Ez a topic arra jött létre, hogy itt legyenek megosztva a Miskolcon közlekedő buszok-villamosok rendzsámai-viszonylatszámai. Nyomatékosan felhívom a figyelmet, hogy aki ezt ennek ellenére a Miskolci tömegközlekedés topicban teszi meg, azonnal moderálják!
Kicsi a mintám, de leírom, amit tudok. Ha lesz még utassszámlálós kalandom (lesz még), azokhoz is fogom írni a megjegyzéseket.
Az említettekhez az alábbiakat tudom hozzáfúzni:
1608: kb. 1 hónapja nem láttam/hallottam, nincs friss infóm
1622: kb. 3 hete kitisztítva, semmi baja, 34 fokban sem zúgott
1628: beszéljenek a képek, erre írtam azt, hogy én még ilyet nem láttam. Valószínűleg ennek is csak egy tisztítás kellett, szintén lehúzható a listáról. https://www.youtube.com/watch?v=x_dmWrYM7UU
1631: elfüstölt/kigyulladt, biztos mások többet tudnak róla, remélhetőleg menthető.
1641: többször mentem vele mostanában 14/20-ason, biztos hogy kalapáltak/javítottak valamit rajta, egyszer sem hallottam zúgást rajta. A fórumtárs beszámolója alapján hasonló sebességgel megy fel az emelkedőn ahogy évekkel ezelőtt is, természetesen csakazértis 53-asra kell kiadni, jóvanazúgy. Reptéren, Búzán szépen ellötyögne.
1644: nem utaztam vele, de elvileg ez az egyik legjobb állapotban lévő. Egy máig feltöltésre váró (május 26. óta megvágott, a májusi összefoglalóra váró) videóban feltűnik 35-ösként, ahogy az Avas kilátóhoz megérkezik. 19:45-kor indult a Centrumtól, a képkockák ahol már a végállomáson feltűnik 19:57-kor készültek. Osztottam, szoroztam, azóta se tudom hogy sikerült ezt összehozni.
1646: múlt héten láttam, eldugult szellőző, csak a szokásos.
1648: ez sem zúg már, de nem kéne az Avason erőltetni.
1656: 1648-hoz hasonló a helyzet
1659: ezzel 54-esen mentem, ez alapján rendben van
Amivel tényleg kéne csinálni már valamit (csak szellőzőtiszítás kéne ide is), még mielőtt nagyobb baj történik, a 1658. Persze a több évtizedes szakmai tapasztalatnak ez még magas.
A fent beharangozott videóban (ami több szempontból is érdekes, izgalmas lesz) feltűnik majd a 1672, na ott tényleg izgulni kellett, hogy felérünk-e egyáltalán az Avasra.
Egyelőre ennyi, aztán idővel meglátjuk, mit csípek majd el, vagy akár a többiek.
Ma délután 1646 53-saba Magashegyre csak 5-tel tudott felmenni és ott félre is kellett állni,hogy mögötte feltorlódott hatalmas kocsisort eltudja engedi! Eliduláskor az ekszíj nagyon csúcsa hangot ad ki! Ma az 1641 is 53-as ezek a buszok nem hegyi menetre valók!
grandmasta, esetleg nincs kedved csinálni egy kimutatást, a CNG-állomány állapotáról, úgy a legtöbb kocsit említve, melyiknél mit tapasztaltál? Mind szólók, mind csuklósok terén. Melyik az amelyik nagyon nem bír menni melegben, melyik az amelyik jó, és melyik az ami közepes?
Amennyire követtem, szólókból az 1608, 1622, 1628, 1631, csuklósokból 1641, 1644 (?), 1646, 1648, 1656, 1659 amiket említettetek, hogy nagyon problémások, de ezeken kívül melyeknél tapasztaltatok még zúgást, erőtlenséget, stb? És persze mi az amivel semmi baj nincs. Érdekelne. :)
Ui: Bónuszként, innen a Reptérre menő 3-assal mentem haza, amelyen a 1652 volt. Ez pedig elvileg átszerelne este 11-esre, van egy olyan gyanúm, hogy nem fog.
Ez valami pótlás, vagy az 1-esről átforgó kétrészes? Ha utóbbi, akkor tervezett és jó lett volna szólót kiadni rá, vagy legalább ne pont a gyötrelmes 1648-at, még jó hogy nem füstölt el az Avason a 35 fokban.
Nem tudom mi szükség kettőre.A hosszanti fényforrások adnak annyi fényt hogy ajtónál is látni mindent.Eleve alacsony padlónál mit világít ha csak le kell lépni a közvilágítással ellátott buszmegállóba.Két irányból kapja a leszálló utas a mesterséges fényt.Ikarus lépcsőket világították egy lövésem nincs hány wattos égővel ami bőven megfelelt már akkor.Alacsony padlónál milyen lépcsőt kell megvilágítani?Egy darab van cng ajtó közepén is ami bőven elég.Nem jön át a dupla fényforrás funkciója.
