Politikailag semmiképpen. Ezért is kellett a Fidesznek teljesen hülyeséget kommunikálnia, hogy mentse a menthetőt. De ezzel nyerni nem lehetett. A döntésnél a veszteség minimalizálásra hajtottak. Nem a vita megnyerésére.

Ettől függetlenül akik kicsit is értenek hozzá és hajlandóak átlátni a rendszert, azok láthatják, hogy a Fidesz igenis jó döntést hozott. De ez az emberek 99%-át nem érdekli/nem fogja fel agyilag.

 

És ezt sajnos tapasztalhatjuk mai napig. Mert mindenkit csak az érdekel, hogy az Ő viruális pénzét elvették. De mint írtam az senkit nem érdekel, hogy az ezt kipótlandó adósság és annak kamatterhei szintén az övék (is).

 

Előzmény: Thelonius (253)
Thelonius Creative Commons License 2011.03.30 0 0 253

A közgazdászok közül többnyire a csodabogár kategórájúak.

Ha az alapvetően rossznak gondolták miért nem kapmányoltak ezzel, vagy ha nem is kapmányoltak, miért nem ezzel kezdték? Neked nem gyanús körülmény, hogy erre nem szánják rá magukat, ha lehetőségük van hiányt növelni, vagy statisztikákban máshogyan feltüntetni? :)

Előzmény: Mynheer Peeperkorn (252)
Mynheer Peeperkorn Creative Commons License 2011.03.30 0 0 252

Én itt most a közgazdászokról beszéltem. Sokan közülük már akkor is látták, hogy a rendszer összességében veszteséges lesz. És sajnos igazuk is lett.

Te másként látod a Fidesz mozgató rugóit, mint ahogy én. De ez nem baj. Mert igazából ez lényegtelen. Szerintem a lényeges dolog az, hogy egy alapvetően veszteséges, rossz rendszert megszűntettek. És ebből a szempontból max érdekes, hogy "miért". A lényeg, hogy megszűntették. ÉS ez támogatható.

 

 

Előzmény: Thelonius (250)
Mynheer Peeperkorn Creative Commons License 2011.03.30 0 0 251

Ez a baj, hogy nagyon lassan váltott volna át. Sajnos még legalább 10 évig nőtt volna minden évben a kipótlandó összeg. Még akkor is, ha a kifizetések indultak volna. És közben a kamatokat fizetni kell és kellett volna.  ez a probléma. Most hál' Istennek ennek legnagyobb részét adósság csökkentésre fordítanak. ÉS ezt egy támogatható lépésnek tartom.

Előzmény: Thelonius (249)
Thelonius Creative Commons License 2011.03.30 0 0 250

Sokan már akkor látták, hogy ez össztársadalmi szinten rengetegbe fog kerülni. Mára kiderült, hogy ezeknek volt igazuk.

 

Nem voltak olyan sokan. Amikor bevezetésre került, sokan beléptek akiknek nem volt kötelező. A szakma részéről egy vékony kisebbség volt abszolút manyup ellenes. Többen többször láttak javítani valót a rendszeren.

A Fidesz is csak akkor jött elő azzal, hogy ez milyen rossz rendszer, amikor több hónapos autizmus után felfogtak, nem emelhetik a hiányt. Ez a döntés kb. ennyire volt megalapozva.

Lehetett volna szabad átjárást biztosítani, megszüntetni a kötelező belépést, így aki hajlandó lett volna a nyugdíjpénzét egy kétes képesseégű politikusra bízni, megtehette volna. Csakhogy a felmérések szerint ezek sem voltak túl sokan...

 

Előzmény: Mynheer Peeperkorn (248)
Thelonius Creative Commons License 2011.03.30 0 0 249

A manyup már lassan fizető módba váltott volna. Most az a pénz elmegy szociális osztogatásra, aztán ha az is elfogy, majd meglátjuk mi lesz. Ez a probléma.

Előzmény: Mynheer Peeperkorn (245)
Mynheer Peeperkorn Creative Commons License 2011.03.30 0 0 248

Ebben neked kétségtelenül van igazságod! Ezért annyiban én is korrigálok, hogy nem az abszolut jó döntés született a Manyup rendszerrel kapcsolatban, hanem csak a legkisebb rossz.

 

A legnagyobb hiba (bűn) az volt, amikor egy ilyen rendszer rászabadítottak az országra. Sokan már akkor látták, hogy ez össztársadalmi szinten rengetegbe fog kerülni. Mára kiderült, hogy ezeknek volt igazuk. Persze visszacsinálni nem lehet konfliktusok nélkül. De ezt a konfliktust érdemes volt vállalni. Össztársadalmi szinten mindenképp.


