Keresés

Részletes keresés

csiba00 Creative Commons License 2010.11.19 0 0 60

Azota kicsit változott már a helyzet, sikerült hozzájutni egy-két információhoz az Oktatási Hivataltól. És sajnos nem nekünk van igazunk. Enyhén félreérthető az általad is idézett szöveg.

Az Oktatási Igazolványok Osztály osztályvezetőjétől az alábbi levelet kaptuk (részben idézek belőle)

 

"Az Ön által leírt esetben az 1. § (4) bekezdése az irányadó, mely szerint a tanuló diákigazolványra tanulói jogviszonyának megszűnését követő október 31-éig, a hallgató hallgatói jogviszonyának megszűnését követő március 31-éig (a jogviszony I. félévben történő megszűnése esetén), illetve október 31-éig (a jogviszony II. félévben történő megszűnése esetén) jogosult (a továbbiakban: érvényességi idő).

Ugyanakkor a közoktatási diákigazolványok a kiállítás napjától számított 8 év elteltével érvényüket vesztik. A Korm. rendelet 9. § (1) bekezdésének b) pontja értelmében a kiadó intézmény a kiállítás napjától számított legfeljebb 8 év elteltével a közoktatásban új állandó igazolványt ad ki."

 

Amit kiemeltem, amiatt kapta a büntetést. Hogy miért van ez, nem tudom. De pl ha felsőoktatásra jársz (egyetem, vagy főiskola) ott nincs akkor ezek szerint 8 éves elévülési idő. Ott addig érvényes a diákod, amig matricát kapsz a hátuljára.

Előzmény: Dante001 (58)
csiba00 Creative Commons License 2010.11.18 0 0 59

No, ebben akkor nem áll semmi új ahhoz képest, amit mi is beszéltünk. Kíváncsi leszek, hogy ha vissza akarja kapni a pénzét, akkor azt milyen könnyen fogja. Mert azért nem kis összegről van szó.

Előzmény: Dante001 (58)
Dante001 Creative Commons License 2010.11.18 0 0 58

Oktatási minisztérium honlapjáról:

 

Meddig érvényes a diákigazolvány?

 

Az érvényesség minden esetben az igazolvány kiállításának napján kezdődik. Ez a dátum megtalálható az igazolványon. Az érvényesség azon tanévet követő október 31-ig tart, amely tanévre vonatkozóan az igazolásokat kiállították. Az érvényesség meghosszabbítható új igénylőlap kitöltésével és beadásával, valamint a szükséges okiratok csatolásával. Az érvényesség meghosszabbítását jelző érvényesítő matricát a magyarországi közigazgatási hivatal vagy a kijelölt külképviselet ragasztja fel az igazolványokra.

Előzmény: csiba00 (57)
csiba00 Creative Commons License 2010.11.18 0 0 57

Üdv!

 

Nem teljesen a topik címéhez illő a kérdésem, de bátorkodom beírni ide, mivel ehhez szoltak hozzá legutoljára.

 

Van-e valami lejárati ideje a diákigazolványnak? Nem a matricára gondolok, henem magára a kártyára. Szerepel rajta egy dátum, de az a kiállításé.

Történ ugyan is az alábbi eset:

 

Egyik ismerősömet, aki most kezdte az egyetemet, megbüntették a MÁV-on 13.000Ft-ra az alábbi miatt: 8 osztályos gimnáziumba járt előtte, és ugy a matrica az október 31-ig érvényes. Az eset valamikor szeptember végén történt. Kalauz kéri a igazolványát, majd azt mondja, hogy ez már nem érvényes, mert 8 évnél régebben állították ki. Hiába mondta, hogy az egyetemre még csak most iratkozott be, és még nem kapták kézhez a diákjukat, meg, hogy érvényes még rajta a matrica is. A kalauzt nem hatotta meg, ő csak azt szajkózta, hogy a kártyának 8 év után lejár a "szavatossága", függetlenül attól, hogy érvényes-e a matrica rajta, vagy sem.

