Keresés

Részletes keresés

FERENSZ Creative Commons License 18 órája 0 0 2439

Nekem most jön majd egy újabb dioráma amit megszereztem, lehet le lesz cserélve a parkolós, és abban két kis figura is lesz.
Megvehettem volna anélkül is, de Én is hiányolom a különféle figurákat.
Bár úgy figyeltem meg az utóbbi időben, hogy elég sok feltűnt az eBayen kínai eladóktól, mert persze elsősorban én is olyat keresnék ami festett és lehetőleg legyen arca is.
Olyat is láttam amelynek van arca, de nincs festve, csak pl a ruhák, de sokkal jobb ha minden más is ki van pingálva.

Visszatérve a járgányokra:

Sőt Amcsiknál meg azt hiszem Merkur néven futott.

https://en.wikipedia.org/wiki/Merkur_XR4Ti

Mondjuk a minap is belefutottam egy érdekes dologba, mikor néztem egy videó a 9/11 emlékhely-múzeumról és mondom ismerős a forma, de valami nem stimmel.
Amcsiban van Mercedes Sprinter is csak Freightliner változatban.
Mondjuk a korábbi Sprintert pl Dodge változatban is láttam már.

De akadnak még érdekes dolgok.
Pl sedán változat van az Opel Corsa, Peugeot 206, Vw Polo változatokból is, sőt Opel Corsa példányból kombi is létezik.
Legutóbb a decemberi Veterános és Népautós Találkozón a Pólusnál, bele is futottam egybe :D

Előzmény: atRad (2438)
atRad Creative Commons License 22 órája 0 0 2438

Hát...ez a sok autó így együtt...nagyon látványos.

A Dodge csoport is,de különösen tetszik a Sierra csapat. :-)

Én a 90-es években ültem egy ilyen Sierra kombiban,mert az az ismerős akiében hűthettem a levet mint "potyautas",akkortájt hozott be "németből" egy nagy ex taxi (beige-bézs színben) Sierrát.(Karcagon laktunk,bár ő nem volt eredetileg odavaló,és emlékszem hogy Kecskemétre mentünk a kocsit átíratni.

Hát...gondolhatod.

Annyira szépnek láttam kívül-belül...mert,bár akkoriban már nem volt azért nagy szám egy nyugati kocsi itthon sem,erre a kocsira szívesen emlékszem.

Jellemzően szerintem inkább Németország volt tele velük,de Angliában is nagy számban volt Sierra.

A Salvat kollekciókról lementegetett Youtube videók kapcsán kerültek ezek megint képbe nálam...és ki tudja...lehet hogy beszereznék mégis ilyesmiket is,csak mert tetszik a típus.(A te kis gyűjteményed is vagány...jól mutatnak így együtt,egy csoportban.)

Ha lehetne kapni "normális" 1/43 ember figurát ami nem a méregdrága 3D-s lehetőségek közül volna,akkor elgondolkodnék egy-két kisebb dioráma elkészítésében.(Ház makettet meg nem nehéz csinálni házilag sem.Van még egy jó adag Siko lemezem többféle vastagságban,vagy 4mm vastag rétegelt lemezem,amit a kis apró fogazatú  lombfűrész gépemmel szoktam vagdosni.)

Na...ennyi elég is most belőlem...várom a francia "vásárfiát" ami az argentin sorból kerül magyar gyűjteménybe. :-)

Előzmény: FERENSZ (2437)
FERENSZ Creative Commons License 1 napja 0 0 2437

Igen, erre a Dodge-ra gondoltam, csak ugye a filmben lévő dupla kabinos volt, mivel voltak hátsó ülések is.

Pedig ki lehet fogni jó árban a kis piros Dodge pickupot :D
Nekem is volt olyan amelyiket feleannyiért vettem, mint egy másikat.
Amúgy akad már belőle pár :D

Talán a film hatására, de nem tudom.
Nekem nagyon tetszik mert tökéletes összhangban van - számomra - az erő, az elegancia és a dizájn, formavilág.

A Sierra nekem is nagy kedvencem annak ellenére, hogy soha a büdös életben nem volt senkinek a rokon-családban és nem is ültem benne egyszer sem.
De annyira bejön a forma, nem hiába vagyok így vele modellben is.
Ráadásul nagyon tetszett hogy különféle orros változatban is kihozták, sőt még a kombi is kijött.

Mondanom sem kell hogy a sorozatban - ez ugyanúgy Salvat, de annak volt egy különálló 80/90 kiadása is - a farmerkék Sierra volt az első, mely rögtön felkeltette az érdeklődésemet és imádtam is míg ment :D

Előzmény: atRad (2436)
atRad Creative Commons License 1 napja 0 0 2436

Szia!

Igen,nagyon hasonló a meglévőmhöz...mégis van pár kisebb eltérés az "újságoshoz" képest.

Gondolom nem is lesz olcsó,mert ha amúgy meg a minősége jobb mint a kommerszebbeké,akkor meg is érheti olyannak akinek számít a minőségi plusz.

Az enyémen (gondolom újságos James Bond verzió) pl. a hátsó ajtó üvegén fehérrel van a felírat,és a hátulsó ötödik ajtón sem függöny van,hanem nekem az is amolyan fehéres,(talán homok fújt)matt hatású,pici átlátszó résszel.