Ezzel együtt értem, hogy az embereknek nagyon fáj ha a virtuálisan nevesített pénzüket elveszik és magas ívben tesznek a nem nevesített közös adósságra.
De egy kormánynak kötelező (lenne) az össztársadalom érdekeit nézni és ez esetben én tartom azt a véleményem, hogy a kormány a jó döntést hozta. Akkor is, ha részben igazad is van a hozzászólásodban.

Előzmény: Thelonius (246)
Mynheer Peeperkorn Creative Commons License 2011.03.30 0 0 247

Én a kommunikációt illető kritikában 100% egyetérek veled. ÉS ezért nagyon haragszom a Fideszre. Mert látom, tudom, hogy jó döntést hoztak.

Ezzel együtt azt is tudom, hogy ezt kommunikálni szinte lehetetlen azona szinten, amely a nagy tömegekhez szól. Mert annyira nehéz, szakmai és összetett a probléma, hogy az átlag 1 bites szavazó sosem fogná fel. Ezért kellett lemenni a szijjárói szintre (ami a kommunikáció legalja)

 

Mint írtam a probléma legnagyobb része pont nem a pénztárak fenntartásából adódik. Azt csak úgy mondják. A probléma rendszerszinten van. Ott, hogy a befizetett Manyup pénzeket az államnak hónapról hónapra ki kellett pótolnia a TB kasszánál. Ez a pótlás mindig és mindenkor az államadósság növekedésére ment, ami után kamatot kellet fizetni és az összeg még nagyon sokáig növekedett volna.

Előzmény: asta (243)
Thelonius Creative Commons License 2011.03.30 0 0 246

Én azt a szemléletet nem tudom elfogadni, hogy "enyém a pénz, de a hiányt kipótlandó adóssághoz semmi közöm, az legroszabb esetben közös".

 

Nana. Azoktól loptak el sokat, akik eddig a legtöbb adót fizettek. A hiány nem csak a manyup miatt volt, mint látható a hiány a jövőben is itt lesz. De azok akiket megloptak, nem biztos hogy már sokat adnak a közösbe.

Előzmény: Mynheer Peeperkorn (241)
Mynheer Peeperkorn Creative Commons License 2011.03.30 0 0 245

De. Káros volt. Mint minden szociális osztogatás, amely hitelből történt. De ez más tészta. A Manyuppal rendszer szinten volt probléma.

Előzmény: Thelonius (242)
Mynheer Peeperkorn Creative Commons License 2011.03.30 0 0 244

Tudod mit?


Tegyük fel, hogy lopás volt. Ok.

Attól függetlenül amit írtam az mind igaz. A Manyup rendszer további, évről évre növekvő adósságot generált volna még hosszú évekig, hisz a TB-t kipótlandó összeg, plusz az adósságteher után fizetett kamatteher tovább növekedett volna.

 

Szerinted így kellett volna hagyni?

 

Előzmény: WYW (240)
asta Creative Commons License 2011.03.30 0 0 243

Akkor sem kellett volna ezt ilyen drasztikusan csinálni és hazudozni...Visszamenőlegesen meg pláne nem, arra nem volt joguk semmiképp.

 

Minden szakember azt mondta, hogy bár igaz, hogy a pénztárak fenntartása pénzbe kerül, de az elvétele hosszú távon komoly problémát okozhat. Főleg ha nem  az adóság törlesztésére fordítják És nem arra fordítják.... csak részben. Ezt jobbos közgazdászok mondták. ( balosok is)

 

Rossz lépés, rosszul kommunikálva és rosszul kezelve.

Előzmény: Mynheer Peeperkorn (238)
Thelonius Creative Commons License 2011.03.30 0 0 242

Igen? Az senki fejében nem fordult meg Magyarországon?

A 13. havi nyugdíj nem volt rettentően káros?

Összesen mennyi is ment ki erre a hülyeségre? De neked szemet szúr a megtakarítás :)

Előzmény: Mynheer Peeperkorn (237)
Mynheer Peeperkorn Creative Commons License 2011.03.30 0 0 241

Egyszerűen a szemlélet módban van a hiba.


Én azt a szemléletet nem tudom elfogadni, hogy "enyém a pénz, de a hiányt kipótlandó adóssághoz semmi közöm, az legroszabb esetben közös".

 

Értem én amúgy azok mozgatórugóit, akik lopásról beszélnek. Ettől függetlenül ha rendszer szinten nézzük a döntést, akkor a Manyup döntés nem volt más, csak egy korábbi drága, hibás döntés késői korrigálása.

Előzmény: WYW (240)
WYW Creative Commons License 2011.03.30 0 0 240

Ettől még természetesen lopás volt.

 

(bár lehetne másként is nevezni, de a lényeg ez)

Előzmény: Mynheer Peeperkorn (238)
Mynheer Peeperkorn Creative Commons License 2011.03.30 0 0 239

Nem. Ez még csak aggasztó max.

