Keresés

Részletes keresés

Zottjoghurt Creative Commons License 2011.01.02 0 0 81

jajj, ne is mondd.. most kóstóltam 2,8-as Spar tejet.. és rá kellett jönnöm, hogy már annyira sem tej, mint 2 éve volt. Szerintem csak titándioxidos víz.

Előzmény: Törölt nick (80)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.02 0 0 80

Hát ez a baj, hogy nálunk is, szlovákiában is gyártanak tejet. Boldogabb helyeken (ha még van ilyen) úgy fejik.

Előzmény: twist (77)
nem sírunk Creative Commons License 2011.01.02 0 0 79

"Az EU de méginkább az IMF ezeknek az érdekeit szolgálja."

 

Soha sem fognak szembefordulni velük. A cél az, hogy a szabályozottabb piacgazdaság felé mozduljunk el és ne a vadkapitalizmus irányába menjünk, ez mindenkinek jobb lenne. Kicsit olyan a helyzet most, mint az ipari forradalmak idején, amikor kialakult a munkásosztály. Akkor sem volt ennek megfelelő szabályozása, kialakult gyakorlata, minden tőkés rövid távon a maximumot akarta kihozni a cégből, retenetes körülmények között dolgoztak az emberek. A tőkés sem tehetett mást, mert ha több bért fizetett volna vagy jobb körülményeket teremt, akkor hátrányba kerül a konkurencia mellett, tönkremegy és átveszi a helyét egy másik. De felismerték, hogy mindenkinek jobb, ha szabályozozzák a gazdaságot (a korabeli legmagasabb szinten). A munkások is szerveződtek az érdekeik érvényesítésére, de a gyártulajdonosnak is jobb volt hosszú távon, mert a rabszolga munkája nem ér sokat. Meg aztán nyilván jobb egy olyan világban élni, ahol a környezetemben élők is normális módon élnek.

Mára a társadalmi-gazdasági fejlődés oda jutott, hogy nemzetállamok felett működik már minden, ezen a szinten kell szabályozni is. A multi sem tehet mást, mint hogy oda viszi a termelést ahol olcsóbb a munkaerő, mert ha nem, akkor helyébe lép egy másik. Ezért is kell a folyamatokat nemzetek felett szabályozni, vagyis kell egy minél magasabb szintű kormányzat. Az ma már nem működik, hogy egyes kis területek önálló vezetői próbálnak teljeskörűen irányítani, erre már láthatóan ma sem képesek, ezt a szintet már messze meghaladta a technika.

Társadalomban élünk, persze. Ez koncentrikus köröket jelent számomra: a család, az utcabeliek, a város, a régió, egyre nagyobb területek (nem feltétlenül csak földrajzi értelemben), végül Európa és az egész világ. Ez egyfajta fontossági sorrend, de nincs semmiféle elsőrendű kitüntetett helye az országhatárnak.

 

"Csak meg kéne próbálni, hogy vegyünk fel Kínától hitelt drágábban, de belepofázás nélkül."

 

:)))

Belepofázás nélkül? Komolyan gondolod, hogy a kínai nem akar majd belepofázni? És ha már beleszólnak, akkor 100x inkább tegye egy európai, mint egy kínai. Nem valamiféle rassszizmus miatt mondom ezt, hanem mert annyira más a kínai mentalitás, a kultúra.

Előzmény: twist (78)
twist Creative Commons License 2011.01.01 0 0 78

Ezt elismerem, sajnos nem így működik most. Mivel központi kormányzat gyakorlatilag nem létezik, így a tenni akaró európai politikusok kénytelenek saját nemzetállami hatáskörben cselekedni. Éppen ez a baj, hogy még az előrevivő öteletek is elbuknak, jelenleg nem lehet semmit keresztülvinni, minden elbukik a saját szemétdombjukat őrző helyi kiskirályok ellenállásán.

 

Igazából nem is az EU-val mint szervezettel van a gond ( bár azzal is) hanem a háta megett álló rablótőkével. Az EU de méginkább az IMF ezeknek az érdekeit szolgálja.

 

 

Kérlek gondolkodj el azon, hogy miért élünk egyáltalán társadalomban.

