Üdv mindenkinek! :-) Legyen ez a Cukrosbácsi lettem... című topic egy oldalága (vadhajtása?:)), ahol kicsit kötetlenebbül beszélgethetünk a diabétesz diétájáról, gyakorlati kérdéseiről is, az elméleti dolgokon túl. Szeretettel várok minden érintettet.
Kedves Cukrosnénik és Bácsik, megalakítottam az Édes emberek klubját. Egyelőre egy tagja van, én :-)
Ez egy gyűjtőblog, gasztronómia, információk, jogi tanácsok cukorbetegeknek, naponta többször is frissülő oldalakkal. Tervezem fórumok létrehozását is.
A kezdetén tartok, örülnék, ha látogatnátok, és nyitott vagyok minden észrevételre, tanácsra.
1 tojás sárgájából csinálok tartármártást, esetleg használok üzletben készen vett majonézt és ahhoz adok egy kis tejfölt és utánaízesítem . Megfőzöm a karfiolt, pagoda karfiolt vagy tököt, (a padlizsánt a gázlapon sütöm meg), villával széttöröm és belekeverem a tartármártásba. Megpucolok egy nagy fej vöröshagymát lereszelem esetleg nagyon apró kockára vágom és ezt is hozzáadom a tartárhoz. Általában utána kell sózni. Én a végén még botmixerrel krémesítem egy kicsit. Azonnal fogyasztható, de szerintem másnapra jobban összeérnek az ízek. Legtöbbször csak paradicsommal eszem. Na meg kenyérrel.
Sajnálom. :-(( Engem is, csak engem már vagy 15-17 éve, néhány száz kollégámmal együtt. Gyakorlatilag megszűnt a nagy kiadó, ahol dolgoztunk. Aztán nekem jött pár év napilapozás (azt utáltam), azt otthagytam, azóta meg maradt a szabadúszás. Mint a kutya vacsija, olyan.
Nagyon köszönöm! Mostanában egyébként barátoknak honlapokat rakok össze drupal alapokon. Erre nincs jogosítványom, szóval pénzet azt nem keresek vele. ;-)
A kollégám és barátunk, akivel együtt dolgozom, szintén tipográfus-tördelő. :-) Néha én is besegítettem neki régebben borítótervezésnél. Sajnos az utóbbi években neki is sokkal kevesebb munkája van. Ígérni nem ígérhetek semmit, de ha hallok olyat, amit ő nem tud vagy nem akar vállalni, szólok.
Nem azonos, de kapcsolodó szakmában ügyködnék. Tördelőszerkesztőként működtem az elmúlt években. (az itteni heje sírásom meg néha fura mondatszerkezeteim felvett, játék) Sajnos nagyon visszaeset a megrendelés. Eredetileg reprófotós voltam, majd szkenneres, van nyomdai technikusi papírom is (pont arra jó!), meg ez a tördelőszerkesztői.
OPNI-szökevény, válaszolva a másik topicban feltett kérdésedre:
Attól függ, mivel foglalkozol. :-) Szöveggondozó vagyok.
Munka? Nem könnyű manapság. Két-három éve még csaknem megszakadtam, annyi munkám volt (és gyakorlatilag húsz éve folyamatosan így volt), tavaly már kezdett bedögleni a dolog, most meg úgy kell kuncsorogni, és még így sincs folyamatosan. Most, miután elvettek szinte minden támogatást a kulturális szférától, már alig van munka. Nincs pénz a tudományos könyvkiadásra. Ha van munka, azt meg nagyon nehezen fizetik ki, és nagyon keveset fizetnek. Sokkal kevesebb árbevételt lehet összehozni, mint tíz éve (!), szó szerint a töredékét, és akkor a vásárlóerejét még nem említettük. Katasztrofális a helyzet, mindenféle túlzás nélkül.
Mivel ebből élek, mindez különösen kínosan érint. Te is szabadúszó vagy?