Mint autó,nekem nagyon tetszik ez az 1966-os változat is,no meg a későbbiek (nem mint halottaskocsi) is...mert szerintem a legszebb autók voltak ezek abban a korszakban.

Nálam a Cadillac talán az első számú USA" nagy vas", aztán pl. Lincoln, Ford, Chevrolet...Plymouth...Dodge.

(Minden estben ezek az "anyahajók",de a pickup-ok is bejövősek...mondjuk,azok inkább a 70-80-as évekbeliek.

Az a Dodge amiről lejjebb írtál,a tornádós(?) film kapcsán...na,az is nagyon tetszik,tényleg jól eltalált és meg is találtam 1/43-ban diecast jellegű kiadványként,de egyenlőre nem az az ár kategória amit megengednék magamnak.Pedig megérhetné az árát.

Most a Salvat zöld pickup-ot várom,feladták Franciaországban...majd ideér.

Közben nézegettem az eladó többi ajánlatát is,és nagyon sok van neki ami Salvat kiadású.

Általában olcsón lehet hozzájuk jutni,de talán ez a minőséget is besorolja.Nekem tetszik az amelyiket megvettem,és talán idén még veszek párat tőle.

(Nagyon kedveltem régebben a ford Sierrákat.Nekem sosem volt olyan eredetiben,csak Fiestám,Mondeo-m...de ülni ültem korábban Sierrában,és nagyon tetszett az a kocsi.No...most ennél az eladónál volna vagy 4 féle is...és bár nem amcsi kocsik...erős a késztetés...és itt érdemes észnél lennem.) :-) 

(Amúgy erre a Dodge Ram-ra gondoltál? Twister...)

Előzmény: FERENSZ (2435)
FERENSZ Creative Commons License 2 napja 0 0 2435

Na...mint korábban említettem az Ixo idén kihozza újra a Cadillac halottaskocsit.
Amúgy a James Bond-os sorozatos példányok is az Ixo terméke, csak ugye mivel azok újságos kiadványok, nem olyan név alatt jelentek meg.
De sok más sorozatos kiadványt is az Ixo gyárt.

Előzmény: atRad (2424)
FERENSZ Creative Commons License 2 napja 0 0 2434

Altaya Chevrolet Cutlass:

FERENSZ Creative Commons License 3 napja 0 0 2433

Sokszor sokat tud számítani egy szín egy modellnél.
Pl anno a Retróautós kiadásban a lila Volga kombi nem tudom hogy jött ki :D

Nekem is volt olyan modell - nem is olyan rég, pár hetes beszerzés - mely eredetileg nem kellene, de olyan jól nézett ki az adott színben, hogy akartam.

Mondjuk érdekes, mert még abból a Salvat kiadásból is van olyan, melyet mai napig nem sikerült beszerezni, néha nem értem mi alapján dől el, vagy kinek van ráhatása arra, hogy a megjelenés után nem sokkal nem egy eladótól be tudja szerezni az ember, más modellt meg - ami ugyanabban a sorozatban jelent meg - még évekkel később is nagy ritkán, vagy szinte egyáltalán nem találni.

Előzmény: atRad (2432)
atRad Creative Commons License 3 napja 0 0 2432

Szia!

Ment az email a képekkel,adatokkal.

(Közben ma meg is rendeltem a Salvat 1983 Ford Ranchero-t. Nekem tetszik,és bármilyen furcsa,de a szép zöld színe is számított hogy mégis megvegyem. Ebay-es vásárlás Franciaországból...és szerintem olyan két héten belül meg is fog érkezni.) 

Előzmény: FERENSZ (2431)
FERENSZ Creative Commons License 3 napja 0 0 2431

Hello.

"de olyan árat mondott rá az eladó ismerős, hogy nem hagytam ott mégsem"

Igen, ez már csak így szokott lenni.
Nekem is akad olyan modellem, melyet a való életben autóként utálok, modellben sem kellene, mégis nem tudtam kihagyni, mert vagy jó árat kaptam rá, vagy egyszerűen csak modellben jobban bejön :D

Igen, a Dodge-nál festettek a hátsó lámpák, mert ott nem tudták - vagy nem akarták - üvegből megoldani.
Én amúgy nem nagyon szeretem az ilyesmit, mert amondó vagyok ha elöl üveg, hátul is legyen az.
Legyen meg a realitás.
Persze kicsiben nem mindig kivitelezhető, vagy nagyon macerás lenne, de akkor is.
Lámpa feljavításokat is pl ezért végzek néha némelyiken, mert nem tetszik hogy elől rohadt jól meg van csinálva, külön irányjelzős berakás, hátul meg egy "sima" pirosas lámpával el van intézve, mert ugye költséghatékonyság, így nyilván pár centtel olcsóbbra jön ki a gyártási költség.

De akkor is...

Persze én se tudom mindegyiket megcsinálni, mert amikor olyan hogy pl nincs belül elkent vég, akkor eleve már a kikapása is kérdéses és jó esetben ha nem törik-pattan el.
De olyan is volt, melynél még csak ki se kellett szedni :D

Igen, a kerekek se sikerülnek mindig jóra, néha nézem egy mai modellen is, hogy mennyire peremes a gumi széle, de olyan is van, amelynél csak ámulok hogy futófelület és még a gumik oldalán a GoodYear feliratok is meg hasonlók.

