Jólét és Szabadság Demokrata Közösség néven folytatja tevékenységét az MDF április 8-ától -mondta Makay Zsolt szombaton, az MDF elnöke a párt országos gyűlésének szünetében Budapesten.
Az országos gyűlés ma választ új elnököt és elnökségi tagokat, valamint megfogalmazza az alkotmányozással kapcsolatos elvárásait.
Makay Zsolt közölte: azt szeretnék, ha szerepelne az új alkotmányban az a kitétel, miszerint Magyarország gazdasági modellje szociális piacgazdaság, ami a szabad gazdasági tevékenységeken, a magántulajdon védelmén, a szolidaritáson alapszik, az állam pedig fellép a tisztességtelen piaci magatartás és a monopóliumok ellen.
akkor írd azt, ahogy érted! eddig arról volt szó, hogy fogyasztás = 0. ezt nem lehet sokféleképpen érteni. most meg azt mondod, hogy "kereskedelmen keresztül". az mi? ha személyesen elmegyek a gyárba, az "kereskedelmen keresztüli" lesz? vagy csak az, ha magamnak termelek?
tehát még egyszer próbáld meg világosan leírni, hogy mit is mondasz a fogyasztás megszűnésével?
"egyetlen barátom, próbálj már meg a sinen maradni. nem az volt az állítás lényege, hogy én fogyasztom el az ország egész termelését. hanem hogy a termelés a fogyasztás alapja, és nem fordítva."
No, pont ez az, amit vitattam.
Ugyanis fordítva is igaz: a fogyasztás a termelés alapja. Zéró fogyasztás esetén a termelés is leáll, mert nincs mire.
"mindenki boldog. mi a probléma?"
Én nem az igény megszűnéséről beszéltem (nehéz is lenne, hiszen enni kell, ugye...), hanem a standard, kereskedelmen keresztül folytatott fogyasztáséról.
A gazdasággal egy baj van, hogy egyre kevesebben termelik meg az emberiség szükségleteit, köszönhetően a technikai és technológiai fejlődésnek!:( Az emberiség mind nagyobb részének válik feleslegessé a termelés, mégis alig jut nekik a javakból, egyre többen éheznek:( A paradoxon tehát, hogy megtermelik a szükségleteket, de még sem jut el az emeberek nagy részéhez!:( Hogy mi a kiút? Nem tudom, hát közgazda vagyok én?:D Maltus már régen megmondta, hogy qrva sokan vagyunk!:( Azóta meg is duplázódtunk:(
egyetlen barátom, próbálj már meg a sinen maradni. nem az volt az állítás lényege, hogy én fogyasztom el az ország egész termelését. hanem hogy a termelés a fogyasztás alapja, és nem fordítva. olyat nem lehet csinálni, hogy megnövelem a fogyasztást, és attól majd megnövekszik a termelés. olyat lehet, hogy a termelőeszközök fejlődésével nő a termelőképesség, és ettől nőhet a fogyasztás.
a példád meg igen furcsa, de tőlem aztán nézhetünk hülye példákat is. tegyük fel, hogy holnaptól kezdve senki nem eszik, nem hord ruhát, nem fűt, nem lakik lakásban, stb. mivel pénzre ettől kezdve nincs szükségünk, tehát felmondunk a munkahelyünkön is. mind kimegyünk (gyalog) a balatonpartra, leheveredünk, és fütyörészünk. a gazdaság ennek hatására megszűnik létezni, de ezt nem hívják összeroppanásnak, ugyanis senkinek semmi baja nem lesz tőle. mindenki boldog. mi a probléma?
"fordítva. az én fogyasztásom a magyar gazdaság termeléséből jön össze."
Máramennyiben segélyből élsz. Vagy bankod van. Esetleg befektető pénzesszák vagy. :) Egyébként a saját termelésedből.
De... gondolj bele, hogy mi lenne, ha holnaptól senki sem venne semmit, mert mondjuk úgy döntene, hogy csak s.k. önellátás, és slussz. Azaz 0 fogyasztás. Melyik ország gazdasága nem roppanna bele pillanatokon belül?
Vagy volna, aki l'art pour l'art termelne? Azt gazdaságnak nevezhetnénk-e?
ennek semmi értelme nincsen. te nem tudsz külföldről venni semmit, ha nem fizetsz érte. ha ez nem így volna, a külker mérleg negatív lenne. de pozitív. tehát több az export, mint az import.
Ezt az Ablak-Zsiráfban olvastad? Békesit Horn tette el láb alól, mert tartott tőle, inkább behozta a Bajuszt, akinek nem voltak kapcsolatai a párton belül, viszont megvalósította a Békesi programot.
az igazán mindegy. amit elfogyasztunk, az részben külföldről jön, de azért olyasmival fizetünk, amit meg mi termelünk. nem a konkrét javakat kell nézni, hanem az összeget.
Mármint melyik formációt nyelte le a Fidesz: az MDF-et? Amelyik végtelen "független-ségéért" szegény jó lédi DI addig küzdött, amíg GYF és támogatói köre korrumpáló karjaiba nem szédült? A cél érdekében még egy kis rágalmazást is felvállalt?
GYF és barátai eddig még BTK-ilag tiszták, lédi DI meg bíróságon kénytelen igazságügyileg helytállni.
Aztán: szerinted OV erőszakolta rá az MDF alapítóira a név-választásukat?
Ugye nem? Pedig a hsz-dból úgy értelmezhető!
Hát látod, ezért fontos a mi édes anyanyelvünk tökéletes ismerete: nemcsak minden szónak, hanem a szavak szórendjének, a visszautaló mondatrészeknek stb. nagyon is lényeges szerepe van!
na de jó. te értesz a gazdaságtanhoz? számolj be légyszives például a bokros csomag gazdaságot agyonnyomó hatásairól. mondjuk kezdhetnéd a vámpótlékkal. de tulajdonképpen akárhol, ahol jónak látod.
Szerintem más lesz ez. Legalábbis a szolidaritás emlegetése balra mutat, a monopóliumellenes fellépés meg még balabb. Nincs ebben semmi tisztán liberális - sőt, a monopóliumos rész kifejezetten antiliberális.
SzVSz megpróbálják ugyanazt a játékot, mint amit Orbán játszott le velük szemben. Emlékszünk, 94-98-ban a meggyengült MDF helyére, a jobboldalon támadt űrre ugrott át a FIDESZ az addigi liberális pozícióból. Nno, most az MDF próbálkozik ugyanezzel a taktikával az MSZP-vel szemben.
Szóval nekem inkább szocdemnek tűnik.
De ez tkp nekem mindegy, mert nem vagyok a szavazójuk.
Az attól függ, hogy mire akarod stabilizálni a gazdaságot. (Aka.: a döglött gazdaság is egy stabil gazdaság.) A Bokros-féle megszorító csomag alapból erre irányul, tehát negatív.