Keresés

Részletes keresés

borzimorzi Creative Commons License 2011.02.20 0 0 61

Szééép ez is:

http://index.hu/bulvar/2011/02/20/orizetbe_vettek_a_holtan_talalt_csecsemo_anyjat/

 

"Emberölés gyanújával őrizetbe vették a rendőrök szombaton az anyját annak a csecsemőnek, akire csütörtökön találtak rá egy XVII. kerületi lakásban, közölte a BRFK sajtóügyeletese. Az egyhetes csecsemőnek olyan súlyos sérülései voltak, hogy életét már nem tudták megmenteni a mentők, hiába próbálták újraéleszteni. Úgy tudni, a gyerek testén súlyos sérülések nyomai látszottak, a lába eltört. Az ügyről egyelőre részleteket nem közölt a rendőrség."

 

Bravó. :-(

 

Üdv:

b

borzimorzi Creative Commons License 2011.02.07 0 0 60

Az a minimum.

 

A bibi csak az, hogy az idősebb gyermek 2,5 évesen is csak akkorka, mint amekkorának félévesen kell(ene) lennie egy gyereknek. Szerinted hol az a Teréz anya, aki ezt rendbe tudja hozni? Én nem vállalném a feladatot...

 

Van a traumatizáltságnak olyan foka, amiből soha nem épül fel egy ember teljesen. A testi sebeit talán mindet be lehet gyógyítani. De abban biztos vagyok, hogy a lélekben maradandó nyomot hagy az, ha valakit születésétől fogva 2,5 éven át effektíve éheztetnek és kínoznak, kegyetlenül.

 

Azt hiszem, hogy - mutatis mutantur - követnünk kellene a kínaiak példáját a gyerektámogatások terén. Pénzbeli támogatás csak egy gyerek után járjon, az még előfordulhat, hogy az az egy még  úgy jött össze, hogy nem tudta a kislány, hogy gyereke lehet az etyepetyéből. De a terhesség és a szülés kapcsán volt dolga orvosokkal, nővérekkel, védőnőkkel stb., úgyhogy tudnia kell, mitől lett a gyerek, és hogyan kell védekezni. A második gyerek után már csak adójóváírás formájában járjon támogatás! Talán elejét vehetnénk a megélhetési gyerekgyár csúcsra járatásának.

 

Plusz az ilyen babákat azonnal ki kellene menekíteni az őket halálos veszélyben tartó családokból. Plusz azokat a szociológusoknak álcázott idiótákat, akik szerint agyerek számára a legjobb hely csakis a családja lehet, olyan messzire rudgosnám a törvényalkotásnak még a környékéről is, amilyen messzire csak lehet...

 

Üdv:

b

Előzmény: Törölt nick (59)
borzimorzi Creative Commons License 2011.02.07 0 0 58

Újabb hírek arról, hogy az import koldus néni mennyire "szerette" a gyerekét:

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/brutalis-anya-csak-koldulni-kellett-a-kislanya-2043229?nocache

Antisystem Creative Commons License 2011.02.04 0 0 57

Az ún. értelmiségieknek se lett könnyű, elhiheted.

Nem is zuzammen az értelmiségről beszéltem, az értelmiség tekintélyes része egyszerűen tette a dolgát 89 előtt is, meg azután is, mint orvos, vagy mérnök, vagy tanár. Kifejezetten az értelmiségi elitről... azokról, akik kezdeményezői, alakítói, hangadói, kolomposai voltak hosszabb távon azoknak a "kis magyar gengszterváltás" címen tisztelt folyamatoknak, amelyek oda vezettek, ahova. (hosszabb távon - n.b. az első pár évben még volt ottan pár jószándékú idealista is, na ők azok, akik a 90-es évek második felétől már nem voltak a környékén se...)

 

EZ lett. Ezt kell megoldani.

