Édesapámtól örököltem meg a szőlőhegyi területet,a gyümölcsfákkal együtt,így nem tudom milyen fajta cseresznyefa sajnos.
Hát igen....ha vissza emlékszel a régebbi hsz-aimra,én már akkor rátértem az erősebb-gyengébb rozsos összetételre...nekem is bejön az az íz világ.Sőt singlemalt rozst,és csak zabost is csináltam már,szeretem a változó ízkaraktereket (is) :D
Sőt...ha nem kóstoltad még a Templeton Rye verziókat...javaslom :) egy legalább 6 évest ha megkóstolsz,jó támpontot ad a rozsos fejlesztéshez.
Akkor idén jól elvagy a gyümölcsökkel :)
2 ünnep között valamelyik rozsos verziót becefrézem valószínű...erősen érik bennem a gondolata.
Egészségedre....és minden fórumozó egészségére,így ünnepek alkalmából...kocc-kocc :)
Ezidáig a pálinkákákkal szenvedtem. Még mindig van egy jóadag birsem, amivel lassacskán haladok.
Idén amivel előrébb jutottam gabonás fronton, az a malátafüstölés, amit egy pár ezer forintos hidegfüst generátorral oldok meg. Meglepően jó hatásfokkal működik. A másik a cefreszűrés. Egy nagy sörös erjesztővödörbe öntöm a cefrét, az aljához közel szűrőrács, és alatta egy csap van. 40l cefrét fél óra alatt átszűr, különösebb taknyolás nélkül.
Egy 40% rozsos bourbonom érlelődik az egyik hordóban, elképesztő, fűszeres íze van. Teljesen más dimenzió, mint a sok kukoricás összetétel. Azt hiszem rá fogok szokni.
Ma karácsony alkalmából, főzök egy adag Cointreaut, amivel holnap már koccinthatunk is. Bevetem hozzá a ginkosarat is.
Én úgy vettem észre hogy jobb kivenni a gyümölcsöt pár hét elteltével.
Ez most hordós tétel, vagy ballonos? Nem szándékosan kérdezek hülyeséget, csak korábban írtad, hogy a hordós érlelést is szoktad tölgy pálcázni.
Nagyjából hasonló a rendszer, mint a buboréksapkás oszlopoknál, csak tálcák helyett réztöltettel működik. Ez lehet rézszövet, dörzsi, vagy apróra fűrészelt rézscső darabkák is.
A nagy csőátmérő, és a sok apró rézfelület a párát visszahűti, és a magasabb forráspontú anyagok kicsapódnak, és visszafolynak az üstbe. Minél hosszabb a réztöltet, annál hatékonyabban deflegmál. Vagyis annál tisztább alkoholt kapsz. Minimum egy méternyi réztöltet szükséges a 96%-os kifolyóhoz, persze ehhez deflegmátor is szükséges. Nagyjából 10 cm-nyi réztöltet, egy tálcának felel meg. létezik deflegmátor nélküli változata is, ott kizárólag a fűtéssel szabályozható az oszlop, és ahhoz viszont nagyjából kétszer olyan magas töltetre van szükség.
Az előbbit refluxnak, utóbbit frakciós oszlopnak hívják.
Ma kóstoló volt az OLE SMOKIE whiskymből....hát valami eszméletlen ízt ad hozzá ágyazva a cseresznye....és pár pörkölt tölgyfa hasáb... pedig csak nyár óta van benne...mi lesz 2 év múlva? Ha még lesz belőle... :D
Nagyon csend van...Barbárállat stb....ti milyen finomságokat készítettetek mostanában?
Egyenlőre bírja. A három szintest is rögzíteni szoktam. A könyéknél hozzá bilincselem a falhoz. Ha aggódsz az oszlop súlya miatt, neked is ezt ajánlom. Az állandó mocorgástól egy gyengébb réz sisak megrepedhet, jobb ezt elkerülni.
A 10 szintes oszlopot határeset, hogy elbírja a kupola. Nem akarok már vele rizikózni, meg a tisztítása is nagy macera, úgyhogy a 7 tálcás üvegoszlopot, inkább eladom. A 3 tálcás megmarad pálinkafőzésre.
Vodka/gin főzéshez egy méteres 2"-os réztöltetes oszlop is megteszi. Arra fogok áttérni.
Azért kérdezem mert szeretném én is kipróbálni a kétköröst. Jelenleg Spapda megoldásával van csökkentve a nyomás a véghűtő bemenő ágán. Azt mondjuk átraknám a Defi-re, a véghűtőt meg csak a kínai színes csőbe építhető szeleppel szabályoznám...
Ez is jó, ha nem használsz hosszú hőmérőt (kicsit rövid az epruvetta).
Egy dologra figyelj oda, hogy a felső részén a levegőztető (az a kis kanyar cső) meglegyen, mert másképp zárt rendszerben (pl. 2"-os hűtő) használhatatlan.
Hopline-nál elérhető , Yeaster Bunny néven.Kérdésekkel keresd Mátyus Tamást. Boltban, valószínűleg tudnak segíteni.Ára nem olcsó, viszont apáról fiúra szált. Így maradtak fenn.Nem gondolom hogy a pék élesztővel versenyezni tud. Viszont 30-38C-on nagyon jól működnek.Hőmérséklet és gyorsaság miatt említettem meg .Sörfőzők körében nagyon népszerűek.
Ha úgy van, ahogy írod, akkor csak meg van ideologizálva a gyors termelés. Viszont ha tényleg van különbség az elsődleges és másodlagos erjesztés között, bármennyire is távol áll tőlünk a "nagyok" világa, biztos vagyok benne, hogy hasznos információ mindannyiunk számára. A Waterford büszkén állítja, hogy a másodlagos erjesztésből megpróbálják kihozni a maximumot, ezért a whisky ipar többségével szemben ők hosszú ideig, legalább 120 óráig (5 nap) erjesztenek, itt leírják, hogy mit csinálnak és miért: