ha behozza a reményeket a használt vason futó stratégia - nem csak backteszten, élesben is, akkor valami komolyabb hardwer virtualizációs cuccba is beruházokaddig nem nagyon foglalkozok ilyen dolgokkal, de a cél érdekében gyoorsan tanulok...:)
De döntöttem, vettem egy használt eepc-900at. SSD-és, max. 36wot eszik. 10 rupiért veszk még egy 10 perces UPS-et a modemnek.
SSD-ről is moddanak fűtfát, de 2 éve kiskerben lévő gépeknél statisztikailag nem bizonyított, hogy rövidebb élettartamúak. Sőt, egyes szakértők szerint elhalálozásuk nagyon is determinált, kb. 100.000 írás ugyan arra a bitre. De ezt ügyesen randomizálják, így elvileg egy átlag user 10 év alatt fekteti ki. annyit meg egy winyó se bír. cserébe alacsony fogyasztás és halk, és gyorsan újraindítható ha kell.
Nem igazán értem, miért gond HDD-ről boot-olni. Nyilván nem ugyanarra a partícióra teszed az oprendszert, mint az adatokat, s vélelmezem, LVM kötetet is használnál. Egyébként amennyiben a BIOS tud USB-s eszközről boot-olni, akkor megoldható. Csak semmi szükség rá.
Csak van otthon egy csavarhúzód, nem? Én amúgy az ipon.hu címen néztem ki eredetileg azt, amit aztán itt linkeltem a gyártó honlapjáról. Mit szólsz ehhez?
Nincs tapasztalatom róla, de nem erre valók, sanszos, hogy megdöglik hamar. A Mini-ITX lapokkal mi bajod?
Most indítottam egy virtualizált oprendszert a gépemen, még pause-ba is rakható a host felől. Tehát le lehet úgy merevíteni, hogy ott folytassa ébresztés után, ahol tartott legutóbb.
Ezesetben sok RAM-ot raknék bele. Az aljára tennék egy Linuxot, virtualizálva futtatnék benne egy Windows-t. Ha a Windows megdöglik a virtuális gépben, akkor a valódi, natív oprendszert el tudod még érni mondjuk ssh-n keresztül - vagy akár valamilyen VNC jellegű dolgon át -, és újra tudod boot-olni a virtualizált Windows-t. Sőt, valamennyire talán automatizálni is tudod a dolgot. Például egy script pingeli a virtuális Windows-t a host oprendszerről, s ha nem válaszol, akkor újraindítja a guest-et.
További előnye, hogy a host a jól konfigurált tűzfalával megvédi a guest-et a támadásoktól. Amit mindenképpen fontos lenne megnézni, az az, hogy az adott CPU, amit választasz, támogatja-e a hardware virtualizációt.
Reggellente indítanám, este ránéznék mit csinált. Az estei rendben van mert úgy is bekapcsolom a notimat otthon hálón. de reggel kihagynám egy másik gép beindítását, csak azért hogy elindítsak 3 alkalmazást aegy másikon. folyamatos autopilot meg szerintem nem előnyös, mert a brokernál újr abekell jelentkezni minden nap digipass-al. Na azt az életbe nem automatizálom.
Megmondom mire kell. trading autopilot. 3 db windowos alkalmazás lenne automatizálva. Adna venne a tőzsdén. Ezért fontos, hogy ha valami gikszer van újra tudjam indítani. igazából nem igényel nagy proci számítási igényt. 3 közepes méretű win alkalmazás összehangolása Autolt v3-al.
Már 200 dollár alatt kapható 7" kijelzővel, nagyon alacsony fogyasztás, Android, touchscreen, wifi, hdmi kimenet. Skype még kicsit bizonytalan rajtuk, de előbb-utóbb stabil lesz az is.
Hasonlón már én is elmélkedtem régebben, azon az alapon, hogy a vezetékes telefon helyett kellene egy olyan számítógép ami folyamatosan üzemben van, nem búg, nem melegszik, csak ül és figyel, hogy van-e bejövő email, IM, Skype hívás, és pittyeg ha kell. Sajna nem találtam ilyesmit. Az okostelefonok kezdenek lassan ilyenné válni. Csak a kijelzőjük és a billentyűzetük kicsi.