Pl az újabb Norev modelleket ezért is hagyom ki, mert bár szépre megcsinálják de az egyik a fix karosszériás tükör - nem külön berakás - ami kissé bénábbá teszi, a másik pedig a műanyag kerék.
Első ránézésre oldalról gumisnak néz ki, de csak mert peremezett a szegélye.
Ezt már nem tudom egy - főleg igényes - modellgyártónak megbocsátani.
Szóval az újabb példányai ezért is véreznek el, de érdekes hogy vannak olyan modelljei is, melynél rendesen külön tükröket és gumis kerekeket tudnak berakni.

Pedig nagyon szép a kialakítás, a festések, lámpák, a tükröket még meg tudnám bocsátani, de a gumisnak kinéző DE műanyag kerekeket már nem.
Ezt és a Peugeot féle variánsát - ablakos - is terveztem, de ezek miatt lemondtam róluk.
Mert nekem ne magyarázzák hogy a költség, mikor egy újságos sorozatos modell ami igénytelenebb is tud gumis kerekeket kapni.

Email címem a nevemre kattintva publikus, így ott át tudod küldeni :D

Előzmény: atRad (2430)
atRad Creative Commons License 5 napja 0 0 2430

Szia!

Ma kimentem a piacra, és sikerült is megvennem a kis 1/43 Dodge Ram modellt.

(Kicsit igénytelen a kidolgozás, főleg a kerekein, meg szerintem festettek a hátsó lámpái, picit billeg is, de olyan árat mondott rá az eladó ismerős, hogy nem hagytam ott mégsem.) :-)

Rákérdeztem az 1/18-asokra is, és természetesen nyitott mindenre, így akár egy fővárosi szállításra  akár házhoz is, amennyiben igény lehetne modellekre tőle. Ma küldi át nekem Messengeren az email címét, mobilszámát, így ti is tudjátok majd őt keresni privátban.

Készítettem nála pár képet (most eléggé ki vagy fogyva autó modellekből), és ha adsz nekem egy email címet, akkor arra átküldözgetem őket.

1/43-ból is volt még nála vagy 15 db.

Vettem még egy 1/43 Chevrolet C-10 Ambulance kocsit is, ami a Moonraker c. filmben volt látható (Roger Moore), és ez egy brazil témájú kis mentőautó.

Ezen még agyalok, mert bár amcsi gyártmány, de nem amerikai téma, lehet hogy el is adom vagy elcserélem... de ez még nem biztos. Amúgy tetszeni tetszik ez is.

Na igen...kezdődik...! :-) (A vadnyugati diorámák is amcsi témák...de ezek 1/24-esek.) :-)

Előzmény: FERENSZ (2428)
FERENSZ Creative Commons License 5 napja 0 0 2429

Norev Renault Megane Cabriolet:

Persze csinálhatunk belőle cabriot, vagy épp fordítva :D

És cabrioként:

FERENSZ Creative Commons License 5 napja 0 0 2428

Szia.
Neked is B-eszerzésben Ú-jdonságban É-lményben K-ifogástalan Évet! :D

"mert lassan már mindenhol ott vannak a házban"

Nekem mondod?
A szobám tele van :D
4 vitrin, a régi íróasztalom alatt, az ágyam mögött 4 nagy tv méretű doboz teli velük + még azoknak a tetején is.
Jó hogy lecseréltük nemrég az ágyamat, mert így már oda az ágyneműtartóba is tudtam pakolni nem egyet és ruhás szekrényembe is van egy külön rész ami a különleges vagy "kincs" besorolású modelleknek lett helye.
Ráadásul a régi íróasztalom előtt is van egy kupac.
Anno Muter mondta hogy mikor pakolom el őket?
Mondtam hogy ez nem olyan egyszerű, mert persze a dobozok se egységesek.
Ez ilyen széles, ez olyan magas, vannak a Renault-k amik pl rendszerint ilyen nagyobb-szélesebb plexis kiadások, szóval nem egyszerű.
Mikor elpakoltam, nem sokra rá összejött egy újabb kupac és ismét kérdőre vont:

- Mikor pakolod el őket?
- Már elpakoltam.
- Nem látszik.
- Pedig de, csak ez már másik :D :D :D

Ez már csak így megy.

1:18 is lehet érdekes, na nem nekem, de "Emberem" pl azokat - is - gyűjti, így neki érdekes lehet.

Igen, ismeremem ezeket a példányokat is.

Nekem a későbbi Dodge jön be, mint ami a Twister tornádós filmben is volt.
Emlékszem rá, beleszerettem elsőre.
Mondom szépség, erő, elegancia.

A másik a Ford Ranchero az az Inolvidables sorozatban megjelent kiadás, mondjuk engem hidegen hagy.
Szeretem a pickupokat, de azok közül se jön be mindegyik.

A harmadik meg tisztára a Chevy SS, csak kellett belőle egy pickup.
Mondjuk van nekem is El Camino-m, de az inkább a Chevrolet Camaro féle orros változat, ebben valahogy nem jön be.
Noha persze terveztem hogy egy közös képen milyen jól nézne ki a fekete SS és ez :D

Előzmény: atRad (2427)
atRad Creative Commons License 2025.12.31 0 0 2427

Szia!

Ezek a kis haszongépjárművek a korábbi hsz.-ben nagyon vagányak...pláne így együtt látva őket. Nekem is tetszenek ezek, de a "világon nincs " annyi hely és pénz ami mindenre elég volna...ezért csak olyanokra koncentrálok most, ami a tényleges és elsődleges keresett autóimat illeti, bár a kísértés mindig ott van.

(Dacára annak hogy kertes házam van Debrecenben, garázzsal, egyéb kisebb építményekkel...még így is csínján kell bánni a gyűjteményekkel, mert lassan már mindenhol ott vannak a házban, garázsban...stb.) :-)

Mondjuk jobbára olyan makettekkel,diorámákkal amiket korábban említettem, de azért ezeknek a kis 1/43-as autócskáknak is akarok kiszorítani egy pár  polcnyit, ha nem is többet.

Januárban majd kilátogatok megint "emberemhez" (ahogy te is szoktad említeni a kontaktodat) ,és ha lesz rá mód, akkor egy pár képet majd csinálok nála.Messengeren is el lehet őt érni,bár sajnos nem minden nap nézi.Azt meg hogy postáz-e, azt nem tudom.

(Neki egyébként nem csak ez a lépték van, hanem sok nagyobb is, főleg 1/18.)

Most kinéztem nála egy szintén James Bond ( Timothy Dalton-Licence to kill ) Dodge Ram pickup-ot,amiben van két kis figura is,de még nem vagyok benne biztos hogy ezt venném meg...vagy inkább várjak és talán később nagyobb lesz a választék.

Ez a Dodge azért is tetszik,mert 1986-1991-ig volt talán csak gyártásban,és ez is amolyan "klasszikus" amcsi "kisteher" ami,érdekes és szép kis darabja lehet egy kis gyűjteménynek.

Tudom hogy rendőrautó és taxi az elsődleges...és azt is hogy mindig így kezdődik. :-) 

(Ha sikerülne eladogatnom a hirdetett egyéb makettjeimet,diorámákat,akkor tuti fix hogy ilyen kis fémautókba fektetném be újra a pénzeket,bővíteném kicsit a kört,de csak a korabeli amcsi vasakkal.Pár kis pickup is érdekelne...pl. olyanok mint a lentebbi képeken.)

Most ennyi...B.Ú.É.K...jövőre majd meglátjuk. :-)

Előzmény: FERENSZ (2425)
FERENSZ Creative Commons License 2025.12.29 0 0 2426

Norev Citroen Jumper:

Norev Citroen Jumper és a korábbi Norev Fiat Ducato:
Azért akad némi különbség....(a hűtőmaszk egy dolog, az gyári változás) de pl más a kerék, az ülés...

hátul pedig a féklámpa csík fent.

És persze akkor az eddigiek:

FERENSZ Creative Commons License 2025.12.29 0 0 2425

Meg tudom érteni.
Én is ismerem ezeket a James Bond sorozatos modelleket, nekem is van 1-2 belőlük.
Noha nem terveztem gyűjteni őket, mivel nekem csak a Pierce Brosnan és Roger Moore fél Bond filmek jönnek be, de három-négy példányom van meg közülük.

Az egyik a Dodge Monaco rendőr.
Természetesen ez inkább a Terminator miatt kellett - még ha James Bond-os is - bár később a Greenlight kihozta a Terminatoros változatot, de a filmes modelleknél mindig akad valami ami nem stimmel, így kis módosítást kellett rajta végre hajtani.

A másik 3 ez a Jaguar-Daimler páros, ami mondhatni ugyanaz.
Ez inkább csak a forma miatt tetszik mert vágytam egy ilyenre, de még nem volt a gyűjteményben.
A James Bond sorozatos példányokban meg az a jó, hogy néha egész jó áron lehet hozzájuk jutni.

És persze itt van még a végére ez a böhöm, ami szintén brit filmekben nem egyszer visszaköszön.

Nekem kb ennyi van meg belőlük.
A Greenlight féle Terminator Dodge Monaco-nál anno cserélnem kellett a kerekeket és a fényhidat is, mert nem egészen olyat kapott mint a filmben volt.

Nem, nem vicces - bár értem hogy költői kérdés volt - de miért lenne az?
Mármint hogy annyinál jársz.
Lesz az még több is :D :D :D 
A gyűjtés már csak ilyen.

Esetleg ha lesznek neki modelljei küldhetne nekem képeket - vagy akár Te emailben - mert én se tudom mindig, mikor, mibe botlok esetleg épp bele ami megtetszik és kell :D

Neked is Kellemes Ünnepeket és Sikerekben - és Modellekben - Gazdag Új Évet Kívánok! :)

Előzmény: atRad (2424)
atRad Creative Commons License 2025.12.28 0 0 2424

Üdv! Újra itt!

Válaszolva egy nem régi kommentemre, mert van egy kis változás...ami nem nagy, de mindenképpen jelentős nekem.

Ráírtam arra az ismerősömre aki kint szokott árulni alkalomadtán a Debreceni Zsibi (Zsibogó) használt piacon...hogy sikerült-e neki megtalálnia azt a dobozt amit még a nyáron úgy eltett valahová, hogy az csak mostanában került elő.

Rákérdeztem pár dologra,hogy megvan-e még,de azt írta hogy nézzem meg, fejből nem tudja.:-)

Kimentem ma reggel, és tadaaaam...volt több olyan is ami listán volt, de csak kettőt sikerült most elhoznom, mert a pénzecske ennyi volt.

Az az arany (féle) színű Chevy Bel Air volt az egyik amit kerestem, mert ebből már van , de kellett ez a negyedik is...mert enélkül valahogy nem kerek a történet...és bár a benne ülő kis figura elég kezdetleges, emiatt nem hagyhattam ki. (Azt meg lehet hogy átfestem...!)

A Lincoln meg megint csak az egyik kedvenc amerikai márkám a Cadillac mellett, így megvettem ezt is, mert ugyan van mit feljavítani rajta (pl. a nagyon látványosan elhanyagolt első ülések igénytelen hátsó kidolgozása, illetve inkább annak hiánya), de ez is olyan ami miatt nem szabad egy ilyen modellt otthagyni.(Szerintem ez is javítható,majd ez is átfestődik,ha mégis erre szánnám magam.)

Ezekkel a jelenlegi "gyűjteményem" 14 darabra duzzadt...vicces...nem(?)...valamint kaptam rá szóbeli utalást hogy 2026 Január 10. után lesz neki újabb adag autója. Így hát a remény adott...meglátjuk mit tartogathat a jövő ezen a téren. (A piros Cadillac Eldorado-t is mutattam neki képről...ismeri...és bár nem kaptam rá ígéretet...ha lesz olyan, hoz olyat is.)

Ha idénre mégis ennyi lenne,akkor kívánok Boldog új évet,és további sikeres gyűjtögetést mindannyiunknak! :-)

Előzmény: atRad (2414)
FERENSZ Creative Commons License 2025.12.21 0 0 2421

Ebbro Honda Civic Type R Prototype:

atRad Creative Commons License 2025.12.19 0 0 2420

Szia!

Jó cikk az amit citáltál. (Az első pár oldalt alaposan átolvastam,a többit csak átfutva,de vissza fogok rá térni időnként...mert most így egész hetes meló után a nevemre is alig emlékszem.) :-)

Igen,nagyon sok mindennel voltam és vagyok én is úgy mint te,azaz vannak kritériumok amiknek meg kell lenniük egy adott modell megvételéhez,és teljesen megértem a te szempontjaidat is,mert mint írtad,a fém test,gumi kerekek,"üveg" lámpácskák azok tényleg fontos kitételek...mert pont ezektől jó modell egy modell.

Az 1/43 szerintem is az egyik legjobb. Méretben,árban mindenképpen,de ahogy említetted a cikkben is,tudnak ezek is cudar drágák lenni.

(Én most egy Premium X kiadású modellre nem tudnék eséllyel pályázni,de a témáimban ott van az Altaya,IXO,stb...ami még pont benne van az elérhető  lehetőségeimben.)

Én,mint említettem,nem vagyok se profi autómodell gyűjtő,se műértő,én azt veszem ami tetszik és elérhető,a márka másodlagos,de a kidolgozottság az igenis fontos szempont az ár mellett.

Emiatt is írtam azt korábban hogy én talán nem is tudnék nagyon nagy számú gyűjteményt létrehozni,mert a jelenlegi érdeklődési köröm nagyon behatárolja a lehetőségeket,darabszámokban is értve.

(Nem tudom amúgy hogy mitől van az hogy nálam az amerikai dolgok az érdekesek,pedig nem vagyok "klasszikus" Amerika rajongó,de az autók területén nekem mindig is ezek voltak a legszebbek.Történelmi területen meg a klasszikus vadnyugatot építem,főleg az amerikai őslakos indiánokat,ember-állat diorámákat. Ezek jobbára 1/24; 1/18; 1/16-osak.)

Harcjármű területen a leginkább gyűjtött,épített téma pedig az 1/35 IDF (Israeli Defence Forces),valamint az 1/72...de ebből sokkal kevesebb van.

Dinoszauruszos korszakomból (ami nemrég volt és mostanra inkább levonult) meg megint csak az 1/35 és a nagyobb 1/24 az ami érdekelt,és ezekből is sikerült jól "betárazni".

Most az új "szerelem" lett az 1/43 amerikai rendőrautós,taxis...kegyeleti...klasszikus amcsi nagytestűek...de kinéztem azért pár 1/24-1/25 méretűt is,és majd látom...mi az ami összejöhet és mi az amit esetleg el kell engedni.

A jelenlegi kis "gyűjteményem" nagyon szeretem...és a következő időszakban is, szerintem erre fogok fókuszálni.

Mivel a makettezés nálam elsődleges hobbi,igyekszem a "kellemeset a hasznossal" egybekötni,és amikor megszerzek egy adott 1/43 modellt és annak az igénytelen fekete/bézs...mikor milyen színű gyári műanyag belső terét meglátom,rögtön elkezdem keresni a neten a fellelhető referenciákat,hogy a lehető legautentikusabban tudjam majd átfesteni,mert engem meg ez zavar a legjobban...nyilván a külső kritériumok mellett.

No...hát ennyi...nem éppen dióhéjban...és örülve annak hogy van akivel sikerül ezekről értelmesen beszélni. :-)

Előzmény: FERENSZ (2418)
FERENSZ Creative Commons License 2025.12.18 0 0 2419

DeAgostini Zastava Turbo Rival:

És akkor persze elő kellett keresni a két korábbi variánst, szerencsére nem is nagyon voltak elpakolva.

FERENSZ Creative Commons License 2025.12.18 0 0 2418

Szia!

Megkérdeztem ismerőst, mivel rémlik hogy korábban láttam nála olyan taxit, de azt mondta már sajnos nincs meg neki.

