Keresés

Részletes keresés

AmazingGecko Creative Commons License 3 napja 0 0 9114

Tamara cseresznyéje van valakinek?

Cseh fajta és csupa jókat írnak róla: kiváló ízű, nagy termésű, hasonló a Germersdorfihoz, de sokkal többet terem, ropogós, gyümölcse sokáig a fán tartható, a hűtőben több hétig eláll és a rákot is gyógyítja.

Ez valóban igaz mind vagy csak marketingszöveg?

pintjano Creative Commons License 5 napja 0 0 9113

Magasan nem próbáltam csak ahogy irtam, oldalágakba--- azok nem pusztultak ki. Amit

alacsonyan egészen földhöz közel, azok azért is pusztultak ki--nem irtam eddig bocs- mert

nem helyben kelt--sarjról, vagy netán magról-- alanyra, hanem máshol oltottam be, és ugy

ültettem át, ez sem mindegy.Több évig éppen, hogy csak növögetett, végül kipusztult. Betegséget

nem észleltem rajtuk, közben ezeken is--ahogy mások is irták- rávastagodott.

Helyben kelt és hagyott meggyen bizonyára nem pusztult volna ki!?

Már vannak magról cseresznyéim, igy többet nem fogok tőben meggyre cseresznyét, viszont magason

elágzásokba lehet ismét, hamarabb terem és nem nő nagyra, nem kell hozzá létra. Fosókán sem nő annyira, mint vadcseresznyén, igy ajánlom akinél a fosóka diszlik nagyon. Egyébként őszi sem nő nagyra s hamarabb terem fosókán. Volt korábban egész törpe őszim 2-is Következő évben termett. Igaz nem volt hosszú életű üdv PJ

Előzmény: AmazingGecko (9108)
Belohin Creative Commons License 6 napja 0 0 9112

Ez így teljesen rendben levőnek tűnik. A 2m talajvíz fáknak elérhető, ha fejlődnek. Én is úgy vettem észre, hogy a cseresznye, amelyik idén lesz 10 éves, már nem sínylette meg az aszályos nyarakat.

Még annyit tehetsz, hogy a fák alá annyi nyesedéket, aprítékot terítesz, amennyi csak jut. Gátolja a kiszáradást, és segíti a talajéletet.

Előzmény: zsorsz (9111)
zsorsz Creative Commons License 6 napja 0 0 9111

2 éve 21 gyümölcsfát( vegyesen) ültettünk, egy kis bérelt markolóval nagyjából köbös gödrök, felső réteg jobbra, alsó balra, visszatemetésnél 1-2 talicska érett trágya, rá a felső alulra és az alsó( ahogy a nagykönyvben) felülre, az egészet jól ledöngölve. Aztán az 50x50-es ültető gödörbe kaptak perlit-alginit keveréket, így kaptak egy indítást,nagyon szépen fejlődnek úgy számolom idén elérik az alsó trágyát és kapnak egy újabb löketet. Ami még plusz, a terület egy völgy alján van, kb 2m-nél talajvíz van, ha ezt elérik, talán még a locsolásra se lesz gond.

Előzmény: Belohin (9110)
Belohin Creative Commons License 6 napja 0 0 9110

Lazításra éppen a perlit is jó lehet, de az nélkülözi a többi előnyt.

Eredetileg, a természetben úgy folytak a dolgok, hogy az elhalt élőlényekből a felszínen humusz képződött, és azt a talajban áskáló állatok tevékenysége keverte mélyebbre. Nehéz agyagtalajokon ez emberi mértékkel igencsak időigényes.

Előzmény: zsorsz (9101)
firpoliono2 Creative Commons License 6 napja 0 0 9109

Abból indulok ki, hogy ha az agyagtalajt dúsítom trágyával, akkor a fa több tápanyagot fog felvenni, mert azért agyagtalajban is tud tápanyagot felvenni, csak nehezebben, mint laza talajokban.

Többféle ültetési technikát is kipróbáltam. Ástam kis gödröt, abba az eredeti talajt tettem, aztán ástam nagy gödröt, amibe fekete humuszos talajt raktam. Nekem az utóbbi módszer jött be. Igaz, hogy kinövi az 1X1 méteres területű és kb. 50-60 cm mély gödröt, de a termőföldben megerősödött gyökerek segítségével a fa jobban növekszik a későbbiekben is. A szomszéd csak egy kis lyukat ásott a fáinak, látszik is az eredménye. Szenvednek a növényei, alig nőnek valamit.

