Keresés

Részletes keresés

kopasz szuzukis Creative Commons License 2023.01.13 0 0 11669

Gyöngyöstarjáni Traminiből már főztem brandy-t. De az ugyanonnan származó szőlőből főzött pálinka valahogy jobban ízlett.

Előzmény: öreg_néne_b (11668)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.01.12 0 0 11668

Brandy-ről nem sok szó esett a topicban. 
Készítettetek? Kinek milyen bor vált be alapanyagként?

Dezodoros Ede Creative Commons License 2023.01.03 0 0 11667

Köszi! Ezt majd tuti kipróbálom!

Előzmény: Tótikám (11666)
Tótikám Creative Commons License 2022.12.30 0 0 11666

Csak egy malátát ajánlok figyelmedbe. Weyermann Special W maláta

Előzmény: Dezodoros Ede (11664)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.12.24 0 0 11665

Ballonban van pörkölt hasábozva tölggyel a  cseresznyés verzió.

Előzmény: Dezodoros Ede (11664)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.12.24 0 0 11664

Édesapámtól örököltem meg a szőlőhegyi területet,a gyümölcsfákkal együtt,így nem tudom milyen fajta cseresznyefa sajnos.

Hát igen....ha vissza emlékszel a régebbi hsz-aimra,én már akkor rátértem az erősebb-gyengébb rozsos összetételre...nekem is bejön az az íz világ.Sőt singlemalt rozst,és csak zabost is csináltam már,szeretem a változó ízkaraktereket (is) :D

Sőt...ha nem kóstoltad még a Templeton Rye verziókat...javaslom :) egy legalább 6 évest ha megkóstolsz,jó támpontot ad a rozsos fejlesztéshez.

 

Akkor idén jól elvagy a gyümölcsökkel :)

2 ünnep között valamelyik rozsos verziót becefrézem valószínű...erősen érik bennem a gondolata.

Egészségedre....és minden fórumozó egészségére,így ünnepek alkalmából...kocc-kocc :)

Előzmény: barbárállat (11663)
barbárállat Creative Commons License 2022.12.24 0 0 11663

Ezidáig a pálinkákákkal szenvedtem. Még mindig van egy jóadag birsem, amivel lassacskán haladok.

Idén amivel előrébb jutottam gabonás fronton, az a malátafüstölés, amit egy pár ezer forintos hidegfüst generátorral oldok meg. Meglepően jó hatásfokkal működik. A másik a cefreszűrés. Egy nagy sörös erjesztővödörbe öntöm a cefrét, az aljához közel szűrőrács, és alatta egy csap van. 40l cefrét fél óra alatt átszűr, különösebb taknyolás nélkül.

Egy 40% rozsos bourbonom érlelődik az egyik hordóban, elképesztő, fűszeres íze van. Teljesen más dimenzió, mint a sok kukoricás összetétel. Azt hiszem rá fogok szokni.

 

Ma karácsony alkalmából, főzök egy adag Cointreaut, amivel holnap már koccinthatunk is. Bevetem hozzá a ginkosarat is.

 

 

Én úgy vettem észre hogy jobb kivenni a gyümölcsöt pár hét elteltével.

Ez most hordós tétel, vagy ballonos? Nem szándékosan kérdezek hülyeséget, csak korábban írtad, hogy a hordós érlelést is szoktad tölgy pálcázni.

Milyen cseresznyét használtál?

Előzmény: Dezodoros Ede (11660)
barbárállat Creative Commons License 2022.12.24 0 0 11662

A képek sajnos lemaradtak, és az Istennek sem engedi feltölteni.

Előzmény: barbárállat (11661)
barbárállat Creative Commons License 2022.12.24 0 0 11661

Kb. ilyesmiről lenne szó...

 

Nagyjából hasonló a rendszer, mint a buboréksapkás oszlopoknál, csak tálcák helyett réztöltettel működik. Ez lehet rézszövet, dörzsi, vagy apróra fűrészelt rézscső darabkák is.