42-szürke fogantyú
Ülés tetejére rögzített függőleges kapaszkodó aljára tettek egy szürke műanyag kiegészítőt.Azt hittem fixen csavarozott de jött a meglepetés hogy esik szét az egész szólónál.Valami "kábeldob" szerű henger van alatta és maga a vastag külső mozog össze-vissza.Ennek sok értelmét nem látom részben azért mert nincs rögzítve,részben azért mert teljesen felesleges a függőleges kapaszkodót ilyennel kiegészíteni.Meg azért is mert túl nagy az átmérője és pont diák/női tenyerek nem tudják átfogni akiknek magasságban megfelelne.Csuklósnál jobban sikerült,az legalább stabil.
43-mozgássérültek
A cng padlóján van egy sárga piktogramos rész kijelölve.Ezt csúszásgátló lenne vagy csak egyszerűen leválasztották a területet?Nem tudom kerékkel milyen,cipővel álltam rajta de semmit nem vettem észre különbségként.A byd padlón nincs ilyen jelölés csak felnyomtak matricát és kész.Nem mintha sokat jelentene mert úgyis tudja mindenki hogy mozgássérültek oda mehetnek rámpa után csak feltűnt hogy matrica mellett nincs a padlón jelölés.
44-kamerák
A sínbe illesztett kamera nem rossz megoldás mert azt lehet mozgatni igény szerint ha szükséges változtatni.A műanyag burkolatot se kell kivágni kamerának,talán javítása/cseréje is könyebb így.Hátsó ablak feletti kamerát is lehetett volna sínbe rakni.Helyére inkább monitor kellene háttal ülőknek.
45-zsákba szóróanyag
Régebbi típusoknál fülke mögötti részre bebaxták valahova ahol úgy gondolták nem lesz útban.Neo jobb első kerékdobon is láttam már ülés mögött.Viszont byd fedélzeten csak szólónál láttam egyet.Nem is foglalkoztak vele vagy eldugták szem elől?Nem mintha sok jelentőség lenne egy zsák anyagnak jégpáncél esetén csak eddig "tartozék" volt buszoknál.
46-régi táblák
Előfordul nem kevés alkalommal hogy behal a kijelző.Ilyenkor jön a "hajintsuk be szélvédő mögé a táblát és vagy látják vagy nem" történet.Attól függ milyen szögben sikerül odarakni és milyen magas az utas valamint mennyire jó a látása.Sajnos előfordult már hogy nem látták a táblát mivel olyan szögben állt rossz fényviszonyok mellett.Kellene szélvédő mögé egyesajtóhoz két függőleges sín amibe be tudná csúsztatni sofőr a táblát.Alulról fényforrás megvilágítja ha sötétedés után kijelző nélkül lenne utcán a busz.Külön kapcsolható fényforrás hogy csak szükség esetén üzemeljen.
47-ülés tartószerkezet
Régebbi típusoknál már terveztek háromszög alakú oldal falra szerelt tartót.Úgy látom vegyesen sikerült megvalósítani.Ennek az az előnye hogy belső ülés alá tudja tenni a pakkot.Nem rúg bele senki véletlenül ha ablak melletti ülésre ülne.Másrészt ha plafon közelében javítani kell klímát,elektronikát,bármit akkor a busz teljes hosszában szabadon ráléphet szervízes a peremre,nem rúg bele a függőleges tartószerkezetbe,mert nincs is ilyen.A súlyt ez is megtartja mint kiderült.Nem nagyon jött át miért lett vegyesen tervezve.Lehetne mindegyik háromszög alakú tartószerkezettel.
48-piros vészgomb
Első ajtónál ez hogy?Minek vészgomb ha közvetlenül ott a sofőr 80 centire?Előírás lenne?Ha igen akkor nem szóltam csak életszerűséget nem látom benne egyből szólhat a sofőrnek gombnyomkodás helyett.
49-ülések oldala
Nem értem minek terveztek rá "negyedkör" kapaszkodót főleg amelyik padlóra van szerelve.Régebbi típusnál sincs mindenhol még a megemelt üléseknél se.Első tengely után meg nem fogom fel hogy négyesüléseknél miért különböző típus.Bal oldalon mozgatható "karfa" és jobb oldalon íves kapaszkodó rögzítve.Ez hogy?Igazából csak a megemelt üléseknél kellene mert onnan nagyot eshet oldalra kanyarban ha állat módra vezetnek.Persze magasra szerelt üléseknél van előtte kapaszkodó szóval még ennél se sok funkciót találni.Nem is nagyon láttam hogy használnák ezt az elemet kapaszkodásra.
50-fülke hátfala
Bal első ülés utasának miért kell a vízszintes kapaszkodót "mélyíteni" a hátfalba?Ennek a kialakításnak van értelme?Szerintem enélkül is elfér minden testalkatú utas.A cng fülke hátfala se mélyített,csak rátették a kapaszkodót és ennyi.Nem látom a funkcióját.
043: bár már évek óta ki van/volt vonva, és elkönyveltük selejtnek, úgy tűnik felélesztették, tegnap kapott friss műszakit, újrafényezve az egész busz, még a felnik is, hamarosan visszatér! JSZP-ben találtok fotókat.