Ld. amit írtam...idáig szokás szerint tökéletesen egyetértünk. Oszt innentől válik megint ketté (valszeg) a véleményünk, n.b. hogy kit kell rávenni ehhez, mire, és milyen eszközökkel...

 

ÜdV

Előzmény: borzimorzi (56)
borzimorzi Creative Commons License 2011.02.04 0 0 56

Ja, és ha a nagymamának kereke lenne... szerintem ilyenekbe kár is belemenni, hogy mi más lehetett volna.

 

EZ lett. Ezt kell megoldani.

 

Az ún. értelmiségieknek se lett könnyű, elhiheted. Van vagy tucat olyan, legalább egy, de inkább több diplomát magáénak mondható ismerősöm s rokonom, akik a késő-kádárizmusban valahogy elvoltak, de az új viszonyok közé nem igazán tudtak beilleszkedni. Van köztük vallásos, megrögzött kdnp-szavazó, aki anno a rendszerváltás előtt kiváló eredményeket ért el pl. munkahelyi felnőttoktatás terén, emberek ezrei köszönhetik neki, hogy szakmá(ka)t szereztek.  Most HR-es, és a gyomra forog attól, hogy még csak kísérletet sem tesznek ma már arra, hogy embereket átképzés révén képessé tegyenek új feladatok elvézésére, csak útilapu és kész. Alig várja, hogy nyugdíjba mehessen végre. Van köztük liberális, aki nem érti, hogy hocsan tűrhették el az állítólagosan liberális oktatáspolitikusok, hogy az ő gyereke alkotmányos jogát, a tanuláshoz való jogát durván csorbítsák a deviáns c.gyerekek az iskolában, és össze-vissza verjék egy nyamvadt mobilért meg pár ezer forintért. Ma már alapítványiba járatja a gyerekét. Van szoci szimpatizáns, aki egyetértett a rendszer lebontásával, már az 1980-as években is vállalkozott kicsiben, aztán most el van képedve, hogy  micsoda disznóságokat csinált a Wieszt Jancsi, akit amúgy 25 éve ismer.  És van Fidesz-szavazó is, aki úgy káromkodott a manyup-lenyúlás miatt, hogy a békebeli kocsisok iskolába járhatnának hozzá...

 

Az emberi minőség nem rendszer kérdése. Gerinc vagy van, vagy nincsen.

 

Üdv:

b

Előzmény: Antisystem (54)
borzimorzi Creative Commons License 2011.02.04 0 0 55

Sajnos, neked van igazad. Egyes emberek: állatok. A legújabb hír egy másik topicból:

 

"Bíróság elé kerül az a román-cigány nő, aki a csecsemőjével kéregetett Pénteken dönt a bíróság annak a nőnek az előzetes letartóztatásáról, akit még kedden fogtak el a rendőrök Budapesten, amint rossz állapotban lévő kisgyermekével koldult. A román nőt kedden délután, a Könyves Kálmán körút és a Gyáli út kereszteződésénél igazoltatták, a rendőrök, mert egy kisgyerekkel koldult az autók között. A rendőröknek feltűnt, hogy a kendőbe csavart gyerek fázik, folyamatosan köhög, ezért a nőt előállították a kislányhoz pedig mentőt hívtak. A mentők a gyereket megvizsgálták, kiderült, hogy lázas, korához képest alultáplált, végtagjai pedig kihűltek. Ez után vitték a kicsit további vizsgálatokra a Heim Pál Gyermekkórházba, ahol az is kiderült, hogy több, bántalmazásból származó sérülése is van. A kórház csütörtöki tájékoztatása szerint a gyerek kielégítő állapotban van. A Független Hírügynökség úgy tudja, a másfél éves kislány testén régebbi és friss sérülések, törések, zúzódások nyomai voltak, a lábán, kezén, arcán és fején is. Időközben előkerült a gyerek apja is és a nővel közös másik gyerekük, egy két és fél éves kisfiú. A kisfiún nem találtak sérüléseket, azonban annyira alultáplált, hogy gyakorlatilag fejlettségben két évvel van visszamaradva egy hasonló korú, egészséges gyerekhez képest. Úgy tudni, a páros Románia és Magyarország között ingázott. A kislányról annyit tudni, hogy Magyarországon született, az egyik fővárosi kórházban, de születése után anyja elhagyta és csak hónapokkal később, tavaly októberben jelentkezett érte. Magyarországon a nő és a férfi koldulásból éltek, a gyerekekkel egy hajléktalanokkal foglalkozó intézménybe költöztek be. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Független Hírügynökséget pénteken úgy tájékoztatta, hogy az ügyben a nő anyja ellen súlyos testi sértés és kiskorú veszélyeztetése miatt indult eljárás, de eljárás indult az apa ellen is, kiskorú veszélyeztetése miatt. A két ember előzetes letartóztatását indítványozták, erről pénteken délelőtt dönt a bíróság. (FH)"

 

Agyrém, mi?

 

Szvsz ezért is kellene végre a gyermekek érdekét mindenek felett valónak tekinteni a valóságban is, és az ilyen babát, akit csak úgy otthagy a jó édes anyja, 1 hónap múlva örökbeadhatónak minősíteni, és legkésőbb 2 hónap múlva örökbe is adni. Ha a közbeeső 1 hónap alatt az anyja jelenkezik érte, akkor leellenőrizni, hogy megfelelő körülmények közé vinné-e haza, és ha igen, hazaadni. Ha nem, akkor 1 hónapja van megteremteni a körülményeket, ha nem sikerül, akkor 2 hónap múlva úgy tekintendő, mintha nem jelentkezett volna érte. Úgy tekintendő, mintha megszülte volna valahol, aztán betette volna az inkubátorba. 2 hónappal a baba születése után azonnali örökbeadás javallott.

 

Ellenkező esetben a kötődés legfontosabb korai szakaszában nem történnek meg a gyermek érzelmi és értelmi fejlődéséhez nélkülözhetetlen, alapvető lépések.

 

Üdv:

b

 

Előzmény: ötvenafele (52)
Antisystem Creative Commons License 2011.02.04 0 0 54

Nézd:

"Na, itt is ez van. A rendszerváltozás elkerülhetetlen volt, nem volt neki alternatívája." - ez szerintem baromira nem így van. Az igaz, hogy VALAMIFÉLE változás elkerülhetetlen volt, és akkor jön a változás konkrét lehetőségeinek tárháza, köztük jobb alternaítívákkal is talán, meg az eredetinél is sokkal rosszabbakkal, mint a nálunk bekövetkezett. Szal nézőpontom szerint a magyar rendszerváltás azt a közhhelyet igazolja, hogy nem létezik akkora sz*r, amit ne lehetne komoly munkával még nagyobb trágyakupaccá tenni...

 

Egyébként meg pillanatig kacérkodtam a lehetőséggel, hogy így 80 k hozzászólás után eccer - csak eccer - én is olyan epéből válaszoljak - semmi személyeskedés természetesen, csak és kizárólag a témára - ahogy általában a monitorommal szoktam megvitatni... semmi indulat, pusztán didaktikai célból, hogy a "szivcsit és fílinget" is láttassam ... csak hát az minimále 1 hónap áristommal járna SZVSZ... de általad linkelt kendvenc Seresem már megint kisegített... imádom a dolgait, mert általában tankönyvszerűen egyetértünk a tényekben, és 180 fokban különbözőnk a következtetésekben, úgy a "halálos pacifizmusánál", mint itt is... szal azt mondja Seres - bölcsen - a halálos pacifizmusában, hogy "Nem pacifistából lettem militarista: antikapitalistából lettem szabadpiacpárti. A háború-vagy-béke kérdése ugyanis leginkább arról szól, milyen társadalmat akarunk, nem pedig arról, milyen eszközökkel." Ezt a most linkelt cikkét meg úgy, hogy " Nem akarok mesterséges egyenlősítést. Nem akarok szocializmust."

