Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.24 0 0 799

Bauer még most sem látja át, mondja a régi szövegét.

Előzmény: omg2 (798)
omg2 Creative Commons License 2011.01.24 0 0 798

pénzmozgások mögött nem volt reális teljesítmény, illetve szolgáltatás. Magyarország átvette a rendszerváltás után azokat a szabályokat, amelyek a fejlett Nyugatot jellemezték. Ez számunkra azért is kedvezőtlen volt, mivel a külföldi hitelektől függtünk, és függünk jelenleg is. Ezzel együtt a 2007-es pénzügyi válság úgy ért minket, hogy mind az államháztartás, mind pedig a lakosság el volt adósodva.

 

üres zsebbel  gyenge termékszerkezettel gazgasági liberalizmust támogatni nem lehet  !!!!!!!! 

 

sok okos közgazda 1990-ben hol volt?????

Előzmény: Törölt nick (794)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.24 0 0 796

Magyar Hírlap:-)))

Előzmény: Törölt nick (795)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.24 0 0 794

 

Felértékelődő állami szerep 

A megszorítások helyett a gazdaságélénkítés kerülhet előtérbe

A 2007-ben kezdődött válsággal együtt nyilvánvalóvá vált, hogy a liberalizmus társadalmi és gazdasági szinten is befuccsolt. A gazdaságpolitikai váltás hozadéka lehet, hogy erősödik az állami felügyeleti rendszer, a szabályozás, illetve a tulajdonosi szerep. A lakosság eladósodottságának mai szintjéhez az is hozzájárult, hogy a szocialista-liberális kormányok alatt szinte ellenőrizetlenül lehetett hitelhez jutni.

A közelmúlt liberális politikájával szemben felerősödik az állam gazdaságirányító szerepe, ami egyben lehetőséget nyújt arra, hogy megélénküljön a belső piac, mérséklődjön az államháztartás, valamint a lakosság eladósodottsági szintje, és csökkenhet a nemzetközi nagyvállalatokkal szembeni függőségünk is. E tekintetben kedvezően alakul a nemzetközi környezet is, mivel a nyugat-európai és észak-amerikai pénzügyi válságkezelés idején felértékelődik az állami szerepvállalás – nyilatkozta lapunknak Lentner Csaba közgazdász, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola tudományos rektorhelyettese. Az aktívabb gazdasági részvétel elsősorban abban nyilvánul meg, hogy megerősödik a szabályozói, vagyis a felügyeleti rendszer, állami befolyás alá kerülnek vállalatok, különadókat vetnek ki különböző szektorokra. Emellett a termelőszférának célzottan juttat forrásokat az állam, de legalábbis az eddigiekhez képest jobban beleszólhat, hogy ilyen esetben mire lehet elkölteni az adófizetők pénzét.

A piaci fundamentumra épülő liberális gazdaságpolitika, amely a rendszerváltástól, de leginkább a 2002-es szocialista-liberális hatalomátvételtől teljesedett ki hazánkban, nem magyar jelenség. Lentner Csaba szerint nemzetközi szinten elsősorban Észak-Amerikában és Nyugat-Európában a hetvenes években bontakozott ki az a liberális gazdasági irányzat, amelynek alapján a pénzügyi szektor rátelepedett a reálgazdasági szférára. Ekkortól volt megfigyelhető az állami tulajdonosi szerep háttérbe szorulása, kezdett felhígulni az állami szabályozó rendszer, gyengült a piaci szereplők felügyelete, teret kapott viszont a pénzügyi spekuláció, a pénzmozgások mögött nem volt reális teljesítmény, illetve szolgáltatás. Magyarország átvette a rendszerváltás után azokat a szabályokat, amelyek a fejlett Nyugatot jellemezték. Ez számunkra azért is kedvezőtlen volt, mivel a külföldi hitelektől függtünk, és függünk jelenleg is. Ezzel együtt a 2007-es pénzügyi válság úgy ért minket, hogy mind az államháztartás, mind pedig a lakosság el volt adósodva.