Mai ebédem (édes, ámde gyorsan elkészíthető ebédre vágytam, mert kb. este 8-kor álltam neki):
20 g durumtésztát megfőztem, összekevertem kb. 150 g joghurttal és fűszerekkel, édesítővel kikevert túróval, és közben megolvasztottam és kimagoztam 200 g mirelit meggyet. Fogtam egy kis pléhbögrét, abba rétegeztem: túrós tésztát majd meggyet, fahéjjal szórtam, majd megint túró, megint meggy, fahéj, a tetejére vékonyan megint túró. A tetejére egy kis dió passzolt volna még szerintem, de annak híján így sütöttem kb. 20 percig. Az illata finom volt, az íze meg lassan kiderül. :)
15 dkg liszt (felesben szoktam teljes kiőrlésű és sima lisztből)
1 dl olaj (nálam oliva)
3 tojás
fél-1 zacskó sütőpor (recept szerint fél, én nem őrizgetem a maradékot :))
a recept szerint jár még bele 50 g aszalt vörösáfonya (de ezt én ált. kihagyom)
és kb. 10 dkg dió
Az almát kockázzuk (én ha szép, nem húzom az időt a hámozással), egy kis citromlével locsoljuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a fahéjjal. A tojásokat nem kell szétválasztani, de alaposan felverjük őket, édesítővel. Amikor már szép világos a felvert tojás, szép lassan hozzácsorgatjuk az olajat, majd apránként hozzákeverjük a lisztet. Ha túl sűrűnek tűnik a tészta, akkor egy kis tejjel, joghurttal hígíthatunk rajta. Olyan állagú legyen, hogy szépen bevonja az almadarabokat (épp csak vékonyan fogja tudni). Akár a tésztába is keverhetünk darált diót, de a süti tetejét mindenképp szórjuk meg vele. Ezután már csak a sütés van hátra :).
Bemásolom ide is Viviviki receptjét a másik topicból:
"Száraz rész, hozzávalókat elkeverni:
20 dkg tk. liszt
5 dkg finom liszt
5 dkg kókusz annyi langyos tejbe áztatva ami ellepi
1/2 teáskanál szódabikarbóna
2 tk. sütőpor
1/2 tk. fahéj, vagy mézeskalácspor pl.
Folyadékos rész, hozzávalókat egyneművé keverni:
1 tojás
6-8 dkg fruktóz (ki mennyire édesszájú)
12,5 dkg olvasztott margarin v. vaj
2,5 dl tejföl v. joghurt
tej
felkockázott gyümölcs ami akad, vegyesen is lehet: alma (3 közepes alma kb.), v. keményebb szilva (6-8 db. kb.), meggy
tetejére maréknyi durvára vágott dió
A száraz és nedves részt összedolgozzuk, ha kemény lenne hozzáadunk egy kis tejet, majd a gyümölcsöket. Kapszlival kibélelt formába tesszük, előmelegített 170 fokos sütőben kb. 45-50 perec (tűpróba, sütőpapíros takarás ha szükséges)."
Szia! :-) Gödöllő mellett. Bizony jól is jönne némi segítség, főként tavasszal gyomláláskor. :-) Sajnos most én sem nagyon tudok menni, mert a srácoknak beindult az iskola, így hét közben Pesten kell tartózkodnunk.
Szia! Igen, ez így van, ahogy írod. Én a telken valósággal újjászületek. Nem szeretem a telet, amikor beszorulunk a lakásba. Nem szeretek a büdös, tömött utcákon sétálgatni sem. Sajnos a mi környékünk olyan rossz levegőjűvé vált az utóbbi évtizedekben a sok hadd ne minősítsem, milyen ember miatt, akik állandóan mindenhová motorizálva mennek, és pöfögtetik nekünk a bűzös kipufogógázt, hogy nem nagy kedve van az embernek egyáltalán kimenni az utcára. Pedig tizenöt-húsz évvel ezelőtt itt még jó levegő volt.
A telken viszont már hajnalban rohanok kifelé locsolni, kapirgálni, :-)) sokszor előbb kelek, mint a nap, és kint tekintem meg a napfelkeltét. :-) És harapni lehet a levegőt! :-)
Szia! :-) Én például lent laktam a telken közel három hónapig és az idegesítően lassú mobilnet nem nagyon csábított intenzív netezésre. :-)) De ott vagyunk a másik topicban, ez itt a "locsogós" topic (receptek stb.), :-) az pedig az érdemi infók helye.