Keresés

Részletes keresés

pint Creative Commons License 2011.03.12 0 0 132

és az miért lenne baj, ha egyszer önként választotta ezt?

Előzmény: nagyanyo05 (128)
pint Creative Commons License 2011.03.12 0 0 131

akkor írd azt, ahogy érted! eddig arról volt szó, hogy fogyasztás = 0. ezt nem lehet sokféleképpen érteni. most meg azt mondod, hogy "kereskedelmen keresztül". az mi? ha személyesen elmegyek a gyárba, az "kereskedelmen keresztüli" lesz? vagy csak az, ha magamnak termelek?

tehát még egyszer próbáld meg világosan leírni, hogy mit is mondasz a fogyasztás megszűnésével?

Előzmény: MrJones (130)
MrJones Creative Commons License 2011.03.12 0 0 130

"egyetlen barátom, próbálj már meg a sinen maradni. nem az volt az állítás lényege, hogy én fogyasztom el az ország egész termelését. hanem hogy a termelés a fogyasztás alapja, és nem fordítva."

No, pont ez az, amit vitattam.

Ugyanis fordítva is igaz: a fogyasztás a termelés alapja. Zéró fogyasztás esetén a termelés is leáll, mert nincs mire.

"mindenki boldog. mi a probléma?"

Én nem az igény megszűnéséről beszéltem (nehéz is lenne, hiszen enni kell, ugye...), hanem a standard, kereskedelmen keresztül folytatott fogyasztáséról.

Előzmény: pint (127)
nagyanyo05 Creative Commons License 2011.03.12 0 0 129

A gazdasággal egy baj van, hogy egyre kevesebben termelik meg az emberiség szükségleteit, köszönhetően a technikai és technológiai fejlődésnek!:( Az emberiség mind nagyobb részének válik feleslegessé a termelés, mégis alig jut nekik a javakból, egyre többen éheznek:( A paradoxon tehát, hogy megtermelik a szükségleteket, de még sem jut el az emeberek nagy részéhez!:( Hogy mi a kiút? Nem tudom, hát közgazda vagyok én?:D Maltus már régen megmondta, hogy qrva sokan vagyunk!:( Azóta meg is duplázódtunk:(

Előzmény: nagyanyo05 (128)
nagyanyo05 Creative Commons License 2011.03.12 0 0 128

Hogy a valagára fagy a Balaton vize:DD

Előzmény: pint (127)
pint Creative Commons License 2011.03.12 0 0 127

egyetlen barátom, próbálj már meg a sinen maradni. nem az volt az állítás lényege, hogy én fogyasztom el az ország egész termelését. hanem hogy a termelés a fogyasztás alapja, és nem fordítva. olyat nem lehet csinálni, hogy megnövelem a fogyasztást, és attól majd megnövekszik a termelés. olyat lehet, hogy a termelőeszközök fejlődésével nő a termelőképesség, és ettől nőhet a fogyasztás.

a példád meg igen furcsa, de tőlem aztán nézhetünk hülye példákat is. tegyük fel, hogy holnaptól kezdve senki nem eszik, nem hord ruhát, nem fűt, nem lakik lakásban, stb. mivel pénzre ettől kezdve nincs szükségünk, tehát felmondunk a munkahelyünkön is. mind kimegyünk (gyalog) a balatonpartra, leheveredünk, és fütyörészünk. a gazdaság ennek hatására megszűnik létezni, de ezt nem hívják összeroppanásnak, ugyanis senkinek semmi baja nem lesz tőle. mindenki boldog. mi a probléma?

Előzmény: MrJones (126)
MrJones Creative Commons License 2011.03.12 0 0 126

"fordítva. az én fogyasztásom a magyar gazdaság termeléséből jön össze."

Máramennyiben segélyből élsz. Vagy bankod van. Esetleg befektető pénzesszák vagy. :)
Egyébként a saját termelésedből.