A nemzetközi piacokat 1973-tól 2007-ig négy nagyobb gazdasági, illetve pénzügyi válság rengette meg. Figyelemre méltó az is, hogy 1929 és 1973 között nem volt globális szintű gazdasági válság, mert aktív állami befolyás érvényesült a gazdaságban. A hetvenes években 1973–74-ben volt az olajválság, 1987 októberében a világ vezető tőzsdéje, a Dow Jones az 1929-es válságot meghaladóan 23 százalékot zuhant, 1997–1998-ban pedig az ázsiai krízis rendezte át a világpiacot. A 2007-es válság pedig arra mutatott rá, hogy mind társadalmi, mind pedig gazdasági értelemben befuccsolt a liberalizmus.

Nálunk 2002–2008 között gazdaságélénkítés helyett a szocialista-liberális kormányok megszorításokkal akarták az államháztartási hiányt csökkenteni a 2006-os 10,3 százalékról 2010-re három százalékra. Új munkahelyek alig létesültek ebben az időszakban az országban, viszont az életszínvonal fenntartása és a társadalmi elégedetlenség megfékezése céljából szinte ellenőrizetlenül jutott hitelekhez a lakosság. Hazánkban 2004 és 2008 között évente húsz százalékkal emelkedett a kihelyezett hitelek aránya, miközben a szabályozó rendszer lehetővé tette, hogy a hitelképtelenek is kölcsönhöz jussanak.

A gazdasági függőség a demográfiai helyzetre is hatással volt, 1990 és 2009 között például 638 ezer fővel csökkent a 14 éven aluli lakosok száma az országban. Most ebben is változást hozhat az a gazdaságpolitika, amely nem az eladósításra, hanem az élénkítésre épít.

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.24 0 0 793

Elnézést, hogy csak így beleírok a diskurzus közepébe, de sokáig kerestem sikertelenül az eddigi hozzászólások között, hogy kinek mi hiányzik egy liberális Magyarországhoz. Mik azok az álnok tilalmak, amelyek korlátozzák a szabad szellem kibontakozását?

uhuru1 Creative Commons License 2011.01.22 0 0 792

Egy kis ismertetés a gugliról:

A görög ábécét a görög nyelv írására használják a IX. század vége (vagy a VIII. század eleje) óta, egészen napjainkig. Huszonnégy betűből áll, az első és legrégibb olyan ábécé, amely minden magán- és mássalhangzót különálló szimbólummal jelöl. Az ősi görögben egyes betűket számokként is használtak körülbelül a Kr. e. II. századtól fogva, ezeket görög számoknak hívják.

 

természetesen nem várom el hogy elmenj Meaculpa országba. Ahhoz bizonyos fokú tudatosság és szerénység kéne. Ha a szín és aláhúzás nem elég figyelemfelkeltő, leírhatom nagyobb betűkkel is. Örülök, hogy tágíthattam tudásod határait.

uhuru1 Creative Commons License 2011.01.22 0 0 791

Nos nagyarcu olvtársam, akkor mesélj nekem valamit a görög számokról. Ne a rómaiakról, ne az arabokról, ne az indiaiakról, hanem a görög számjegyekről. Érdeklődve figyelek.

Előzmény: Törölt nick (789)
uhuru1 Creative Commons License 2011.01.22 0 0 790

Az USÁ-ban sok mindent történt, de ennek semmi köze ahhoz, amit én írtam.

Előzmény: Törölt nick (788)
uhuru1 Creative Commons License 2011.01.22 0 0 787


Azért ha Horthyra hivatkozol, ne feledkezz meg róla, hogy az általános, titkos választójogot csak közvetlenül a háború előtt terjesztették ki az egész országra...

Előzmény: Törölt nick (779)
uhuru1 Creative Commons License 2011.01.22 0 0 786

Egyszer azt mondja a sok egyszerű, hogy a liberálisok nem dolgoznak. Máskor azt, hogy mégiscsak, hiszen a Dunába mossák a nehézfémet és a cserzett bőrt. Bár én eddig azt hittem, hogy ezt különböző szakmák művelői teszik, liberális nevű szakma pedig nincs.

Előzmény: Törölt nick (771)
twist Creative Commons License 2011.01.22 0 0 783

Ehh, te nem veszed észre, hogy Derek liberálisan "élni hagy".

Ha akrsz mosakszol, ha nem akarsz nem mosakszol.

 

Sajnos a liberálisok nem veszik észre, hogy hiába biztosítják a nyomorba taszítottaknak a szabadságot, ha azok éppen a nyomor miatt nem tudnak élni vele.

 

Ha nem utazhatsz külföldre nyaralni az diktatúra.