Nyilván azért, hogy könnyítsünk egymás dolgain, hogy ne neked kelljen egyedül megoldanof a közvilágítást, hogy a gyerekeink ingyen járhassanak iskolába, hogy a betegek amíg nem tudnak dolgozni ellátást kapjanak, hogy aki idős és már nem tud dolgozni ellátást kapjon, stb, stb. hosszú sora van.

 

A megválasztott vezetőinknek ezt az érdeket kell szolgálnia, hogy a társadalom tagjai egymást segítve a lehető legkönyebben éljenek.

 

Aztán valamiért egyszer csak hitelt kell felvenni.

Kína adja a hitelt 5%-ért, az IMF 3%-ért.

Nyilván én is az IMF-től vennék fel, csak ugye az IMF-nek külön kikötései vannak, pl. ilyenek:

- át kell állítani az oktatást más rendszerre, el kell adni a könnyűipart, csökkenteni kell az ellátást az eü-ben, emelni kell a nyugdíjkorhatárt,  emelni kell az adókat, csökkenteni kell a nyugdíjakat.

 

Aztán eltelikk 20 év, és a társadalom 98%-a sokkal, de sokkal szarabb helyzetbe kerül, miközben az állam eladósodik. Mert betartotta ezeket az előírásokat.

Cserébe az oktatásunk sokkal rosszabb mint az átalakítás előtt, az eü. sokkal roszabb, és a gyárak eladása miatt van 2 millió munkanélkülink.

 

Csak meg kéne próbálni, hogy vegyünk fel Kínától hitelt drágábban, de belepofázás nélkül.

Előzmény: nem sírunk (53)
twist Creative Commons License 2011.01.01 0 0 77

Azt akarod mondani MO-on nem gyartanak se sajtot se mezet se etolajat?

 

Mo-on gyártanak pl. nagy mennyiségű tejet.

A tesco gazdaságosban mégis olcsóbb a szlovák tej.

Szlovákiában meg a magyar tej olcsóbb mint a helyi.

 

 

A szlovák tejet azért adjákk olcsóbban itt, hogy letörjék a magyar tej árát.

A magyar tejet ellenben azért vásárolják fel, hogy a szlovák tej árát is le tudják törni.

 

Derek!

Neked nagyobb a rálátásod onnan az usákokból, meg tudnád mondani, hogy miért kell nekünk itt Magyarhonban Brazíliából importált szójával etetni az állatállományunkat?

Nem vagyok szakember a témában, de ragaszkodnék a jó magyar kukoricához, szerintem a szója rosszabb minőségi elemeket tartalmazó takarmány mint a kukorica.

 

Tudsz erről valamit?

Előzmény: Derek (68)
Oldtown Creative Commons License 2011.01.01 0 0 75

Nagyon úgy tűnik hogy a "független" médiaszemélyiség v intézmény kifejezést a "ballib" szinonímájaként használták egyesek bizonyos esetekben hogy tudniillik valami/ki független az országtól, a választók akaratától esetleg a nemzeti érdekektől. Ezektől mind független és ha nem lenne világos időről időre jól ki is kell mondani hogy aszongya "Most minden szar, csak akkor volt a jó amikor a gumilövedékes tömegbelövések, rendőri brutalitás, 80%+ államadósság felhalmozás korszaka volt" Ezt néha variálják azzal hogy igazán jó csak az MSZMP kormányzása alatt volt, "a régi szép idők". 

 

Az különösen szép amikor a függetlenséget arra értik hogy a választásokat ne kelljen figyelembe venni, hadd menjen úgy minden tovább mintha még a böszme regnálna, nesze neked demokrácia. 

Előzmény: -komolyan- (-)
Holdkooros Creative Commons License 2011.01.01 0 0 71

Pontosabban – a választás is korlátozott... Sok terméknél (pl. élelmiszer-csomagolások feliratai) nem lehet megállapítani, hogy magyar gyártmány-e... Pl. az egyetlen megmaradt cukorgyár a hazai fogyasztás kevesebb mint felét biztosítja, de a cukros-zacskón általában nem olvasható, hogy hol készült, csak valami Bp-környéki keresk-cég neve szerepel.