De... gondolj bele, hogy mi lenne, ha holnaptól senki sem venne semmit, mert mondjuk úgy döntene, hogy csak s.k. önellátás, és slussz.
Azaz 0 fogyasztás.
Melyik ország gazdasága nem roppanna bele pillanatokon belül?

Vagy volna, aki l'art pour l'art termelne?
Azt gazdaságnak nevezhetnénk-e?

Előzmény: pint (115)
MrJones Creative Commons License 2011.03.12 0 0 125

"Nem teljesen, a magyar gazdaság kb 80%-ban exportkitett.
Tehát csak kb 20%-ban él a gazdaság az ő fogyasztásából!"

A német/spanyol/francia/tökömtuggya gazdaság nem gazdaság?

Előzmény: Lángoló Vörös Zászló (114)
pint Creative Commons License 2011.03.09 0 0 124

itt azt akartam írni, hogy nem adsz érte valamit. vagy fizetsz érte szolgáltatással, árucikkel. nem pénzzel.

Előzmény: pint (121)
Qputyin Creative Commons License 2011.03.09 0 0 123

A jellegzetes hatalmi betegség úgylátszik a koleszos jogászbagázst sem kíméli, csak sajnos

az ország szívja meg minden téren.

Előzmény: uhuru1 (118)
pint Creative Commons License 2011.03.08 0 0 121

ennek semmi értelme nincsen. te nem tudsz külföldről venni semmit, ha nem fizetsz érte. ha ez nem így volna, a külker mérleg negatív lenne. de pozitív. tehát több az export, mint az import.

Előzmény: Lángoló Vörös Zászló (120)
Lángoló Vörös Zászló Creative Commons License 2011.03.08 0 0 120

Nem mindegy.

A termelést a fogyasztést indikálja. Ha 80%-ban vagy kitéve a külföldnek, akkor a fogyasztásod döntő mértékben a külföld termelését indikálja.

Szerencsére a külföld - döntően német - fogyasztás növekedése a magyar termelés növekedését indikálja.

Előzmény: pint (116)
Lángoló Vörös Zászló Creative Commons License 2011.03.08 0 0 119

Nem volt bekötve a szemük, csak bátrak voltak. :)

Előzmény: uhuru1 (118)
uhuru1 Creative Commons License 2011.03.08 0 0 118

A Fidesz pedig bemutatja, hogyan lehet bekötött szemmel nekirohanni a falnak.

Előzmény: Hierro Nyh. (97)
uhuru1 Creative Commons License 2011.03.08 0 0 117

Ezt az Ablak-Zsiráfban olvastad? Békesit Horn tette el láb alól, mert tartott tőle, inkább behozta a Bajuszt, akinek nem voltak kapcsolatai a párton belül, viszont megvalósította a Békesi programot.

Előzmény: Törölt nick (91)
pint Creative Commons License 2011.03.08 0 0 116

az igazán mindegy. amit elfogyasztunk, az részben külföldről jön, de azért olyasmival fizetünk, amit meg mi termelünk. nem a konkrét javakat kell nézni, hanem az összeget.

Előzmény: Lángoló Vörös Zászló (114)
pint Creative Commons License 2011.03.08 0 0 115

fordítva. az én fogyasztásom a magyar gazdaság termeléséből jön össze.

Előzmény: MrJones (113)
Lángoló Vörös Zászló Creative Commons License 2011.03.08 0 0 114

Nem teljesen, a magyar gazdaság kb 80%-ban exportkitett.

Tehát csak kb 20%-ban él a gazdaság az ő fogyasztásából!

Előzmény: MrJones (113)
MrJones Creative Commons License 2011.03.08 0 0 113

Viszont a te fogyasztásodból él a gazdaság.

Előzmény: pint (112)
pint Creative Commons License 2011.03.08 0 0 112

én a fogyasztó vagyok, nem a gazdaság. a túlfogyasztás nem jó a gazdaságnak.