Jelenleg letöltőgépnek egy D201GLY2 mini-ITX-es alaplapot használok passzív hűtéssel, illetve egy eGreat M34A hálózati médialejátszót.
Én valami CPU-t integráltan az alaplapon tartalmazó eszközt választanék, valami Mini-ITX, vagy hasonló lapot.
ha kifagy az XP rajta, akkor is lehessen vele "beszélni" tengerparti nyaraláson:))
Ezt ugye nem gondoltad komolyan? Erre Linux vagy BSD szervert kellene rakni. Egyrészt a megbízhatóság, a biztonság miatt, másrészt nem kell rá grafikus felület, mert minek, harmadrészt a jól konfigurálhatóság miatt. Tűzfalként is működhetne, http, ftp szerverként is, Samba fileszerverként is. Meg minden, ami kell. Például 2 db HDD-t tennék RAID 1-be.
"Vagy vannak már nettopok (pl. foxconn, asrock, nvidia, eee box) 24 órás üzemre baráti (40-70 e) áron, de nem látom a szünetmentesség legetőségét, és nem látom a távoli konfig lehetőségét sem megemlítve sehol. Ráadásul kell hozzá egy külső DVD az installhoz, illetve monitor és egér, billentyűzet is hozzá ha akarok rajta csinálni vmit."
Szünetmentességet 10-20 ezer forintért kapsz UPS formájában.
Külső DVD max az oprendszer installhoz kellene, de arra jó egy pendrive is (ilyenről futhat az oprendszer is).
Ha már van oprendszer akkor interneten/hálózaton bármit elérsz.
Távoli konfig, monitor, egér helyett van Remote Desktop, VNC és hasonlók (pl. LogMeIn). Internetről is működnek.
A "lefagy az XP" kicsit más eset, ilyen célokra vannak külső hardverek. Nettop kategóriában szerintem nem találsz ilyent beépítve, ezek a szerverhoszting világában vannak használva.
Ha a 24 órás üzemmód miatt aggódsz akkor a szerverek között nézelődj, a belépőszintűek nem olyan drágák (de nem nettop árkategória).
Netbook ügyben nem tudok nyilatkozni, de amúgy is fölöslegesnek találom egy ilyen célra, teljesen fölösleges a kijelző és a billentyűzet, ráadásul a bővítése majdnem lehetetlen.
Nem tudom milyen célra kell, de több routerhez van egész komoly firmware (pl. Oleg) amivel nagyon sok feladat megoldható.
Egy ilyen router 10-20 ezer forint, a szoftver ingyenes, kell egy USB merevlemez vagy pendrive és kész is van. Fogyasztás nagyon alacsony, a sebesség is, pendrive/ssd használatával a zaj nulla.
Eljött az idő hogy a 2 otthoni notbook és egy távoli shared server mellé kell egy otthoni hálózati gép is.
Követelmények:
-alacsony (~40w) fogyasztás (villanyszámla)
-megbízható (0-24 üzem)
-halk (0-24 üzem)
-nem egy sufni tuning "old PC", tehát dizájnos és forrasztópáka nélkül elindul:)
-lehetőleg szünetmentes(akksi), mivel bizonyos munkát is végezne automatikusan a neten
-wifi
-remote control panel: távoli elérés, újraindítás, stb. lehetősége beépített SW vel (ha kifagy az XP rajta, akkor is lehessen vele "beszélni" tengerparti nyaraláson:)))
-olcsó legyen
amire jutottam, hogy mindent egybevéve az atom procis netbookokban majdnem minden megvan baráti (cca. 70e) áron. DE, ezek úgy tudom rövid idejű (max. 1-2 órás) napi üzemre vannak tervezve.
Vagy vannak már nettopok (pl. foxconn, asrock, nvidia, eee box) 24 órás üzemre baráti (40-70 e) áron, de nem látom a szünetmentesség legetőségét, és nem látom a távoli konfig lehetőségét sem megemlítve sehol. Ráadásul kell hozzá egy külső DVD az installhoz, illetve monitor és egér, billentyűzet is hozzá ha akarok rajta csinálni vmit.
Mi a vélemény? tényleg nem alkalmyas egy netbook a folyamatos üzemre? Van elfogadható árú nettop a követelményeimre?