Én mondjuk Matchbox-al kezdtem - mint talán oly sokan - de volt egy idő - mikor már nem tologattam őket annyira és volt hogy még be-beparkolt egy-egy mai modernebb darab is, vagy HW - azt éreztem hogy váltanom kell.
Ugyanis az idők folyamán a kisebb méretarányos típusok, valahogy igénytelenebbek lettek, nem volt már se rugózás, se nyitható ajtók, némelyik nevetséges festésben vagy kerékkel és akkor döntöttem úgy, hogy átállok a rossz olda.....izé az 1:43-as méretarányra.
Mert amíg az idők előrehaladtával a kicsiknél pont a hanyatlást, addig az 1:43-asoknál ennek pont az ellentétét tapasztaltam.

Nagyobbakat én is szívesen gyűjtenék, meg akár az 1:43-as kamionokat is - mert van egy American Trucks sorozat, ahol pótokkal, meg most van egy Tuning Truck Collection kiadás is, ahol tuningos kamionokat hoznak ki - de sajnos nincs már helyem, így megelégszem a személyautókkal.
Persze akad pár busz és teherautó modell azért.
Egyedül egy darab 1:18-as modellem van, egy Plymouth Fury "Christine".
Na azt akkor muszáj voltam.
Persze azóta már az is megvan 1:43-as méretben, így akár el is adhatnám, de nincs szívem :D

Eredetileg modellvasúttal akartam volna kezdeni, de egy panelben nincs sok hely, kitöltené az egész szobát.
A költségekről nem is beszélve.
Anno mikor az egyik játékboltban néztem hogy egy szép mozdony.....igen.....cirka 100K az ára.
És ez csak maga a mozdony.
Még hol a tereptárgy, fák, bokrok, talaj, sínek, járművek, kiegészítők, elektronika.

Makettezés sosem izgatott, mivel a különféle ragasztások, kis apró bizb@sz alkatrészek, a festések, ezekhez sose volt türelmem.
Persze kisebb javításokat el tudok végezni, pl egy letört tükör én is megoldok, vagy az utóbbi időben egész jól belejöttem némely modellek hátsó lámpa feljavításába is, de gondolhatod milyen jó mikor fogom a tükröt, épp ragasztanám és önálló életre kel.
Na és most hova a f.szomba repült el?
Hallottam, hogy kb oda esett, megannyi dobozos modell közé, aztán hol lehet?
A földön?

Valamelyik plexi dobozos modellnél a plexi és az azt körülölelő papírdoboz KÖZÉ ékelődve?
Volt rá példa.
Olyankor hajam tudnám tépni, pedig kopaszodok én magamtól is :D

Az Amercom-ot én kissé a Hongwell/Cararama modellek allatti szintre sorolom be, bár nekem is van egy kettő.
Azt hiszem egy sedan Mustang rendőr amim van az Amercom-os.

A Hongwell Ford Crown Vic nekem is megvan, fekete-fehér, sőt a fehér és a kék változat is.
Persze láttam még valami orosz betűs kiadásban is, de nekem az nagyon furcsa amerikai kocsi lévén :D

Amúgy anno Közantal Ákos - aki az egyik modellbörzét szokta szervezni - készített velem egy interjút, ha gondolod itt el tudod olvasni:

https://online.fliphtml5.com/vpcht/txls/#p=1

Előzmény: atRad (2417)
atRad Creative Commons License 2025.12.14 0 0 2417

Üdv!

Köszönöm!

Az email-em nem publikus,de itt megadom neked.

artzenutov@gmail.com

A topikot szinte minden nap nézem,így jól képben vagyok,és szinte azonnal reagálok is,ha van mire. :-)

A filmes kocsikat is kedvelem,és bár eddig csak egy pár darab van,azok is főleg 007-es félék...de amiket még nem sikerült beszerezgetnem,azok a Hazád megye lordjai c. filmből volnának,mégpedig szintén 1/43-ban.(A korábbi hsz.-eim egyikében fel is raktam a képeket róluk.)

Ezek volnának amúgy nagyobb léptékben is modell kivitelben,mint 1/24,vagy 1/18,de valamiért nekem ez az adott méret,az 1/43 jön be eddig leginkább.(Árban és méretben még épp jó,de a nagyobbak már sokkal drágábbak és nagyobb a helyigényük is.)

Makettként meg jobbára 1/24-1/25 volna,de azok sem olcsóak,és azokat nekem magamnak kellene megépíteni,festeni...stb. (Mondjuk ebben meg már van vagy 20+ éves tapasztalatom.)

Az a korábban említett Cadillac Eldorado 1976 Cabriolet pont nem illik bele a gyűjtendő témámba...az csak szimplán gyönyörű...és talán emiatt érdekes.Viszont ha egyszer sikerül belefutni,akkor nem hagyom majd ki.

Nekem a Hongwell/Cararama autóival sincs semmi problémám.A jelenlegi kis flottámban is van egy,plusz egy Amercom Mustang amit a Debreceni régiségvásáron vettem idén kora ősszel.

A Hongwell Ford Crown fekete fehér Highway Patrol-om meg olaszból sikeredett,és bár kicsit egyszerűbb kidolgozású mint az IXO-im,ezt is kedvelem. :-)

Párat szétszedtem már,és a belső tereket átfestettem,de a nagyobb részük érintetlen,talán egyszer majd azokra is sor kerül.