 

A nagy csőátmérő, és a sok apró rézfelület a párát visszahűti, és a magasabb forráspontú anyagok kicsapódnak, és visszafolynak az üstbe. Minél hosszabb a réztöltet, annál hatékonyabban deflegmál. Vagyis annál tisztább alkoholt kapsz. Minimum egy méternyi réztöltet szükséges a 96%-os kifolyóhoz, persze ehhez deflegmátor is szükséges. Nagyjából 10 cm-nyi réztöltet, egy tálcának felel meg. létezik deflegmátor nélküli változata is, ott kizárólag a fűtéssel szabályozható az oszlop, és ahhoz viszont nagyjából kétszer olyan magas töltetre van szükség.

Az előbbit refluxnak, utóbbit frakciós oszlopnak hívják.

Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.12.23 0 0 11660

Ma kóstoló volt az OLE SMOKIE whiskymből....hát valami eszméletlen ízt ad hozzá ágyazva  a cseresznye....és pár pörkölt tölgyfa hasáb... pedig csak nyár óta van benne...mi lesz 2 év múlva? Ha még lesz belőle... :D

 

Nagyon csend van...Barbárállat stb....ti milyen finomságokat készítettetek mostanában?

yzfr1 Creative Commons License 2022.12.20 0 0 11659

Szia!

"Vodka/gin főzéshez egy méteres 2"-os réztöltetes oszlop is megteszi" Ezt kicsit jobban mond már el hogy is néz ki?Köszönöm!

Előzmény: barbárállat (11657)
boltor Creative Commons License 2022.11.16 0 0 11658

Nekem egy külön állványon van és egy tri-clamp-es csővel van összekötve a sisakkal.

Előzmény: barbárállat (11657)
barbárállat Creative Commons License 2022.11.15 0 0 11657

Egyenlőre bírja. A három szintest is rögzíteni szoktam. A könyéknél hozzá bilincselem a falhoz. Ha aggódsz az oszlop súlya miatt, neked is ezt ajánlom. Az állandó mocorgástól egy gyengébb réz sisak megrepedhet, jobb ezt elkerülni.

 

A 10 szintes oszlopot határeset, hogy elbírja a kupola. Nem akarok már vele rizikózni, meg a tisztítása is nagy macera, úgyhogy a 7 tálcás üvegoszlopot, inkább eladom. A 3 tálcás megmarad pálinkafőzésre.

Vodka/gin főzéshez egy méteres 2"-os réztöltetes oszlop is megteszi. Arra fogok áttérni.

Előzmény: boltor (11656)
boltor Creative Commons License 2022.11.11 0 0 11656

Kösz!

Közben meg is érkezett 27cm -es. Talán jó lesz a nagyhoz is, de vettem hozzá kis fokolókat. 

Az volt a szimpatikus, hogy egyszerűbb és jóval könnyebb.

Nem akkor tovább növelni az oszlop súlyát.

 

Neked, hogy bírja a kupolád a 3 szintes oszlopot?

Úgy látom a nagyobbat már felül rögzítetted.

 

Előzmény: barbárállat (11655)
barbárállat Creative Commons License 2022.11.10 0 0 11655

Szia!

Belefér a hosszú hőmérős fokoló is. Amit belinkeltél abba viszont biztosan nem.

Előzmény: boltor (11644)
boltor Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11654

Ja igen, így képről már beugrott, a Te megoldásod.

Előzmény: Jolida (11653)
Jolida Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11653

A nyomáscsökkentő közös.

Mindkét körön átfolyásmérő van.

 

Előzmény: boltor (11651)
boltor Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11652

Azért kérdezem mert szeretném én is kipróbálni a kétköröst. Jelenleg Spapda megoldásával van csökkentve a nyomás a véghűtő bemenő ágán. Azt mondjuk átraknám a Defi-re, a véghűtőt meg csak a kínai színes csőbe építhető szeleppel szabályoznám...