Előzmény: Holdkooros (70)
Holdkooros Creative Commons License 2011.01.01 0 0 70

Nem egészen... kissé túloztam... de a piacon előnyben vannak azok akik kínai mézet, olasz cukrot, lengyel sajtot árulnak... az a vevő, aki az ár alapján választ.. őket választja.

Előzmény: Derek (68)
Derek Creative Commons License 2011.01.01 0 0 69

Mellesleg mezet es cukrot valoban nem fogyasztok egyaltalan

Előzmény: Derek (68)
Derek Creative Commons License 2011.01.01 0 0 68

Azt akarod mondani MO-on nem gyartanak se sajtot se mezet se etolajat?

Előzmény: Holdkooros (67)
Holdkooros Creative Commons License 2011.01.01 0 0 67

Ha kizárólag húst eszel – de cukrot, sajtot, étolajat, mézet egyáltalán nem fogyasztasz, akkor teljes mértékben igazad van...

Előzmény: Derek (43)
-komolyan- Creative Commons License 2011.01.01 0 0 66

Az a sokk (önkritikus külföldi?) firkász miben segített neked?

 

Előzmény: Törölt nick (65)
-komolyan- Creative Commons License 2011.01.01 0 0 64

Verseny, piac, alternatíva, függetlenség, panaszkodás, segítség, szabadság, stb.

Rakd sorba őket. Köszönöm.

 

Előzmény: nem sírunk (29)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.01 0 0 63

Ami komoly agymosással járt.

Előzmény: Törölt nick (60)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.01 0 0 62

Igazad van. Ezek ellen  a baromságok ellen már elindultak a  kezdeményezések, miszerint 40 km-es körzetben kéne árulni és utaztatni a terményeket, amit csak lehet. Én sokkal durvábbat is hallottam, van olyan sárgarépa, amelyik 2000 km-t utazik.

sajnos piacnak kellettünk és azt is csináltak belőlünk,élelmiszer- szemétlerakóhely lettünk. Bízom benne, hogy belátható időn belül legalább kajában a saját lábunkra állunk, aztán jön a többi is:-))

Előzmény: Aragorn (42)
-komolyan- Creative Commons License 2011.01.01 0 0 61

Kösz, viszont.

 

Előzmény: Törölt nick (31)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.01 0 0 59

Csak reagáltam a topiknyitóra, semmi különös.

 

Magyarország ugymond "szembeszállhat" a valutalappal, az únióval, mindenkivel, de a jelenlegi pozociobol csak totálisan veszithet egyedül az egész nyugati világ ellenében, akinek ez nem teljesen egyértelmű, az futóbolond.

 

Előzmény: -komolyan- (55)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.01 0 0 58

Nem a vezetés marja egymás torkát, hanem az ellenzék mozgósította nagyon régi ismerőseit, az idő megadja a választ, hogy ezzel mekkora kárt tett nem a kormánynak, hanem az egész országnak. Az MSZP megint a pillanatnyi érdekeit tartotta szem előtt, hosszú távra mindig képtelen volt gondolkodni. Pedig benne van a pakliban, hogy most hosszú távon nemzetközileg járatja le magát.

Előzmény: Törölt nick (41)
-komolyan- Creative Commons License 2011.01.01 0 0 56

Látom, nagyon értesz hozzá. Segitsé mán, csak 1 évre előre jósolj egyet.

Köszönöm.

 

Előzmény: Törölt nick (51)
-komolyan- Creative Commons License 2011.01.01 0 0 55

Miről beszélsz?

 

Előzmény: Törölt nick (54)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.01 0 0 54

Hátpersze, majd mi függetlenek leszünk a világtol...kivonulunk belőle..vagymi..

 

mikor ébredtek fel, mikor?? sosem?

 

amikor majd jegyre lesz a tej és a kenyér, megmagyarázzátok, hogy a gonosz főzsidók miatt van és minket szegénysorsu nagyvitéz hunor daliákat  hogy elnyomtak, világfájdalom..?!?

 

 

Előzmény: -komolyan- (-)
nem sírunk Creative Commons License 2011.01.01 0 0 53

"az EU nem így műxik a gyakorlatban."

