Felrobbanthatja a kábeltévés piacot a csomagok szétbontása
zerző: Dajkó Pál | Dátum: 2011-09-28 18:02 | Rovat: Telekom | Forrás: IT café
Az Egyesült Államokban a szolgáltatók belátták, hogy a korábbi üzleti modell tovább nem tartható.
Az amerikai kábeltelevíziós társaságok állítólag egy olyan tervezeten dolgoznak, melynek célja, hogy a műsorszolgáltatókat rákényszerítsék arra, hogy szétbontsák a programcsomagokat, és így lehetővé tegyék, hogy minden egyes ügyfél egyénileg döntse el, mely csatornákért kíván fizetni értesült a Reuters New York-i tudósítója.
Az már rég nem kérdés, sem a szakemberek, sem a laikusok számára, hogy hosszabb távon a televíziós ipar csak mély reformmal lesz képes egy megújult formában fennmaradni, ám az elmúlt évtizedben egyre fokozódó nyomás ellenére szinte semmi sem történt ezen a piacon: a programcsomagok bontására irányuló javaslatokat, az á la carte csatornaválasztást eddig mind a tartalomszolgáltatók, mind a kábeles társaságok egyöntetűen elutasították. Ha helytállóak a Reuters értesülései, akkor a cégek valószínűleg belátták, hogy a folyamatosan emelkedő költségek mellett drasztikus előfizetőszám-csökkenéssel számolhatnak, ha nem változtatnak korábbi üzleti modelljükön (a két legnagyobb amerikai szolgáltató, a Comcast és a Time Warner Cable az elmúlt 12 hónapban 1,2 millió előfizetés lemondását volt kénytelen elkönyvelni).
A csomagok szétbontása az ügyfelek számára nyilvánvalóan előnyös lenne, ugyanis például azok, akik nem kedvelik a sportot, ebben az új rendszerben egyszerűen nem fizetnének rá elő márpedig ez jelentős megtakarítást jelentene nekik, ugyanis a sportcsatornák előfizetési díja a többihez képest igen magas. Ez utóbbi is az egyik motivációs tényező lehet a szolgáltatók törekvéseiben, ugyanis az utóbbi években nagyon elszaladtak a sportközvetítések jogdíjai, s ha ez a trend továbbra is emelkedő tendenciát mutat, akkor félő, hogy a sportcsatornák miatt oly magasra emelkednek a csomagok díjai, hogy a szolgáltatók emiatt is sok ügyfelet veszítenek.
Habár egy ilyen amerikai változás feltehetően az egész világ számára mintát adna, a szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy a teljes csomagbontás kivitelezhetetlen, az iparág összeomlásához vezetne, így feltehetően egy vegyes modell jön létre, melynek fő jellemzője az lesz, hogy a csomagdrágító csatornák kerülnek ki a kötelező választásból, de egyébként továbbra is csomagalapú előfizetéseket kínálnak majd a társaságok.
Szerencsére egy olyan minicsomagba tették, ami amúgy is érdekel, ismeretterjesztők, külföldi hírcsatornák + Fimmúzeum. Még ez a minicsomag éri meg leginkább.
UPC honlapján nem látok műholdas szolgáltatást. Érdekes a DigiTv-is. Itt az is csak műholdon van, de hogyan? Digitális jelet vesz a cucc, de csak analógot ad ki. Ügyintázőjük kérdésemre határozott hááááát majd, háááát nem is tudom választ ad arra, mikor lesz digitális a digitális. Egyébiránt nem figyeltem mostanában a műholdak kínálatát, de régebben sok-sok ingyenes (kereskedelmi) műsor és néhány fizetős volt rajtuk. A műsorok vételéhez nem kellett szolgáltató közbeiktatása.
A celebfingóversenyre meg a tányérszájú végkényekre van közönségigény. Mellesleg, az úpécé vagy tán még ez elődje a 3sat-ot szüntette meg legelébb, Arte meg nem is volt a kínálatban soha egyiknél sem.
Nem véletlenül ugye a téhóm a saját fosait: a lájfot, az ózont, a femdomot meg még a jó ég tudja mit természetesen az alapcsomagjába nyomatta be.
Már bocs, de miért ne lehetne fordítva? Töltögesse a netről meg fizessen érte külön csomagot, aki celebfingóversenyt meg tányérszájú véglényeket akar nézni..
A digi a digisporttal öngólt lőtt. Most surranópályán próbál belopakodni a nagy szolgáltatókhoz a sportklub felvásárlásával. Nem tudom hol áll most az ügy.
A mezzot sajnálom, szinte az egyetlen nem sportadó volt amit néha néztünk. :( Viszont minicsomagot nem rendelek miatta.
Ennyi erővel minek a tv, azoknak, akik rendelkeznek internettel????!!!
Anno ugyanezt megkaptam, amikor bántott, hogy kirakták a Filmmúzeumot, mert hogy ma már torrentről bármi letölthető....
Persze lehet így is gondolkodni, de néha jól esne az ilyen elvetemülteknek is ha éppen tévében nézhetnének kedvenc műsorokat, és nem "csak" monitoron, netről...
Nálunk már egy éve megszűntette a t-home a Mezzot, idén a BBC Entertainment repül plusz egy másik, helyette vidulhatunk a muzsika tv hangjaira, és még egy gagyi jön...
Izgalmas dolog, hogy majd minden tv csatorna ugyanazokat a sorozatokat nyomja... (amik persze csak így zárójelben említeném, hogy ugyanúgy letölthetők lennének torrentről) vagy akik ezeket nézik, azoknak nincs internetük? ;)))
És csak azért, hogy a család nézhesse a néhány sport csatornát, mégis meg kell venni e legdrágább programcsomagot.
Lakóhelyemen már korábban. A csatornék között van két üres, helyi 1 és helyi 2 néven. Mostanában indult helyi adás, de a helyi 1 és helyi 2 most is üres, a francia tv5 helyére került a kerületi műsor. A teljes kínálat gagyibbnál gagyibb sufnitévék és valamikor jó volt, de mára elkurvult adok sora (Natgeo pl.)
Aki arra a stílusra vágyok amit a Mezzo képvisel, az megodja és nem csak sír. Nekem UPC van, de eszem ágába sincs felmondani egy csatorna miatt.... van alternatívája ezer meg egy ha az ember rendelkezik internettel.
Nálam több oka is volt, hogy megszabadultam az úpécétől. Pro primo először állandóan nyomatták azt a hülye Szőke Andrásos reklámjukat, pro primo másodszor: bevezették a százforintos különdíjat a papírszámlára, meg még volt valami, lehet, hogy a mezzo-ügy.
Annak idején én (is) indítottam mozgalmat a júpíszís mezzo-talanítás ügyében, de ezekkel a téhómosokkal azt hiszem semmire se mennénk. Röviden: ..., sőt.................., á maradjunk a ...........................................................-nál.
Tulajdonképpen eddig is fizetős volt, csak a nagy alapcsomagok részeként. Most meg minicsomagba kerül.. De legalább nem végleg vágják el mint az UPCnél, én akkor mentem el tőlük...