Én meg pont és kifejezetten azt akarok - boccs. Innentől kezdve a tényeket láthatjuk akár tök azonosan is (n.b egyikünk se hazudik, mindketten értelmes emberi lények vagyunk), csak hát ami számára a követendő az számomra az elvetendő, és megfordítva.

 

Na, pusztán azért sereseztem itten ennyit, mert egyfelől rég sereseztem, másfelől meg sok esetben ugyanezt érzem az általad leírt dolgokkal is.

 

Szóval visszatérve a konkrétra, SZVSZ minden társadalmi folyamatnak annak kell meginnia a levét is, aki megzabálta a koncát, aki hasznot húzott belőle, azé kell, hogy legyen a teher. Olyat nem jáccunk, hogy gengszterváltással az un. elit-értelmiség, a jó érdekérvényesítő, jó kapcsolatokkal bíró jól járt, az underclass meg vegye tudomásul és alkalmazkodjon, vagy gebedjen meg, az ő felelőssége... abban viszont nagyon szivesen segítenék, hogy a politikai-gazdasági elitből KIKÉNYSZERÍTSÜK a felelősség felvállalását, a gengszterváltás levének megvedelését...

 

A topic címére reagálva meg ebből a nézőpontból nem vagyok hajlandó diszkriminálni áldozat és áldozat között, ergo nekem egy soron fontos a gettósodott generációs munkanélküli szülő, és gyereke emberi joga. Sőt, a szomszédjáé is, akin esetleg ez a feszkó csattan, mert mondjuk tűnnek elfele az uborkái... ők így együtt az áldozatok, kiket az elit "divide et impera" aljassága egymásnak ugrasztott - kontra egyáltalán, semmi módon nem fontos a politikai-gazdasági elit, a fárosz szerepében tetszelgő "értelmiségi megmondóemberek", a másokon megosztva uralkodók semmiféle joga... (na jó, az élethez fűződő abszolúton kívül, természetesen)

 

ÜdV

Előzmény: borzimorzi (49)
Antisystem Creative Commons License 2011.02.04 0 0 53

Mi nem. Egyelőre nincs hír arról, hogy kitoloncolták volna Romániába azt a román állampolgárságú nőt, aki félig halálra fagyasztott, súlyos beteg kisbabával koldult a minap Budapesten

Ya. De nem azért, mert nem pont ez fog vele történni (teszem hozzá, ez seteben jogosan), eccerűen azért, mert a magyar közigazgatás és igazságszolgáltatás nem arról híres, hogy a "minap"-i esetekre reagáljon. De tény, ebben legalább nem diszkriminál, bárkinek az ügyén képesek hónapokat, éveket elünyölögni, lett légyen az kolduló roma, vagy parlamenti díszpinty...

 

Persze az is lehet, hogy még mindig túl naiv úrilány vagyok, ezért nem merül fel bennem, hogy valaki a saját gyerekével ilyet csináljon...

Igen, tartokk tőle, hogy ez esetben tényleg naív vagy. De akkor is naív lennél, ha azt feltételeznéd, hogy csak az underclass egyes tagjai képesek a felháborító bánásmódra, az elitben ugyanúgy megtalálod ezt a viselkedést, legfeljebb más az elhanyagolás és bántalmazás konkrét módja...

 

ÜdV

Előzmény: borzimorzi (50)
ötvenafele Creative Commons License 2011.02.04 0 0 52

pedig dehogynem...