 

Ilyenről hallott már valaki valamit?

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.10.06 0 0 56

Ezt szerintem köszönd a trükközőknek

 

Ezzel az a bajom, hogy "rendőrállami" módszereket szül. Tipikusan a : kezeljünk mindenkit bűnözőként, és bizonyítsa maga az ártatlanságát.

 

Szerintem meg mindenki jószándékú, és a bűnözőket meg "csukják be".

 

De ez már túl messzire vezet az eredeti problémától. Ugyhogy nagyon OFF.

Előzmény: -Aranybusz- (55)
-Aranybusz- Creative Commons License 2010.10.06 0 0 55

A másolatról szó sem esik sehol, nem is tájékoztatnak, eddig soha nem kérték.

Évek óta meg tudtam venni a gyerek(ek) bérletét, gond nélkül.

 

Ezt szerintem köszönd a trükközőknek. Más társaságoknál régebben megy így. Szerintem ha mindenki megszokja, és eleve úgy megy oda a pénztárhoz, hogy nála van a diákigazolvány, vagy a másolata, illetve a vevőkód, gyorsabban fog menni az egész.

Azt javaslom, próbáld meg a másolatot (mindkét oldalát másold le, ha 18 felett vannak a gyerekek, az új matricával), és ki fogják adni. Sok családban csinálják így a bérletvásárlást. Nem hiszem, hogy az lenne a cél, hogy 7 éves gyerekek szaladgáljanak több ezer Ft-al.

 

Vagyis vegyek egyszer félhavit majd utána 30 naposat?

 

Vagy ha hétvégén nem utaztok, akkor a következőt november 8-ától vedd meg, és így szépen lassan ki tudod kerülni a csúcsidőszakot. De ha hajnalban veszed meg, amikor még sehol senki, 5-én sincs sor :-)

Előzmény: Blue_Sky_007 (54)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.10.06 0 0 54

Vagyis vegyek egyszer félhavit majd utána 30 naposat?

 

Vagy fél hónapig vegyek jegyet?

 

A másolatról szó sem esik sehol, nem is tájékoztatnak, eddig soha nem kérték.

Évek óta meg tudtam venni a gyerek(ek) bérletét, gond nélkül.

Előzmény: -Aranybusz- (52)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.10.06 0 0 53

Én vettem meg, mindkét gyerekét, bankkártyával fizettem, ami kényelmesebb volt, hajnalban járok Bp-re, ergó még sort sem csinálok, mert akkor veszem meg.

 

A többire a választ ebből oszd le.

Előzmény: -Aranybusz- (52)
-Aranybusz- Creative Commons License 2010.10.06 0 0 52

1. A bérletpénztárakat megszüntették, vagyis csak a végállomáson, nevezetesen a Széna téren lehet venni bérletet. Hogyan oldja meg a gyerek a bérletvásárlást, ha nem teljes viszonylatban utazik az iskolába? Fizet egy plusz utat a pénztárig?

 

Régen hogyan oldottátok meg? Ha jól tudom, már 2-2,5 éve nem lehet Zsámbék környékén a soföröknél bérletet venni.

 

2. Ha elveszem a gyerek diákigazolványát, hogy én vegyem meg szülőként a bérletet, akkor aznap nem tud iskolába menni, hiszen csak diákkal tud utazni.

 

Tudtommal elég az érvényes diákigazolvány másolata is, azzal kiadják a szülőnek/testvérnek/nagyszülőnek, így nem kell a gyerektől elvenni a diákigazolványt. Rengetegen csinálják, hogy a férj, vagy a feleség megveszi az egész családnak a bérletét.

 

4. A pénztárak áteresztőképességét ismerve minden hónapban tumultusok lesznek

 

Mivel mindenki 5-én akarja megvenni a bérletét. Egyébként van már "30 napos" bérlet is, nem muszáj a hónap elejére időzíteni a vásárlást, meg lehet venni 10-e után is.