Előzmény: MrJones (111)
MrJones Creative Commons License 2011.03.08 0 0 111

"akkor honnan tudni, hogy bokros ártott a gazdaságnak?"

Honnan tudod, hogy rosszul jártál, ha pénzt veszek el tőled?

Előzmény: pint (109)
péterkém Creative Commons License 2011.03.08 0 0 110

Mármint melyik formációt nyelte le a Fidesz: az MDF-et? Amelyik végtelen "független-ségéért" szegény jó lédi DI addig küzdött, amíg GYF és támogatói köre korrumpáló karjaiba nem szédült? A cél érdekében még egy kis rágalmazást is felvállalt?

GYF és barátai eddig még BTK-ilag tiszták, lédi DI meg bíróságon kénytelen igazságügyileg helytállni.

Aztán: szerinted OV erőszakolta rá az MDF alapítóira a név-választásukat?

Ugye nem? Pedig a hsz-dból úgy értelmezhető!

Hát látod, ezért fontos a mi édes anyanyelvünk tökéletes ismerete: nemcsak minden szónak, hanem a szavak szórendjének, a visszautaló mondatrészeknek stb. nagyon is lényeges szerepe van!

Előzmény: Kiégett a vasaló (4)
pint Creative Commons License 2011.03.08 0 0 109

akkor honnan tudni, hogy bokros ártott a gazdaságnak?

Előzmény: MrJones (108)
MrJones Creative Commons License 2011.03.08 0 0 108

"na de jó. te értesz a gazdaságtanhoz?"

Én kérlek polisztirol vagyok, és emellett számos más tudományban is jártas.

De ha komolyan kérded, akkor nem. :)

Előzmény: pint (106)
pint Creative Commons License 2011.03.08 0 0 107

bizony annak tűnik. populista szociáldemokrata fordulatnak. jobboldaliságnak vége.

Előzmény: MrJones (104)
pint Creative Commons License 2011.03.08 0 0 106

na de jó. te értesz a gazdaságtanhoz? számolj be légyszives például a bokros csomag gazdaságot agyonnyomó hatásairól. mondjuk kezdhetnéd a vámpótlékkal. de tulajdonképpen akárhol, ahol jónak látod.

Előzmény: MrJones (103)
kibédi medve Creative Commons License 2011.03.08 0 0 105

Ok. Tehát a lufit hámoztad ebben a topicban... Bizonyíték semmi.

Előzmény: Törölt nick (102)
MrJones Creative Commons License 2011.03.08 0 0 104

"Nagyon SZDSZ áthallása van..."

Szerintem más lesz ez. Legalábbis a szolidaritás emlegetése balra mutat, a monopóliumellenes fellépés meg még balabb.
Nincs ebben semmi tisztán liberális - sőt, a monopóliumos rész kifejezetten antiliberális.

SzVSz megpróbálják ugyanazt a játékot, mint amit Orbán játszott le velük szemben.
Emlékszünk, 94-98-ban a meggyengült MDF helyére, a jobboldalon támadt űrre ugrott át a FIDESZ az addigi liberális pozícióból.
Nno, most az MDF próbálkozik ugyanezzel a taktikával az MSZP-vel szemben.

Szóval nekem inkább szocdemnek tűnik.

De ez tkp nekem mindegy, mert nem vagyok a szavazójuk.

Előzmény: kibédi medve (-)
MrJones Creative Commons License 2011.03.08 0 0 103

"a "gazdaságstabilizációs" az negatív jelző?"

Az attól függ, hogy mire akarod stabilizálni a gazdaságot. (Aka.: a döglött gazdaság is egy stabil gazdaság.)
A Bokros-féle megszorító csomag alapból erre irányul, tehát negatív.

Előzmény: pint (87)
kibédi medve Creative Commons License 2011.03.07 0 0 101

Bocs, de ez kevés..... ez ugyanaz a szint, mint a te állításod...

Valami ütősebbet.

Köszi.

Előzmény: Törölt nick (100)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!