Előzmény: AmazingGecko (9097)
AmazingGecko Creative Commons License 6 napja 0 0 9108

Mármint úgy értem, ha a törzsébe oltasz cseresznyét, akár lent, akár feljebb.

AmazingGecko Creative Commons License 6 napja 0 0 9107

De ha meggy tövébe oltasz cseresznyét, azzal mi a gond? Miért pusztul ki?

Előzmény: pintjano (9106)
pintjano Creative Commons License 6 napja 0 0 9106

Tövében, de akár magasan oltanám, akkor is ugyanaz a helyzet

Magasan--ahogy irtam  mások is irták máshol-- többet, az ágakba, akkor jó lesz, és hamar

terem. Nálam a köv évben már termett a cseresznye

üdv PJ

Előzmény: AmazingGecko (9105)
AmazingGecko Creative Commons License 6 napja 0 0 9105

"Amire csak egy cseresznyét---vékony meggy alanyra- arra mind rávastagodott, és több év és mind elpusztult."

Azokat milyen magasságban oltottad?

Előzmény: pintjano (9103)
AmazingGecko Creative Commons License 6 napja 0 0 9104

Szia!

Igen, látszik a különbség a két faj között, de ha nem dobja le, akkor minden oké.

Előzmény: trakisbandi (9099)
pintjano Creative Commons License 6 napja 0 0 9103

Lehet itt is irtam, vagy csak máshol: meggyre magasan mindegyik elágazásba (4-5)

oltottam ugyanakkor  más-más fajta cseresznyét, mind vastag lett, de nem vastagodtak rá

Amire csak egy cseresznyét---vékony meggy alanyra- arra mind rávastagodott, és több év és mind elpusztult

Viszont van 2 fosókára cseresznye oltásom, amire alig vastagodott-szinte alig látszik - és teremnek egészségesek. Cseresznye nem szereti a levegőtlen kötött talajt, ki is pusztult sok, mióta magról ültetem a cseresznyét --legjobb bagó, vad, vagy éppen apró fajták- mind megmaradt s egészséges. Van amibe oltottam, van ami igy maradt egyenlőre--5-6 évesek, de még csak egyik termett 4-ből.

üdv PJ

Előzmény: Ali-bá (9089)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 6 napja 0 0 9102

Ez a fa telepítésekor talán lehet, de később azt a fél m3-t kinövi. Agyagos talajban ennél nagyobb talajcserét csinálni nem igen lehet, hacsak nem munkagéppel.

Előzmény: zsorsz (9101)
zsorsz Creative Commons License 2025.01.14 0 0 9101

Esetleg a gyökérzónába perlitet keverni?

Előzmény: Belohin (9100)
Belohin Creative Commons License 2025.01.14 0 0 9100

Az agyagos talajokat elég nedvesen kell tartani, hogy í víztartalomnak legalább egy része ne kötődjön olyan erősen. Ezzel párhuzamosan ajánlatos lazábbá, levegősebbé tenni, mert a víz és a levegő versengésben állnak a részecskék közötti térért. Legjobb erre (is) a humusztartalom emelése.

trakisbandi Creative Commons License 2025.01.14 0 0 9099

Üdv !

"a cseresznye rész vastagabb lesz, mint a meggy"

No én ezt akkor még nem tudtam, 2014-es oltás.

Eléggé látványos a törzs, de szuper termése van.

Egy kipusztuló félben levő fáról oltottam, fajta ismeretlen (érési idő alapján kavics lehet).

Előzmény: AmazingGecko (9070)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.01.14 0 0 9098

Háááát, ha elég szigorúan rászólsz.... :-)

AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.14 0 0 9097

És hogy lehet az agyagtalajt "rákényszeríteni", hogy a növénynek adja a tápanyagokat?

Előzmény: Belohin (9096)
Belohin Creative Commons License 2025.01.14 0 0 9096

Az, hogy a talajban jelen legyenek a tápanyagok, szükséges feltétel, de nem elégséges. A felvehetőség is fontos. Egy homok nagy kőzetszemcsékből áll, amelyeknek a belseje elzárt. Kevés vizet tud megkötni, de azt a növény könnyen átveszi tőle. Az agyag sok vizet köt meg, de erősen; a növény nehezen veszi el tőle. A tápanyagok pedig oldott formában felvehetőek. Mondjuk a sorrend a fordítottja annak, ahogy írni szokták: a gyökér előbb aktívan bejuttatja az ionokat, aztán a víz passzívan követi őket.  

Előzmény: AmazingGecko (9095)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.14 0 0 9095

Ehhez nem értek, de úgy tudom az agyagtalaj kifejezetten gazdag tápanyagokban. Sokkal gazdagabb, mint pl. a homoktalaj.