Előzmény: FERENSZ (2415)
FERENSZ Creative Commons License 2025.12.14 0 1 2416

Minichamps BMW 3 cabriolet:

FERENSZ Creative Commons License 2025.12.14 0 0 2415

Én egyik modelles csoportban futottam bele egy ismerőstől, kitől már korábban is vásároltam többször is.
Ez Altaya kiadás, de úgy rémlik Ixo sajátjaként is kijött.
Amúgy néha nem sok különbség van a kettő között, esetleg az ablaktörlő az, mikor változtatnak rajta, hogy az "igényesebbnél" fotómaratott ablaktörlőket kap, de az se mindig.
Szoktam írni összehasonlító posztokat is mikor meglesz ugyanaz még egyszer, csak más kiadásban.
Pl a Salvat kiadásban (Autos Inolvidables Argentinos és a 80/90 kiadás) lévőket is az Ixo gyártja és később volt amit kihozott sajátjaként is, de nem sok különbség volt a kettő közt.

Volt olyan mikor az "igényesebb" is ugyanúgy műanyag ablaktörlőket kapott, szóval......nem is értem.
Ráadásul miért venné meg valaki a - jelen esetben - sajátjaként kihozott drágábbat, hogyha az olcsóbb újságos kiviteles példány is hozza azt, amit kell.

A Greenlight amerikai - bár lehet hogy ugyanúgy a kínaival gyártatva - de náluk is láttam már a kínálatukban pl a Gulf-os Vw Beetle (Bogár) járgányt, ami ekte ugyanúgy a Hongwell-Cararama féle kiadás, csak Greenlight név alatt.
Nekem Greenlightból leginkább csak filmes tematikájú modellek vannak, mert a Greenlight inkább a kisebb Matchbox típusú méretarányban mozog jobban, persze vannak 1:43-asai, de azok inkább a filmes irányvonalban.

Mindenesetre megkérdeztem neked egy ismerőst és 1-2 csoportba is kirakom hogy keresem a Taxi modellt.
Ha esetleg valaki ír hogy van neki, akkor jelzem feléd, csak nem tudom milyen gyakran olvasod a topikot, mert emailed nem publikus.

Előzmény: atRad (2414)
atRad Creative Commons License 2025.12.11 0 0 2414

Igen...értem amit a gyűjtésről írsz,mert nálam dettó ez van.(Igaz hogy nem feltétlenül 1/43 autós témában...még nem,de más témákban azért én is belecsaptam a lecsóba párszor.)

Én inkább makettépítő vagyok,és sokféle témában építek/építettem diorámákat,de ahogy megyek a korban előrébb,már érzem hogy egy több száz alkatrészből megépítendő (és drága) makett már kezdi "kikezdeni" az idegrendszeremet.

Ezek a kis ékszerek (kisautók) meg mindig is részei voltak az életemnek,de messze nem annyira mint pl. nálad...ahogy le is írtad.

Pár napja netes böngészgetés közben egy régebbi (2018.03.29) posztodba botlottam bele...szintén erről a felületről.

Láttam hogy neked megvan az az 1998-as Ford Crown Victoria sárga taxid,amit én is kinéztem magamnak...mint egyiket a listás kisautókból,amiket még szeretnék beszerezni.

Van is belőlük a neten,nyilván külföldi oldalakon,de...te hogy szerezted?hazai vagy külföldi forrásból?

Lementettem azt a három képet amit anno te osztottál meg,és azokon nekem egy egészen jó kidolgozású modellnek tűnik.

Van ebből Altaya,talán IXO(?),a tiéd kinek a kiadásából van meg?

Van egy olyan magyar oldal is amit néha megnézek (Huni.hu),de sajnos ezt az említett F.C.V taxit náluk sem láttam még,talán a Rambo III-ból volt/van meg nekik az a Dodge taxi ami szintén szóba jöhetne,de nem elsődleges prioritásként.

Van ez a Greenlight nevű (talán kínai) gyártó,aki rengeteg autót adott ki ezekben a témákban amiket én is elkezdtem gyűjteni,és szépek is,de valahogy egy IXO vagy Altaya,esetleg Eaglemoss...Atlas (Edicola),azok amik talán kicsit jobban bejönnek(még). :-)

No igen...igyekszem szigorúan betartani pár gyűjtési "szabályomat"...és ha azt kellene mondanom hogy mennyi is a tervezett "végleges" darabszám,nem tudnám megmondani,de messze az alatt volna a szám,mint amit a te gyűjteményedről leírtál. :-) (Talán egy olyan 50-60 darab...és ebben volna pár nem rendőr vagy taxi,hanem olyasmik is mint a piros Cadillac...egy két Lincoln,Ford...civil "anyahajó" is.)