Előzmény: Blue_Sky_007 (-)
uhhuka Creative Commons License 2010.10.06 0 0 51
Debrecenben, a Hajdú Volánnál is csak diákigazlovány+bérletigazolvánnyal adnak ki bérletet... Mindig is igy volt, és igy is lesz :(
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.10.06 0 0 50
Szerintem ezzel nincs probléma, megfogja az ellenőr, rávág vagy 8eFt büntit, és meg van oldva. De aki normálisan használja, azzal miért csesznek ki?
Előzmény: -Aranybusz- (49)
-Aranybusz- Creative Commons License 2010.10.06 0 0 49
Itt a pont.
A diákbérlet csak az iskola és a lakhely között váltható. Úgy tudom, ennek ellenére sokan eljátszották, hogy pl. Perbálon laktak, BP-en tanultak, a barátnőjük pedig Zsámbékon lakott, megvették BP-Perbál-Zsámbék távra a diákbérletet, holott erre nem voltak jogosultak. A lejárt, illetve levelezős diákigazolványról nem is beszélve.
Előzmény: Blue_Sky_007 (48)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.10.06 0 0 48
Nem írtam be, de sejthető, mi lenne a válasz: a visszaélések elkerülése.
Előzmény: Babco (47)
Babco Creative Commons License 2010.10.06 0 0 47
nem a pénztárosra gondoltam, hanem a levélbe beleírtad-e, hogy magyarázzák már meg, mi az értelme, miért jó.
Előzmény: Blue_Sky_007 (36)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.10.06 0 0 46
Gondolod beállok a sorba, hogy trécseljek velük, és hagyok elmenni 3 buszt? Majd ha lement a sor, a jövő héttöl, akkor érdeklődöm.
Előzmény: Pierr Kardán (43)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.10.06 0 0 45

A lakcímkártya kérése, mint írtam, nem személyes tapasztalat. A sofőr háborgott, mert akkora volt a tömeg, hogy az irodából alig tudott kijönni, és amikor felszállt a buszra, akkor kérdésre említette.

 

Egyébként én sem tudom a racionális okát, annak ami folyik.

 

Találgatni én is tudok.

 

Elképzelhető, hogy sok középiskolás tinédzser, nem kért iskolaváltáskor új diákigazolványt, nem érvényesítette a viszonylatigazolását az adott tanévre, stb. Most bekeményítettek és kivétel nélkül mindenki pellengérre lett állítva. De ez csak találgatás, fogalmam sincs miért van ez, mert nem kommunikálják (szerintem nem is fogják).

Előzmény: Transliner (44)
Transliner Creative Commons License 2010.10.06 0 0 44
Jó, a viszonylat igazolásra jogos a diák. Azt aláírom.

Viszont én már kezdem elveszteni a fonalat :))
Előzmény: Blue_Sky_007 (41)
Pierr Kardán Creative Commons License 2010.10.05 0 0 43
Ja, még egy felvetés: azt megpróbáltad, hogy mit mondanak ha a gyerek diákigazolványának a fénymásolatát mutatod? Ha látszik rajta, hogy nem ezer éves, és az adatok klappolnak a kért bérlethez, akkor szerintem tolerálják...
Pierr Kardán Creative Commons License 2010.10.05 0 0 42
Egy 7 éves gyereknek is rajta van a lakcíme a diákigazolványon, gondolom, hogy pont ezért kérik a diákigazolványt, ha nincs lakcímkártya...
Előzmény: Blue_Sky_007 (41)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.10.05 0 0 41

A "tépős" bérlet kiadható, mert csak a viszonylat igazolással érvényes (Husi boltban és társaiban). A viszonylat igazolást diákra és lakcímkártyára adják (7 évesnek mióta van?)

 

A másikat az újfajta GPS alapút meg a főpénztárnál, ahol most elkezdtek szórakozni.

Előzmény: Transliner (40)
Transliner Creative Commons License 2010.10.05 0 0 40
>>mert a diák mellé a lakcímkártyát is kérték.