Előzmény: boltor (11651)
boltor Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11651

Nyáron mindkét körön van nyomáscsökkentőd?

Előzmény: Jolida (11650)
Jolida Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11650

Nyáron.

Mivel a szabadban főzök (szaletli alatt), ősszel már hideg van ahhoz, hogy csak hideg vízzel menjen a defi.

Mondjuk nagyjából fél perc a cső cseréje.

Előzmény: boltor (11649)
boltor Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11649

Jól emlékszem, hogy neked is szét van választva a kétkörösre a hűtővíz rendszered?

Előzmény: Jolida (11647)
boltor Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11648

Kösz, igen a levegőztetőt ismerem, ezen pont van, a másik fajta szűkítőnél pedig, elvileg két apró luk található ugyanebből a célból.

Előzmény: Jolida (11647)
Jolida Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11647

Ez is jó, ha nem használsz hosszú hőmérőt (kicsit rövid az epruvetta).

Egy dologra figyelj oda, hogy a felső részén a levegőztető (az a kis kanyar cső) meglegyen, mert másképp zárt rendszerben (pl. 2"-os hűtő) használhatatlan.

Előzmény: boltor (11646)
boltor Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11646

Köszönöm!

Olasznál nézegetem, pont ilyen típust árul, bár egy másik szimpatikusabb, árban tk. ua. csak sokkal könnyebb.

Ezt nem ismered véletlenül? https://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=466_471&products_id=4422

Előzmény: Jolida (11645)
Jolida Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11645

Nekem is ilyen van, még a hosszú (40cm?), mocsok vastag fokoló is jó bele.

Előzmény: boltor (11644)
boltor Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11644

Szia Barbárállat!

Az epruvettádba milyen méretű fokoló fér bele? Használható a magyar fokolóval?

Előzmény: barbárállat (11548)
Tótikám Creative Commons License 2022.11.07 0 0 11643

Hopline-nál elérhető ,  Yeaster Bunny néven.Kérdésekkel keresd Mátyus Tamást. Boltban, valószínűleg tudnak segíteni.Ára nem olcsó, viszont apáról fiúra szált. Így maradtak fenn.Nem gondolom hogy a pék élesztővel versenyezni tud. Viszont 30-38C-on nagyon jól működnek.Hőmérséklet és gyorsaság miatt említettem meg .Sörfőzők körében nagyon népszerűek.

Előzmény: Dezodoros Ede (11641)
Vapor53.898 Creative Commons License 2022.11.06 0 0 11642

Ha úgy van, ahogy írod, akkor csak meg van ideologizálva a gyors termelés. Viszont ha tényleg van különbség az elsődleges és másodlagos erjesztés között, bármennyire is távol áll tőlünk a "nagyok" világa, biztos vagyok benne, hogy hasznos információ mindannyiunk számára. A Waterford büszkén állítja, hogy a másodlagos erjesztésből megpróbálják kihozni a maximumot, ezért a whisky ipar többségével szemben ők hosszú ideig, legalább 120 óráig (5 nap) erjesztenek, itt leírják, hogy mit csinálnak és miért:

https://waterfordwhisky.com/element/the-secondary/

Előzmény: öreg_néne_b (11639)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.11.06 -1 0 11641

Gondolom ez a whisky cefrét is megtolná rendesen :D  árban?

Előzmény: Tótikám (11637)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.11.06 -1 0 11640

Hát igen...minden nagyon drágul mindenhol.

Pl én innen szoktam többnyire a malátákat enzimet vagy enzim malátát stb venni.

Ez az enzim is segít a jobb whisky kihozatalban pl:https://hopline.hu/amilaz-enzim-15ml-1171?keyword=whisky%20mal%C3%A1ta

Előzmény: Tótikám (11638)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!