Előzmény: firpoliono2 (9094)
firpoliono2 Creative Commons License 2025.01.13 0 0 9094

A talajom nehéz agyag, a növények alig tudják felvenni a tápanyagot emiatt. Régebben én sem trágyáztam a fákat, de egy ideje szervestrágyát és műtrágyát is használok, mert enélkül gyakorlatilag alig fejlődnének.

Én nem tartom a műtrágyát például ördögtől való dolognak. A mértékre kell vigyázni, mert a túladagolása kifejezetten káros.

Előzmény: AmazingGecko (9091)
firpoliono2 Creative Commons License 2025.01.13 0 0 9093

A telek hegyvidéken van. Az egyik közeli telektulajdonos elkezdett fúrni a területén és 40 méter mélységben talált vizet, szóval a talajvíz nagyon mélyen helyezkedik el.

Előzmény: AmazingGecko (9090)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.13 0 0 9092

Tehát akkor meggyre meggyet érdemes oltani magas oltás esetén. Ha pedig cseresznyét oltunk rá, azt a tövénél érdemes oltani.

Másfajta gyümölcsöt lehet még oltani meggyre?

Előzmény: eszemlilahegy13 (9088)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.13 0 0 9091

Én sosem adok műtrágyát a cseresznyéknek és másnak se, szervestrágyát is csak kb. 5-10 évente egyszer. Repedni nem szokott egyik fajta se.

Előzmény: firpoliono2 (9082)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.13 0 0 9090

Nem lehet esetleg, hogy túl magas nálad a talajvíz szintje? Habár az elmúlt aszályos évek után ez nem valószínű.

Előzmény: firpoliono2 (9082)
Ali-bá Creative Commons License 2025.01.13 0 0 9089

Én kb. 40 éve fejmagasságban oltottam és azonnal elágaztattam négyfele. Így olyan fám lett aminek a törzse és a négy alsó oldalága egyforma vastag lett. Jópár év alatt kb. 20-20 cm átmérőjű.  Az is kicsit furcsán nézett ki, de nem tört le, bírta a törzs. Münchebergi korai volt.

Előzmény: eszemlilahegy13 (9088)
eszemlilahegy13 Creative Commons License 2025.01.13 0 0 9088

Én 1 méter magasan oltottam, 5-6 év alatt letört.

Előzmény: AmazingGecko (9070)
firpoliono2 Creative Commons License 2025.01.12 0 0 9087

A fotók 2024. június 11-én készültek.

Találtam tavalyi videót a fáról, amely 2023. június 27-én készült és még voltak érésben lévő szemek. 2023-ban valószínűleg az időjárás miatt később kezdődött az érés.

Többen mondjátok, hogy nem annyira veszélyes ennél a fajtánál a repedés. Bízom benne, hogy idén szerencsém lesz, mert elképzelhető, hogy tényleg valamilyen egyedi probléma lehet nálam. Szóval a terv az, hogy minimum szüretig hanyagolom a szerves trágyázást és műtrágyázást. Jobb ötletem nincs.

Szeretném menteni a fát, ez az elsődleges cél.

Előzmény: trakisbandi (9086)
trakisbandi Creative Commons License 2025.01.12 0 0 9086

Üdv

Azt pontosan meg tudnád írni, hogy mikor készültek a fotók ?

Csak az érési idő összehasonlítása végett .

Egy cimborámnak (tőlem 300 méterre) volt egy fája ami ilyen tüneteket produkált mint a te fád.

Ő Münchebergi-nek vette, másfél héttel előbb ért mint a sunburst-om.

Érés előtt próbáltuk permetezni Teldor 500 SC-vel ennek néhány napos az ÉVI-je.

Lehetetlen volt néhány szemnél többet megmenteni, 3 év kísérletezés után fűrész lett a vége.

Nekem júni közepe a szedési érettség a Sunburst-nál

2022 06 11. fotó, de az időbélyegen is látszik.

Én a cseresznye légy ellen védekezek, az ÉVI-t szem előtt tartva az 2hét.

A féreg elleni szerhez mindig teszek gombaölőt is, ezt május 26.-án szórtam, és kapott nitrogén lombtrágyát is.

Előzmény: firpoliono2 (9085)
firpoliono2 Creative Commons License 2025.01.12 0 0 9085

Elképzelhető, hogy túltoltam a fa tápanyagellátását. Idén a tervem az, hogy semmilyen tápot nem adok neki és megnézem, akkor hogyan teljesít.

Előzmény: zoli1437 (9084)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!