Előzmény: Thelonius (235)
Mynheer Peeperkorn Creative Commons License 2011.03.30 0 0 238

Erről beszélek, hogy az ország előbb csődbe ment volna a Manyup rendszerrel, mintsem  hogy eljutottunk volna addig, hogy érezzük az előnyeit.

Azt kell látni, megérteni, hogy amellett, hogy nevesítettek összegeket személyenként, attól még ennek helyén kollektív adósság jelentkezett, hisz a TB kasszát minden hónapban ki kellett pótolni a hiányzó összeggel. Ez az összeg még nagyon sokáig növekedett volna. És nem elég, hogy ez folyamatosan növekedett, de ezután még kamatos kamatot is fizetni kellett. Itt van a kutya elásva.

 

És miután végre egy kormány felvállalta a helyes, de konfliktusos döntést, most sokan lopást kiálltanak, holott ezek akik lopást kiálltanak, nem hajlandók tudomásul venni , hogy létezett egy másik serpenyő is a Manyup rendszer mérlegében (adósság), amely nagyobb volt és amely szintén mindenkinek a "tualjdona" volt.  

Előzmény: Thelonius (234)
Mynheer Peeperkorn Creative Commons License 2011.03.30 0 0 237

Pl. a 13. havi bér/nyugdíj elvétele.

Előzmény: Thelonius (233)
Mynheer Peeperkorn Creative Commons License 2011.03.30 0 0 236

Jogos a kritika. Mea culpa!

Előzmény: Törölt nick (231)
Thelonius Creative Commons License 2011.03.30 0 0 235

Még a Matolcsy-csomaggal is elvéthetjük a 2012-es hiánycélt

 

Igencsak negatív képet vázolt fel a jegybank szakértői stábja a költségvetési folyamatokat illetően. Számításaik szerint még akkor is 3,6%-os lehet a költségvetés 2012-es hiánya, ha a kormány maradéktalanul végrehajtja a reformprogramot, miközben a Széll Kálmán terv 2,5%-os hiánycélt tűzött ki jövőre. Az MNB szerint a bejelentett csomag alapján "egyértelműen azonosítható a kormányzat hiánycsökkentési szándéka", de az "intézkedések döntő része kevéssé részletezett".

 

http://www.portfolio.hu/gazdasag/meg_a_matolcsy-csomaggal_is_elvethetjuk_a_2012-es_hianycelt_mnb.147339.html

 

Ez nem rettentően káros?

Előzmény: Thelonius (234)
Thelonius Creative Commons License 2011.03.30 0 0 234

Van egy szint amely alá nem érdemes menned.

Rettentően rossz, meg bla-bla. Közben elfeledkezel hogy a manyup tehermentesítette volna a költségvetést a jövőben. Most az egész el fog tűnni két év alatt, a nyugdíjakat akkor is ki kell fizetni, a többi problémánk meg szépen megmaradt, mert ez a csapat képtelen még egy normális helyzetfelmérésig is eljutni.

Előzmény: Mynheer Peeperkorn (232)
Thelonius Creative Commons License 2011.03.30 0 0 233

Itt te vagy a tagadás állapotában. Melyik intézkedés volt az IMF diktátuma?

Előzmény: Mynheer Peeperkorn (230)
Mynheer Peeperkorn Creative Commons License 2011.03.30 0 0 232

MAnyup kapcsán látom Te is ugyan azt az értetlen adod mint a másik kolléga. És ez most független attól, hogy a Manyup döntést hogyan kommunikáltál.


Maga az eredeti Manyup rendszer rettentően rossz volt, sokba került és veszteséges volt össztársadalmi szinten.  Próbáld meg kérlek még 1X elolvasni, hogy mit írtam a Manyup rendszerrel kapcsolatban és ha vitád van, akkor azt konkrét koherens érveléssel tedd. A lózungokat meg hagyjuk meg a Szijjártó Petinek, meg a Turkish Zsótinak!

Előzmény: Thelonius (222)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.30 0 0 231

"Az hogy ti nem értitek néhány alapvető dolgot, aligha komolyan vehető érv..."

 

 

tényleg:-DDDDD

 

 

nem csoda, hogy nem érteni...

Előzmény: Thelonius (229)
Mynheer Peeperkorn Creative Commons License 2011.03.30 0 0 230

Persze, hogy nincs ilyen diktátum. Csak Bajnai egész kormányzása alatt az volt olvasható minden újságban, hogy az IMF és az EU delegációi aznap melyik minisztériumban ellenőrizték a program végrehajtását. Azt a programot, amit korábban az IMF diktált Bajnainak. Persze tagadhatod, ha ez neked kényelmes, ettől még a valóságot nem tudod felülírni.

Előzmény: Thelonius (220)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!