 

Ezt elismerem, sajnos nem így működik most. Mivel központi kormányzat gyakorlatilag nem létezik, így a tenni akaró európai politikusok kénytelenek saját nemzetállami hatáskörben cselekedni. Éppen ez a baj, hogy még az előrevivő öteletek is elbuknak, jelenleg nem lehet semmit keresztülvinni, minden elbukik a saját szemétdombjukat őrző helyi kiskirályok ellenállásán.

Egyébként nem csak a nemzethez tartozás létezik, mint csoportképző-rendező elv. Én helyesnek tartanám például nemzetállamokon átívelő iparági szakszervezetek, vagy érdekvédelmi szövetségek létrejöttét. Nekem például sokkal több közöm van mondjuk egy lengyel ipari alkalmazotthoz, mint egy magyar paraszthoz.

Előzmény: Aragorn (42)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.01 0 0 51

Láncreakció most sem fog megindulni, ha csak az nem, hogy a befektetések ezután nem Magyarországot, hanem Szlovákiát, Lengyelországot, Csehországot stb. fogják megcélozni!

Ám a magyar megtakarítások, bankbetétek, már megindultak, tömegesen, egyelőre főként Ausztria és Szlovákia irányába. Magam is ezt tettem.

Lehet persze vakon/bátran fejjel menni a falnak, de már csak mi magyarok hisszük azt, hogy a fal fog ledőlni...a fel meg jót röhög - rajtunk!

Előzmény: -komolyan- (-)
Derek Creative Commons License 2011.01.01 0 0 48
Előzmény: Aragorn (47)
Aragorn Creative Commons License 2011.01.01 0 0 47

Minden bizonnyal.

Előzmény: Derek (46)
Derek Creative Commons License 2011.01.01 0 0 46

Vagyis hulyeseget irtal.

Előzmény: Aragorn (45)
Aragorn Creative Commons License 2011.01.01 0 0 45

Ez nagyszerű.

Ebben maradtunk.

Előzmény: Derek (43)
kölcsönzői jelmez Creative Commons License 2011.01.01 0 0 44

http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%BCggetlens%C3%A9g

 

sokatmondóan rövid szócikk

 

látszik belőle, hogy az a dolog, amivel magyar ember nem sokat tud kezdeni

Derek Creative Commons License 2011.01.01 0 0 43

"EU-s szabályozók pontosan a gazdaságunk alapjait rendítették meg: az agráriumot, az élelmiszeripart. Ez utóbbi gyaklag már nem létezik"

 

Ne mondd, megszunt a Pick? Erdekes a kanizsai vasarcsarnok tele van helyi es kornyekbeli husuzemek boltjaival.

Előzmény: Aragorn (42)
Aragorn Creative Commons License 2011.01.01 0 0 42

Ismerem a tanmesét, de az EU nem így műxik a gyakorlatban.

Minden ország a maga érdekét helyezi előtérbe, mennek a háttéralkuk, csak a hülye németek meg magyarok hiszik el az egység erejéről szóló szentbeszédeket.

Minden ország annyit tud maga alá kaparni, amennyit kiharcol, kikényszerít magának. Magyarország esetében az EU-s szabályozók pontosan a gazdaságunk alapjait rendítették meg: az agráriumot, az élelmiszeripart. Ez utóbbi gyaklag már nem létezik, a kis pékségek, hentesek, stb. számára pedig a szabályozás eusítása egyenlő volt a halálos ítélettel.

 

 Piacnak vették meg Magyarországot baromi olcsón, mert csak egy szűk politikai döntéshozó réteget kellett megvásárolniuk ehhez.

És a mi szegény embereink kénytelenek az import élelmiszert venni, ami szar is, drága is, és külföldi tulajdonú hipermarketekben téblábolunk a gagyiáradatban. Meghalt a konzerviparunk, a húsiparunk, a tejipar, a cukoripar - ez százezrek megélhetését tette tönkre. Miért volt erre szükség?

 

Ismered a sztorit a Hollandiába kivitt, megtisztított és becsomagolt, majd ugyanazzal a kamionnal hazaküldött makói hagymáról? Amit az a nagykereskedő, aki a szállítmányért kilónként 100 forintot kínált először, az utaztatás után 800-ért megvett, mert ez nem szar makói, hanem valódi holland. Így néz ki az egész...

Előzmény: nem sírunk (40)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!