Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.31 0 0 11

Van azért ott több tény is, érdemes elolvasni a cikket :-)

 

[Például az emberhez hasonló vörös festékes 'díszítés'/kezelés a vörinél is, a csontok elhelyezési módja, az újratemetésnél történt pozicionálás, stb. (voltak ott egyéb állatcsontok is, jellegzetesen máshogyan odatéve, amelyek valószínűleg áldozatia jándékok lehettek)... a régészet már csak olyan, hogy bizonyos szokások, eljárások régészeti 'lenyomata' nagyon jellegzetes tud lenni]

 

Szerintem inkább annak kizárása okozna nehézséget, hogy ahol sok volt az egyébként könnyen szelidithető róka, ott ne fordulhatott volna elő néhány egyed 'befogadása'... nincs ebben semmi elrugaszkodott, és akárhogy is történt, a jelentősége sem túl nagy ;-)

Előzmény: kínai balos (9)
kínai balos Creative Commons License 2011.01.31 0 0 10

szerintem ez(is) egy tudományosan meggyőző álláspont.

Előzmény: hali1 (8)
kínai balos Creative Commons License 2011.01.31 0 0 9

így van spekuláció az egész!

egy atény, hogy egy döglött róka van egy döglött ember sírjában.

 

ebből aztán akármi is kerekíthető....

 

szerintem agyonverték a rókát, mert megharapta az illető, aki aztán meghalt veszettségben, vagy vérmérgezésben.

 

annyira haragudtak az állatra, hogy az újratemetésnél is vitték tovább, a szegény állatot.

 

 

Előzmény: .ZsL. (7)
hali1 Creative Commons License 2011.01.31 0 0 8

Az elhunyt személy egy végtelen ravasz ember volt,a rókával ezt még demonstrativan meg is erősitették.,ez máshogy nem is lehetett ))

.ZsL. Creative Commons License 2011.01.31 0 0 7

"A jelek szerint a rókát megölték, hogy gazdája mellé temethessék. Később a sírt valamilyen okból felnyitották, és az emberi, valamit az állati csontvázat egy másik helyen temették újra. Ez arra utal, hogy az ember és a róka között különleges kapcsolat lehetett, így az állat a túlvilágon is gazdája társául szegődött"

 

Valóban, kicsit túlzásnak tűnik egy leletből a fenti következtetést levonni (még ha nem is az eredeti cikkből van az idézet). Vajon miből következtettek arra a régészek, hogy épp azért ölték meg, hogy mellé temethessék? Miért magától értetődő (egyetlen lelet alapján), hogy az elhunyt az állat gazdája volt? A különleges kapcsolat feltételezése elfogadható, de én hamarabb tippelnék arra, hogy az eltemetett személyt egy veszett róka harapta meg, miközben az állatot megölte vadászat közben, aztán néhány nap mulva belehalt, a törzs illetékesei pedig praktikussági okokból temették a két fertőző tetemet egy helyre. Ha nagyon megfacsarnám a fantáziámat, bonyolultabb és kevésbé magától értetődő, eseménysort is ki tudnék találni a rejtély kimagyarázására. Persze én nem vagyok régész, csak jó néhány valószerűtlen eseménynek voltam már részese.

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.31 0 0 6

"ugyanis nem egy referalt tudomanyos folyoiratban jelent meg"

 

ugyanis de? (Each submission to PLoS ONE passes through a rigorous quality control and peer-review evaluation process before receiving a decision)

 

és egyébként mi a baj a cikkel? Egyszerűen leírják az egyik legkorábbi esetet, amikor ember-állat közös temetkezés nyomát tárták fel (és a legkorábbit, amikor ember-róka volt egy sírban). A hangsúly az akkori kultúra megismerésén van (hogy egyáltalán van elkülönült temetkezési hely; hogy milyenek a temetkezési szokások, ideértve a festést és a halottal temetett kegyeleti tárgyakat; milyen a sírhely 'építészeti' kialakítása, stb... szóval komplex megközelítés). A címben a rókát emelik ki, mert ebben találtalik unikálisnak a leletegyüttes.

 

Ami a háziasítást illeti: bizonyára akkor is, meg már korábban is voltak kölyökként befogadott, majd kedvencként tartott állatok... ebben az esetben a temetés részévé vált a rókuci, ennyi. Bizonyára sokféle próbálkozás előzte meg azt, hogy a farkas/kutya vált be.

Előzmény: Flatus (3)
Flatus Creative Commons License 2011.01.31 0 0 5

Olvasd el az eredetit, abban mi szerepel. Velik vagy sejtik vagy allitjak vagy felvetik vagy elkepzelik vagy mi.

 

Nagyon duhito nincs benne, a regeszet es tortenettudomany soha nem tartozott az egzakt tudomanyok koze. Feltetelezik, aztan majd valaki cafolja. Es ha nem, akkor meg mindig lehet tanitani az iskolaban.

Előzmény: kínai balos (4)
kínai balos Creative Commons License 2011.01.31 0 0 4

jó persze, de ez dühítő.

vélik egy lelet alapján....

 

én olyat is tanultam, hogy egy mérés nem mérés... meg ilyenek....

megy ilyen következtetést levonni??? milyen alapon?

miért nem azt vonták le, hogy agyonverték a dögevő rókát és elföldelték ugyanoda?

 

na mindegy...

Előzmény: Flatus (3)
Flatus Creative Commons License 2011.01.31 0 0 3

Nincs ezzel semmi baj, ugyanis nem egy referalt tudomanyos folyoiratban jelent meg. Igazabol nem tekintheto eredmenynek.

 

Viszont ezzel mas kutatok figyelmet felhivhatjak erre az eredmenyre vagy sejtesre vagy hipotezisre, nevezzuk, ahogy akarjuk. Abbol a tudomanyos vitabol pedig kerekedhet valami jo - akar ugy, hogy bebizonyitjak, akar ugy, hogy cafoljak.

 

Azaz minden a legnagyobb rendben van.

 

Masfelol te nem a cikket olvastad, hanem a cikkrol szolo ujsagcikket, abban szerepel a "velik", ami azert tetszolegesen tavol eshet az eredeti cikk szellemetol, ismerve a magyar ujsagiras kulturajat.

 

Lasd meg: szovjet tudosok megallapitottak.

Előzmény: kínai balos (-)
Zka Creative Commons License 2011.01.31 0 0 2

Jó, hogy linkelted, mert így legalább kiderül miről van szó :P

http://index.hu/tudomany/2011/01/31/rokat_szeliditett_az_oskori_ember/

Egyébként elég meggyőző. Nem vagy te véletlenül wmiki? :)

Előzmény: kínai balos (-)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.31 0 0 1

Az nem a Kis Herceg v0lt?

Előzmény: kínai balos (-)
Kiswombat Creative Commons License 2011.01.31 0 0 0

Ősk0r

Előzmény: kínai balos (-)
kínai balos Creative Commons License 2011.01.31 0 0 topiknyitó

"Az őskori ember társául fogadhatta a rókát - vélik egy jordániai lelet kapcsán a Cambridge-i Egyetem régészei, akik a PLoS One online tudományos folyóiratban jelentették meg tanulmányukat."

 

Ez most komoly?

 

Ez lenne a tudomány?

 

Hol húzzuk meg a határt a spekuláció, fantazmagória és a tudományosság között??

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!