Előzmény: borzimorzi (50)
ötvenafele Creative Commons License 2011.02.04 0 0 51

nos, azt hiszem itt érkezett meg a topiknyitóban referált belvárosi lib :)

Előzmény: Törölt nick (27)
borzimorzi Creative Commons License 2011.02.04 0 0 50

Mi nem. Egyelőre nincs hír arról, hogy kitoloncolták volna Romániába azt a román állampolgárságú nőt, aki félig halálra fagyasztott, súlyos beteg kisbabával koldult a minap Budapesten. Pedig első körben meg kellett volna vizsgálni, hoyg egyáltalán az övé-e a gyerek. Vagy inkább lopták neki valahol Romániában, hogy legyen kellék a kolduláshoz.

 

Persze az is lehet, hogy még mindig túl naiv úrilány vagyok, ezért nem merül fel bennem, hogy valaki a saját gyerekével ilyet csináljon...

 

Üdv:

b

Előzmény: Antisystem (47)
borzimorzi Creative Commons License 2011.02.04 0 0 49

Tévedsz. Vagy csak annyiban van igazad, hogy pl. a dinoszauruszok sanyarú sorsáért is egy aszteroida becsapódása okolható. De a legújabb kutatások szerint a dínók nem haltak ki mindjárt, hanem a becsapódás után még sokáig éltek. csak végképp alkalmatlanoknak bizonyultak az alkalmazkodásra.

 

Na, itt is ez van. A rendszerváltozás elkerülhetetlen volt, nem volt neki alternatívája. A baj az, hogy sem a társadalom nem volt rá felkészülve, hogy sok lesz a feleslegessé váló munkaerő, sem a szegényeknek nem voltak alternatív életstratégiái, és azok, akik meg felelősek lettek volna azért, hogy kialakuljanak ilyenek, azok 20+ éve a saját zsebük töméséval vannak elfoglalva. Amikor épp nem a százezres nagyságrendben közpénzből tartott autóikon furikáznak, ugye...

 

Üdv:

b

Előzmény: Antisystem (45)
Antisystem Creative Commons License 2011.02.04 0 0 48

Jajj, "A" magyar neokon, Seres újabb gyöngyszeme... a világért ki nem hagynám...:)

 

ÜdV 

Előzmény: borzimorzi (46)
Antisystem Creative Commons License 2011.02.04 0 0 47

közben az olaszok nyilvántartásba vették, majd kiebrudalták őket, a franciák rövid úton hazaküldték, a kanadaiak pedig emellett még a többi magyar állampolgárral szemben is bevezetik olykor a vízumkényszert a rossz tapasztalataik miatt. miért mi vagyunk a birkák? miért csak nekünk kell némán tűrni?

 

Ugye apró, nüansznyi különbség, hogy a franciák, olaszok, kanadaiak az illegálisan ott tartózkodó külföldi állampolgárokkal szemben lépnek fel - ahogy egyébként azokkal mi is - te meg itt olyanokról kérdezel, aki pont úgy, és pont annyira itthon vannak itt, mint te magad...

 

ÜdV

Előzmény: szako (21)
borzimorzi Creative Commons License 2011.02.04 0 0 46
Előzmény: Hierro Nyh. (41)
Antisystem Creative Commons License 2011.02.04 0 0 45

A jelen helyzetért, a gettósodás folyamatáért és következményeiért, az egyre szélesebb underclass-rétegért elsősorban a "rendszerváltás"-nak nevezett tatárdúlás-szerű rémálom a felelős, és nem csak Magyarországon...

 

ÜdV

Előzmény: mégmégmég (-)
borzimorzi Creative Commons License 2011.02.04 0 0 44

Pint a link maradt le:

http://www.pikler.hu/3.0/hu/hu-pikler_intezet.html

 

Bocs.

b

Előzmény: borzimorzi (40)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2011.02.04 0 0 41

a komplett szociológiai egyháznak

 

Ez mit is jelent konkrétan?

Előzmény: borzimorzi (40)
borzimorzi Creative Commons License 2011.02.04 0 0 40

Amúgy itt van az adott intézet honlapja, nem ma alapították, az biztos. Már uszkve 65 évvel több tapsztalatuk van csecsemők és kisgyermekek emberséges és szeretetteljes intézeti gondozása tárgyában, mint a komplett szociológiai egyháznak együttvéve.