Ha nem is tudnál, mert nincs mibűl az liberalizmus.

Előzmény: ISFC (782)
ISFC Creative Commons License 2011.01.21 0 0 782

"kiveve  az hajlatokat es az intim reszeket"

 

Ugyan már, ott se kell, az elszaporodott bacik elpusztítják a többi bacit és koszt. Sőt a szőrt is meg kell hagyni, a bacigyerekeknek játszótérnek.

Előzmény: Derek (781)
Derek Creative Commons License 2011.01.21 0 0 781

"Erről az jut eszembe, hogy a svájciak, hollandok, franciák ma is átlagban 3 naponta fürdenek, amit a magyarok már valamikor a 60-as években felülmúltak."

 

Nem biztos,hogy ma egy borgyogyasz egyet ert a napi furdessel kiveve  az hajlatokat es az intim reszeket. Csak az ember elszokott a a termeszetes emberi szagoktol:-)) Mestersegesen illatositja magat mindenfele kemiai dolgokkal ,nem biztos hogy ez a jo.

Előzmény: Törölt nick (779)
Derek Creative Commons License 2011.01.21 0 0 780

"Ez úgy is felfogható, hogy a régiek meghagyták az erőforrásokat és a jövőt az elkövetkező nemzedékeknek. A jelenkor nem adja tovább."

 

Mivel nem is ismertek ezeket az eroforrasokat, technikai eszkozeik sem voltak a kitermelesukre  vagy alig, nem volt nagy teljesitmeny, de voltak eroforrasok amelyeket a vegletekig kizsakmanyoltak pl a mediterran videk erdoit mar a gorog korok ota es a romaiak alatt is,emiatt lett csupasz erodealodott karszt Kreta,es a Velebit es a gorog hegyek ,szigetek , mert kellett a fa a hajoepiteshez,tuzelonek ,epitkezeshez stb. A maguk szintjem ok is elvegeztek a kornyezet rombolasat. Az amerikaba kiment betelepulok is mit csinaltak eloszor ,erdot irtottak ,hogy legyen nekik termofold az oslakosok legnagyobb megdobbenesere,akik egyutt eltek a termeszettel igaz ok is elkovettek a maguk termeszetrombolasat joval elobb amikor kiirtottak az amerikai kontinens nagypatas kerodzoinek jelentos reszet a boleny kivetelevel. Ugyhogy minden "civilizacio" elvegezte a munkajat a maga koraban es szintjen.Onnantol kezdve,hogy valamikor Mazopotamiaban es a kinai folyovolgyekben feltortek a foldet a mezogazdasagi monokulturaknak.Dehat mas valasztas nemigen volt.

Előzmény: Törölt nick (776)
Demokrapia Creative Commons License 2011.01.21 0 0 778

Mert nem is tudták, hogy vannak bizonyos erőforrások. Alig ismertek valamit. Te biztos vagy abban, hogy minden erőforrást felfedeztek már?

Előzmény: Törölt nick (776)
Demokrapia Creative Commons License 2011.01.21 0 0 777

Nem lehet összehasonlítani, de ezen le lehet látni, hogy van fejlődés. A fejlődést pedig nem az inkvizíció hozta, hanem a lassan növekvő szabadság. Ha maradt volna mondjuk az inkvizíció és a boszorkányégetések, akkor a tudósok nem fejlődhettek volna, mert vagy kivégezték volna őket, vagy csendben maradtak volna. Csak a nagyobb szabadság, tehát a liberalizmus hozhatta a technikailag fejlettebb világot és a hosszabb emberéletet is, bár tudjuk nem mindenki él hosszú életet. De semmi nem tökéletes, problémák lesznek mindig, míg az emberi faj fennmarad.

Előzmény: Derek (775)
Derek Creative Commons License 2011.01.21 0 0 775

Azert gondolom par perc alatt megtanulna:-)) De eppen ezert nem jok az ilyen osszevetesek. Mert ami ma a csoroknal is termeszetes,az 50 evvel ezelott meg kevesek luxusa volt ,vagy eppen nem is letezett.Ossze lehet hasonlitani a 18. szazadi Svajc-t a 18. szazadi MO-al az OK, de nem lehet osszehasonlitani a mai MO-ot  mar a 20 evvel ezelottivel se. Ma MO-ot a mostani Svajc-cal vagy Ausztriaval vagy akar Bangladesp-sel lehet osszehasonlitani, minden a maga koraban.

Előzmény: Törölt nick (773)
Derek Creative Commons License 2011.01.21 0 0 774

A kozepkorban az egyik legnagyobb jarvanyveszelyforras a viz volt .Nem veletlen,hogy sok helyen a foldesurak es tobbek kozott Bethlen erdelyi fejedelem is kotelezte a parasztokat a szolotermesztesre es a borkeszitesre ,mert az steril.

Előzmény: Demokrapia (769)
Demokrapia Creative Commons License 2011.01.21 0 0 772

Hát igen, és ezt csak a liberalisabb gondolkodás hozhatta, mert szabadabban tudtak gondolkodni a gondolkodók és nem az volt a fő problémájuk, hogy hány angyal fér el a tű hegyén, hát és nem utolsósorban akkor már nem égették el őket máglyán.

Előzmény: Derek (767)
Derek Creative Commons License 2011.01.21 0 0 770

Vagy legalabbis azt hittek rola

Előzmény: Törölt nick (768)
Demokrapia Creative Commons License 2011.01.21 0 0 769

Vagy csak azt hitték, hogy iható. Akkor nem volt aki leelenőrizze. Mindenesetre biztosan tisztább volt.

Előzmény: Törölt nick (768)
Derek Creative Commons License 2011.01.21 0 0 767

"Hát ha felébrednének a jobbágyok akik mondjuk 1788-ban születtek, vagy akár a prolik akik 1869-ban születtek, csodálatos gazdagságnak néznék a mai nyomort"

 

Hogy a fenebe ne,hiszen 1788-ban meg a leggazdagabb magyar arisztokratanak sem volt kozponti futese, vizbliteses WC-je se furdoszobaja. ma a legcsorobb  panellakonak is ott vannak ezek. Akkoriban a gyerekhalandosag a leggazdagabb uraknal sem volt sokkal jobb mint a jobbagyaiknal.

Előzmény: Demokrapia (764)
mrslipton Creative Commons License 2011.01.21 0 0 766

Hát ha felébrednének a jobbágyok akik mondjuk 1788-ban születtek......

 

Na igen, ha......és megint csak ha.

Ha Gál úr , Demszky úr , Mesterházy úr , ha Madoff úr , ha Blum úr , hahahaha.

 

Ennyit a sok libériásról.

Előzmény: Demokrapia (764)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.21 0 0 765

hogyne.

 

különösen a meggazdagodott "liberálisok" szeretik ezzel az érvvel befogni a méltatlankodók száját.

 

 

arról meg ne beszéljönk, hogy  jónéhány szavazópolgárnak jóval több a reá eső államadóssága, mint az össz vagyona:-DDD

 

de a liberálisak iszonyú toleránsak az ő nyomorukkal szemben is.

 

cserébe csak annyit kérnek, hogy az ő jómodjukat is liberálisan fogadják el a nyomorgók....

Előzmény: Demokrapia (764)
Demokrapia Creative Commons License 2011.01.21 0 0 764

Hát ha felébrednének a jobbágyok akik mondjuk 1788-ban születtek, vagy akár a prolik akik 1869-ban születtek, csodálatos gazdagságnak néznék a mai nyomort. Persze nem azt mondtam, hogy minden rendben.

 

Ha férjhez menne vagy férhez ment azért már nincs érvényben a "jus primae noctis". Ezt azért legalább nevezhetjük haladásnak. Nem?

 

"A menyasszonyhágás ("miskázás", "arafektetés") előzménye alighanem a középkorban elterjedt "első éjszaka joga" (jus primae noctis). Ennek során a friss arának kötelessége volt a földesúrral hálni a nászéjszakán. A jus primae noctis egyes helyeken pénzzel megváltható volt, de az anyagiakban nem igazán szűkölködő uraságok ritkán szalasztották el a könnyen jött pásztorórák lehetőségét."

Előzmény: mrslipton (762)
mrslipton Creative Commons License 2011.01.21 0 0 762

........... Én jó dolognak, a legjobbnak ami az emberiséggel történhetett.

 

Hmm , nézzen körül az országban. Nyomor.

Nézzen körül a világban , lenyúlt milliárdok a bankokban ., de megint milliárdokat fizetnek a managamenteknek.