Várj, ez nekem kezd olyan szint lenni, ami már számomra is furcsa. Hmmm.... Az még ok, hogy elkérik a diákot (vagy mutassa fel a gyereket a szülő a péztárablakban, hogy kisiskolás, neki lesz), de lakcímkártya is????

Nem tudom melyik településen laksz, de sztem menj be csak úgy "poénból" az ottani bérletértékesítő helyre, ha van időd, hogy ott milyen okmányok fejében adnák ki a diákbérletet. :)) Puszta kiváncsiság.
Előzmény: Blue_Sky_007 (39)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.10.05 0 0 39

Nem tudom. Kicsit "büdös" nekem az igéret.

 

Igazából nem tudok elképzelni olyan rendszert, amin keresztül igazolni tudom az érvényes diák igazolványt és a lakcímkártyát is. Maga a fizetés az csak egy weblap és kész. De mivel lesz jobb az ellenőrzés?

 

Ma akkora sor állt a pénztárnál, hogy volt aki 3. busszal tudott csak elmenni haza. Kiderült (a buszsofőr mondta) hogy tegnap nem szolgálták ki a gyerekeket, mert a diák mellé a lakcímkártyát is kérték.

Előzmény: Transliner (38)
Transliner Creative Commons License 2010.10.05 0 0 38
BKV-ból indultam ki. Volánbusszal nem szoktam levelezni.

Amúgy valami Online rendszerre készülnek?
Előzmény: Blue_Sky_007 (37)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.10.05 0 0 37

Tévedtél! :-)

 

Most kaptam a levelet a Volántól:

 

Tisztelt Utasunk!


Társaságunkhoz érkezett levelét köszönjük.

Bérletvásárlási kérdésével kapcsolatban ezúton tájékoztatjuk, hogy a közeljövőben bevezetésre fog kerülni új bérletértékesítési rendszerünk, melynek keretén belül, ön akár otthonából is kifizetheti saját vagy gyermeke bérletjegyét. Így mentesülve a jelzett problémák alól. A menetjegyet továbbra is a pénztárakban kell majd átvenni, de ekkor már nem kell az eredeti diákigazolványt elkérnie gyermekétől, vagy gyermekének pénzt adni.


Üdvözlettel:

Kommunikációs Iroda
Volánbusz Zrt.

Előzmény: Transliner (33)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.10.05 0 0 36

Gondolod egy szerencsétlen pénztáros, aki utasítást kap, tudja az értelmét?

 

Kérdeztem, de csak azt hajtogatták, hogy ez van.

Előzmény: Babco (35)
Babco Creative Commons License 2010.10.05 0 0 35

Kértél magyarázatot hogy miért van ez a szabály?

Én nagyon szabálykövető vagyok, főleg ha látom is az értelmét. De ebben az esetben semmi indokot nem tudok elképzelni, és mivel nekem is van egy 7 és egy 8,5 éves gyerekem, a BKV hasonló húzása esetén igencsak asztalborogatós kedvemben lennék. 

Előzmény: Blue_Sky_007 (34)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.10.05 0 0 34

Írtam a vekének.

 

Még az jutott eszembe, hogy ugye 7 éves gyerek nem tud még számolni (sem), de majd a boltban ahogy a magyar kereskedői mentalitást ismerem, biztosan korrekt módon fogják kiszolgálni, ha rendesen visszakap, nem fogja elveszteni, stb...

Előzmény: Transliner (33)
Transliner Creative Commons License 2010.10.05 0 0 33
A volánnak nulla is lesz a reakciója ilyen időtávon. BKV is kb egy hónap időátfutással válaszol egy e-mailre.
Előzmény: Blue_Sky_007 (32)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2010.10.05 0 0 32
Érthető volt. Én az ombudsmannál kezdtem volna, de a VEKE is jó. Bár a volánnak már jeleztem, reakció 0.
Előzmény: Transliner (31)
Transliner Creative Commons License 2010.10.05 0 0 31
Hoppsz kicsit zagyva lett. Még korán van :))
Előzmény: Transliner (29)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!