 

Üdv:

b

Előzmény: borzimorzi (32)
borzimorzi Creative Commons License 2011.02.04 0 0 39

50 évvel, bocsánat.

b

Előzmény: borzimorzi (37)
borzimorzi Creative Commons License 2011.02.04 0 0 38

Első körben mindazoknak, akik soha életükben semmiféle legális jövedelemmel nem rendelkeztek, és nyilvánvalóan önmaguk eltartására is képtelenek, a segély egy részét természetben adnám ki. Ab start havi 30 kg kenyér utalványon és havi 30 db. óvszer egy csomagban.

 

Üdv:

b

Előzmény: Híd (36)
borzimorzi Creative Commons License 2011.02.04 0 0 37

50 ével vagyunk a korszerű fogamzásgátlási módszerek kifejlesztése után, halihó!

 

A gyengébbek kedvéért: nemi élet =/= gyereknemzés.

 

Üdv:

b

Előzmény: Híd (36)
Híd Creative Commons License 2011.02.04 0 0 36

Ezt csak önkéntes alapon lehet csinálni, senkinek sem tilthatod meg, hogy nemi életet éljen.

Előzmény: Hierro Nyh. (6)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2011.02.04 0 0 35

Megvan azoknak a gyerekeknek a négyzetméter, hagyják őket szétszaladni az udvaron (persze többnyire kerítés nélkül) vagy azon kívül... :/

Előzmény: Törölt nick (33)
borzimorzi Creative Commons License 2011.02.04 0 0 34

Hálás köszönet a linkért!

 

Üdv:

b

Előzmény: Törölt nick (33)
borzimorzi Creative Commons License 2011.02.04 0 0 32

Talán abból ki lehetne indulni, hogy pl. a disznóknak meg a csirkéknek joga van a törvény szerint arra, hogy bizonyos minimális alapterületen élhessenek az ólban. Véleményem szerint nem egyeztethető össze az emberi méltósággal az,  hogy az embergyerekeknek ilyetén jogai ma Magyarországon nincsenek!  Kisbabából akár egy tucatot is be lehet zsufizni egy 40 négyzetméteres putriba. Bangladesi higiénés körülmények közé.    :-((((

 

Minap hallgattam Weiszer Alinda esti beszélgetését L. Ritók Nórával, és egyszerűen ijesztő. (http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/02/03/09/Zarora_2011_februar_2__Vendeg_L_Ritok.aspx)

 

Van, hogy gyermekek az iskolában ülnek életükben először asztalhoz!  S mivel a putriban olyan nincsen, a széket is úgy használják eleinte, hogy leülnek eléje a földre, és a szék ülőkéjén kezdenek rajzolni! Irgalmatlan. Berettyóujfalui Kistérség. XXI. század. Bravó.   :-(

 

Az USA igazán nem vádolható azzal, hogy ne lenne jogállam, de ott is elő van írva, hogy mi az a  mimimum, amit a szülőknek igenis biztosítaniuk kell a kisgyermekek részére. Pl. lakhatási tekintetben személyenként külön fekhely, a szülők hálószobájától elkülönített hálókörlet a gyermekek számára, utóbbi egy nagy belmagasságú lakásban lehet galéria is. De olyan nincsne, hogy hazaadjanak a kórházból olyan gyereket, akit aztán állatokhoz sem méltó környezetben fognak tartani!  Szvsz ezt minimálisan meg kellene követelni itthon is! Ugyanígy a minimális higiéniai, tisztálkodási lehetőségek meglétét. mert a XXI. században azért már mégsem járja, hogy egyesek emberkísérletet folytathatnak a saját gyerekeik kárára! Pláne, amikor a szülők értelmileg is fogyatékosok, úgyhogy fel sem fogják, mi az,hogy egy gyereket nevelni kell, gondozni kell, tisztán kell tartani, rendesen kell etetni. Ha pedig ezt a  minimumot sem képesek teljesíteni, akkor a gyermekeket nem adják haza a kórházból, illetve otthonszülés esetén is ideiglenesen intézetben helyezik el. Magyarországon meg az van, hogy Piricsén halálra éheztették a csecsemőt, pár hete volt hír, hogy halálra harapdáltak  meg kínoztak egy csecsemőt a "kedves" szülők. Na, ezt nem szabad(na) eltűrni!

 

És ezzel párhuzamosan a hazai intézeteket fel kell készíteni arra,  hogy ezeket a gyermekeket be tudják fogadni, megfelelő minőségű gondozást adni nekik. Erre is van jó példa, a Pikler Intézet, annak a gyakorlatát kell széles körben elterjeszteni.Mégis agyonhallgatják, hogy van egy ilyen, nemzetközileg is nagyhírű gyöngyszem kis hazánkban. Mert ha elismernék a létezését, akkor már nem lehetne összevissza hazudozni az intézetekről en bloc.

 

Pedig az az intézet pl. százszor, de inkább ezerszer jobb a gyermekeknek, mint az a "családi" környezet, ahova nem egy és nem két esetben gyermekeket hazavisznek!  Sajnos, a hazai gyakorlatban az a hiedelem dívik, hogy minden család jobb, mint az intézet. Ez egy vaskos nagy hazugság!  Igenis lehet egy intézetet jól csinálni, jól működtetni, csak nem pont azokat  kell hozzáengedni, akik ma a legtöbb ilyen helyen ott vannak, hanem alapos pszichológiai és egyéb felmérések után, a legkiválóbb nevelőket, a maihoz képest 3x-os fizetéssel. 

 

És erre van pénz, csak nem a Lázár-szinvonalú faékek audiztatására kellene költeni, meg nem is a 65 felettiek korlátlan ingyenes országjáró utaztatására!

 

Üdv:

b

 

 

 

 

 

 

Előzmény: mégmégmég (-)
pert2 Creative Commons License 2011.02.04 0 0 31

Ezek a tv műsorok nem voltan eléggé kiegyensúlyozottak, a Vona mellől hiányoztak a cigány szakértők, akiknek biztos lettek volna ötleteik a vonafélék szaporodásának korlátozására.

Előzmény: mégmégmég (-)
tzh Creative Commons License 2011.02.04 0 0 28

És mi hova küldjük őket haza?

Az olaszok könnyen tehették, mert ténylegesen nem ott született deviánsokat zavartak ki, mi meg a lényegében magyar állampolgárként sorozatgyártott modelekkel nem tudjuk ugyanezt megtenni.

Önfenntartó börtönök létesítése már régen esedékes lenne, párhuzamosan a rendvédelmi erők izmosításával, mert a szlovákok egy büdös szó nélkül leverték az úgynevezett éhséglázadást (helyesebben pia, játékgép, cigi, vastag arany nyaklánc, merci- lázadást), nekünk ez se biztos, hogy a gyakorlatban annyira simán menne, ha el is tudnánk végre fordulni európapánk valagától.

Előzmény: szako (21)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.03 0 0 25

Ha pedig valóban programról beszélünk, azt is érdemes lenne nézni, hogy mire használják a támogatások, mi az eredményük.

 

Na igen, az eredmény már csak egy mínuszos hír, vagy az sem, a beharangozókkal meg tele van minden újság címlapja.

 

 

A cigányság helyzetének javítására fordított források jórészt ma is - a költségvetési előirányzatok szerkezete, illetve az egyes programok jellege miatt - csak becsléssel állapíthatók meg.

A kormányok a cigányság integrációjára a becsült adatok szerint 1996 és 2006 között összesen mintegy 120 Mrd Ft-ot fordítottak. Ezek az összegek értelemszerűen nem tartalmazzák azokat a támogatásokat (például családi pótlék, szociális segélyek) amelyekben a cigány lakosság az általános feltételek szerint részesült.  