Ismerős? :-)

Előzmény: FERENSZ (2413)
FERENSZ Creative Commons License 2025.12.11 0 0 2413

Most néztem én is azt a találatot amit kidobott Angolból.
Pedig mondjuk annyiért nem rossz, mert újonnan 7-8000 körül vannak ezek az American Cars sorozatos példányok és ha azt nézem hogy az Eldorado prémium ajándék modell volt, amit nehezebben lehet beszerezni és drágább szokott lenni, egyáltalán nem rossz az az ár érte, mivel hasonló árat kér érte az eladó, mint a többi, jobban és olcsóbban elérhető American Cars sorozatos modellekért.
Persze nyilván a szállítás az egy szükséges rossz, amit én is mindig belekalkulálok, de arra úgy tekintek miután meglett az aktuális modell - vagy modellek - mint ha csak a modell árát fizettem volna ki, a postaköltség emlékét meg elengedem mint egy afféle Dumbledore varázspálcával eltávolított rossz emlék az elmémből :D

Hogy mennyi 1:43-as modellem lehet?
Hmm jó kérdés, erre magam sem tudok válaszolni és nem is fogok tudni.
Ugyanis ha valamikor el is kezdeném összeszámolni - azon túl hogy biztos nem egyszer bele is zavarodnék, és másodjára-harmadjára hagynám a francba az egészet :D - az is felvetődik hogy pl a Burago példányokat is számoljam-e bele, meg az olyanokat amik esetleg játék kategória, mert az előzőleg posztolt Schuco Mercedes-t is van aki játéknak tekinti.
Én egy remek ár-érték arányú modellnek tartom.
Szóval nem tudom pontosan mennyi van, de nem is akarom tudni, mert akkor az lenne a következő hogy az értékbecslés, amit talán jobb ha nem tudok :D
Természetesen vannak elérhető árú, drága és nagyon drága ritka példányaim is.

Volt olyan mikor 50 000Ft-ért vettem egy nagyobb pakkot, ami kellett azt megtartottam, ami nem, azt eladtam belőle, de olyan is volt ami mai napig két legdrágább modellem, a két futófényes Knight Rider modellem - K.I.T.T. és K.A.R.R - melyek párosa volt csak 70 megszerezni.
Persze olyankor én is úgy voltam vele, hogy: Fecó, Te nem vagy normális :D
De a gyűjtés már csak ilyen...

De maradjunk annyiban hogy 4 vitrin, 4 nagy képcsöves tv méretű doboz tele velük, meg még annak a tetején is, meg még a régi íróasztalom alatt, előtt és még alattam, az ágyneműtartóban is, melyet nemrég cseréltünk le.
Jó is, mivel a régi ágy kiszolgálta már az idejét, így az újnak jól jött a nagy rekesze....ha nem is a rendeltetési céljának megfelelően :D :D :D 

Előzmény: atRad (2410)
FERENSZ Creative Commons License 2025.12.11 0 0 2412

Schuco Mercedes 560 SL:

FERENSZ Creative Commons License 2025.12.11 0 0 2411

Az a baj, hogy anno olvastam egy modellboltos oldalán - kit személyesen is ismertem - hogy "nincs beszerezhetetlen modell" pedig sajnos van.

Eleve ilyen volt pl a korábbi autóm a Suzuki Swift mely nincs modellben, csak a szedán, abból is még a korábbi orros változat, de nekem hatchback volt.
Persze láttam olyat, aki megcsinálta 3D-ből, de van az a modelles igény, hogy egy szint alatt azt mondom: inkább akkor nem kell.
Nekem is van amit mai napig keresek, van amivel idő folyamán, vagy rohadt nagy szerencse kellett hogy belefussak.

Köszönöm, jól esik hogy van egy lelkes olvasóm - bár biztos több is :D - de én egynek is örülök és amíg van egyetlen ember akinek tetszik, már nem csináltam hiába.
Szeretem magamból kiírni a dolgokat, hogy jutottam hozzá és az utóbbi időben sikerült szintén megszerezni egy vágyott példányt, melyre kis esély volt, de még a története is különleges lesz.
Természetesen ebben a csoportban csak a képeket szoktam feltölteni róluk - mert nem mindenki szeret olvasni, van akit nem is érdekel - de a "Minden ami - Modell, Makett és Játékautó" topikban részletesebb bemutatókat is kaphatsz róluk írással.

Előzmény: atRad (2410)
atRad Creative Commons License 2025.12.08 0 0 2410

Üdv!

Köszönöm a választ!

A halottas Cadillac már megvan,de ez a piros,ez tényleg nem egyszerű dolog.

Láttam párat az Ebay-en,leginkább angliai lehetőséggel,de igen...egy kisebb vagyonért...főleg postával és járulékos költségekkel,mivel ők már nem EU.Olvastam én is hogy prémium kiadás volt a sorozathoz,pont emiatt is ritkább és értékesebb.

Ez a "keresés" a kocsi kapcsán végül is az esélytelenek nyugalmával egyenértékű talán...de ki tudja...talán egyszer összejön.

Amúgy az amcsi rendőrautók és taxik az elsődleges célpontok,de kölyökkorom óta (70-es évek eleje) ezek a hatalmas ladikok voltak a kedvenceim...így hát most inkább ezekre "hajtok".

(Rendszeresen olvasom a posztjaidat...és azon töprengtem hogy mennyi 1/43-as modelled lehet már összesen?)

Előzmény: FERENSZ (2408)
FERENSZ Creative Commons License 2025.12.08 0 1 2409

DeAgostini Skoda Octavia II Facelift:

FERENSZ Creative Commons License 2025.12.08 0 0 2408

A halottas kocsit mostanság fogja kiadni az Ixo sajátjaként is.

A Cadillac viszont kemény dió, mivel az American Cars sorozatban prémium modell ajándék volt, így nem sok lehet a piacon, vagy ha van is, drága.
Nekem rohadt mákom volt hogy az egyik modell börzén sikerült kifognom.

Előzmény: atRad (2407)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!