Liberalizmus nincs , csak jólfizetett libériások vannak.

:-))

Előzmény: Demokrapia (758)
omg2 Creative Commons License 2011.01.21 0 0 759

elzénézést hogy közbeszolok

 

 

A kutatók a kísérletben részt vevők genetikai adatait vetették össze a kapcsolati hálóikkal, és a politikai nézeteikkel. Azt találták, hogy a DRD4 kódnevű gén egy speciális variánsa, ami az agyban a dopamin hormon működését szabályozza, az átlagnál sokkal többször szerepelt a liberális elkötelezettségű emberekben. A génvariáció jellemzően akkor jelezte nagy biztonsággal az ideológiát, ha az adott tesztalany szociálisan aktív volt a kamaszkorában, vagyis sok barátja volt, élénk társasági életet élt.

 

ez csak az igazság egy része vagy kiindulója

Előzmény: Demokrapia (758)
Demokrapia Creative Commons License 2011.01.21 0 0 758

Nem leptél meg. A liberalizmust rossznak tartod. Én jó dolognak, a legjobbnak ami az emberiséggel történhetett.

Ez egyébként talán már azóta folyik mióta ember az ember. Vannak akik több szabadságot igényelnek, illetve a szabadságot szeretik, és van a másik oldal az uralkodó típusúak, szolgalelekűek és akik félnek a változásoktól. Természetesen feketén-fehéren rajzolom le a problémát, de valójában sokkal színesebb minden. Persze ez nem azt jelenti azt sem, hogy a konzervatív oldal a gonosz, a liberális a jó.

A történelem bizonyítja, hogy mindig a szabadságszeretők hoztak új szeleket a társadalom életébe, az ókortól a napjainkig. A középkorban is a konzervatív erők tiltották a liberális gondolatokat, egyáltalán nem hiszem, hogy csak rosszakaratból, inkább abban hittek, hogy a világ úgy jó ahogy van, ahogy az Isten megteremtette. Persze voltak csúnya dolgok, az inkvizíciótól a háborúkig. De háborúk még ma is vannak. Mondjuk Galileo sem mondhatta meg nyíltan a véleményét. De a világ mégis lassan liberálisabbá vált fokozotosan. Itt egy kis szabadabb gondolat, ott egy kis szabadabb mozgás. Itt egy tudós gondolatai, ott egy jobbágyfelszabadítás. Itt egy forradalom, ott sajnos egy népirtás. A szabad gondolatok a szabadság mellett természetesen negatív dolgokat is felszínre hoztak, de gyakran tudatában sem vagyunk, hogy sokkal több a pozitívum.

Például néhányszáz éve az egész család szépen elment akasztást nézni. Most meg helyette a mondjuk a Való világot nézi a család.

Sokan mondják, a múltban a fiatalok nem voltak ilyen rosszak, mint ma. Miért voltak jobbak? Jobb volt a háborúban másra lövöldözni? Vagy 56-ban embereket kínozni? Vagy elszökni az országból? Vagy a szocialista társadalom annyival jobb volt? Ugyan! Én fordítva látom. A világ egyre jobb, természetesen hullámvölgyekkel, van amikor valóban rosszabb, mint néhány évvel ezelőtt. De lassan azért fejlődik a világ. Mondjuk közülünk a többség nem rabszolga, mint régen, nem jobbágy, a gondolatait bárki megfogalmazhatja, bárhová utazhat, hiszen nincs röghöz kötve. Ha nem lettek volna liberális gondolatok, még mindig gladiátorversenyeket néznénk, jobb esetben vasárnap délután akasztást és nem lélekromboló Valóvilágot! De inkább a ValóVilágra szavazok, bár személyesen nem nézem, mert nem érdekel. De örülök, hogy választhatok a ValóVilág vagy egy könyv között, és még van millió lehetőségem, és nem akasztást kell nézni egyetlen szórakozásként.

Előzmény: Aerion (751)
omg2 Creative Commons License 2011.01.21 0 0 757

a valóságban

 

leben und leben lassen aber wenn es um mein leben geht bist du tot

Előzmény: Törölt nick (756)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.21 0 0 756

Én a liberálisok alapelvét vállalom: Leben und leben lassen!

Sajnos kevesen tartják be, a magukat liberálisnak vallók a legkevésbé!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!