Mikor a négy jobbikost kiszórták a "C" típusú átvilágításon, még egy picit örültem is! "Na! Csak van ezeknek is vaj a fülük mögött!"- gondoltam magamban.
Az egy picit már furcsa volt, hogy nem hozták nyilvánosságra, és 30 évre titkosították. Véletlen belenéztem az echo tv-be és megállt az eszem.. Most kibújt a szög a zsákból!
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pIfXkvNdMG8
Kicsit bonyolultabban alakultak a hatáskörök, ugyanis pl. az IH és mondjuk a katonai elhárítás miért bízta volna az AH (ex NBH) embereire a tisztjei átvilágítását. Bizonyos dolgokat - pl. nemzetbiztonsági ellenőrzés, belső bűnfelderítés - lehetőleg nem szabad teljesen olyan társszolgálatra bízni, amelyiknek a szakértelmében, megbízhatóságában nem lehetek 100%-ig biztos. És ott van az is, hogy minden nemzetbiztonsági szolgálat főigazgatóját is át kell világítani, és a belügyminisztert is. Mindezekre megvannak az Nbtv. alapján a törvényes megoldások, de ezek kicsit megbonyolítják a képletet.
Szerintem inkabb azert titkositanak 30 evekre,mert pl kiderulne a vizsgalatbol,hogy az informaciok egy elharitotol,kemtol,besugotol,ugynoktol szarmaznak,akit nem akarnak felfedni.
A Jobbik,ha a Garda es a ciganybnozes helyett az mszmp tagok kizarasaval kampanyolt volna ma lenne 25 szazaleka legalabb.
A C-típusú és az egyéb átvilágítások az adott személyre vonatkozó nem nyilvános adatokat tartalmaznak, és ezért csak az eredményét hozzák nyilvánosságra - az átvilágított saját maga esetleg kap információt. Még az is megkepő, hogy 30 év múlva hozzáférhrtő lesz.
Csak szólok: Az AH (Alkotmányvédelmi Hivatal, 'lánykori' nevén NBH, Nemzetbiztonsági Hivatal) 2010-ben a kormányváltást követően a belügyminiszter alárendeltségébe került. Az IH (Információs Hivatal) pedig a külügyminiszter alárendeltségébe. Az NBSZ (Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a lehallgatást, figyelést, stb. végző szervezet) ugyancsak a belügyminiszter alárendeltségébe került, és megszűnt a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszteri poszt a kormányon belül. Namármost: a C típusú ellenőrzést korábban az NBH végezte, jelenleg az AH, a belügyminiszter irányítása alatt lévő szervezet. Ennek fényében bátran kijelenthető, hogy bizony a belügyminisztérium végzi/végezteti a biztonsági ellenőrzéseket.....:(
Egyébként érdekesnek tartom ekkora hatalom összpontosítását a Belügyminisztériumon belül. Gondoljuk csak el: nem csak az AH, hanem a titkosszolgálati módszereket és eszközöket alkalmazó nyomozás jogkörével felruházott TEK (Terrorelhárítási Központ), az ugyanilyen jogosítványokkal rendelkező NVSZ (Nemzeti Védelmi Szolgálat, ennek jogelődje volt az RSZVSZ, a Rendészeti Szervek Védelmi Szolgálata) is a Belügyminisztérium alárendeltségébe tartozik. Nem sok ez egy kicsit? Várom a jogtudor olvtársak higgadt hozzászólásait.