A cigányság helyzetének javítását szolgáló költségvetési források az 1998 és 2006 közötti periódusban gyors ütemben növekedtek. Különösen erőteljes volt a forrásbővülés 2002 és 2005 között. Ebben az időszakban a ráfordítások 7,6 Mrd Ft-ról 21,8 Mrd-ra emelkedtek, főként az uniós támogatások 2003. és 2004. évi növekedésének és a foglalkoztatást elősegítő pénzeszközök gyors bővülésének köszönhetően. A 2006. évi forrás felhasználás 24,4 Mrd Ft volt.

 
A roma célú támogatásokban egyre nagyobb szerepet kapnak a pályázati úton elérhető pénzek, különösen így van ez a PHARE, az NFT és az ÚMFT programok beindulása óta, arányuk 2005-ben már meghaladta a 80%-ot.

 

1.2. Következtetések


A magyarországi cigányság helyzetének javítására és felemelkedésére szánt források hatékony felhasználásának megítélését leginkább az akadályozza, hogy hiányzott a célok pontos megjelölése, és ehhez a pénzügyi források egyértelmű hozzárendelése. Ez a tény, nem csak a támogatási rendszert teszi átláthatatlanná, hanem ilyen körülmények között nincs valódi tervezés és lehetetlen a szigorú számonkérés. A támogatási rendszer transzparenciájának hiányosságát fokozza, hogy az egyes tárcák programjaik célcsoportját eltérő módon határozták meg. A romákra vonatkozó adatok gyűjtésének nehézségei, a célcsoport meghatározásának bizonytalanságai lehetetlenné tették mérhető teljesítménykövetelmények rögzítését, és ezekre 
épített monitoring rendszer létrehozását. A számszerű adatok, indikátorok hiánya nem ad valódi értékelésre lehetőséget.

A kísérleti programok kiértékelése rendre elmaradt. A sikeres programok széleskörű elterjesztése helyett újabb és újabb programok indultak.

 

A cigányság helyzetének javítása érdekében felhasznált támogatások értékelése alapján felmerül a kérdés, mikor célszerű olyan programot indítani, amelynek célcsoportját nevesítettem a romák jelentik. Elvileg akkor célszerű nevesítetten roma programokat indítani, ha a leküzdeni akart hátránynak etnikai jellegű okai is vannak.  

 

Összefoglalóan az állapítható meg, hogy a magyarországi cigányság helyzetének javítására és felemelkedésére fordított támogatások a rendszerváltás óta megsokszorozódtak, a támogatási rendszer, a támogatási programok egyre komplexebbé váltak. Ezzel a változással azonban nem tartott lépést a támogatások tervezésének, végrehajtásának, monitoringjának a rendszere. 


A kormányzati koordináció hagyományos eszközei pedig nem voltak alkalmasak az átfogó kormányzati programok hatékony menedzselésére. Az Európai Uniótól kapott támogatások révén a közvetett módon a cigányság helyzetének javítására fordítható források ismét megtöbbszöröződnek. Ezek hatékony felhasználása a támogatási rendszer és a kormányzati koordináció ismételt átgondolását teszi szükségessé.

 

http://www.asz.hu/ASZ/tanulmanyok.nsf/0/79ed5720b293ebc9c12574f30031b5c7/$FILE/t206.pdf

 

Bocs a hosszért, így is csak szemelvény.

 

Előzmény: Hierro Nyh. (24)
Hierro Nyh. Creative Commons License 2011.02.03 0 0 24

ha pedig romaprogramról beszélünk, akkor meg kell azt nézni, hogy valóban a romákhoz jutnak-e el a támogatások.

 

Ha pedig valóban programról beszélünk, azt is érdemes lenne nézni, hogy mire használják a támogatások, mi az eredményük.

Előzmény: Törölt nick (22)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!