"az egyforma öltözet elfedi a társadalmi különbségeket és erősíti az összetartozást a diákok körében"
http://index.hu/belfold/2010/10/18/egyenruhat_kapnak_a_hodmezovasarhelyi_iskolasok/
Rosszul emlékszel Szimbiózisba születünk, aztán függetlenedünk (szeparáció) majd kialakul az individuum. De! Mindvégig a társas interakciók változásai jelentik az alkalmazkodást. Annak idején pedig azért volt frusztráló, mert akkor éppen a személyes identitás megteremtésén fáradoztál.
..."Nekem ennek az egésznek jó magyar irigység szaga van, amit mi felnőttek gerjesztünk. ..."
Nyilván az amerikai, angol német stb. magániskolák sikerrel vették át ezt a mentalitást......:D:D
Amellett,amit itt írsz,az megbocsáss, de marhaság. Bizonyos foglalkozásokban egyszerúen a munka velejárója, történelmileg kialakult hagyománya az egyenruha.
De gyerekeket egyenruhába öltöztetni, mindent egységesíteni, ami velük kapcsolatos? Az minimum anakronisztikus és akkor még nagyon szépen fogalmaztam.
Egyéninek születsz, majd jön a csapatépítés, majd kikiáltanak deviánssá. Mi 15 évesen levágtuk a gimis egyenruhánkat térd felett, mert úgy néztünk ki benne mint a saját anyánk, frusztráló volt a vaskalaposság, ez igazi csapatépítés volt:-) A gyerekem óvónénije piros hajú zöld tinccsel, imádják. Itthon is vannak összetartó, sokszínű közösségek, aminek az elfogadás az alapja, nem az egyformává tétel. Nekem ennek az egésznek jó magyar irigység szaga van, amit mi felnőttek gerjesztünk.
tehat minden formatruhat viselo lekileg terhelt,ezert le a rendoregyenruhaval,a szemelyiseg megsertese a tuzoltoegyenruha,rohadt elnyomok kepesek diktatorikusan az egyeniseg elnyomasval kotelezove tenni...Rohadekok
Így van,ahogy írod! Ettől függetlenül persze a hivatalos oktatáspolitika azt fogja megvalósítani,amit jónak lát. És most nem olyan szelek fújnak,hogy az egyén szabadsága nagy teret kapna.
Egyetértek, a ruha egyéniségünk része. Már 3 évesen is. Én a sokszínűség pártján állok. Lesz egyforma haj, cipő, ékszermentesség..Nem kellene a gyerekekre a felnőtt világ értékrendjét vetíteni, ők ezt sokkal egészségesebben kezelik. Pl amikor megkérdezték a gyerekeket, ki hol volt a nyáron, és a jól szituált szülők gyerek Dominikán volt, a tanár pedig lecseszte, hogy ne hülyéskedjen, mondjon igazat:-) A tanár frusztrált lett (tanáriban elhangzott megjegyzésekből), a gyerekek viszont lelkesek lettek.
A nagy társadalmi különbségek már eleve az iskolaválasztásnál megmutatkoznak. Kicsi a valószínűsége, hogy az elit gyermekei ugyanabba az iskolába járnának,mint az átlagos jövedelmű és társadalmi helyzetű szülőké.
Innen kezdve az egész probléma mesterségesen gerjesztett.
Az egészet mesterségesen kreált problémának érzem. Elég sok iskolában jártam már, de még sosem láttam gyereket szégyellnivalón szakadt rongyokban. A kisebbeket eleve nem izgatja még a ruházat, a nagyobbacskák meg szemfülesen megszerzik maguknak turkálóból a divatos cuccokat, vagy maguk gyártanak hasonló összhatást a meglevő ruháikból. Ez csak fejleszti a stílusérzéküket és a kreativitásukat, semmi károsat nem látok benne. Ráadásul semmi garancia nincs arra, hogy az iskolai teljesítmény lesz az értékmérő, ha egyenruhát kapnak. Ezer más dologban lehet még rivalizálni.
Jobb országokban bemennek az emberek a Tesco-ba és megveszik az eleve egyforma anyagból gyártott egyenruhákat. Minden iskoláé más, a logóval ellátottakat az iskola árusítja a diákjainak. A szegényebbeknek a tanács kifizeti.
Minden gyerek ugyanabban a ruhában jár, ugyanolyan táskával. Aki nem abban megy iskolába, azt hazazavarják. Iskolai kirándulásra nem vihetnek pénzt és mobilt.
Szerintem ez nagyon jó így, más kérdés, hogy Magyarországon ez sem így lenne, mert egyes proccok csináltatnának "divatosabb" szabásút a csemetének..
van egy olyan sanda gyanum,hogy ha lesz is ilyen,nem hinnem,hogy kozpontilag,inkabb iskolankent,es ha megkerdezik a velmenyunket,elmondjuk,ha nem akkor meg ugy lesz es nem lesz kotelezo abba az iskolaba beiratni a gyereket,ahol ilyen van...